RSS
 

Förbundsnyheter från Sveriges Schackförbund

Inbjudningar till sommarens schackläger

Mar202017

sol

Inbjudningar till sommarens schackläger i Göteborg (28/6-1/7), Skåne (2-5/7) och Norrbotten (10-13/8) finns nu samlade i ett gemensamt dokument.  

Valberedningen förlänger nomineringstiden

Mar172017

Sveriges Schackförbunds valberedning vill som bekant att distrikten inkommer med synpunkter på styrelsen arbete samt att distrikten nominerar kandidater till denna inför kongressen i Stockholm. Valberedningen har nu förlängt nomineringstiden till den 15 april. Läs mer här!

Information från valberedningen

Mar132017

Sveriges Schackförbunds valberedning vill att distrikten inkommer med synpunkter på styrelsen arbete samt att distrikten nominerar kandidater till denna inför kongressen i Stockholm. Läs mer här

Information från valberedningen

Feb242017

Sveriges Schackförbunds valberedning vill att distrikten inkommer med synpunkter på styrelsen arbete samt att distrikten nominerar kandidater till denna inför kongressen i Stockholm. Läs mer här

Carl Fredrik Johansson om SSF:s jubileumsbok

Feb212017

Carl Fredrik Johansson berättar om Sveriges Schackförbunds stora jubileumsbok, av Lasse Linusson och Peter Holmgren. Köp boken här!

Erik Blomqvist får Schack-Gideon 2016

Feb202017

På helgens sammanträde i Växjö beslutade SSF:s styrelse att tilldela Erik Blomqvist Schack-Gideon för 2016 års bästa prestation. Erik Blomqvist blev både svenska och norsisk mästare under året och kommer att få priset på SSF:s jubileumsfest i Stockholm 15 juli. Här berättar förbundets ordförande Carl Fredrik Johansson om vad som hände på mötet.

Arrangörer till sommarläger sökes

Feb182017

Vill din klubb eller distrikt arrangera ett schackläger med riksintag till sommaren? Kontakta i så fall Kent Vänman vid kansliet under februari för en diskussion om upplägg och villkor.

Information från valberedningen

Feb172017

Sveriges Schackförbunds valberedning vill att distrikten inkommer med synpunkter på styrelsen arbete samt att distrikten nominerar kandidater till denna inför kongressen i Stockholm. Läs mer här

Information från valberedningen

Jan312017

Sveriges Schackförbunds valberedning vill att distrikten inkommer med synpunkter på styrelsen arbete samt att distrikten nominerar kandidater till denna inför kongressen i Stockholm. Läs mer här

Jan Frise 1934-2016

Dec102016

Lunds ASK:s mångårige medlem Jan Frise har avlidit i en ålder av 81 år. Calle Eralndssons minnesord finns att läsa på LASK:s hemsida.

Domarkurs i Torslanda 8 januari

Dec52016

Söndagen den 8 januari kommer en domarkurs att hållas i Torslanda utanför Göteborg. Kursen pågår i fyra timmar, och den första delen lämpar sig även mycket vl för spelare som vill uppdatera sina regelkunskaper. All information om kursen finns i inbjudan.

Carl Fredrik Johansson om helgens budgetmöte

Nov292016

I helgen hade styrelsen för Sveriges Schackförbund sitt årliga budgetmöte. Vid detta möte planeras kommande års aktiviteter, även om det är först vid februarimötet som budgeten fastslås. Här berättar Carl Fredrik Johansson om mötet.

Rune Emanuelsson är död

Okt282016

Rune Emanuelsson från Götene har avlidit i en ålder av nästan 85 år, meddelar Viljo Koski från Västergötlands Schackförbund. Rune Emanuelsson har haft otaliga uppgifter både inom Västergötlands Schackförbund och Sveriges Schackförbund, och han utsågs till hedersledamot i SSF 1992.

Svar på öppet brev från Stockholms Schackförbund

Okt202016

Stockholms Schackförbunds styrelse skrev för några dagar sedan ett öppet brev till Sveriges Schackförbund som samtidigt publicerades på Stockholms Schackförbunds hemsida. I brevet kritiseras Sveriges Schackförbunds hantering av uttagningen till Junior-VM tidigare i år, och brevet kan läsas här.
Svar från Sveriges Schackförbunds styrelse finns här.

Domarkurs i Kosta 15 oktober

Sep212016

I samband med det första sammandraget i Elitserien och Superettan i Kosta kommer en domarkurs att hållas. På förmiddagen lördagen den 15 oktober är det Elodomarkurs under ledning av Tapio Tikkanen, och efter lunch blir det fortbildning med bland annat ett besök på sammandraget.
Alla information om kursen finns i inbjudan.

Schackbarometern växer

Sep72016

SmSF_logo4Allt fler klubbar i Småland bedriver ungdomsverksamhet. Det har fått till följd att Schackbarometern, som är distriktets GP-serie för ungdomar, också växer. Den här säsongen kommer den att bestå av sex deltävlingar. Nya deltävlingar blir det i Kalmar och Växjö. Det blir start i Hultsfred den 1 oktober och final i Oskarshamn den 4 mars. Mer information finns på Smålands Schackförbunds Facebook-sida.

Får man sätta in ett upp-och-nervänt torn?

Sep62016

Alltså: Får man sätta in ett upp-och-nervänt torn när man promoverar en bonde och vill sätta in en dam?
Svaret på den frågan och på många andra kluriga regelfrågor kan du få om du deltar på någon av de utannonserade domar- och regelkurserna. Så tag chansen att fräsch upp dina regelkunskaper och få svar på dina regelfrågor. Kurserna ger behörighet som Elodomare och regelavsnittet i början av kursen passar lika bra för spelare som för domare.
Följande kurser är planerade:
Östersund 9/9
Sundsvall 10/9
Umeå 11/9
Västerås 29/10

SSF:s nya tävlingsbestämmelser

Sep22016

ssf120SSF:s tävlingsbestämmelser har uppdaterats. Nytt för i år är att de generella tävlingsbestämmelserna och de specifika reglerna för SSF:s tävlingar är samlade i ett dokument, vilket innebär att tävlingsbestämmelserna numera innehåller regler för Allsvenskan, Juniorallsvenskan, Kadettallsvenskan, Snabbschacks-SM för knattar och miniorer, Skol-SM, Skol-SM för flickor samt Skollags-SM.
Bland annat har reglerna uppdaterats med anledning av övergången till Elorating i SSF:s tävlingar 1/9.
Den publicerade versionen är preliminär och mindre korrigeringar kan göras fram tills den definitiva versionen publiceras om ungefär en månad.

Domarkurser i Norrland och Västerås

Sep22016

Fyra domarkurser är hittills inplanerade under hösten. De tre första arrangeras i Norrland i slutet av nästa vecka, och i oktober hålls en likadan kurs i Västerås. Kursledare vid samtliga dessa tillfällen är IA Tapio Tikkanen, och kursen ger behörighet som Elo-domare. Första delen av kursen är också lämplig för spelare som vill uppdatera sina regelkunskaper. Kurserna är öppna för alla och mer information finns i respektive inbjudan:
Östersund 9/9
Sundsvall 10/9
Umeå 11/9
Västerås 29/10

Medlemssystemet slog nytt besöksrekord under SM

Jul292016

ssf120Den senaste besöksstatistiken från Sveriges Schackförbunds medlemssystem har kommit. De publika sidorna och främst turneringstabellsidan slog nytt dagsrekord med råge under SM-tävlingarna. De dagar då knattetävlingarna genomfördes tiodubblades antalet sidförfrågningar. Som mest blev det totalt 60 000 sidvisningar på en dag.

Förhandsbeställ förbundets stora jubileumsbok!

Jul162016

jubileumTill årsskiftet 2016-2017 utkommer Sveriges Schackförbunds 100-årsjubileumsbok. Det blir den största svenska schackbokssatsningen på många decennier, kanske någonsin och redaktörer är Lasse Linusson och Peter Holmgren. Gammalt och nytt med allt från elitschack till skolschack blandas i den ambitiösa jubileumsboken som kommer att säljas för 395 kronor.
Vid förhandsbeställning under 2016 får man den dock till det rabatterade priset 320 kronor, och beställning kan göras här.

Kongressen: Ny möteslokal

Jul162016

ssf120Sveriges Schackförbunds kongress som hålls i Uppsala på söndag kl 13.00 har i sista stund flyttats till en ny möteslokal. Kongressen kommer istället att genomföras i Konsert & Kongress, Sal B. Denna förändring påverkar också kongresseminarierna vars deltagare samlas i den nya kongresslokalen kl 9.00. Kongressbrunchen genomförs dock som planerat i Hotell Radisson Blue kl 12.00.

Kongressen: Tilläggsförslag från valberedningen

Jul132016

ssf120Med anledning av styrelsens stadgeproposition som innehåller ett förslag om en regel- och disciplinnämnd har valberedningen inkommit med ett tilläggsförslag. Detta gäller under förutsättning att stadgeändringar under §15 vinner kongressens gehör.
Kongresshandlingar   Valberedningens tilläggsförslag

Sista chansen för anmälan till kongressdagen

Jun302016

ssf120I dag är det sista chansen att anmäla kongressdelegater till Sveriges Schackförbunds kongress i Uppsala, söndag den 17 juli. Kongresshandlingar för nedladdning finns här.

Medlemmar i Sveriges SF som inte är kongressledamöter är också välkomna att utan kostnad delta i seminarium, kongress och kongresslunch. Anmälan med val av seminarium skickas till kansliet@schack.se, senast i dag den 30 juni.

Seminariepunkterna är följande:

  1. Tekniskt stöd för klubbar och distrikt
  2. Schack som integrationsverktyg
  3. Övergången från skolschack till ”traditionella” klubbar

Verksamhetsberättelser efterlyses

Jun262016

ssf120Inför 100-årsjubileumet nästa år är ambitionen att ha en bra dokumentation av Schackförbundets  historia. Inscanningsprojektet Tidskrift för Schack är fullbordat och nu är det dags att ta i tu med verksamhetsberättelserna. Före 2003 gapar det stora luckor i arkivet. Distrikt, klubbar och privatpersoner som har äldre årgångar får gärna kontakta kansliet för avstämning.

Seminarier under kongressdagen

Jun212016

Sveriges Schackförbunds kongress hålls på Hotell Park Inn i Uppsala, söndag 17/7 kl 13.00. På förmiddagen 9.00-12.00 upprepas förra årets lyckade koncept med öppna diskussionsseminarier.

Årets diskussionsämnen är följande tre:

1.     Tekniskt stöd för klubbar och distrikt

Vad finns det för tekniskt stöd i dag? För att anordna tävlingar? För medlemsregistrering? För att fixa hemsidor? För ekonomihantering?
Vad finns det för önskemål för den närmaste framtiden? Vad är viktigast att satsa på?

2.     Schack som integrationsverktyg

 Hur kan schackklubbar arbeta för att ta hjälpa till i integrationen av alla nyanlända? Vilka kan vi samarbeta med? Finns det pengar att söka från kommuner eller andra ställen?

3.     Övergången från skolschack till ”traditionella” klubbar

Schackfyran och Yes2Chess är bra tävlingar för 4-5-klassare. Nu startar vi en liknande tävling för de som går i sexan – men vad händer sen? Hur ska vi kunna erbjuda träning/tävling som får barnen att spela schack mer än på sin skola?

Anmälan till specifikt seminarium och ev deltagande i kongressbrunchen kl 12-13 meddelas till kansliet@schack.se, senast torsdag 30 juni.

Erik Pensers nya drag – investera i svenska schackstjärnor

Jun152016

Finansmannen Erik Penser är en schackälskare av stora mått.
Nu vill han vara med och lyfta svenska mästerskapet i schack mot nya höjder.
Den högsta elitgruppen, Sverigemästarklassen, kommer att bära hans namn. Tio spelare gör upp om mästartiteln i Uppsala 15-24 juli, däribland VM-fyran Pia Cramling och Sveriges högst rankade schackspelare Nils Grandelius.
- Svensk mästare är den finaste titeln du kan vinna här i Sverige, och jag ser fram emot en väldigt spännande turnering, säger Erik Penser.

pontus-erik-penser-carl-fredrik-foto-lars-oa-hedlund

Klart för samarbete: Pontus Carlsson, sponsorkontakt, Erik Penser och Carl Fredrik Johansson, ordförande i Sveriges Schackförbund, ska se till att ge Sverigemästarklassen i SM ett lyft i Uppsala den 15–24 juli. Foto: Lars OA Hedlund

Erik Penser, som i dag bland annat äger Erik Penser Bank, har vid sidan om sina finansaffärer varit starkt engagerad i svenskt schack. Han är sedan många år med i Schackakademien som stödjer svenskt elitschack. I Schackakademien sitter även fler stora personligheter som astronauten Christer Fuglesang, Trelleborgs styrelseordförande Sören Mellstig och debattören Christer Sturmark. Jan Ståhlberg, EQT, är akademiens preses i dag.

Nu tar alltså Erik Penser ett eget initiativ till att investera i Schack-SM.

- Jag vill vara med och bidra till att svenska mästerskapet blir en turnering av hög klass och en intressant turnering att följa för publik och media, säger Erik Penser.

Vilka likheter ser du mellan en stark schackspelare och en investerare som du?

- Väldigt många faktiskt, du ska tänka strategiskt, överväga dina val, och vara taktisk. Du ska också vara modig, och ibland våga för att vinna! Just riskkalkylering, att räkna och bedöma riskerna samt att ta beslut är väldigt likt. Ibland när man inte har ett klart svar måste man gå på sin intuition som ju bygger på sunt förnuft och erfarenhet och det tycker jag också är en klar likhet mellan schack och affärer.

- Sedan har schacket andra bra värden för samhället. Det är en sport som enar människor, får dem att mötas oavsett bakgrund, ålder eller kultur vilket tilltalar mig.

 

SVENSKT ELITSCHACK PÅ FRAMMARSCH

Svenskt elitschack har fått vind i seglen det senaste året. Pia Cramling blev fyra i damernas världsmästerskap i fjol, och i våras fick Nils Grandelius sitt stora genombrott när han kvalade in till en av världens starkaste turneringar, Norway Chess. Där spelade han ett spektakulärt parti mot norske världsmästaren Magnus Carlsen som fängslade många TV-tittare i Sverige.

Pia Cramling ser mycket positivt på Erik Pensers engagemang i SM:

- Det här är precis vad svenskt schack behöver. Erik Penser har gjort mycket under åren, och hans sponsring värmer jättemycket.

Nils Grandelius fyller i:

– Detta är spännande och mycket positivt. Hoppas spelare och publik tar chansen att gemensamt göra det statuslyft som Erik Pensers stöd kan innebära.

 

SM I SCHACK – EN TV-SÄND ”HAPPENING” FÖR ALLA

Svenska mästerskapet i schack i Uppsala den 15-24 juli kommer att TV-sändas på webben. Turneringen samlar inte bara Sverigeeliten. Det är redan över 650 anmälda allt från proffs till amatörer, i alla åldrar från hela Sverige.

Spelarna deltar i olika klasser och turneringar. Redan den första helgen möts Sveriges bästa tioåringar i Schackfyranmästaren.

- Det är precis som ett svenskt mästerskap ska kännas, en fantastisk happening för spelare och publik, och vi är väldigt glada och stolta över att en så stark och aktad sponsor som Erik Penser väljer att investera i vår sport, säger Sveriges Schackförbunds ordförande Carl Fredrik Johansson.

- Och med Erik Pensers bidrag kan ”Sverigemästarklassen – sponsrad av Erik Penser” bli något alldeles extra.

 

FAKTA

Schack-SM spelas den 15-24 juli i Uppsala på Uppsala Konsert & Kongress.

Sverigemästarklassen kommer att TV-sändas.

Länk till SM-sidan: sm2016.schack.se

Här är deltagarna (i rankingordning) som gör upp om det ädla SM-guldet i Sverigemästarklassen – sponsrad av Erik Penser:

1. Nils Grandelius, Eksjö SK
2. Hans Tikkanen, Lunds ASK
3. Tiger Hillarp Persson, Malmö AS
4. Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm
5. Jonny Hector, Limhamns SK
6. Axel Smith, Lunds ASK
7. Jonathan Westerberg, SK Team Viking
8. Pia Cramling, SK Team Viking
9. Daniel Semcesen, Lunds ASK
10. Tom Rydström, Växjö SK

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kongresshandlingar 2016

Jun32016

ssf120Sveriges Schackförbunds kongress hålls söndag 17 juli i samband med SM-tävlingarna i Uppsala. Kongresshandlingar finns här för nedladdning:

Handlingarna är utskickade till distrikten. Föreningar som önskar verksamhetsberättelsen sig tillsänd kontaktar kansliet.

Kongressens parentation

Maj162016

ssf120Sveriges Schackförbunds kansli önskar uppgifter om avlidna medlemmar till parentationen vid sommarens kongress i Uppsala. Dessa skickas till kansliet@schack.se.

Carl Fredrik Johansson om samarbetet med Norges Sjakkförbund

Apr242016

Sveriges Schackförbunds ordförande Carl Fredrik Johansson intervjuas av Jesper Hall om samarbetet med Norges Sjakkförbund.

Se också vad Norges Sjakkförbunds generalsekreterare Geir Nesheim har att säga om samarbetet.

Upptäck fliken Schackledaren!

Apr152016

lgandhiHar du upptäckt fliken schackledaren överst på den här sidan? Där finns bra träningsmaterial för klubbarna men också användbart material för vanliga klubbkvällar. Vad sägs om elektroniskt demobräde, nya bergertabeller som kan fyllas i digitalt och läggas ut på klubbens hemsida redan under pågående turnering? Där finns också Schackledarens handbok av Jesper Hall som innehåller det mesta man behöver veta för att sköta en schackklubb. Vi vill särskilt rekommendera upplägget för hur SS Manhem organiserat sina nybörjarkurser för vuxna. Att anordna nybörjarkurser för vuxna är ett bra sätt att nå nya medlemmar och brukar dessutom locka fler kvinnliga deltagare än andra schackaktiviteter.
I Klubbschackskommitténs enkät fick vi en del önskemål om material som redan finns under den här fliken så vi rekommenderar varmt att alla tar del av det som finns under den här fliken!

Arrangörer till ungdomstävlingar 2017 sökes

Apr132016

SSF söker arrangörer till förbundets tävlingar under 2017.
Tävlingarna som avses är:
- Flick-SM (20-22 januari)
- Snabbschacks-SM för knattar och miniorer (Tidigare namn:Talangjaktsfinalen, 8 april)
- Skollags-SM (22-23 april)
-Kadettallsvenskans kval, Norra kvalet och Södra kvalet (13-14 maj)
- Juniorallsvenskan (24-26 november)
Fyll i Blankett för ansökan om arrangemang av skoltävling och maila den till utk@schack.se
Frågor besvaras via mail av Kaj Engström.

Nya svenska Fidetitlar

Apr52016

fidelogoVid ett möte i Moskva förra veckan beslutade Fide om nya internationella titlar för det första kvartalet 2016. Tre nya svenska domartitlar blev klara: Jan Wikander utsågs till IA samt Thomas Franzén och Daniel Johansson till FA.
Dessutom blev Axel Smiths stormästartitel, som säkrades i Ungern i vintras, formellt godkänd, och Rauan Sagit utsågs till IM.
Hela listan

Information från valberedningen

Apr42016

ssf120Sveriges Schackförbunds valberedning har påbörjat sitt arbete inför sommarens kongress och är tacksamma för förslag, senast 25 april.  Info från vb

Bidrag till klubbar och distrikt

Mar42016

ssf120Årets ungdomsbidrag, som grundar sig på verksamheten 2014, är på väg ut till klubbar och distrikt. Det bidrag som betalas till klubbarna är uppdelat på medlemsbidrag och aktivitetsstöd medan distrikten får bidrag för sina ungdomsklubbar (klubbar med mer än 60% ungdomar). Bidraget per medlem är i år 33 kronor (förra året 42), bidraget per aktivitet 175 kr (förra året 202 kr) och bidraget per klubb 1003 kr (föra året 1106). Att bidragsnivåerna har minskat  är en följd av att det statliga bidraget till SSF minskat trots att antalet bidragsberättigade medlemmar har ökat.
Nytt för i år är att klubb- och distriktsadministratörer kan se beloppen och vad de grundar sig på genom att logga in i medlemssystemet och välja ”Visa bidrag”.
Utbetalning av bidragen har påbörjats, och alla klubbar och distrikt bör ha fått sina pengar i mitten av nästa vecka, förutsatt att man har ett korrekt kontonummer angivet i medlemssystemet!

Streamare sökes

Feb272016

Foto: Lars OA Hedlund

ssf120Intresset för att ”streama” (sända strömmande media) från svenska schacktävlingar växer snabbt. Vi har dock alldeles för få som behärskar tekniken. Om du redan är insatt i detta eller har intresse av att lära dig och därefter hjälpa arrangörer sända bilder mm från sina tävlingar ska du kontakta Kent Vänman vid Sveriges Schackförbunds kansli.

Domarkurs i Malmö 24 april

Feb262016

Den förestående övergången från LASK- till Elorating innebär att det finns behov av Elodomare och därmed domarkurser. I Skåne arrangeras en domarkurs den 24 april, då IA Anil Surender bland annat kommer att gå igenom Fides schackregler och arbetsgången för Elorankade tävlingar. Kursen är öppen för deltagare från hela Sverige och mer information finns i inbjudan.
Andra klubbar och distrikt som är intresserade av att arrangera kurser är välkomna att kontakta SSF:s rating officer Tapio Tikkanen, för att få hjälp med exempelvis att hitta en kursledare.

Klockreparatör sökes!

Feb242016

Digitalklockor används numera i de flesta tävlingar och självklart händer det att de går sönder ibland. Hos såväl SSF centralt som distrikt och klubbar finns trasiga klockor och ofta blir det för dyrt att skicka dem till DGT för reparation när garantin för länge sedan har gått ut.
Vi söker därför någon som på hemmaplan i Sverige kan reparera digitalklockor, eller göra fungerande klockor av delar från några trasiga. Vi vet inte om bakgrunden och kompetensen vi behöver är urmakare eller elektronikkunnande. Eller både och?
Om du inte själv passar för detta kanske du har något tips. Hör i så fall av dej till kansliet@schack.se!

Allsvenskan speldatum 2016/17

Feb232016

allsvlogoTävlings- och regelkommittén har fastställt de allsvenska speldatumen för säsongen 2016/17. Följande speldagar gäller för division I-III: 23/10, 20/11, 4/12, 15/1, 5/2, 5/3, 19/3.
Kval till Superettan spelas 26 mars, medan speldagar och sammandragsorter för Elitserien och Superettan beslutas senare under våren.
Förbundskalender

Arrangörer till sommarläger sökes

Feb182016

solVill din klubb eller distrikt arrangera ett schackläger med riksintag till sommaren? Kontakta i så fall Kent Vänman vid kansliet under februari för en diskussion om upplägg och villkor.

Nya datum för OS i Baku

Feb172016

fidelogoÅrets Schack-OS spelas i Azerbajdzjans huvudstad Baku, och på Fides hemsida meddelas att datumen för tävlingen har ändrats till 1-14 september.

Schack på flyktingboenden?

Feb162016

Integration, rekrytering eller bara en trevlig stunds schackspelande? Schack på flyktingboenden passar utmärkt i alla avseenden, något som schackklubbar på flera håll i landet har upptäckt.  Ett exempel är Kalmar SK, som vi har berättat om på schack.se i en tidigare artikel. Nu skulle vi vilja inventera vilka andra initiativ som har tagits på området, och ber därför er som har haft, har eller planerar att ha liknande verksamhet att höra av sig till oss. Skriv gärna något kort om verksamheten till kansliet@schack.se!

Domarkurs i Helsingborg 13/2

Jan272016

13 februari hålls en domarkurs i Helsingborg. Instruktör är IA Anil Surender och kursen behandlar bland annat Fides schackregler samt bestämmelser för Elorankade tävlingar. Kursen ger behörighet som Elo-domare och mer information finns i inbjudan.

FA-domarkurs under Rilton Cup

Nov232015

ssf120Helgen 4-5 januari arrangerar Sveriges Schackförbund en FA-kurs i samband med avslutningen av Rilton Cup. Anmälan görs till Sverrir Thór och inbjudan finns här.

NM 2016 i Finland

Okt142015

nsf_logoNordiska Schackförbundet meddelar att NM 2016 kommer att spelas i finska Sastamala. Arrangemanget kommer att omfatta NM i öppen klass, Dam-NM och Veteran-NM och tävlingarna spelas i oktober 2016.

Domarfrågan med Tapio Tikkanen

Okt132015

178_skolsm-38Med några dagar kvar till starten av årets allsvenska serie påminner vi om filmserien Domarfrågan, där SSF:s domarbas Tapio Tikkanen går igenom frågor om regler och domare. All de fem filmerna finns samlade här.

(Foto: Lars OA Hedlund)

Sista chansen anmäla sig till domarkurs

Sep292015

domarkurs-i-Västerås-2015_litenI morgon, onsdag, är det sista chansen att anmäla sig till domarkursen den 4 oktober i Västerås. Genomgången kurs ger behörighet att döma ELO-turneringar.  Inbjudan

Information om övergången till Elo

Sep282015

ssf120Vid kongressen i somras informerade styrelsen om hur den sedan tidigare planerade övergången från LASK till Elo kommer att gå till. 1 september 2016 försvinner LASK-ratingen på nationell nivå och enbart Elo används. Fram till dess tillämpas övergångsregler, och kring dessa har det redan kommit en del frågor.
Följande gäller under säsongen 2015/16:
-En spelares officiella ratingtal är alltid Elo om sådant finns, men om detta saknas används LASK-ratingen även den kommande säsongen.
-De officiella ratinglistorna i medlemssystemet är sorterade på detta sätt, även om man kan välja att sortera på annat sätt genom att klicka på rubrikerna i tabellen.
-Den allsvenska spelarregistreringen är också sorterad enligt de nya reglerna och visar alltid den utgångsordning som gäller för allsvenskt spel. Precis som tidigare används tvåstegsregeln inom ett lag vilket betyder att man vid laguttagning kan flytta en spelare två steg upp eller två steg ner jämfört med spelarregistreringen. Observera att Elo per 1/9 gäller under hela hösten och Elo per 1/1 under hela våren.
-Med Fides nya regler för Eloberäkning går det betydligt snabbare än tidigare att få ett Elotal.
-Klubbar som vill påskynda utvecklingen ytterligare genom att Eloregistrera sina klubbtävlingar kan läsa mer om hur det går till här. Observera att tävlingen ska registreras senast två veckor före start. Kostnaden för att Eloregistrera en tävling betalas av SSF.

Mer information om vad som gäller i Allsvenskan kommer att skickas ut till lagledarna inom kort, och ytterligare information kommer i nummer 4 av Tidskrift för Schack samt efterhand här på schack.se.
Kontakta gärna kansliet om ni har frågor kring övergången till Elo!

Arrangörer sökes till NM 2016

Sep172015

logonsf30 september är sista dag för att ansöka om att arrangera Nordiska Mästerskapet 2016. Man kan ansöka om arrangörskap för en eller flera av NM, NM för damer och NM för veteraner, och mer information finns här.

Inbjudan till domarkurs

Sep92015

domarkurs-i-Västerås-2015_litenVästerås SK och Tävlings- och regelkommittén inbjuder till domarkurs den 4 oktober i Västerås. Genomgången kurs ger behörighet att döma ELO-turneringar.  Inbjudan