RSS
 

Nyheter från omvärlden

Många döda i olycka i Brasilien

Jun222017

Håkan Ericson om slutet: "Det svider"

Tomhet och besvikelse. Känslorna var Håkan Ericsons efter sortin i U21-EM. – Det svider, sade han efter 0–3-förlusten mot Slovakien.

Fritidsbåt sjönk efter kraftig brand

Rattfyllo åtalas för att ha kört ihjäl två

May "siktar" på rättigheter för EU-invånare

Ingen EU-medborgare som i dag bor i Storbritannien ska behöva flytta när landet lämnar EU. Det var premiärminister Theresa Mays förhandlingsutspel på toppmötet i Bryssel.

Nordkorea testar ny robotmotor

Nordkorea har genomfört ytterligare ett robottest, enligt en amerikansk myndighetskälla. Det ska röra sig om ett test av den mindre motordelen till en interkontinental trestegsrobot.

Tinnitusplåster lanseras – möts av tung läkarkritik

Ett plåster som påstås hjälpa mot tinnitus marknadsförs flitigt över hela världen av ett svenskt, börsnoterat bolag. Nu införs plåstret på flera hörselmottagningar – men det möter massiv kritik från tung expertis, som menar att metoden saknar vetenskapligt stöd.

Sista hindret borta för Kaj Linnas frihet

Nu är det sista möjliga hindret för den släppte Kaj Linnas fortsatta frihet utraderat. Kammaråklagare Jens Göransson kommer inte att överklaga hovrättens beslut om att fria Linna för rånmordet i Kalamark 2004.

May om brexit: Inga medborgare ska tvingas ut

Sverige utslagna ur U21-EM i Polen

Följ sista gruppspelsmatchen i U21-EM live här.

”Bekämpa högskolors otrygga anställningar”

Tidsbegränsade anställningar på universitet och högskolor gör att verksamheterna utvecklas långsammare och Sverige inte får inte den kvalificerade forskning som vi skulle kunna ha. Det skriver Britta Lejon och Annika Aronsson från fackförbundet ST.

Rekordras i förtroende för Kinberg Batra

Goda drycker för en glad midsommar

Sill och nubbe i alla ära, men midsommarhelgen bjuder mer än så. Här är goda drycker till både drink, förrätt, grillat och dessert. Flaggan i topp!

Massakern på Utøya blir film

Terrordådet i Norge den 22 juli 2011, då Anders Behring Breivik mördade 77 personer, ska bli spelfilm i regi av Erik Poppe. – Det är dags att ge tillbaka ägarskapet till historien till offren, säger han.

Projekt med privata kapital kritiseras: ”Liknar sms-lån”

Trots haveriet med Nya Karolinska välkomnar Alliansen i Stockholmslandstinget att staten genomför nya försök med samma hårt kritiserade finansieringsmodell. – Att bygga vägar och järnvägar med privat kapital är något helt annat än ett nytt sjukhus, säger finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M).

Äldre ensamkommande anmäls för bidragsbrott

Trump: Jag spelade inte in Comey

Donald Trump spelade inte in den avskedade FBI-chefen James Comey i samband med deras omtalade möte, skriver den amerikanske presidenten på Twitter: "Jag gjorde inte, och har inte, några sådana inspelningar".

Löfven positiv till ökat försvarssamarbete inom EU

EU:s stats- och regeringschefer var på sommartoppmötet i Bryssel rörande eniga om att de måste fördjupa sitt militära samarbete, även Stefan Löfven vars entusiasm för ett europeiskt försvarsprojekt tidigare varit svalt. – Det är viktigt att Sverige är en del av detta, sa statsministern.

Riksbanken och FI bevakar muthärvan på Riksgälden

De stora svenska finansmyndigheterna följer utvecklingen om de misstänkta mutbrotten på Riksgälden, som avslöjades i onsdags. – Självklart kommer vi att titta på resultaten, säger Anja Marlette, chef för avdelningen för regelefterlevnad på Riksbanken.

SVT bemöter Mats Olin om mångfalden i SVT

Lugn midsommartrafik med sedvanliga köer

Till skillnad från tågtrafiken flöt vägtrafiken på bra inför midsommarhelgen. Men några trafikolyckor i framför allt södra och västra Sverige orsakade tidvis stopp och långa köer under eftermiddagen.

Rysk ambassadör på UD om flygincident

Efter att ett ryskt stridsflyg i måndags var mycket nära ett svenskt signalspaningsplan över Östersjön kallades den ryska ambassadören upp till utrikesdepartementet (UD) och mötte på torsdagen kabinettssekreterare Annika Söder.

SJ om tågkaoset: Bo på hotell eller åk taxi

Båda spåren söder om Stockholm har öppnats igen efter totalstopp i över tolv timmar. Stora förseningar kommer att följa under resten av dygnet och morgondagen.

Redan nu mumlas det om brexitdrama i höst

På midsommarafton är det ett år sedan britterna vaknade till en oväntad nyhet – lämna-sidan hade vunnit folkomröstningen och Storbritannien skulle gå ur EU. Sedan dess har inte mycket hänt, men samtidigt har nästan allt förändrats.

Jordgubbskriget i sommar en miljardindustri

För de flesta är jordgubbar förknippat med sol, midsommar och semester. Men branschen har växt kraftigt och är numera en miljardindustri. – Den idealiske jordgubbsodlaren kan tjäna jättebra med pengar, säger Magnus Engstedt på organisationen Bärfrämjandet.

”Ersätt 67-årsregeln för ett värdigt slut på arbetslivet”

DO har rätt i att 67-årsregeln bör avskaffas. Men i dess ställe behöver vi en ny regel med en annan framtoning för att säkerställa att arbetslivet avslutas på ett värdigt sätt, skriver juristen Tommy Iseskog.

FI går vidare med skärpt amorteringskrav

Efter planer på skärpt amorteringskrav skickar Finansinspektionen nu förslaget på remiss.

När Putin lärde Oliver Stone om menscykeln

Den amerikanske regissören Oliver Stones resa genom ett alltigenom manligt universum kröntes i dagarna med fyra entimmesavsnitt där han intervjuar Vladimir Putin. Här är ryggdunkandets höjdpunkter.

Enfaldigt och pompöst – men underhållande

Michael Bay försöker överträffa sig själv i genren svulstiga filmbyggen – och lyckas.

Nordeas nya policy: Bojkottar utvalda bolag

Ett nytt beslut från Nordeas styrelse skärper bankens policy vid utlåning till bolag med verksamhet kan klassas som miljöfarlig eller som bryter mot mänskliga rättigheter. Det berättar Sasja Beslik, chef över hållbara finanser på Nordea, till SvD.

Midsommarquiz: Känner du igen blommorna?

”Du lindar av olvon en midsommarkrans.” Blommor radas upp i ”Visa i midsommartid” och i Evert Taubes ”Sjösalavals”. Det sjungs om gullviva, mandelblom, kattfot och blå viol. Men kan du skilja dem åt? Testa dig i SvD:s midsommarquiz innan det är dags att plocka sju sorters blommor och lägga under kudden för att drömma om den du älskar. Missa inte förklaringarna på facitsidan. Lycka till!

Staten får 135 miljoner efter Telias mutskandal

Svenska och nederländska staten kommer att dela på runt 270 miljoner kronor som varit frysta på ett konto hos Nordea. Det handlar om en dom som slog fast att Telia hade betalat mutor till Takilant för att få licenser i Uzbekistan.

Ygeman: Det finns ingen akut polisbrist

Polischefer larmar om en ”akut polisbrist” där de får fler arbetsuppgifter, men inte ökade resurser. Det brottsförebyggande arbetet hinns inte med. Men inrikesminister Anders Ygeman (S) delar inte den bilden. Han kräver mer av svensk polis. – Att säga att polisbristen är akut, det är att ta till överord, säger han till SvD.

Slutfakturerat för börsens styrelseproffs

En dom från Högsta förvaltningsdomstolen i tisdags slår fast att styrelseproffs inte längre ska kunna fakturera styrelsearvodet via egna bolag. Det kommer leda till att styrelserummen tappar tungviktare, tror experterna.

Resenärer frustrerade: ”Dålig information om tågstoppet”

Resenärerna på Stockholms central är frustrerade över informationen om tågstoppet. Avgångarna flyttas fram några minuter i taget, och rätt vad det är meddelas spårändringar som får alla att rusa i trängseln.

Anders Ygeman: ”Vi ser faktiskt resultat”

Jun232017

Annie Lööf är största tillgången för sitt parti enligt ny undersökning

Annie Lööf (C) går om Jimmie Åkesson (SD). Enligt den senaste undersökningen från Novus om vilken partiledare som anses vara den största tillgången för sitt parti kniper Lööf förstaplatsen. Anna Kinberg Batra (M) rasar rejält från fjärde till sista plats.

Anställda på Riksgälden misstänks för mutbrott

Elva personer på Riksgälden är skäligen misstänkta för mutbrott, alternativt förskingring.

Björn Söder om Finsbury Park-attacken: Offren förtjänar medlidande om de är oskyldiga

SD-riksdagsledamoten slår ifrån sig kritiken: ”En höna av fjäder”

Experten: Så kör du säkrare i midsommartrafiken

Midsommartrafiken är en storhelg då många av oss är ute och reser på Sveriges vägar och det kan vara riskabelt. Trafiksäkerhetsutbildaren Hans Löfgren ger sina bästa råd om hur du kör mer säkert i trafiken.

Fler musikskapare får ta del av Stimpengarna

Nya digitala musiktjänster gör att allt fler väljer att betala för musiken de gillar. Det gör att fler svenska musiker kan leva på sitt skapande, de menar upphovsrättsorganisationen Stim. En av som lyckats göra musiken till ett yrke är 22-åriga Sara Hjellström som för första ska få en rejäl slant för sina låttexter.

ICA återkallar salladspåse – hittade listeriabakterier

2.600 påsar med ICA salladsmix 225 gram kan innehålla listeria, det visar provsvar från butikskedjans leverantör. Nu återkallar ICA påsarna med bäst före-datum 25 juni. – Vi utreder nu tillsammans med leverantören vad det är som har hänt, säger Anders Axelsson, kvalitetschef för frukt och grönt.

Internationella yogadagen – så firar förra Rapport-ankaret

Idag är det den internationella yogadagen och SVT Nyheter har pratat om den växande folkrörelsen med föredetta nyhetsankaret tillika yogainstruktören Ulf Wallgren.

Kommuner saknar information om Säpos utpekade extremister

Kommuner och polis får ingen information från Säpo: ”Helt orimligt”

Kris för ängsblommorna

Det är kris för ängsblommorna och det blir allt svårare att hitta sju sorters blommor. Mindre än en procent av ängsmarkerna som fanns för 100 år sedan finns kvar idag.

Lång väntan på nya miljökrav på vattenkraft

Man knivhöggs i ryggen av flera personer

Blodiga våldsdåd under natten – yxattack och flera knivskärningar

May: EU-medborgare ska få stanna efter Brexit

Storbritanniens premiärminister Theresa May säger till andra EU-ledare att EU-medborgare inte kommer att kastas ut efter brexit, skriver BBC.

Polisen kan utbyta fingeravtryck med USA

Efter sommaren kommer den svenska och den amerikanska polisen kunna söka i varandras fingeravtrycksregistrer. Det har regeringen nu beslutat. – Både Sverige och USA blir säkrare genom att vi kan ta reda på vem som har befunnit sig på en brottsplats, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till Sveriges radio.

Se kronprinsessbarnens midsommarhälsning till Sverige

Skickar midsommarhälsning med nytagna bilder

Störningar hos Nordea

Kunder har svårt att logga in

Så är läget i midsommartrafiken just nu

Båda spåren söder om Stockholm har öppnats

Vägarna att se upp för i midsommartrafiken

Många ger sig ut på vägarna när midsommar närmar sig. För att undvika trafikolyckor varnar nu Trafikverket för några trafikintensiva vägar.

Åsa hjälpte folk i kaoset: ”Har fått fyra nya kompisar”

Dagen innan midsommarafton förvandlades tågtrafiken söder om Stockholm till ett kaos, men det har inte bara fått dystra konsekvenser – trots att tusentals tågresenärer tvingades ändra sina planer.

”Tillverkning av bilar borde klimatmärkas”

Den stora klimatpåverkan vid tillverkning av batterierna till elbilar är ett skäl att införa en klimatmärkning på elbilar- och på andra bilar, tycker nu energimyndigheten. – Tillverkningen kan vara en stor miljöbelastning, konsumenter behöver hjälp att välja rätt, säger avdelningschef Peter Engdahl till SVT Nyheter.