RSS
 

Nyheter från omvärlden

Östersunds väg till Arsenal

Dec112017

”Jordbruksverket har gått köttbranschen till mötes”

Jordbruksverkets agerande urholkar förtroendet för svenska livsmedel och medverkar till en försämrad djurvälfärd. Samtidigt visar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht brist på politiskt ansvarstagande i djurskyddsfrågor, skriver debattörer från konsument- och djurrättsorganisationer.

Wallström: ”Man måste kunna skilja på politiska beslut och antisemitism”

Utrikesminister Margot Wallström fördömer helgens attack mot synagogan i Göteborg. På ett EU-möte i Bryssel talade hon även med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu om vikten av att fler länder i Europa gör mer för att bekämpa antisemitism. – Så länge det finns någon enda judisk person i Sverige som inte vågar säga att jag är jude eller judinna, har vi ett viktigt jobb kvar att göra, säger hon.

Norska kronan störtdök: ”Kärn-KPI lägre än väntat”

Anklagelsen mot journalisten Ahmet Altan löjeväckande

Turkiska journalister tycks i dag ha tre alternativ: gå i president Erdoğans ledband, gå i landsflykt eller gå i fängelse. För tidningen Tarifs före detta chefredaktör Ahmet Altan hotar nu ett helt liv bakom galler.

USA-börsen: Räkna med kursrekord

OS i Stockholm – utan Stockholms stad?

Vinter-OS i Stockholm 2026 är kanske inte någon omöjlighet. Tanken tilltalar Stockholms stads politiker allt mer. – Det som har presenterats nu är betydligt mer positivt, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M). Ett alternativ för SOK är att söka OS i Stockholm – utan Stockholms stad.

Hur många städer ska bli obeboeliga för judar?

Bara tre män i salen på metoo-debatten: ”Ett problem”

Riksdagens bänkrader gapade tomma när #metoo-uppropen debatterades på måndagen. 17 av riksdagens 349 ledamöter var på plats, skriver DN. Bara tre av dem var män. – På måndagar brukar många av ledamöterna vara i sina valkretsar för att träffa väljare, säger Tobias Billström (M).

Ny konstgjord ö innanför tullarna får bostäder

Den första markanvisningen på en ny ö i Lilla Värtan är nu klar. Abacus Bostad ropade hem den attraktiva sjömarken utanför Norra Djurgården.

Filosof: Håll huvudet kallt – finns risker med #metoo

Vi bör inte blanda ihop maktfullkomlighet i allmänhet med sexuella trakasserier, och heller inte etikettera alla kvinnor som offer och alla män som förövare. Det skriver filosofen och professorn Fredrik Svenaeus med anledning av #metoo-rörelsen.

Backe: "Måste vara felfria över 180 minuter"

Mod och att våga tro på sitt eget spel har varit nyckeln för Östersunds framgångssaga. Frågan är om det kan räcka även mot storlaget Arsenal. – De måste vara felfria över 180 minuter om de ska ha någon chans, säger Hasse Backe, expert på Discovery.

Signell känslosam över VM-succén

Handbollslandslagets förbundskapten Henrik Signell är en känslomänniska. Två gånger under VM i Tyskland har han fått tårar i ögonen när han har pratat med spelarna – efter matcherna mot Ungern och Polen. – Det gör jag ofta. Tjejerna brukar skratta åt mig, säger han.

Brandbomber mot judiska församlingen i Malmö

Två brandbomber har kastats mot kapellet på gamla judiska begravningsplatsen i Malmö. Polisen utreder ett misstänkt hatbrott, enligt Sveriges Radio.

Östlund och Skarsgård kan vinna Golden Globe

Nästa års Golden Globe-gala kan få två svenska vinster. Ruben Östlund är nominerad för sin film "The square" och Alexander Skarsgård kan vinna för sin roll i tv-serien "Big little lies".

Ledande expert sågar svensk åldersbedömning

En av världens främsta experter på medicinska åldersbedömningar sågar nu Rättsmedicinalverkets arbete. Andreas Schmeling skriver i ett mejl till myndigheten att metoden som används i Sverige inte är förenlig med principerna för evidensbaserad medicin.

Storbankernas lugnande besked om boprisfallet

Det blir inget stort bostadsprisfall. Det lugnande beskedet lämnar Sveriges storbanker. De flesta tror på oförändrade priser det närmsta året.

Klippan blev räddning för ”fallna kvinnorna”

En plats för samhällets mest utstötta och ”fallna kvinnor”. SvD Näringsliv publicerar i samarbete med Centrum för Näringslivshistoria en julkalender som sätter fokus på några av nyckelplatserna i Stockholms utveckling. Del 11 av 24: Ersta diakoni – staden på berget.

Explosion i New York – ”försök till terrorattack”

En bomb som briserade vid en buss- och t-baneterminal i New York kunde ha orsakat en katastrof måndag mitt i morgonrusningen. Borgmästaren beskriver händelsen som ”ett försök till terrorattack”.

”Våra judiska systrar och bröder är inte våra fiender”

Palestinska och islamiska föreningar: Att ge sig på judar och att ge sig på judar i Palestinas namn är aldrig, har aldrig varit och kommer aldrig att vara acceptabelt.

Urban Ahlin kandiderar inte till riksdagen nästa år

Talmannen Urban Ahlin (S) kandiderar inte till riksdagen 2018. – Jag har suttit i riksdagen i 24 år och jag tycker att det räcker, säger Urban Ahlin till DN.

Tre manliga politiker på plats i riksdagen vid me too-debatt

Totalt kom 18 av 349 ledamöter

Sverige klättrar på vapenlistan

Saab – ett av världens 30 största vapenföretag

Antisemitism hos grupper av invandrare oroar Löfven

Statsminister Stefan Löfven (S) vill se "rejäla straff" för dem som angrep synagogan i Göteborg. Han är oroad för antisemitismen bland invandrargrupper från Mellanöstern.

Inställda inrikes- och utrikesflyg på grund av snökaos – passagerare strandsatta

Flyg från Göteborg till Arlanda har ställts in under morgonen och förmiddagen. Det är även stora förseningar till och från Storbritannien på grund av snöovädret igår kväll. Flera flyg till och från London har ställts in.

Får fyra års fängelse för våldtäkt mot barn

Shirley Jacksons skräck tar sig in under huden

Hon var geniet, alkoholisten och hemmafrun som skildrade mörkret i den amerikanska idyllen, skriver Jenny Aschenbrenner som läser om några av Shirley Jacksons klassiska skräckromaner. Lagom till jul finns de i nyutgåva.

Trumps kandidat fruktas – av egna partieliten

President Trump lägger all sin kraft bakom den republikanska kandidaten i senatsvalet i Alabama på tisdag, Roy Moore, som fått nationell uppmärksamhet i USA. Trots kontroverserna och sexanklagelserna runt Moore, som utmanas av demokraten Doug Jones, är det jämnt i opinionen.

Kunderna sågar Nordea – hyllar nischbankerna

Storbankerna får stryk av de mindre konkurrenterna när bolånekunderna säger sitt. Höga betyg går till Länsförsäkringar och SBAB, medan Nordea riskerar att tappa kunder, enligt ny undersökning från Svenskt Kvalitetsindex, SKI.

”Placering av sparpengar i Bitcoin otroligt riskfyllt”

EKONOMISTUDION När kryptovalutan Bitcoin valutan fick grönt ljus att börsintroduceras i förra veckan kraschade handelsplatsen och kursen gick från $16000 - $19000 på tre timmar. Bitcoinfebern har varit total och valutan har slagit rekord på rekord. Men vad driver hypen. Och är den realistisk?

Här är riskkapitalisterna som vill rädda världen

Ett riskkapitalbolag som gör världen bättre – en motsägelse? Inte alls, menar grundarna av Sveriges första riskkapitalbolag med huvudfokus att göra gott. – Vi vill förbättra i stället för att exploatera, säger medgrundaren Nina Freudenberg.

Så syddes det franska lapptäcket ihop

”På 1500- och 1600-talen var Tyskland hopplöst splittrat i tusentals småstater. Även dåtidens Italien ser ut som ett lapptäcke på en politisk karta. Har aldrig Frankrike varit lika splittrat?”

Jakten på lasermannen skakade Sverige: ”Var panik”

Beväpnad med ett gevär med lasersikte spred John Ausonius i början av 1990-talet fruktan på Stockholms gator. Jakten på lasermannen blev den största polisutredningen sedan mordet på Olof Palme. Nu står han inför rätta i Tyskland för ytterligare ett mord.

Sema räds inte stjärntunga ÖFK-lotten

Galatasaray, Hertha Berlin eller Arsenal – Östersunds inställning förblir densamma. Ken Sema fruktar inte lagets blytunga, rödvita, Europa League-lott. – De har väl två armar och två ben precis som vi har, säger Östersundsspelaren till TT.

Allt fler tror på fallande bostadspriser

För första gången på många år tror en majoritet av både svenska hushåll och mäklare på fallande bostadspriser inom den närmaste framtiden. Bostadsmarknaden har på senare tid bromsat in. – Försäljningar tar längre tid än tidigare, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

Regnér: Me too blottlägger mäns vardagsmakt

Me too-debatten handlar om att blottlägga mäns vardagsmakt över kvinnor, säger Åsa Regnér (S), statsråd med ansvar för jämställdhet, i riksdagens aktuella debatt i ämnet. – Den här debatten är för er alla kvinnor som vittnat, säger Rossana Dinamarca, feministisk talesperson för Vänsterpartiet, partiet som begärt debatten.

”Anne Ramberg, lägg inte ansvaret på kvinnorna!”

Genom att inte erkänna att det finns manliga strukturer och istället tala om ”knölar” förminskar Anne Ramberg problemen till individnivå. Hon lägger också över ansvaret för att lösa problemet på kvinnorna, skriver åtta jurister.

Ensamkommande barn avviker och exploateras av kriminella

Ensamkommande barn behandlas illa i sina hem och avviker – i vissa fall till en framtid kantad av sexuell exploatering och droger – en bråkdel återvänder. Det visar en ny rapport från Barnombudsmannen som i dag lämnas över till regeringen. – Personalen trodde att jag ville döda dem, men det var snarare tvärtom, säger Nadira, som vantrivdes så mycket att hon till slut lämnade sitt boende.

KO synar: ”Erbjudande från Mysafety såg ut som faktura”

Drösvis av klagomål har gjort att Konsumentverket fått upp ögonen för försäkringsförmedlaren Mysafety, som bland annat marknadsför id-skydd. Kunder klagar bland annat på erbjudanden som ser ut som fakturor. Nu ska myndigheten titta närmare på företagets marknadsföring.

Nobelfestens klänningar i fokus

Nobelfestens klänningar brukar varje år bli en snackis, så även i år. Rött och blått var de genomgående färgerna, men även en del politiska statements syntes i vimlet, enligt modebloggaren Linn Eklund.

Majoritet av svenskarna tror på fallande bostadspriser

En majoritet av svenskarna spår nu fallande bostadspriser. Det är första gången på fem år. Samtidigt tror hälften av mäklarna att bopriserna sjunker.

Ingen behandling kan göra 15-åriga Johan frisk

När Johan Bergholtz, 15 år, gick i sjunde klass fick han en infektion i luftrören som gjorde honom trött och sliten. Men symtomen gick aldrig över. Först ett och ett halvt år senare fick han diagnosen ME/CFS.

SVT:s meteorolog: Snöovädret kan ta ny fart

Trafiken rullar igen på E6:an vid Stenungsund efter att ha varit kilometerlånga köer. Men ett nytt snöområde passerar ikväll. – Då kan det förekomma större mängder snö i Götaland och Svealand, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

11 december: Nattens nyheter

Trendbrott – vapenförsäljningen ökar igen

”Visar att det finns en efterfrågan – det är problematiskt”

Nobelpristagarna hyllades – is genomsyrade festernas fest

Dec102017

Här får Kazuo Ishiguro igen ett förlorat minne

Litteraturpristagaren Kazuo Ishiguro överraskas under intervjun med SVT med något han skrivit om men inte återsett sedan sin barndom.

Miljöministern: Därför dröjer besked om miljözoner

Miljöministern om varför beskedet drar ut på tiden

Nobelkocken Tom Sjöstedt: Vi gör den bästa vegetariska rätten någonsin

, som vann till Årets kock 2008, står för för- och huvudrätten på Nobelbanketten.

Samhall-anställda fick plocka isär militärgranater

Här är kvällens Nobelmeny

För maten på Nobelbanketten står kocken Tom Sjöstedt och konditorn Daniel Roos. I kvälls bjuds gästerna bland annat på en vegetarisk förrätt och en blåbärsfylld dessert.

Här anländer kultur- och demokratiministern i pappersklänning

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke anländer till Nobelfesten i pappersklänning. – Om det förutom de fantastiska pristagarna också talas lite om klimatförändringarna så är jag väldigt glad. Jag bad designerna att inspireras av Arktis, säger hon till SVT.

Naturvårdsverket: Skynda på med miljözonerna

Utsläppen från dieselbilar har nästan fördubblats – Naturvårdsverket vill se besked från regeringen

Julklappsmissarna – därför kan det bli så fel

Dec82017
Vid jul blir gåvopsykologin extra tydlig. Vad ger jag med hjärtat? Och vilka önskar jag snarare att trycka till? Idags Anna Kågström nystar i julklappens verkliga, känslomässiga värde och vad det säger om givare – och mottagare.

Filmer som får en att önska att ”Star Wars” aldrig gjorts

Jan52017
På onsdag har ”Star Wars: The last jedi”, premiär på svenska biografer. Innan dess kanske du blir sugen på att se om de tidigare filmerna. SvD:s Elias Björkman har sett om två av de allra sämsta ”Star wars”-filmerna – så att du slipper.