RSS
 

Nyheter från omvärlden

Tusentals följde McGuinness till graven

Mar232017
Tusentals personer följde Nordirlands vice försteminister Martin McGuinness kista till graven på torsdagen. Kistan var draperad i den irländska flaggans färger: grönt, vitt, orange.

Ännu ett dödsoffer efter attentatet i London

En 75-årig man som skadades svårt vid onsdagens attentat i London har avlidit, skriver polisen på Twitter.

Offren hedrades i London: ”Bästa staden i världen”

En värdig minnes- och ljusstund för offren hölls på stora torget Trafalgar Square i London på torsdagskvällen. Borgmästaren Sadiq Khan var klar: – Vi kommer aldrig att vika oss för terrorism.

Så flyger världens ledare: ”Mytomspunnet plan”

Air Force One är det i särklass mest kända planet ute i världen – som rätt många toppolitiker som blickar mot när de själva har skaffat sig ett par luftens vingar. SvD visar här hur världens ledare flyger.

Försvaret säljer regeringsplan

Statsflyget, som regeringen och kungafamiljen flyger med, är en dyr verksamhet för försvaret. Regeringen betalar nämligen bara en tiondel av vad flyget faktiskt kostar. Men nu håller försvaret på att sälja regeringsplanet.

Truecaller – från tuff start till succé i Indien

Ett dyrköpt misstag där en delägare fick köpas ut blev en jobbig start. Nu fokuserar Truecaller på global tillväxt och tar kritiken för röda bokslutssiffror med ro. Alan Mamedi och Nami Zarringhalam, kandidater till SvD Affärsbragd kan äntligen glädjas åt att 250 miljoner användare börjar ge annonsintäkter. – Det känns extremt skönt, en fantastisk frihetskänsla, säger Alan Mamedi.

BO vill specialgranska Migrationsverket

Centerns budgethot goda nyheter för Kinberg Batra

Centern ville lappa ihop Alliansen men lyckades göra ”en Anna Kinberg Batra”. Utspelet om att fälla regeringens skattehöjningar har gjort Alliansens budgetpolitik ännu lite otydligare.

Regeringen vill stärka Sveriges säkerhetsskydd

Det svenska säkerhetsskyddet mot främmande makt ska stärkas. Regeringen har nu tillsatt två utredningar. – Dagens lagstiftning har blottor, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till Dagens Nyheter.

Tysklands utrikesminister: Kämpa för ett starkare Europa

Europa måste ta ansvar för den yttre säkerheten men även bli bättre på att upprätthålla den interna säkerheten. Kampen mot terrorism kräver gemensamma ansträngningar. EU måste också ha förmågan att självständigt hantera kriser och konflikter i sitt närområde, skriver Tysklands utrikesminister Sigmar Gabriel.

Vinfynd som förgyller lönehelgen

Äntligen lönehelg! Bjud hem några vänner och fira att våren, trots bakslag, är i antågande. På söndag ställer vi om till sommartid. Bengt-Göran Kronstam välkomnar med viner som smakar mer än de kostar.

Ingen helg utan gott vin

Livet är för kort för att dricka dåliga viner. Det är sensmoralen i vintipsen på SvD.se varje fredag. Att vi dricker vin oftare, men sällan i överflöd, är en mycket positiv förändring i våra svenska dryckesvanor sedan EU-inträdet, tvärtemot vad olyckskorparna spådde.

Ökade chanser för utvisningshotade barn

Därför misslyckades regeringen med lärarlönerna

Staten ville hissa skolan – med en lösning som luktade marknad. Man får förstå att lärarna blev ledsna, skriver SvD:s Cecilia Garme.

Volvos okända systerbolag öppnar ny fabrik i England

Volvo Cars vd Håkan Samuelsson satt på första bänk när hans systerbolag sedan 2013, London Taxi, invigde en ny fabrik för eltaxibilar i Coventry. Det är första gången på 10 år en ny bilfabrik byggs i England. – Vi delar på utvecklingsarbetet på eldrivlina och en hel del annat, säger Håkan Samuelsson som nu kan dela utvecklingskostnader.

Tusentals hedrade offren

Londonborna om terrorn: ”Vi är inte rädda”

Londons invånare står orubbliga inför hotet från terrorn – det är det bestående intrycket som SvD får från stadsbor dagen efter attacken.

Ny myndighet för minskad segration

250 befaras omkomna på Medelhavet

Stefan Löfven kräver chockbantning av PPM

Skandalerna inom PPM kommer leda till en drastisk bantning av systemet, säger statsminister Stefan Löfven till SvD. – Det handlar om rejält mycket färre fonder. Det är frågan om vi ens behöver tvåsiffrigt, säger Löfven.

Londonborna har inte tid att vara rasister

Det är ingen som tänker på te med scones eller ens ljumna pints när London står under attack.

Widman (L): Regeringen utreder stöd från Natoländer

Regeringens nya utredning om beslutsformerna för militärt stöd tar sikte på Finland, enligt försvarsminister Peter Hultqvist. Men direktiven är generella och kan lika gärna handla om vilket land som helst, till exempel Natoländer.

Theresa May: ”Vi är inte rädda”

Tidigare under torsdagen talade Storbritanniens premiärminister Theresa May inför parlamentet angående onsdagens terrorattack i London.

”Ohederligt sätt att tillskriva folket ändrade åsikter”

Hur frågor ställs påverkar svaret. Det är grundläggande för alla som kan något om statistik. Att framställa de egna frågorna om vinstförbud som en reell skillnad i opinionen är inget annat än ohederligt och ovetenskapligt. Det skriver företrädare för Kommunal i en replik.

Rut-avdraget fyller tio år – så tycker partierna nu

I år är det tio år sen rut-avdraget infördes i Sverige. Skatteavdraget som förra året gjordes av drygt 700 000 svenskar har stundtals varit del av en hetsk ideologisk debatt. I dag finns ett brett stöd för rut bland riksdagspartierna. Men de är fortfarande oeniga om vilka tjänster som ska ingå.

Terror bortom religion och dogmer

Bertrand Bonello, en av Frankrikes mest egensinniga filmskapare, är okänd för en svensk publik. I ”Nocturama” skildrar han en samling unga människor följer en noga utstakad rutt för att placera ut bomber över Paris med syfte att spränga stadens mest symbolladdade byggnader.

När löpet är själva målet

Polisen: Khalid Masood, 52, är gärningsmannen

Mannen, som sköts ihjäl av polis i går, har identifierats som 52-årige Khalid Masood uppger Londonpolisen. Terrorgruppen IS säger sig ligga bakom attacken i London, enligt rörelsens propagandaorgan Amaq. Det rapporterar AFP.

Varannan M-väljare: Skulle gå bättre utan Kinberg Batra

SvD/Sifo: Fyrtioåtta procent av M-väljarna tror att partiet skulle lyckas bättre om partiledaren Anna Kinberg Batra byttes ut före valet 2018, enligt en ny SvD/Sifo-mätning. Det är ännu ett bakslag för partiledaren som i helgen ska försöka ingjuta självförtroende i sitt tilltufsade parti.

Hökmark: C och L kan inte fly från sitt ansvar

De skattehöjningar som Vänsterpartiet driver igenom tillsammans med regeringen skadar Sverige. Skadar jobben, företagen och hushållen. Men det går att stoppa denna politik, när Centerpartiet och Liberalerna väljer att bära ansvar, skriver Gunnar Hökmark (M).

När en utsträckt hand betyder mer än ord

Exakt ett år efter attentaten i Bryssel sker det i London: en terrorist dödar än en gång flera oskyldiga och dömer anhöriga och vittnen till att leva med skador, sorg och återkommande mardrömmar. Hjälpen är viktig, inte bara sjukhusvård och krishantering, utan likaså hjälp att finna nytt mod.

Vapen i bilen som kördes mot folk i Antwerpen

M om nya skattehotet: ”Jag vet inte hur Centern tänker”

Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Ulf Kristersson vill träffa Centern och övriga allianspartier i början av veckan för att diskutera Centerns nya förslag. Partiet vill stoppa delar av regeringens budget, medan M vill stoppa hela. – Det finns risker om det är en utbrytning, säger Kristersson till SvD.

Omröstning skjuts upp om sjukförsäkringsreform

Det finns fortfarande inte tillräckligt stöd för republikanernas nya sjukförsäkringsreform, som är tänkt att ersätta Obamacare, säger representanthusets majoritetsledare Kevin McCarthy.

Gärningsmannen känd av polisen – IS tar på sig dådet

Mannen som sköts till döds av polis efter att ha mejat ner fotgängare och knivhuggit en polis i Westminster i London på onsdagen är född i Storbritannien, uppger premiärminister Theresa May. Hon säger också att mannen för några år sedan förekommit ”perifert” i en nu nedlagd utredning gällande våldsbejakande extremism. Terrorgruppen IS tog på torsdagen på sig dådet, enligt Reuters.

17.000 fler nyanlända i grundskolan

Antalet nyanlända elever i grundskolan har ökat med 27 procent, från 62.400 förra läsåret till 79 400 i år, visar färsk statistik från Skolverket.

Anna Kinberg Batra om tappet: ”Det här är en tuff period för oss”

Moderaterna tappar i de senaste opinionsmätningarna och är nu mindre än Sverigedemokraterna. M-ledaren Anna Kinberg Batra är självkritisk och menar att utspelet om att öppna upp för samtal med Sverigedemokraterna kunde kommit tidigare. – Det här är en tuff period för oss Moderater, säger Anna Kinberg Batra till SVT Nyheter

Anställda inom Svenska kyrkan vittnar om mobbning: ”Det är en tystnadskultur”

Det har tidigare rapporterats om arbetsmiljön inom Svenska kyrkan. När SVT Nyheter nu granskat vuxenmobbning på svenska arbetsplatser har präster eller andra församlingsanställda hört av sig med berättelser om mobbning och kränkningar. – Man tror inte att man orkar med en enda dag till, säger Åsa. Men Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation känner inte helt igen sig i kritiken.

C och MP slåss om bästa miljöpolitiken

Därför kan det bli vattenbrist i Sverige

Svår torka hotar många platser i Sverige eftersom grundvattennivåerna är oroväckande låga. Men hur funkar grundvatten? Hur mycket använder vi – och till vad? SVT förklarar i videon ovanför.

Expert: Saknas teknik för att upptäcka sprängämnen på svenska flygplatser

Svenska flygplatser har inte den teknik som krävs för att upptäcka sprängmedel som kan sitta i höljen på datorer. Det menar flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll, som tycker att Sverige borde öppna för ett liknande förbud som USA och Storbritannien inför.

Kunskapscenter för ensamkommande

Socialstyrelsen får i uppdrag att skapa ett kunskapscenter för ensamkommande barn och unga, enligt ett beslut som regeringen fattar under torsdagen, skriver DN.

M fortsätter tappa – SD näst största partiet i ny mätning

Moderaternas tapp i väljarstöd har gjort att Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti. Detta visar SVT/Novus senaste väljarbarometer för mars månad. Centerpartiet fortsätter att nå nya höjder, medan Moderaterna fortsätter att tappa.

Nya regler på väg för strandskydd

Snart kan strandskyddet ändras. Regeringen har gett Naturvårdsverket i uppdrag att se över reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära läge.

Polis vill få ut mer ur register

Polisen vill nu ändra reglerna om vilka uppgifter som kan fås ut ur belastningsregistret

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia väntar barn

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia väntar sitt andra barn. Födseln är beräknad till september 2017.

Regeringen: Vill Lööf kasta ut Sverige i politisk cirkus?

Centern hotar fälla delar av budgeten

Skatten sänks för landets pensionärer

Skatten sänks för cirka 1,4 miljoner personer över 65 år med upp till 2.500 kronor per år, uppger regeringen. – De som har varit med och byggt upp vårt land och sett till att vi har den välfärd vi har, de ska ha en bra ålderdom och en trygg sådan, säger statsministern.

Stor skillnad i tingsrätters effektivitet

Riksrevisionen har undersökt alla tingsrätters arbete enligt en internationell använd modell. Den tar hänsyn till en rad faktorer, bland annat personalresurser, vilka typer av mål man haft och hur lång tid som gått åt till förhandlingarna.

Sänkt skatt för 1,4 miljoner pensionärer

Regeringen väntas presentera förslaget i dag

Så vill Centern spräcka budgeten – ska fälla enskilda delar

För att förhindra skattehöjningar och stoppa rödgröna reformer har Centerpartiet beslutat om en ny strategi för att fälla regeringens budget. – Ett effektivt sätt att plocka bort skadliga skatter, säger Per Åsling (C) till tidningen Dagens Industri.

TIDSLINJE: Moderaterna – från valförlusten till opinionskrisen 

Det har varit en turbulent period för Moderaterna efter att alliansen förlorade makten vid valet 2014. Här är de viktigaste punkterna i partiets utveckling de senaste åren. 

Varning för falsk skatteportal

Skatteverket varnar för en falsk kundportal som dykt upp på Facebook. Genom att utge sig för att vara Skatteverket försöker personen eller personerna bakom sidan att lura folk på pengar.

Världsbanken utreder Bombardiers affär i Azerbajdzjan

När Bombardier i Sverige vann den mutmisstänkta järnvägsaffären i Azerbajdzjan kan företaget ha lurat Världsbanken, projektets största finansiär. Upphandlingen tycks ha manipulerats, och nu utreder banken Bombardier, som kan bli avstängt från framtida projekt.

”Julias bidrag har varit en stor fråga i Ukraina”

Ukraina stänger dörren för ryskt deltagande i Eurovision. Elin Jönsson, SVTs utrikeskorrespondent i Ryssland, säger att det finns två läger i Ukraina – en del är upprörda över beslutet att stoppa Julia Samojlovas bidrag, medan andra firar.