RSS
 

Nyheter från omvärlden

Åtta av tio unga bor gratis hemma

Maj232017
Nästan åtta av tio unga i åldern 18-26 år uppger att de inte betalar något för att bo kvar hemma hos sina föräldrar. Detta enligt en Sifo-undersökning som genomförts på uppdrag av SBAB.

Man träffades i huvudet av tåget

Misstänkt paket hittat i London

Bilder: Blodiga dådet chockar Storbritannien

Det misstänkta terrordådet i Manchester skakar Storbritannien och världen. Här är bilder från området runt Manchester Arena.

Kyla bidrog till minskad bygglust

Föräldrar söker sina barn i Manchester: ”Snälla hjälp”

Många barn saknas fortfarande efter det misstänkta terrordådet. I sociala medier vädjar föräldrar och anhöriga om hjälp.

Expert: Arenor ett känt mjukt mål för terrorister

”En fruktansvärd händelse som drabbar ett mjukt mål där de drabbade inte kan försvara sig”, säger terrorforskaren Hans Brun efter explosionen i Manchester. Brittiska polisen har inte begärt hjälp från Sverige utöver det samarbete som redan finns, säger Säpo till SvD.

Flytt till Danmark ger högst 100 jobb för Nordea

Försvar nu: Vår säkerhet är viktigare än statsskulden

Det vore klokt att nu låna till kraftiga investeringar i försvaret. Ekonomiprofessor Carl B Hamilton har räknat och finner att Ryssland är ett större hot än ökad skuldsättning.

Eurogruppen inte eniga om Greklandsskuld

Grekland och dess långivare kunde inte enas om skuldlättnader natten till tisdagen. Men de är mycket nära och siktar på en uppgörelse vid nästa eurogruppsmöte den 15 juni.

Både dollarn och pundet backar

Dollarn backar under natten och amerikanska räntor var i princip oförändrade. Mot euron handlas dollarn omkring 1:13 och mot yenen 111:16. Räntan på den tioåriga amerikanska statsobligationen handlas oförändrad omkring 2,24 procent.

Falskheten gav Miłosz kraft och klokhet

Ska en poet begrunda de stora, tidlösa frågorna, eller ge sig i kast med de frågor som en viss historisk situation ställt honom inför? I långdikten ­”Traktat om poesin” visade Czesław Miłosz att de ”orörliga” frågorna i själva verket är oupplösligt sammanbundna med den konkreta samtidshistorien.

”Jag har aldrig känt skam över mammas självmord”

”När jag var 16 år gammal tog min mamma sitt liv”, berättar en av flera läsare som reagerat på Idagsidans serie Självmord bland äldre. Hon berättar att hon, lyckligtvis, fått mycket stöd av omgivningen och aldrig känt skuld eller skam över det som hände. En annan läsare berättar att hon varje dag tänker på att hennes barn inte fick ha sin pappa kvar i livet. En psykiater, som själv varit djupt deprimerad, önskar sig en statlig nollvision för obehandlad depression.

Omfattande tågstörningar i Stockholm

Ett signalfel mellan Stockholm C och Stockholm Södra orsakar omfattande störningar i tågtrafiken till och från Stockholm.

"Förkrossad" Grande kan avbryta turnén

Ariana Grande är oskadd, men "förkrossad" efter det misstänkta dådet på stjärnans konsert i Manchester. Nu kan resten av turnén ställas in, skriver TMZ.

Detta vet vi om explosionen i Manchester

Det misstänkta terrordådet vid Manchester Arena vid 23.30-tiden, svensk tid, i går har krävt 22 dödsoffer. 59 personer uppges vara skadade. Det här är vad vi vet om händelsen hittills. Uppgifterna kan komma att ändras.

Detta händer i näringslivet tisdag 23 maj

Krav på amnesti hett på MP-kongress

Många miljöpartister driver på för en amnesti för ensamkommande barn och unga. – Vi tror att amnestifrågan blir stor på kongressen, säger Jon Karlfeldt i partistyrelsen.

Anders Arborelius skriver kyrkohistoria

Sverige får sin första kardinal någonsin, en historisk händelse. ”En djupt lyssnande människa”, skriver John Sjögren om den svenske konvertiten, munken och biskopen som nu ikläds katolska kyrkans näst högsta ämbete efter påven.

Efter skandalerna – svettig chefsjakt för regeringen

Flera skandaler har gjort att en rad av landets största myndigheter står utan generaldirektör. Rekryteringsbehovet är större än normalt, bekräftar regeringskansliet för SvD. Samtidigt kan tomma chefsstolar innebära problem för regeringen, enligt statsvetare.

Har Stockholm världens konstigaste t-bana?

Stockholmstunnelbana har kallats världens största konstgalleri. Drygt 90 av de 100 tunnelbanestationerna i Stockholm har utsmyckats med skulptur, måleri, keramik och mosaik. Tillsammans bildar de världens längsta konstutställning. SvD kultur har listat några av de mest sevärda.

Skandalerna som skakat svenska myndigheter

Misstänkta mutor, jäviga granskningar och vänskapskorruption. Bara det senaste året har flera myndighetschefer slutat efter att ha hamnat i blåsväder. SvD Näringsliv listar några av härvorna.

Läkare: Förbjud smittad kyckling

Det borde vara förbjudet att sälja kyckling eller annan mat som riskerar att göra människor sjuka. Det tycker smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo som varnar för campylobacter i svensk färsk kyckling.

Valkampanjer stoppas efter dådet

al-Qaida-medlemmar dödade i Jemen

Forsbergs Nashville till final: En dröm

För första gången är Nashville framme vid final i Stanley Cup. I den sjätte semifinalen besegrades Anaheim med 6–3. – Det här har jag drömt om sedan jag lärde mig vad hockey är för nånting, säger Filip Forsberg till Aftonbladet.

Vittnen: ”Alla skrek – försökte ta sig ut”

Personer på konserten i Manchester vittnar om paniken som spred sig efter det misstänkta terrordådet. Utanför arenan letade föräldrar efter sina barn.

Se Twittervideon från misstänkta terrorattacken

VIDEO | Minst 19 personer har dödats i ett misstänkt terrordåd i Manchester i Storbritannien. Det var efter en konsert med artisten Ariana Grande som en kraftig explosion hördes.

Ariana Grande: ”Förkrossad – från djupet av mitt hjärta”

Den misstänkta terrorattacken i Manchester möts av tårar och sorg. ”Jag vill inte tro att världen vi lever i kan vara så grym”, twittrade artisten Bruno Mars.

Löfven: ”En brutal attack mot barn”

Chock, sorg och fördömanden – så reagerar världsledare på det misstänkta terrordådet i Manchester i går kväll. – Det är ett brutalt och vettlöst dåd som skär i hjärtat hos varje empatisk människa, säger Sveriges statsminister Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande på regeringens hemsida.

Polisen: Gärningsmannen dog på arenan

Maj222017
22 personer har dödats och 59 har skadats i en explosion på Manchester Arena efter Ariana Grandes konsert. Enligt polisen genomfördes attacken av en man som dog på arenan. Följ direktrapporteringen efter explosionen i Manchester.

Självmordsbombare bakom dådet

Minst 22 människor har dödats och över 50 skadats i en explosion i samband med popstjärnan Ariana Grandes konsert i Manchester Arena i går kväll – bland dem flera barn. Attentatet genomfördes av en man med en sprängladdning som dödades på arenan, säger polisen.

WHO-kandidat ifrågasätts efter bidrags- och kolerafusk

På tisdag avgörs vem som blir ny WHO-chef. En av huvudkandidaterna är en kontroversiell etiopisk före detta minister, Tedros Adhanom. Misskötta miljonbidrag och försök att dölja landets koleraepidemi hör till klandret. – Hur kan en person med sådant vanrykte vara en seriös kandidat? säger etiopiske aktivisten Zelealem Tessema till SvD.

”Därför tipsade jag medierna om fallet Kevin”

Bristen på vetenskaplig granskning av forskares råd i rättsfall visar att vi här har en lucka i systemet som är möjlig för hänsynslösa individer att utnyttja. Det var detta systemfel jag önskade visa på genom att ta fram och tipsa nyhetsredaktioner om fallet Kevin, skriver docent Rickard L Sjöberg.

Karttest: Känner du igen länderna på konturerna?

Maj172017
Hur väl känner du igen landskonturer? Testa dig själv i 15 bildfrågor utvalda av SvD:s kvalitetsredaktör Per Söderström. Alla länderna avslöjas i facit på sista sidan.

22 maj: Nattens nyheter

Maj232017

23 maj: Nattens nyheter

Antalet asylsökande oförändrat

De slopade id-kontrollerna vid Köpenhamns flygplats Kastrup har inte gett någon tydlig effekt på antalet asylsökande i Sverige.

Arktis försvaras i internationell flygövning

Sverige, Norge och Finland tar emot flygvapen från åtta länder till militärövningen Arctic Challenge som inleds i dag i ländernas norra delar, enligt Försvarsmakten.

Ett tjugotal extremister i svenskt fängelse

I sitt arbete mot våldsbejakande extremism har Kriminalvården identifierat ett tjugotal intagna med förmåga och avsikt att påverka andra intagna i negativ våldsbejakande inriktning, rapporterar SR Ekot.

Finansministern om euron: Upp till svenska folket att bestämma

”Självklart skulle man inte gå med i euron utan att det blir en ny folkomröstning”

Fortsatt färre tonårsaborter

Andelen tonårsaborter fortsätter att minska. I fjol gjordes 13,4 aborter per 1.000 unga kvinnor i åldern 15–19 år, vilket nästan är en halvering sedan 2006, enligt Socialstyrelsen.

HD: Narkotikaåtalad ska inte dömas för både innehav och eget bruk

Domen kan få stor betydelse

Här skjuts tågbiljetten in under huden

Det kan låta som science fiction, men faktum är att det redan finns ett par tusen personer i Sverige som i dag kan blippa sin tågbiljett med hjälp av ett microchip under huden.

JK vill inte ha tillsynsmyndighet för polisen

Justitiekansler Anna Skarhed säger i Agenda om fallet Kevin att så skulle det inte kunna gå till i dag. Hon säger också att hon inte vill ha en tillsynsmyndighet för polisen, hon vill i stället ha mer öppenhet.

Kollektivtrafikbolagen bryter mot lagen

Du kan ha rätt till ersättning om tåget eller bussen i kollektivtrafiken är sen. Men resebolagen bryter mot lagen när det gäller informationen om ersättningen på sina webbplatser, visar en granskning av Konsumentverket.

Kända svenska katoliker hyllar Arborelius: ”En underbar människa”

Beskedet om att Anders Arborelius utses till Sveriges första kardinal har tagits emot med glädje, och flera kända svenska katoliker hyllar beslutet.

Leksak fängslar unga – men brittiska skolor är skeptiska

I marknadsföringen påstås den lilla prylen, som kallas en ”fidget spinner”, motverka stress och hjälpa till vid koncentrationssvårigheter. Men åsikterna är delade kring den nygamla leksaken, vars popularitet enligt The Guardian nu fått ett uppsving bland barn och unga världen över.

Lista: Fem stora MP-nederlag

Miljöpartiet har under en längre tid tampats med politiska nederlag och dalande opinionssiffror. Här listar SVT Nyheter fem av partiets största nederlag.

Livsfarliga superbakterierna som kan följa med hem från semestern

Här är livsfaran som kan följa med hem

Miljöpartiet slår ifrån sig kritiken: ”Inte en korrekt beskrivning”

Anser inte att de förlorat i flera frågor

Nu vill MP införa nytt rut-avdrag – trots senaste misslyckandet

Miljöpartiet vill införa en ny typ av rut-avdrag för reparationer och uthyrning av vanliga varor, till exempel skidor eller kläder. Ett avdrag som beräknas kosta 3,6 miljarder kronor. Men regeringens senaste utvidgning av rut har hittills misslyckats.

Oro i Miljöpartiet att förlora kampen om Ojnareskogen

En av få segrar hänger löst

Saab-middag kan vara muta

Försvarskoncernen Saab bjöd statliga Luftfartsverket och tillsynsmyndigheten Transportstyrelsen på middag i Madrid i våras. Förutom att vara direkt olämpligt kan det även vara brottsligt enligt expert, rapporterar Sveriges Radio.

Shorts eller inte shorts på jobbet? SVT Nyheter har svaret