RSS
 

Nyheter från omvärlden

Social status avgör kvinnors säkerhet

Okt222017

En omkom i singelolycka utanför Mjölby

Lars Tobisson: Vinsttak steg mot socialism

Guterres reser till våldsamt CAR

Karlsson plockade poäng mot Toronto

Erik Karlsson var inblandad i tre av målen när hans Ottawa besegrade Toronto med 6–3 i NHL-ishockeyn.

Lärarlönerna ökar i Sverige

Snittlönen för lärare på grundskolan och gymnasiet har stigit med 25 procent på sex år, visar ny statistik från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Miljoner ska hjälpa brandoffer

Över 1 miljard "osynliga" människor

Mer än 1,1 miljard människor i världen saknar identifikation och existerar inte officiellt. Utan identifikation har de ofta varken rätt till utbildning eller hälso- och sjukvård.

Kritik mot klimatanpassningsrapport

Tidigare presidenter på orkangala

Mordförsök på nattklubb – bombgrupp inkallad

Japan går till val i hårda vindar

Vallokalerna har öppnat i Japan. Väljarna i landets södra delar måste trotsa hårda vindar och regnoväder från stormen Lan som närmar sig landet för att lägga sina röster.

Åtta misstänks för fransk terrorkomplott

Åtta högerextrema aktivister, tre av dem omyndiga, anklagas i Frankrike för att ha konspirerat att attackera bland annat politiker och moskéer.

Fulla flygpassagerare greps för parfymstöld

Okt212017

Linkin Park direktsänder hyllningskonsert

Konflikten trappas upp – vad händer nu i Spanien?

Läget är fortsatt låst i konflikten mellan Madrid och Barcelona om Kataloniens framtid. Teresa Küchler, SvD:s korrespondent i Bryssel, svarar här på några frågor om vad vi nu kan vänta.

Nytt pengaregn över Finland

Ministern: Inga öronmärkta pengar till barncancervården

Personalbrist tynger barncancervården och socialministern är ”mycket bekymrad” över läget. Men att öronmärka resurser för att få bukt med problemen ser hon inte som en lösning. – Går man in och detaljstyr kanske inte pengarna nyttjas på bästa sätt, säger Annika Strandhäll.

Flygkapare häktad – ville hämta sin katt

Systematisk dopning i Kina enligt läkare

SKL: Sveriges förlossningsvård fungerade väl i somras

Att det skulle ha rått kaos inom framförallt Stockholm förlossningsvård under sommaren är inte en bild som Sveriges kommuner och landsting delar. SKL drar tvärtom slutsatsen att förlossningsvården flutit på väl, rapporterar Ekot.

Man misshandlad med fälgkors

Lärarlönerna ökar i Sverige

Puigdemont: ”Värsta attacken sedan Franco”

Den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont kallar Mariano Rajoys besked om att upplösa den katalanska regeringen för ”den värsta attacken sedan Franco”. Puigdemont gav dock inget svar om hur Katalonien nu kommer att agera.

Statsvetare: Regering med ett parti kan bli lösningen

Chansen att det ska gå att bilda en majoritetsregering efter valet 2018 är liten. Samtidigt riskerar en ny flerpartiregering i mino­ritet att bli ganska ineffektiv. Därför bör siktet vara inriktat på en regering som bara består av ett parti, skriver Olof Ruin.

Erin, 23, kämpar för sin son: ”Heroinet förstörde mitt liv”

Utbredda drogproblem i West Virginia gör att missbrukare sätts i redan överfulla fängelser utan behandlingar. I Martinsburg försöker man erbjuda alternativ i form av obligatoriska drogtester och terapi. En av deltagarna är 23-åriga Erin som kämpar för vårdnaden av sin son.

Kvinnor – gör inte som män – med makt följer ansvar

Det finns obehagliga, mobbliknande inslag kring #Metoo – samtidigt är det en välkommen kraft för att öka medvetenheten om trakasserier. Uppropet vittnar om en maktbalans under förändring.

Expert: En tillfällig lösning från Spaniens sida

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy föreslår att Kataloniens regionstyre avsätts och att ett nyval hålls i regionen i januari. Förslaget kan utlösa oroligheter på Barcelonas gator.

Studie: Högre utbildning guld värt för idrotten

Att plugga och syssla med idrott på elitnivå har inte alltid varit självklart. Men nu visar en dansk undersökning att akademiska studier och idrott är en utmärkt kombination för framgång. I Sverige välkomnar Riksidrottsförbundet studien och uppmuntrar fler elitidrottare att studera vidare

SKL: Förlossningsvård fungerade bra trots kritik

Förlossningsvården fungerade väl i somras. Den slutsatsen drar Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) efter att man sammanställt erfarenheterna, rapporterar Sveriges Radio.

Högskoleprovet 2017: Hur många ord kan du?

Orddelen i höstens högskoleprov har släppts. Hur många rätt får du? Testa dig själv här.

MP: Förbjud glyfosat i bekämpningsmedel

Vi vet att glyfosat dödar all växtlighet, kan skada insekter och är giftigt för vattenlevande organismer. Det debatten nu handlar om är huruvida glyfosat kan orsaka cancer, infertilitet och skador på nervsystem och njurar. Därför driver vi att försiktighetsprincipen ska tillämpas och glyfosat förbjudas, skriver Miljöpartiets fyra EU-parlamentariker.

Konflikten om Katalonien når sin kulmen

Den spanska regeringen vill sparka Kataloniens regionstyre och sända folk från Madrid att ta över spakarna. Men regionpresident Carles Puigdemont lovar att bjuda motstånd. Och i det långa loppet så räcker det knappast att avlägsna separatiströrelsens kändaste affischnamn för att lösa konflikten.

Securitaschef bestulen – delår publiceras tidigare

En chef på Securitas har blivit bestulet på bland annat dokument om företagets ekonomi. Därför kommer Securitas att publicera sin delårsrapport redan på söndagen.

Kraftig högersväng i Tjeckiens val

Tjeckerna har röstat för att lägga makten i miljardären Andrej Babis händer. När Babis, kallad "Tjeckiens Trump", och hans parti Ano bildar regering ska det bland annat leda till sänkta skatter och motstånd mot de flyktingkvoter EU vill genomföra.

Sveriges linje om asylrätt utmanas inom EU

Asylrätten står inför förändringar i EU och Sveriges linje att ge permanenta uppehållstillstånd kan komma att ändras. – Jag har svårt att se att Sverige kan avvika från det system som övriga medlemsstater kommer att ha, säger migrationsminister Heléne Fritzon.(S)

Ministern beredd att utreda visitering vid högskoleprovet

Den ansvariga ministern för högskoleprovet, Helene Hellmark Knutsson, är beredd att ta till kraftiga åtgärder för att stoppa fusket på högskoleprovet. Det kan bland annat bli aktuellt att inför någon form av visiteringar i framtiden.

Adaktusson kniper toppost i KD: ”Något av det finaste man kan få”

Det blev Lars Adaktusson som gick segrande ur striden på Kristdemokratenas riksting.

Pekas ut för sexuella trakasserier – SVT-profil polisanmäld

En tidigare praktikant på SVT uppger att hon blivit sexuellt trakasserad av en profil på företaget. Kvinnan har gjort en polisanmälan. – Vi tar den här informationen på största allvar, säger Camilla Hagert, presschef för företagsfrågor på SVT.

43.000 anmärkningar på järnvägen

Skulle ha åtgärdats för flera år sedan – ”Finns stort behov av underhåll”

Rajoy: Vi avsätter Kataloniens regionstyre

Kataloniens regionstyre avsätts i väntan på nyval, och makthavarna ersätts av ministrar från Madrid. Det föreslår den spanska regeringen i ett åtgärdspaket som nu skickas till den spanska senaten.

50.000 skrev högskoleprovet i dag

Färre än tidigare gör provet – högkonjunktur kan vara anledning

Högskoleprovet – så funkar det

I dag skriver ungefär 50.000 personer högskoleprovet. Men vad kostar det att skriva det och får man springa iväg och kissa mitt under provtiden? SVT Nyheter tar upp det som kan vara viktigt att veta inför provet.

Wennstam: ”Pengar har vägt tyngre än kvinnornas berättelser”

Okt202017
Journalisten Katarina Wennstam: TV4 har tagit för lätt på berättelser om övergrepp

Hör en pappa och dotter prata om #metoo

Kvinnors berättelser om sexuella övergrepp och trakasserier under hashtaggen ”me too” har de senaste dagarna fått stort genomslag, både på sociala medier och i etablerade nyhetsmedier. Hos familjen Garell har ämnet diskuterars vid middagsbordet.

Adaktusson utmanar om toppost i KD

Ebba Busch Thor får fortsätta som partiledare för Kristdemokraterna, men om posten som andre vice ordförande blir det strid. Valberedningens förslag är att Emma Henriksson ska få fortsätta. Hon utmanas dock av europaparlamentarikern Lars Adaktusson.

Historiskt rymdgrus lyser på himlen

Meteorregnet utgår från stjärnbilden Orion

Axel hade alla rätt på högskoleprovet – här är hans bästa tips

Axel Skorup Averås, 25, är en av tio personer i Sverige som har fått alla rätt på högskoleprovet. Här ger han sina bästa tips på hur man kan förbättra sitt resultat inför lördagens högskoleprov.

Läkemedelsverkets nya bedömning kan stoppa försäljning av cannabisolja

Ny bedömning från Läkemedelsverket

Dokumentären ”Ensamma mot IS” får pris i Berlin

SVT-dokumentären ”Ensamma mot IS”, som skildrar hur en familj i Marks kommun kämpar med att få hem sin dotter från terrorsekten Islamiska staten, har vunnit pris på Prix Europa i Berlin.

Kirsebom om mötet med Trump: ”Det var ju sexuella trakasserier”

SVT-chef anklagad för sexuella trakasserier lämnar företaget

SVT Kommunikation: ”Vi ser mycket allvarligt på det som inträffat”

Därför namnpublicerar SVT Nyheter Martin Timell

TV4-chefens mejl till de anställda

Efter att TV4-profilen Martin Timell anklagats för kränkningar och sexuella trakasserier mot sina medarbetare har kanalens vd Casten Almqvist skickat ut ett mejl till alla anställda. Där skriver han bland annat att man nu tillsätter en extern och oberoende utredning kring kulturen på TV4.

Alla program med Martin Timell ställs in

Anklagas för sexuella trakasserier – TV4: ”Bedrövligt och upprörande”