RSS
 

Nyheter från omvärlden

Räddningstjänst eskorterades till brand

Apr232018

Svag avslutning av Lindberg i LA

Unik bild vid begravningen av Barbara Bush

Förre Opel-vd:n går till el-startup

Fler tvistar om svarta kontrakt

Full gas för naturgas via Panama

Apr222018

Ylva Johansson (S) i Agenda: Rimligt att ha regler för arbetskraftsinvandring

Socialdemokraterna gjorde i veckan ett valutspel om att begränsa invandringen av arbetskraft för okvalificerade jobb. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) säger i Agenda att Sverige har den mest liberala lagstiftningen i hela världen.

Högerman segrade i Paraguay

Ja till migrantlag efter 60 timmar

Svensk i ny korruptionsrapport i Europarådet

Flera ledamöter inom Europarådets parlamentariska församling är misstänkt för korruption inom ramen för Azerbajdzjans ökända "kaviardiplomati". I en ny utredning nämns även en svensk som bedrivit lobbyarbete för landet.

Guentzels målfyrverkeri tog Pittsburgh vidare

Pittsburgh har tagit det första steget mot en historisk tredje raka Stanley Cup-titel. Laget är vidare till kvartsfinal i NHL-slutspelet i ishockey.

Napolis sena avgörande spetsar till Serie A

Nedstämd av p-piller – så vet du om du är i riskzonen

Risken för självmord och nedstämdhet ökar stort vid användning av p-piller och spiral. Det visar ny forskning. Och det finns faktorer som påverkar risken att du drabbas.

Minst elva migranter omkomna utanför Libyen

Den libyska kustbevakningen har bärgat kropparna efter elva människor som har drunknat utanför det afrikanska landet i samband med att de försökte fly över Medelhavet till Italien.

När ”Mini-me” sjöng allsång hos IOGT-NTO

SVT Nyheter grävde i inslagsarkivet och hittade Verne ”Mini-me” Troyer i några oväntade sammanhang.

Spionmisstänkt norrman i Moskva erkänner

António Guterres: ”Kalla kriget är tillbaka”

FN har inte har förmågan att lösa problemen i Syrien, det säger FN:s generalsekreterare António Guterres i SVT:s Agenda. – Kalla kriget är tillbaka, säger António Guterres.

Olagligt att döda häckande fåglar

Nu är det full aktivitet bland måsar och trutar inför häckningssäsongen. Allt fler måsar flyttar in till städerna och bygger bon på olämpliga ställen där de stör och smutsar ner. Det är inte tillåtet att döda fåglarna, enligt lagen, men det finns undantag.

Så här gör du om du vill flytta måsungar

Vad ska man göra om man inte vill bli väckt av en flock skränande måsar utanför fönstret? Eller om fåglarna byggt bo vid en förskola där barnen kan känna sig hotade när de är ute och leker på gården? Här får du tips på hur man gör om man vill flytta måsungar.

Avicii tar över Spotifys topplistor

Svenbro: Följer sekretess – till skillnad från andra

Jesper Svenbro, som sitter på stol nummer 8, har nu uttalat sig om krisen i Akademien. I samband med ett framträdande i Klippan förklarar han sin tystnad i Sydsvenskan.

Byggbolag backar från dyra markköp

Avkylningen av bostadsmarknaden går snabbt. I Stockholm lämnar flera bostadsutvecklare tillbaka mark till kommunen. Lennart Weiss, direktör på byggbolaget Veidekke, räknar med att bostadsbyggandet minskar med 25–30 procent kommande år.

”Regeringen kan inte blunda för hälsoklyftorna”

Hälsans ojämlika fördelning i samhället kan inte rättas till med några enkla åtgärder. Istället måste hälsa knytas till arbetet med de stora sociala och ekonomiska samhällsutmaningarna. Vi hoppas att regeringen ska visa att man menar allvar med tidigare löften för att komma åt hälsoklyftorna, skriver flera debattörer.

AP-fondens metoo-krav: Agera mot övergrepp

Granska era kontrollrutiner. Och se till att minimera risken för övergrepp och sexuella trakasserier. Den uppmaningen har över 100 börsbolag fått i ett brev författat av Kerstin Hessius, vd för statliga Tredje AP-fonden, som SvD tagit del av. Responsens har varit massiv.

Blanksvart klass på 30-talets hetaste gata

Herr Hoppe vet alltid var skåpet ska stå

Sara Danius har sin Gittan. Även jag har mitt alter ego – Herr Hoppe.

”Knytblusaktivismen gör feminismen en otjänst”

Manifestationer ordnas över hela landet där kvinnor – och några män – klär sig i knytblus. Vissa gör det för att stötta Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius, som tvingades bort från sin post under Svenska Akademiens pågående räfst och rättarting. Andra knyter rosett för att hylla kvinnokampen i stort. – Det är så aktivismen ser ut i vår tid, säger SvD:s debattredaktör Elsa Westerstad.

Håkan Juholt öppnar turistbyrå i residenset

Sveriges ambassadör på Island tar sin uppgift att marknadsföra Sverige på stort allvar. I sommar öppnar Håkan Juholt turistbyrå i residenset. Den som gästar Reykjavik under fotbolls-VM kan också få chans att slå en straff mot ambassadören.

”Det är hårresande dumt”

LO:s valfilm kritiseras för osaklighet, inte minst för dess påståenden om moderat politik. – Hårresande dumt, säger Johan Ingerö på Timbro. Men medverkande Malin Sjunneborn är stolt.

Aviciis halvbror tackar för stödet: ”Älskar er”

Tre korta meningar. Och en våg av kärlek och sorg. Anton Körberg, Tim ”Avicii” Berglings halvbror har nu lagt en kort kommentar på sin Facebook-sida efter dödsbudet i fredags. ”Ni är underbara. Jag är älskar er”.

Öva repliker och boosta dig själv – så får du upp din lön

Sätt upp tydliga mål, tänk igenom vad du bidrar med på jobbet och träna på att förhandla. Det är några av tipsen som experten ger alla som funderar på hur de ska höja sin lön under revisionstider. – Det gäller att göra jobbet i god tid innan mötet med chefen, inte en kvart innan, säger Karin Klerfelt, expert i förhandlingsstrategi.

Pettersson verkar ha ett trollspö till klubba

Finalserien blev aldrig spännande. Växjö var överlägset Skellefteå från början till slut. Och Elias Pettersson dominerade på ett sätt som ingen enskild spelare gjort tidigare.

”Pulsen gick upp bara jag kom till jobbet”

Pulsen gick upp bara hon kom till jobbet. För socialsekreteraren Elisabeth Arnet blev lösningen att byta arbetsplats. Trots en viss ljusning i arbetsmiljön är läget fortsatt tufft för socialsekreterare, enligt en undersökning från Akademikerförbundet SSR.

”Sverige drömland för ekonomisk brottslighet”

Regeringen är fullt medveten om att effekten av den avskaffade revisionsplikten för småbolag blir att man kan fuska utan att bli upptäckt. Många av problemen som reformen fört med sig skulle dock kunna få en enkel lösning, skriver Helena Adrian, auktoriserad revisor.

Svenonius: ”Barnarbete ska inte förekomma”

”Mycket stor risk” föreligger för att instrument som används av svenska läkare har tillverkats av barn, rapporterade SvD i fredags. Nu reagerar Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd i Stockholms län, starkt på uppgifterna. – Barnarbete ska inte förekomma, säger hon till SvD.

Släpp valrörelsen loss – det är vår

Växjö vann SM-guld: "Man får rysningar"

Det finns guldhjältar – och så finns det guldhjältar. Sedan finns Elias Pettersson, 19 år. Han slog rekord på nytt och utsågs till slutspelets bäste spelare efter att ha skjutit SM-guldet till Växjö. – Det är fantastiskt, man får rysningar, sade Pettersson efter två nya mål i 5–0-krossen.

Partiledarens plan: bli Tysklands nästa Merkel

Hon är tuff, burdus och maktmedveten. På söndagen valdes 47-åriga Andrea Nahles till de tyska socialdemokraternas första kvinnliga partiledare någonsin– ett steg närmare att bli Tysklands nästa Merkel.

”Inredningen är som hämtad från Las Vegas”

VIDEO | Här är världens dyraste bil – har både tv och stjärnhimmel.

Efter Syrien – nu flyttar IS till Afghanistan

Spänningen mellan sunni och shia ökar när IS etablerar sig i Afghanistan. Efter att terrorgruppen förlorat fäste i Syrien har IS-krigare flyttat till andra länder. – Det är en allvarlig utveckling, säger FOI:s expert Helené Lackenbauer.

Så blev en vanlig kille landets största komiker

Högst motvilligt har Johan Glans blivit en av våra mest inflytelserika offentliga personer. Själv tycks han förbluffad över sin egen framgång, över att han närmar sig 200 utsålda föreställningar. Lars Berge och Lars Pehrson följde med på turné till Kulturhuset Pigalle i Nässjö.

Finns det någon som låter valutakursen styra utlandsresan?

Om du åker på utlandssemester, blir valutakursen en glad överraskning eller sur besvikelse? Eller är du en av dem som har stenkoll?

Jobbtjänst för asylsökande ska locka arbetsgivare – efter tre år och 90 miljoner

För tre år sedan förklarade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att regeringen skulle beställa en webbtjänst som skulle ta asylsökande närmare jobb. Tre år senare har satsningen kostat 90 miljoner, samtidigt som målgruppen krympt rejält. Arbetsförmedlingen har inte nått målet för antalet användare – och fram till nu har det knappt funnits några arbetsgivare i systemet.

Hårdare ton i valkampanjer – ”hör inte riktigt hemma i svensk tradition”

De senaste månaderna har valkampanjer från LO, Moderaterna och Svenskt Näringsliv fått hård kritik för att bland annat vara osakliga. Frågan är nu om detta bäddar för ett hårdare tonläge i årets valrörelse, jämfört med tidigare. Mycket möjligt, enligt experter som SVT talat med – Det verkar som om man kommer att ha en hårdare retorik, säger Orla Vigsö, professor vid Göteborgs universitet.

Gängskjutningar och Palmevapen i fokus under vapenamnestin

Apr212018
Flera vapen som misstänks ha koppling till kriminella miljöer har lämnats in till polisen under vapenamnestin. Bland dem 17 automatvapen som alla kommer att provskjutas på Nationellt forensiskt centrum i Linköping för att se om de har kopplingar till ouppklarade gängskjutningar.

DN/Ipsos: Sex av tio väljare vill ha färre flyktingar

Nästan två tredjedelar av väljarna vill att Sverige tar emot färre flyktingar än i dag, enligt en opinionsmätning. Men gruppen som tycker att invandringen i huvudsak är bra för Sverige är större än den som tycker tvärtom.

Vårfloden kulminerar — SMHI klass 2-varnar

Vattennivåerna efter snösmältningen är ovanligt höga på grund av värmen som svept in över landet. SMHI har utfärdat en klass 2-varning i stora delar av mellersta Sverige.

Wallström inför mötet: ”Jag har realistiska förväntningar”

Nu möts FNs säkerhetsråd i Backåkra, och Syrienkrisen står högt på agendan. Utrikesministern uppger att hon har ”realistiska förväntningar”.

Sexbrottsmisstänkte läkaren: Detta har hänt

En läkare från Skaraborg misstänks för sexuella övergrepp på ett stort antal barn samt barnpornografibrott. Övergreppen ska ha skett i Stockholmstrakten – både i tjänsten och utanför arbetet. Men läkaren nekar till alla misstankar.

Sjukvårdsapp anmäler 13 fall av barnövergrepp

Den digitala läkartjänsten Kry lex Maria-anmäler en av sina läkare efter att han genomfört videoundersökningar av 13 barn som inte var medicinskt motiverade. Händelserna är redan polisanmälda och läkaren sitter häktad misstänkt för ett 20-tal fall av sexuella övergrepp, ofredande och utnyttjande mot flera barn.

Långprognoserna – kan man lita på dem?

Kan man planera semestern utifrån säsongsprognoserna? SVT Nyheter tog hjälp av meteorologen Nitzan Cohen för att reda ut om man kan lita på långa väderprognoser.

Uppgift: Syriensändebudet till FN-mötet i Skåne

Apr202018
Enligt uppgifter till SVT kommer FN:s Syriensändebud Staffan de Mistura till skånska Backåkra för att delta i säkerhetsrådets möte.

Hör intervjun med Levan Tsikurishvili som gjorde en dokumentärfilm om Avicii

Dokumentärfilmare Levan Tsikurishvili besökte Morgonstudion i oktober 2017 i samband med att hans dokumentär om Avicii: True Stories hade premiär.

Guide: Facebook anpassar sig efter ny EU-lag – så ser du över dina inställningar

Den 25 maj börjar den nya Dataskyddsförordningen att gälla i hela EU. Lagen handlar bland annat om hur personlig information hanteras – något som naturligtvis påverkar dataslukande Silicon valley-företag så som Facebook, som nu i flödet börjat uppmana användare att anpassa sitt konto efter nya reglerna. Här reder SVT Nyheter ut vad det gäller.

Meteorologen svarar på 10 frågor om vårvädret

Många ville chatta med SVT:s meteorolog Per Stenborg och ställa sina frågor om vårvädret. Så här svarade han på några av de många frågorna.