RSS
 

Nyheter från omvärlden

Bebot sörjer sin flickvän som dog i terrorn

Aug212017
Medan Barcelona går vidare och sakta lämnar terrordådet bakom sig fortsätter någras tårar att falla i tysthet. En liten bit ifrån folkmassan som svärmar runt minnesplatsen på Las Ramblas står en ensam man och blickar ut i luften.

Över 750 döda i översvämningar i Asien

Arkitektur i världsklass – upptäck svenska pärlorna

Från en stämningsmättad kyrkogård till lekfulla former i Järna och skulptural 2000-talsarkitektur. Gör en resa genom modern svensk arkitektur.

”Problemet är att vi inte kan sänka äldres löner”

Många äldre medarbetare har löner som de inte längre gör skäl för, anser en läsare som själv är chef. En annan läsare menar att unga chefer, med dagens smala utbildning och erfarenhet, inte räcker till för att lyssna och coacha de äldre. Idagsidans artikelserie ”Pensionsvägrarna” har fått många att reagera.

Misstänkte 18-åringen känd av polis – sågs inte som hot

Polisen fick tips om den 18-åring som nu misstänks ligga bakom knivattacken i Åbo i början av året. Men det fanns inget konkret hot, meddelar Skyddspolisen (Skypo) i dag.

Kineser planerar bud på Fiat Chrysler

Ojämlikt och sextrakasserier – här är värsta branschen

Kvinnor och män har olika uppfattningar om huruvida deras bransch är jämlik. Störst är meningsskiljaktigheterna i hotell- och restaurangbranschen. 71 procent av männen tycker branschen är jämställd medan bara 43 procent av kvinnorna tycker det, enligt ny rapport.

Bil har kört in i busskurer i Marseille – en död

”Tragiskt när Löfven viker sig för Sjöstedt”

Den svenska välfärden behöver stärkta kvalitetskrav. Vi från näringslivets sida bidrar gärna till detta. Däremot vore ett vinsttak förödande för välfärdens utveckling, skriver representanter för Friskolornas riksförbund, Almega, Svenskt Näringsliv och Vårdföretagarna.

Möller överklagar domen: ”Oskyldigt dömd”

Johanna Möller döms av tingsrätten till livstid för mord. Mohammad Rajabi döms till fängelse i 14 år. Följ vår direktrapportering från pressträffen om domen i Arbogafallet här.

Storbritannien skärper synen på näthat

Löfven leder FN-grupp om framtidens jobb

Grönt ljus för snabbtåg: Får köra 350 km/h

”Sommar i P1”:s experiment en succé

Janne Josefsson och Rickard Söderberg drog flest lyssnare bland årets sommarpratare, och handbollsspelaren Linnéa Claeson väckte flest reaktioner i sociala medier. – De är med och formar framtiden, säger Bibi Rödöö, programchef för ”Sommar i P1”.

Madsen: Kim Wall död i ubåten – ”begravd” till sjöss

Den svenska journalisten Kim Wall är död efter en olycka ombord på ubåten, enligt ägaren Peter Madsen, uppger danska polisen.

Stenson historisk – och ny sexa på rankningen

Första titeln på över ett år, förste svensk att nå sex segrar på PGA-touren och ny sexa på världsrankningen. Henrik Stenson har mycket att glädjas åt för tillfället. Och på torsdag startar PGA-tourens slutspel med 87 miljoner kronor till vinnaren.

Kritiserad Oliver Stone får nytt uppdrag

Regissören har nyligen fått utstå kritik för sin Putin-dokumentär. Nu blir han ordförande för tävlingsjuryn vid Busans internationella filmfestival i Sydkorea, skriver Variety.

Se Foo Fighters och Rick Astley överraska fansen

Foo Fighters ”rickrollade” publiken i Tokyo på söndagen när de bjöd upp 80-talsstjärnan Rick Astley på scen för att framföra hiten ”Never gonna give you up”.

Sandvik varslar 210 tjänstemän

Verkstadskoncernen Sandvik gör sig av med drygt 200 tjänstemän i Sandviken. Det är affärsområdet Sandvik Material Technology (SMT) som varslar 210 tjänstemän om uppsägning.

Hög tid att lämna in gamla mynt

Snart blir de gamla mynten blir helt ogiltiga. Men det finns fortfarande flera sätt att bli av med dem. Du kan skänka, sälja eller sätta in mynten på kontot, i vissa fall mot en avgift.

Välfärdsbolag tappar på börsen

Skola i Texas tar bort sydstatsstatyer

Häktningsförhandling för Åbodådet skjuts upp

”Öka farten mot en fossilfri fordonsflotta”

Bilförsäljningen slår rekord. Men miljömässigt är det inte så glädjande, eftersom så få av de nya bilarna uppfyller politikens mål om fossiloberoende, skriver Mattias Goldmann, Fores.

Rockstjärnans penthouse kan bli ditt – för en halv miljard

Manhattan attraherar dollarmiljonärer. Utbudet på lyxiga våningar är stort och just nu ligger till exempel rockstjärnan Stings penthouse vid Central Park ute till försäljning. Kvadratmeterpriset? Drygt 1 miljon svenska kronor.

Två anhållna efter skottlossning

Två män har anhållits efter att en man sköts i Herrljunga på söndagskvällen, rapporterar P4 Sjuhärad. Strax efter skottlossningen voltade en bil utanför orten. Det visade sig vara de två misstänkta som körde bilen.

Erkänner Arlandarånet: ”Ångrar det djupt”

Artisten Leo Carmona erkänner Arlandarånet från 2002. Brottet preskriberades i somras. – Jag planerade det och var med och utförde det. Och jag ångrar det djupt, det har förstört mitt liv, säger han.

Nyproduktion: Södermalm dyrast – 22 000 för en femma

Det är fortfarande ett hyreshus på Södermalm som anses ha landets högsta nyproduktionshyror. Det finns inget övergripande register över hyrorna är i Sverige. Den nya trenden med individuella hyror i nyproduktionen har därför stora mörkertal.

Johanna Möller döms på samtliga åtalspunkter

Johanna Möller döms till livstid och hennes före detta pojkvän Mohammad Rajabi döms till 14 års fängelse. Rajabis advokat öppnar nu för att överklaga domen kring "sommarstugemorden". – Om Mohammad överklagar är jag beredd att försvara honom igen, säger advokat Lars Jähresten till TT.

USA-jagare i krock – tio sjömän saknas

Det amerikanska krigsfartyg som har kolliderat med ett oljefartyg öster om Singapore har fått betydande skador på skrovet. Tio personer saknas efter kollisionen – den andra på kort tid som en amerikansk jagare har varit inblandad i.

Jakten utökas: 22-åringen söks i hela Europa

Aug202017
Younes Abouyaaqoub, 22, jagas just nu över hela Europa. Katalanska myndigheter har identifierat honom som den man som körde skåpbilen i Barcelona, och han är nu huvudspåret i utredningen.

Läkare flyr Södersjukhuset: ”Extremt överkörda”

Läkare på Södersjukhuset har sagt upp sig till följd av ett nytt schemaläggningssystem. Enligt facket har det kommit att hota patientsäkerheten, och i korridorerna pratas det om en läkarstrejk. – Vi känner oss extremt överkörda, säger Andreas Fischer, kirurg på Södersjukhuset.

Krigsfartyg på havets botten – körde atombomb

Det har saknats i 72 år efter att ha sänkts av en japansk ubåt i slutet av andra världskriget. Nu har krigsfartyget USS Indianapolis hittats, rapporterar CNN.

”Raket-Madsen”: Är inte som normala människor

Aug142017
En prisbelönt uppfinnare, en talangfull ingenjör – eller en galen man med hybris som stigit honom åt huvudet? Bilden av Peter Madsen, 46, är delad. Han misstänks för vållande till annans död och svenska journalisten Kim Wall är ännu inte hittad.

Snabbguide: Det här är sommarstugemorden

Apr252017
En mordhistoria rullas upp – detta har hänt i fallet sommarstugemorden vid sjön Hjälmaren utanför Arboga. Här är datumen och platserna.

36-åringen fick hela lönen felaktigt utmätt

Aug212017
”Dröjde fyra, fem veckor innan jag fick det återbetalt”

Efter SVT:s avslöjande: Landsting stoppar bolaget Läkarleasing

Västerbottens läns landsting stoppar alla nya beställningar från bolaget Läkarleasing. En rad andra landsting ser över samarbetet och startar egna granskningar efter SVT Nyheters avslöjanden. Samtidigt skickar bolaget ut ett brev för att lugna sina kunder.

Fler kvinnor hamnar i fängelse

Antalet kvinnor som börjar avtjäna ett fängelsestraff har stigit, från 556 nyintagna kvinnor under 2015 till 656 förra året.

Förlossningen blev en mardröm för Malin

”Kändes som vi skulle föda så snabbt som möjligt och sen åka därifrån”

Förlossningskrisen växer: Rekord i hänvisningar i sommar

Kvinnor har fått föda i mottagningsrum – ”Man orkar inte längre jobba som barnmorska”

Grisuppfödare: ”Fyra veckor är lagom”

Jordbruksverkets förslag att ta griskultingarna tidigare från suggan har väckt kritik. Mats Sonander, grisuppfödare i Kävlinge, ser ingen anledning att ändra på reglerna. – Fyra veckor tycker jag är bra, tre veckor känns tidigt, tycker jag personligen, säger han.

Hip hop-profil erkänner Arlandarånet

En månad efter att det spektakulära så kallade Arlandarånet preskriberats säger nu Leo ”Kinesen” Carmona att han var inblandad.

Här är reaktionerna på regeringens miljardsatsning på polisen

Regeringens extra pengar till polisen får tummen upp av både rikspolischefen och Polisförbundet. Men från moderaternas håll låter det annorlunda. – Det är tragiskt att det krävs ett stort antal dödsskjutningar för att man nu ska inse att det krävs rejäla satsningar, säger Moderaternas Tomas Tobé,.

Hård kritik mot nya regler för grisuppfödning

För att öka den svenska grisproduktionen föreslår Jordbruksverket att griskultingar ska kunna tas från sina mammor tidigare än i dag. Kritiker hävdar att förslaget baseras på ovetenskapliga studier och att en tidigare avskiljning kan leda till ökat bruk av antibiotika.

Kraftigt regn drar över Sverige – SMHI varnar

Det har regnat rejält i de sydligaste delarna av Sverige under natten, och på flera håll har vägar översvämmats. SMHI har utfärdat en klass 1-varning i Jämtland under eftermiddagen, där det finns risk för stora översvämningar.

Love Benigh: ”En rejäl ökning – men svårt att få fler poliser på gatorna”

Regeringen ger 7,1 miljarder extra till polisen under de kommande tre åren. En stor satsningen, men samtidigt kommer regeringen få svårt att få fler poliser på gatorna, enligt SVT:s politiske reporter Love Benigh.

Långa handläggningstider hos Kronofogden drabbar privatpersoner

Under sommaren har Kronofogden haft ovanligt långa handläggningstider. Något som gjort att privatpersoner kommit i kläm – och i flera fall fått pengar dragna från lönen trots att de redan varit skuldfria.

Löfven: 7,1 miljarder kronor till Polismyndigheten

I dag höll statsminister Stefan Löfven och justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) en presskonferens i Eskilstuna. Där meddelades att regeringen ska höja anslaget till polisen med två miljarder kronor under 2018 – den största satstningen på polisen under 2000-talet.

Måns Zelmerlöv delar tidigare outgiven låt om Barcelona på Youtube

Måns Zelmerlöw har delat en låt på Instagram, som han skrev när han bodde i Barcelona. Efter gårdagens terrorattack där vill artisten visa sin kärlek för staden som han bodde i under tre år. ”Jag är helt förkrossad efter gårdagens händelser i Barcelona”, skriver Måns Zelmerlöv på instagram.

Nio personer skjutna på samma helg

Nu står slutstriden om partiledarposten i Liberalerna

Stor brist på barnskötare

Nästan var tredje person som jobbar inom förskolan saknar utbildning att jobba med barn. Nu är bristen på barnskötare rekordstor.

Tidigare terrordåd med fordon i Europa

Torsdagens terrordåd i Barcelona är bara ett av flera där fordon använts det senaste året. Flera europeiska städer har drabbats, däribland Stockholm. I attentaten har många dödats och åtskilliga skadats.

Tre dödsskjutningar på mindre än ett dygn

Ytterligare fyra har blivit skadade i skottlossningar runt om i Sverige

Våra sändningstider återgår till normal tablå

Nu är det dags för dina lokala nyheter att återgå till normala sändningstider. Därmed lämnar vi sommartablån för det här året.