RSS
 

Nyheter från omvärlden

Ledaren för tungt gäng mördad i Brasilien

Feb182018

Hög flygsäkerhet trots allvarliga olyckor

2017 var det säkraste året för världsluftfarten på 60 år. Men i år har två allvarliga haverier inträffat på bara en vecka. – Det är inget att oroa sig för, säger flygsäkerhetsanalytikern Hans Kjäll.

Het tv-debatt om NKS: ”Det största haveriet”

Det blev många hård ord under söndagens tv-debatt mellan socialminister Annika Strandhäll (S) och finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) i SVT:s Agenda. – NKS är det största vårdhaveriet i svensk historia, sade Strandhäll bland annat.

Hetsig debatt i Agenda om Nya Karolinska

Det hettade till ordentligt i Agendastudion när socialminister Annika Strandhäll (S) och Irene Svenonius (M), finanslandstingsråd Stockholm, debatterade Nya Karolinska. Medan Strandhäll kallade Nya Karolinska för ett haveri siktade Svenonius in sig på vårdköerna i hela landet som hon menade har fördubblats under nuvarande regering.

Nu ska artificiell intelligens revolutionera vården

Självkörande bilar i all ära. När de tre forskningscheferna på Google, Facebook och Microsoft diskuterade artificiell intelligens på vetenskapskonferensen AAAS i Austin så var det sjukvård och utbildning de särskilt pekade ut.

Sju insläppta för Lundqvist

New York Rangers och Henrik Lundqvist har det fortsatt tungt. Fjärde raka förlusten och sju insläppta mål blev det när svenskens NHL-klubb föll mot Philadelphia Flyers med 4–7.

Nischbanker tar större del av bolånen

SM i indoor skydiving avgjordes idag

I dag avgjordes SM i indoor skydiving som hölls i en vindtunnel i Stockholm. I vindtunnel simuleras hastigheter upp till över 300 km/h. Flygkammaren är 4,3 m i diameter och 22 m i höjd. 19 lag med totalt 58 tävlande gjorde upp om titlarna i fyra olika discipliner. Se klippet där olika lag tävlade mot varandra.

”Rädslan släppte inte taget under kärnvapenhotet”

Efter år av polarisering och ömsesidigt misstroende behövs en ny giv i nedrustningsdiplomatin. Denna bör vara präglad av höga ambitioner men också nykter realism, skriver utrikesminister Margot Wallström (S).

Elektroniska fällor dödade en halv miljon råttor 2017

De elektroniska råttfällorna skördar mängder av offer nere i kloakerna. Bara i fjol kan fällorna ha dödat uppemot en halv miljon råttor, visar statistik som har tagits fram för TT:s räkning.

Så slipper du ersätta ditt ex för halva lägenheten

Bodelning kan begäras flera år efter skilsmässan, det finns ingen tidsfrist. Hur ett eventuellt äktenskapsförord formulerades – och vid vilken myndighet avtalet registrerades – blir sedan avgörande. Caroline Elander, SvD:s expert inom familje- och arvsrätt, svarar på läsarnas frågor.

Biståndspengar till ny H&M-fabrik i Etiopien

Jag hade ställt in mig på ett liv med skitjobb

Kvinna hittad död – polisen misstänker mord

Under strecket 1956: ”Mumintrollets förtrollning”

Alla verkligt stora diktverk i det förflutna har en tendens att förvandlas till barnböcker men det händer också att de bästa barnböckerna blir lektyr för vuxna. Det torde redan ha hänt med Tove Janssons Muminböcker och Muminserier som är välbekanta för Svenska Dagbladets läsare. Fil dr Göran Schildt presenterar här Tove Janssons och Mumintrollets världsbild.

Angripen besättning hällde olja över pirater

”Det mest jämlika landet i världen är Nordkorea”

Hur ska sänkta skatter för höginkomsttagare minska samhällsklyftorna? SvD:s partiledarintervjuer under vinjetten #svarapåfrågan – med fokus på de brännande sakfrågorna – avslutas i dag med Liberalernas Jan Björklund.

Nya Karolinska driftstoppar – mitt i influensatopp

Mitt i toppen av influensasäsongen, med hårt tryck på vårdplatser, ska antalet patienter som vårdas på Nya Karolinska minimeras under måndagsdygnet. Detta då det krånglande it-systemet ska ersättas. Alla andra sjukhus i Stockholms län ska kunna avlasta NKS med vård under bytet.

Korvgubbe central i Muellers utredning - Flera svenska OS-hopp kvar

Tretton ryska medborgare och tre ryska organisationer åtalas i den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning för att ha försökt påverka det amerikanska presidentvalet. De misstänks för internetbedrägerier, bankbedrägerier och grova id-stölder. Enligt åtalet ska påverkansförsöken ha börjat redan 2014. Det ryska utrikesdepartementets talesperson Maria Zakharova kallar anklagelserna för "absurda", enligt Interfax. President Trump skriver på Twitter efter att åtalet offentliggjorts: "Om det var Rysslands MÅL att skapa splittring, störningar och kaos i USA och med alla utskottsförhör, utredningar och partihat, så har de lyckats bortom sina vildaste drömmar". Flera av de svenska medaljhoppen i helgens OS-tävlingar lyckades inte prestera på topp. 15-åriga

Stabilt sportlovsväder väntar i veckan

Årets andra sportlovsvecka bjuder på stabilt högtryck med minusgrader långt ner i söder. Nästan hela landet är snötäckt vilket bäddar för många åk i backar och spår.

Kurder: Damaskus ska hjälpa till mot Turkiet

Enligt den kurdiskledda administrationen i norra Syrien har en uppgörelse nåtts med Damaskus om att släppa in regeringsstyrkor i Afrin-området i nordöstra Syrien. Syftet är att försöka slå tillbaka den pågående turkiska offensiven mot området.

Florida-elever ska protestera i Washington

Gruppseger – men det sprakar inte om Tre Kronor

Efter medaljregnet första veckan var vi på väg mot en svensk fiaskodag i Pyeongchang. Då tände Tre Kronor äntligen till och gick till kvartsfinal.

Linde: ”Kommer givetvis ta upp mänskliga rättigheter”

I dag reser EU- och handelsminister Ann Linde (S) med en delegation till Egypten med målet att öka svensk export till landet. Samtidigt närmar sig presidentvalet Egypten, och flera människorättsorganisationer har uppmanat till bojkott av al-Sisis regering, som anklagas för grova brott mot mänskliga rättigheter.

Svensk idrott är orättvis – ändra på det nu, ministern

Det är tjejernas OS när det kommer till medaljer, men när det handlar om pengar och träningstider är det fortsatt killarna inom idrotten som favoriseras. Anser du, idrottsminister Annika Strandhäll, att det är rimligt?

”Fel att tvinga vuxna att gå på utbildning”

Den 1 januari infördes tvång att utbilda sig för vuxna nyanlända. Det ger uttryck för en orättvis människosyn, skriver Torbjörn Björlund och Anneli Dahlqvist, Bona folkhögskola.

Mångmiljonbelopp i stöd till kommunala flygplatser

Samtidigt som regeringen vill minska flygandet genom att ta ut en flygskatt från passagerarna, betalar svenska kommuner varje år ut mångmiljonbelopp för att täcka förlusterna för de kommunala flygplatserna.

Skolskytten rasistisk och antisemitisk på Instagram

Skolskytten Nikolas Cruz som i onsdags sköt 17 människor på en gymnasieskola i Florida har uttryckt extremt rasistiska och antisemitiska åsikter på Instagram.

Donald Trump: Ryssarna skrattar ihjäl sig

Ryssarna har lyckats bortom sina vildaste drömmar med att skapa kaos i USA – de skrattar ihjäl sig. Det skriver Donald Trump i spåren av åtalen mot ryska medborgare och företag.

Tre Kronor vann mot Finland – får drömlottning

Patrik Zackrisson vräkte sig fram och skickade in det matchvinnande målet i 3–1-segern över Finland. Samtidigt tog han Tre Kronor direkt till OS-kvartsfinal. Där väntar segraren i åttondelsfinalen mellan Schweiz och Tyskland.

Natochef: Snart kan robotar attackera – behövs nya lagar

Klungor av autonoma drönare som attackerar fientliga mål – och robotar som angriper. Framtidens krig kommer att vinnas av den som har bäst artificiell intelligens. Från säkerhetskonferensen i München kommer nu krav på standarder, lagstiftning – eller förbud.

Storvinst för fortsatt obesegrat Lag Edin

Digitala staket ska stoppa terrorattacker

Efter terrorattacken på Drottninggatan ska nu ny teknik hindra lastbilar från att köra in på gågator.

När man fick betala 8 000 kronor för tre minuter

I dag är kostnaden för ett USA-samtal i princip obefintlig. Men när de första telefonförbindelserna mellan Sverige och USA togs i bruk krävdes det en mindre förmögenhet för några minuters samtal.

Trumps mjuka linje mot dreamers borta

Under veckan har senaten röstat om flera olika förslag för att göra om USA:s invandringssystem – alla har misslyckats. Över förhandlingarna låg Trumps hot om veto – och nu väntar en osäker tid för de immigranter som kom illegalt som barn.

Fourcade vann efter dramatik – Nelin nia efter tabbe

En tappad stav höll på att ställa till det. Men det var skyttet som hindrade en ny medalj. Jesper Nelin blev bäste svensk på nionde plats i masstarten. – Ett steg i rätt riktning, säger 25-åringen.

Pappans depression upptäcktes inte – han tog sitt liv

För tolv år sedan tog Inger Händestams pappa sitt eget liv. Sorgen och saknaden efter honom bär hon fortfarande med sig. Hon önskar att hon hade förstått då att han led av en depression.

Så kan du som anhörig hjälpa äldre att bryta ensamheten

Att ha någon att prata med och att känna sig delaktig – det är det viktigaste för att en äldre person ska undvika att drabbas av depression. Det säger Karin Schulz, generalsekreterare på den ideella organisationen Mind. – Som anhörig kan du med ganska små medel hjälpa en äldre person att bryta ensamheten, säger hon.

Många självmord bland äldre – ändå brister vården

Depression och självmord är betydligt vanligare bland äldre än bland yngre. Trots det saknar hälften av landstingen specialiserad vård för äldre med psykisk ohälsa. – Det är jättemärkligt, särskilt med tanke på att det blir fler äldre i samhället, säger Ingmar Skoog, professor i psykiatri.

Vilka svenska loggor är falska?

Djävulen finns i detaljerna, och de kan vara små. SvD:s tecknare Thomas Molén har förvrängt några av Sveriges mest kända företagsloggor. Frågan, helt enkelt: Känner du igen originalen?

Sökande efter kraschat plan uppskjutet

Många befaras döda i en flygkrasch i Zagrosbergen i Iran. Tidiga uppgifter om att alla 66 ombord bekräftats omkomna har dock dragits tillbaka. Hårt väder och svår terräng har gjort att räddningstjänsten inte kunnat nå olycksplatsen och sökande är tills vidare uppskjutet.

”Jag satt med en tallrik kokain och en pistol”

Rene Lobos var gängledare i Stockholm, men förlorade livslusten och längtade ut. Vändningen kom i kontakten med Fryshusets avhopparverksamhet – och Gud. – Gänget är inte längre min familj.

Efter polisanmälan: V-ledamot får stå kvar på riksdagslistan

Feb172018
Vänsterpartiets Emma Wallrup behåller sin plats som etta på riksdagslistan. Hon har polisanmälts av sin partikollega Jens Holm för ofredande. Vänsterpartiet i Uppsala förnyade sitt stöd efter en omröstning på lördagen. Partiledningen menar att förbundet får ta ansvar för situationen.

Här dansar David Lindgren med sitt yngre jag

Deltävling tre i Melodifestivalen inleddes med ett nummer där programledaren dansade med sig själv som barn. Och det var danspartnern, 11-årige John Österlund som stal showen.

Hultqvist öppnar för att skicka svensk FN-trupp till Ukraina

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att Sverige kan bidra med soldater till en FN-ledd fredsbevarande styrka i östra Ukraina under förutsättningarna att Ryssland och västvärlden kommer överens om ett sådant uppdrag, uppger Reuters. – Vi är inte där än, säger Hultqvist samtidigt.

Starka reaktioner på assistansutredningens läckta förslag

Igår avslöjade SVT att regeringens utredare planerar att föreslå att barn under 12 och äldre över 80 bör förlora rätten till personlig assistans. De politiska reaktionerna har varit starka. – För oss är det helt otänkbart och oacceptabelt, det här är att backa tillbaka en lagstiftning som inkluderar människor till att stänga in dem, säger Bengt Eliasson, riksdagsledamot för Liberalerna.

Så vill utredaren spara på assistansersättningen

I går kunde SVT avslöja att regeringens utredare planerar att föreslå att barn och äldre förlorar rätten till personlig assistans. Men ett utkast som SVT tagit del av visar att nedskärningarna som planeras är större än så.

Regeringen vill öka skyddet för hotade och förföljda personer

Regeringen föreslår nu ett antal lagändringar för ett starkare skydd för utsatta personer. – Det här handlar ju ofta om kvinnor som kan vara utsatta för våld av sin före detta partner , det kan vara kvinnor som lever under hedersförtryck men det kan också handla om människor som har vittnat i rättegångar som behöver ha skyddade uppgifter och här ska de kunna få ett bättre skydd än vad man har i dag , säger finansminister Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter.

Så hamnar blyresterna i våra kroppar

Gamla vanor och vapen styr jägarnas val av blyammunition

– Många jägare använder blyammunition av gammal vana. Det säger Magnus Bidner, jägare i Sorsele till SVT Nyheter. Han tror att många jägare har gamla vapen som inte är godkända för mer miljövänlig ammunition av stål och koppar.

Han botar blyförgiftade örnar med ny metod

Studier visar att örnar dör av blyförgiftning. Örnarna äter kadaver som innehåller blyammunition och tappar flygförmågan. Victor Persson på Stockholm vildfågel rehab har utvecklat en ny metod att bota blyförgiftade örnar så att fågeln kan släppas fri igen.

Så blir du en miljövänlig jägare

All forskning visar att bly är skadligt för människor och djur. Trots att det finns alternativ som stålhagel och kopparkulor använder jägare fortfarande mest ammunition som innehåller bly. Så här kan du bli en mer miljövänlig jägare.

Forskningen entydig – blyammunition dödar örnar

Forskning visar att kungsörn dör av blyförgiftning och att bly är en hälsofara även för människor. Hundratals ton blyhagel hamnar i naturen eftersom jakt med blyammunition är tillåten. Forskarna ser ett tydligt samband mellan örnars blyhalter och älgjakten.

Titta här: Det finns flera medaljhopp kvar

Feb62018
OS-höjdpunkter: Nu går vi in på sista OS-veckan. Här guidar SvD till de hetaste guldhoppen och största höjdpunkterna dag för dag under OS i Sydkorea.

Kvarter på Östermalm ”helvetet på jorden”

Maj202016
"Säger jag att människor som bodde här voro svin begår jag en stor orättvisa mot detta djur". Så beskrev konstnären Carl Larsson sin uppväxt på Östermalm. August Strindberg bodde senare på exakt samma adress, men deras vänskap skulle sluta med att Carl Larsson gick ut på huvudstadens gator med kniv, sökande efter Strindberg.