RSS
 

Nyheter från schacksverige

Shamkir: Topalov bryter remitrenden

Apr222018

När 2000-talets tidiga schackhistoria summeras kommer bulgariske stormästaren Veselin Topalov utan tvekan att tillhöra ett av de största namnen. Topalov som numera tillhör en av åldermännen i världseliten är inte bara en av de senaste årtiondenas mest sevärda spelare, han är även en av de största med världsmästartiteln 2005 som en av höjdpunkterna i karriären samt att han var högst rankad i världen tills en viss ung norrman vid namn Magnus Carlsen tog över.

I Vugar Gashimovs minnesturnering i Shamkir är Topalov numera den ende som har vunnit ett parti. Detta sedan han slog de två senaste årens vinnare av turneringen, Shakriyar Mamedyarov. Det var dock Mamedyarov, som svart, som tog initiativet i partiet med han tappade tråden i en mycket komplicerad ställning och Topalov kunde ta över och ro i hamn partiet.

Övriga partier slutade med remi och det innebär att Topalov nu har tagit över ledningen i turneringen.

Rond fem spelas imorgon klockan 13.

Turneringshemsidan

Sveriges Schackförbund söker webbutvecklare

Apr222018

Sveriges Schackförbund har en växande tävlingsverksamhet på internet. För detta har vi egna programvaror som behöver underhållas och utvecklas. Har du erfarenhet av och gillar webbutveckling ska du inte tveka att höra av dig till oss. Vi är en liten organisation med stort personligt ansvar och korta beslutsvägar. Som person är du lösningsfokuserad, hjälpsam och prestigelös. Du gillar att arbeta både enskilt och i team och har god samarbetsförmåga. Vi söker i första hand en heltidsanställd vid vårt kansli i Norrköping, men kan också tänka oss andra lösningar.

Vi ser helst att du har erfarenhet av

  • MySql
  • Apache
  • Linux
  • Java
  • JavaScript
  • HTML
  • CSS
  • WordPress

Information och ansökan: Kent Vänman, kent.vanman@schack.se, 011-106670.

Seo skrällsegrare i Kvibergspelen

Apr222018

Jung Min Seo Foto: Lars OA Hedlund

Jung Min Seo Foto: Lars OA Hedlund

Det blev den regerande JSM-mästaren FM Jung Min Seo som överraskande tog hem segern i GP-turneringen Kvibergspelen som avgjordes i Göteborg i helgen. Han fick ihop 7 poäng på de åtta ronderna och släppte endast två remier, mot Leif Ström i snabbschacksdelen och GM Hans Tikkanen i långpartidelen av turneringen. I övrigt var Seo felfri och kunde bland annat lägga GM Erik Blomqvist till sin lista över skalper.

Skrällvinnaren säkrade segern i slutronden när han vann över just Blomqvist som kom tvåa, en halv poäng bakom Seo. Även stormästarkollegan Hans Tikkanen fick 6½ poäng liksom IM Bengt Lindberg och FM Deniz Arman men det var Blomqvist och Tikkanen som fick bäst kvalitetspoäng och därmed tog silver- respektive brons.

Bäste veteran blev Leif Ström och bästa dam Siv Bengtsson.

I Lilla Kvibergspelen vann Lundajunioren Ludvig Morell som likt Seo tog 7 poäng och hade även han en halva ner till den närmast jagande, Elizabeth Johansson som i sin tur hade en halva ner till trean, William Hellström.

Resultat och slutställning

Mälardalens GP färdigspelat

Apr222018

Pristagarna i Mälardalens GP 2017/18. Melvin Vu i högstadiet saknas på bilden. Foto: Urban Lundbäck

Pristagarna i Mälardalens GP 2017/18. Melvin Vu i högstadiet saknas på bilden.
Foto: Urban Lundbäck

Igår spelade ungdomstävlingen Vårdraget i Västerås, med totalt 64 deltagare i tre åldersklasser. Vinnare blev Vide Löfgren, Schack 08 (lågstadiet); Christopher Jernberg, Västerås SK (mellanstadiet) och Jakob Johansson, Eskilstuna SK (högstadiet/gymnasiet).
Vårdraget var den sista deltävlingen i Mälardalens GP som därmed avslutades med följande vinnare: Ludvig Estensson, Nyköpings ASK (lågstadiet); Thomas Zhan, Västerås SK (mellanstadiet); Jakob Johansson, Eskilstuna SK (högstadiet/gymnasiet).
Fler bilder och alla resultat finns på U-Schacks hemsida.

Lilla Västgöta Open på lördag

Apr222018

Från prisutdelningen i yngsta klassen förra året Foto: Fredrik Kjellqvist

Från prisutdelningen i yngsta klassen förra året Foto: Fredrik Kjellqvist

På lördag spelas årets upplaga av Lilla Västgöta Open i Skara. Spelplats är Skaras klubblokal på Bommagatan 10 för närvarande är 25 spelare anmälda. Det går fortfarande bra att anmäla sig och mer information om tävlingen finns här.

Bollebygdsseger i Västergötlands Skollags-DM

Apr222018

Foto: http://vastergotland.schack.se

Foto: http://vastergotland.schack.se

Igår avgjordes Skollags-DM i Västergötland för första gången på många år. Tävlingen spelades i Borås, där Bollebygdsskoaln var bäst bland fyra lag i mellanstadieklassen. Då Bäckängssgymnasiet var enda deltagande lag i gymnasieklassen spelade de tillsammans med mellanstadielagen.
Mer information finns hos Västergötlands Schackförbund.

Schackskola i Stockholm 11-15 juni

Apr222018

Martin Lokander Foto: Lars OA Hedlund

Martin Lokander
Foto: Lars OA Hedlund

I Stockholm arrangeras schackskola på Stockholms Schacksalonger, i regi av Schackskolan, Nordiska Schackskolan, Wasa SK och Stockholms SS. Ledare är bland andra Ingvar Gundersen, Martin Lokander och Lars Dock, och schackskolan pågår 11-15 juni.
Mer information finns i inbjudan.

Blomqvist och Lindberg leder i Göteborg

Apr212018

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Erik Blomqvist och IM Bengt Lindberg delar ledningen i GP-turneringen Kvibergspelen som spelas i Göteborg i helgen. Båda har tagit 5½ poäng av 6 möjliga och har en halv poäng ner till ett knippe om fyra jagande spelare. Dessa är GM Thomas Ernst, juniorerna FM Milton Pantzar och FM Jung Min Seo samt CM Anders Nilsson.

Ytterligare en halv poäng bakom de närmast jagande kommer sedan en större klunga spelare, inklusive ledaren i GP-serien, GM Hans Tikkanen och GM Tiger Hillarp Persson.

Rond sju spelas imorgon bitti och då möts Blomqvist och Lindberg samt Ernst-Pantzar och Seo-Nilsson.

Resultat och ställning

Oavgjort mot Finland 1 i Lag-EM

Apr212018

Sveriges förstalag i Lag-EM för veteraner som nu spelas i polska staden Walbrzych mötte i åttonde ronden Finlands första lag. Finnarna som anförs av legendaren GM Heikki Westerinen är högre rankade på alla bord men låg inför matchen en placering under Sverige i tabellen. Det gör man alltjämt efter matchen som slutade 2-2 sedan det hade blivit remi på alla bord.

Med en rond kvar att spela är Sverige alltjämt på bronsplats, med 10 matchpoäng. Leder gör Ryssland, som är klara segrare med 16 poäng och på andra plats kommer Tyskland med 13 poäng. I slutronden möts Sverige 1 och Sverige 2 och vinst för förstalaget säkrar en bronsmedalj.

Turneringshemsidan

Remifesten fortsätter i Shamkir

Apr212018

Tre ronder har nu spelats i Vugar Gashimovs minnesturnering i azeriska Shamkir och än så länge delar hela startfältet ledningen i turneringen. Eller så leder ingen, beroende på hur man ser det. Hursomhelst så har ännu inte ett enda parti avgjorts och remifesten fortsätter. Det innebär dock inte nödvändigtvis att spelet är tråkigt eller utan kamp.

I rond tre mötte världsmästaren Magnus Carlsen hemmaspelaren Rauf Mamedov, Azerbajdzjans tredje starkaste spelare, och det blev en ganska trist historia, ett öppet parti där det inte fanns några svagheter att tala om för någon att spela på och partiet var i balans i stort sett från början till slut. Världstrean, Shakriyar Mamedyarov, som har vunnit i Shamkir de två senaste åren, mötte utmanaren i den senaste VM-matchen, Sergey Karjakin från Ryssland, och även det blev ett ganska avslaget parti. Mamedyarov försökte tidvis skapa lite dynamik men Karjakin lyckades bra med att kväva de försöken och i en stendöd slutspelsställning valde de två att ta remi via dragupprepning.

Rond fyra spelas imorgon och då har Carlsen svart mot Teimour Radjabov medan Mamedyarov har svart mot Veselin Topalov.

Turneringshemsidan

Fyra stormästare delar ledningen i Göteborg

Apr202018

GM Stellan Brynell. Foto: Lars OA Hedlund

GM Stellan Brynell. Foto: Lars OA Hedlund

Fyra stormästare delar ledningen i GP-turneringen Kvibergsspelen som nu spelas i Göteborg. Det är den sjunde och näst sista turneringen i årets GP-serie som spelas klart i Tylösand över Kristi himmelfärdshelgen.

I vanlig ordning inleds turneringen med fyra snabbschackspartier och efter den leder som sagt fyra stormästare som samtliga har tagit full pott. Dessa är GM Stellan Brynell, GM Erik Blomqvist, GM Thomas Ernst och GM Jonny Hector. Ledaren i GP-serien, GM Hans Tikkanen, är sedan en av en handfull spelare som har släppt en remi och har följaktligen 3½ poäng. Han spelade remi mot Thomas Björklund från Alingsås SS som följde upp remin genom att vinna över GM Juan Bellon och i femte ronden får möta tredje stormästaren i rad, nämligen GM Tiger Hillarp.

I femte ronden möts Brynell och Hector samt Blomqvist och Ernst och Tikkanen får möta FM Jung Min Seo.

Resultat och ställning

Shamkir: Idel remier inledningsvis

Apr202018

Några av världens starkaste spelare befinner sig i Shamkir i Azerbajdzjan och spelar den årliga minnesturneringen om den uppskattade stormästaren Vugar Gashimov som dog av hjärntumör endast 27 år gammal år 2014. Det är den femte upplagan av turneringen som hittills endast har vunnits av två spelare, världsmästaren Magnus Carlsen och Gashimovs landsman Shakriyar Mamedyarov, som båda är med i år igen.

De två första ronderna har inte varit någon höjdare sett till resultat, alla partier har slutat med remi hittills, men spelet har varit underhållande, som sig bör. Tredje ronden spelas imorgon klockan 13 svensk tid.

Turneringshemsidan

Sverige 1 alltjämt på tredje plats i Veteran-EM

Apr202018

Efter förlusten mot Ryssland i femte ronden av Lag-EM för veteraner 65+ kom det svenska förstalaget igen starkt och spelade en stark oavgjort match mot det jämnstarka tyska laget. Tyskarna är högre rankade på alla bord men kunde inte vinna något parti och fyra remier och 2-2 blev matchresultatet.

I sjunde ronden vann Sverige 1 sedan över danska laget Norresundby med 2½-1½ och efter sju ronder är Sverige 1 därmed alltjämt på bronsplats. Svenska laget har tagit 9 matchpoäng, två sådana mindre än Tyskland och fem dito mindre än det suveräna ryska laget.

I rond 8 möter man Finland 1.

Turneringshemsidan

Trist avslutning av EM för Cramling – Gunina Europamästare

Apr202018

GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

Det blev ingen bra avslutning av Dam-EM i Slovakien för svenska deltagaren GM Pia Cramling. Hon mötte ryska IM Daria Charochkina i sista ronden och förlorade, det andra förlustpartiet i rad mot en IM, och när turneringen summeras är Cramling nog kraftigt missnöjd med sin insats. 5½ poäng av elva möjliga och svenskan som var tionderankad inför turneringen hamnade till slut på 68:e plats.

Europamästarey blev ryskan GM Valentina Gunina som fick 9 poäng, en hel poäng mer än tvåan och trean, GM Nana Dzagnidze från Georgien och GM Anna Ushenina från Ukraina. Ytterligare fem spelare fick ihop 8 poäng men det var Dzagnidze och Ushenina som hade bäst kvalitetspoäng.

Turneringshemsidan

Dags för Kvibergspelen

Apr202018

GM Tiger Hillarp Persson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Tiger Hillarp Persson.
Foto: Lars OA Hedlund.

Ikväll inleds Kvibergspelen som spelas i Göteborg och är den sjunde och näst sista deltävlingen i Svenskt Grand Prix. Idag spelas fyra snabbschacksronder och därefter blir det två långpartier imorgon och två på söndag.

Som vanligt i GP-tävlingarna gäller att spelare som är markerade som betalda på listan över anmälda spelare kan komma direkt till första rondstart utan personlig anmälan.
Observera också att det är betalparkering i området kring Prioritet Serneke Arena där tävlingen spelas.

Just nu är 184 spelare anmälda till turneringen och högst rankad är GM Tiger Hillarp.

Anmälda spelare/resultatrapportering

Förlust mot Ryssland i Lag-EM för veteraner

Apr182018

Sveriges förstalag i Lag-EM för veteraner som nu spelas i polska Walbrzych förlorade i den femte ronden mot förhandsfavoriterna Ryssland, anförda av legendaren Yuri Balashov. Det blev förluster på de två första borden, för Gunnar Hedin och FM Nils-Åke Malmdin medan FM Bengt Hammar och Peter Carlsten spelade remi i sina partier och resultatet i matchen följaktligen 3-1 till Ryssland.

Efter matchen ligger Sverige på bronsplatsen med 6 matchpoäng, fyra poäng bakom ryssarna och två poäng bakom Tyskland på andra plats.

Turneringshemsidan

Förlust i näst sista ronden för Pia Cramling

Apr182018

Pia Cramling förlorade i tionde och näst sista ronden av Dam-EM i Slovakien. Hennes motståndare var franska IM Sophie Milliet och det var Pias andra förlust i turneringen där hon dock inte fått spelet att stämma riktigt. Med en rond kvar att spela har svenskan tagit 5½ poäng av tio möjliga vilket är långt under den nivå hon borde hålla. Cramling är på 55:e plats och för att laga sin placering i tabellen måste hon helt enkelt vinna över ryskan Daria Charochkina i slutronden.

Leder inför sista ronden gör ryskan GM Valentina Gunina som har en hel poäng ner till de närmast jagande och ser ut att gå mot seger.

Turneringshemsidan

Schack i skolans nyhetsbrev

Apr172018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nyhetsbrev handlar om Sveriges Schackförbunds sommarläger, och så berättas om en schackmatteutbildning i Spanien. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Fem stormästare i Stockholm Chess Challenge

Apr162018

GM Erik Blomqvist  Foto: Lars OA Hedlund.

GM Erik Blomqvist Foto: Lars OA Hedlund.

Årets upplaga av internationella ungdomsturneringen Stockholm Chess Challenge spelas 30 april-5 maj, och fem stormästare är klara för spel, inklusive svenske Erik Blomqvist. Det ser ut att bli deltagarrekord då nästan trettio spelare är anmälda till turneringen. Sju av dem är svenskar, och utöver Blomqvist deltar Jung Min Seo, Carl Cederstam Barsk, Milton Pantzar, Kaan Kucuksari, Hampus Sörensen och Anna Cramling.
I samband med turneringen planeras ett publikt event på T-centralen den 2 maj.
Turneringshemsidan

Trojanska Hästen och Örgryte vann kadettkvalen

Apr162018

Fotot från det norra kvalet: Lars OA Hedlund

Foto från det norra kvalet: Lars OA Hedlund

Det blev jämnt i båda helgens kvaltävlingar i Kadettallsvenskan. I det södra kvalet slutade de tre främsta lagen på 9 poäng, med Örgryte som vinnare före LASK och Manhem. I det norra kvalet vann Trojanska Hästen på 10 poäng, medan tvåan Rockaden och trean Västerås tog 9. Dessa sex lag är kvalificeraxde för dinalen som spelas i Norrköping 10-12 augusti. 29 lag deltog i kvalspelet.
Fler bilder av Lars OA Hedlund
Resultat

Cramling 1½ poäng efter täten i Dam-EM

Apr162018

Sju ronder av elva har spelats i Dam-EM i Slovakien, och efter vinster i rond 6 och 7 har Pia Cramling klättrat i resultatlisten. Hon har nu 4½ poäng, 1½ efter Valentina Gunenina som leder på 6 poäng. Andraplatsen delas av sex spelare med 5½.
Resultat

Oavgjort i stadsmatchen mellan Linköping och Norrköping

Apr152018

Bord 5-6 i rond 2: Partierna Christoffer Stenman-Jens Amberts och Fredrik Qwarfort-Tomas LöfgrenFoto: Magnus Olsson)

Bord 5-6 i rond 2: Partierna Christoffer Stenman-Jens Amberts och Fredrik Qwarfort-Tomas Löfgren
Foto: Magnus Olsson

Varje år spelas stadsmatchen mellan Linköping och Norrköping. De senaste dryga 20 åren har den spelats med snabbschacksbetänketid.
I år spelades tvekampen över 16 bord i Linköping. Lagen delas i in grupper om fyra spelare efter ranking där man möter alla motståndarlagets fyra i gruppen. Betänketiden i år var 15 minuter + 5 sekunder per drag. Efter två ronder var kampen helt jämn, 16-16 när lagen hämtade sig med smörgåstårta. Efter smörgåstårtan vacklade hemmalaget betänkligt och efter rond 3 hade bortalaget Norrköping kopplat ett starkt grepp om matchen och ledde med 26-22. Instruktionen var glasklar för hemmaspelarna inför sista ronden: inga remier! Det fungerade…nästan. Matchen slutade till slut oavgjort: 32-32!
Mer information

Lena Skola vann Schackfyran i Västergötland

Apr142018

Foto: Fredrik Kjellqvist

Foto: Fredrik Kjellqvist

Schackfyrans kvalificeringsspel går vidare, och idag spelades den första kvalificeringstävlingen i Västergötland på många år. Spelplats var Folkets Hus i Alingsås och vinnare blev Lena skola från Vårgårda före två klasser från Kronans Skola, Trollhättan och på fjärde plats Hemsjö skola från Alingsås.
Mer information finns på Västergötlands SF:s hemsida.

Dags för kval till Kadettallsvenskan

Apr142018

Idag inleds kvalspelet i Kadettallsvenskan, med totalt trettio deltagande lag, varav sexton i det norra kvalet som spelas i Stockholm och fjorton i det södra som spelas i Göteborg. Tre lag från varje kvaltävling går vidare till finalen i Norrköping i augusti.
Lottningen till den första ronden finns här, och resultat kommer att uppdateras fortlöpande under helgen. Från det södra kvalet blir det livesändning.

Fjälkinge hoppas upprepa segern i Schackfyran

Apr122018

fjalkinge_s4an_2017Fjälkinge skola från norra Skåne vann Schackfyrans riksfinal förra året (bilden). Nu har skolan vunnit den lokala distriktsfinalen och därmed kvalificerat sig för årets riksfinal i Västerås den 2 juni. Sveriges Radio och Kristianstadsbladet har rapporterat om laget som givetvis, även om det blir tufft, hoppas kunna försvara segern från förra året. (Foto Lars OA Hedlund)

Lilla Aktuellt rapporterar från Schackfyran

Apr122018

lilla_aktuelltSVT:s Lilla Aktuellt gjorde ett nedslag bland de tusentalsbarn som spelade Schackfyrans Stockholmsfinal i Globens Annex.  Reportaget börjar 3.56 minuter in i sändningen.

Vattmyraskolan S4-vinnare i andra Stockholmsfinalen

Apr122018

Det blev Klass 4A på Vattmyraskolan som vann den andra dagens tävling i Stockholms distriktsfinal i Schackfyran. Även denna dag kvalificerade sig de femton bästa lagen till riksfinalen i Västerås.
Resultat dag 2
Bilder av Lars OA Hedlund

Valberedningen önskar nomineringar

Apr122018

Sveriges Schackförbunds kongress hålls den 1 juli i Ronneby. Då ska ett antal platser i styrelsen och flera andra uppdrag besättas. Valberedningen har i uppdrag att komma med förslag på lämpliga personer och efterfrågar både synpunkter på styrelsen och nomineringar till uppdrag inom förbundet.  Skrivelse från valberedningen

Dubbelt Fredrikshov i Globenannexet

Apr112018

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Idag spelades den första av två deltävlingar i Stockholms distriktsfinal i Schackfyran. 2355 barn från 104 klasser deltog, och vinnare blev Fredrikshovs Slottskola, som därmed var en av femton klasser att kvalificera sig till riksfinalen i Västerås. Den andra delen spelas imorgon då ungefär lika många fjärdeklassare till väntas gör upp om ytterligare finalplatser.
Förutom Schackfyrantävlingen spelades också Schack-56:an, och även här blev det vinst för Fredrikshovs Slottsskola. 958 spelare från 53 klasser deltog.
Resultat Schackfyran dag 1
Resultat Schack-56:an

Bilder av Lars OA Hedlund

Schack i skolans nyhetsbrev

Apr102018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nyhetsbrev handlar om streetchess och så blir det Bondeschack och Veckans kluring.! Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Inbjudningar till sommarens schackläger

Apr102018

solFinns det något bättre på sommarlovet än ett riktigt schackläger med sol, bad, kompisar och inte minst en massa schack!?  I år samarbetar Sveriges Schackförbund med Örgryte SK, Lunds ASK och SK Rockaden, Umeå. Till lägren välkomnar vi barn och ungdomar från hela landet. Inbjudningar till sommarens schackläger i Göteborg (14/6-17/6), Skåne (16-19/7) och Västerbotten (16-19/8) finns nu samlade i ett gemensamt dokument.

Jesper Hall på DI-TV

Apr102018

SSF:s riksinstruktör Jesper Hall talar om schackdatorer och artificiell intelligens i ett inslag på DI-TV. Inslaget kan ses här.

Stefan Schneider vann Finansschack

Apr102018

Stefan Schneider mot Martin Lokander Foto: Fredrik Hansson

Stefan Schneider mot Martin Lokander Foto: Fredrik Hansson

Det blev Stefan Schneider som vann turneringen Finansschack, som spelades i Stockholm i helgen. Initiativet kom från fondbolaget Didner & Gerge, finansinformationföretaget Thomson Reuters och nyhetsbyrån Finwire och tävlingen var öppen för spelare med anknytning till finansbranschen. Fredrik Hansson från Finwire rapporterar om ett mycket lyckat arreangemang där 37 spelare delades in i två grupper beroende på spelstyrka. den starkare gruppen vanns av Stefan Schneider före Martin Lokander och Krum Berovski. I B-gruppen segrade Viktor Brolin.
Mer att läsa och hela resultatlistan finns hos Finwire.

Förlust i andra ronden för Pia Cramling

Apr102018

GM Pia Cramling har inte fått någon vidare start av Dam-EM. Efter en remi i första ronden förlorade den svenska stjärnan mot en okänd ryska, Aleksandra Maltevskaya. I ett oerhört intensivt parti där båda gick på angrepp hamnade Cramling efter och kunde inte rå på sin motståndares vassa attack. Förlust blev alltså facit för svenskan som har uppförsbacke på vägen mot EM-titeln.

Rond 3 spelas imorgon klockan 15 och då möter Cramling en lågt rankad sloveniska.

Turneringshemsidan

Caruana vinnare i Baden-Baden

Apr102018

För att definitivt säkra segern i superturneringen Grenke Chess Classic behövde amerikanen Fabiano Caruana vinna i sista ronden mot ryske succémannen Nikita Vitiugov. Det gjorde han och då hade det inte spelat någon roll om världsmästaren Magnus Carlsen skulle vunnit över Vishy Anand eller inte. Nu lyckades inte Carlsen vinna mot Anand utan det blev remi och därmed blev utmanarens marginal ner till världsmästaren en hel poäng.

Caruana vann alltså årets upplaga av Grenke Classic med 6½ poäng av nio möjliga och Carlsen kom tvåa med 5½. På en delad tredje plats, en halva bakom Carlsen, kom sedan Maxime Vachier-Lagrave, Nikita Vitiugov och Levon Aronian.

Turneringshemsidan

147 spelade Wasa JGP

Apr92018

Alexander Brocke vann Klass E Foto: Lars OA Hedlund

Alexander Brocke vann Klass E Foto: Lars OA Hedlund

I helgen spelades Wasa JGP i Stockholm. Sammanlagt deltog 147 spelare och vinnare i de olika klasserna blev Vinnare i de olika grupperna blev: Hampus Sörensen, SK Rockaden, (Klass AB 5½/7); Gabriel Nord, Kristallens SK (Klass C 6/7), Matija Sakic, SK Rockaden (Klass D 6/7); Alexander Brocke, Wasa SK (Klass E 6/6).

Resultat
Fler bilder av Lars OA Hedlund

Hårt arbete bakom SM-titeln

Apr92018

Malmö Allmänna Schackklubb säkrade som bekant nyligen segern i Elitserien. Det var klubbens första SM-titel och resultatet av en målmedveten satsning som har tagit världsstjärnor och några av Sveriges starkaste spelare till klubben som bara för något år var nära att åka ur division 1. Säsongen 2013/2014 hamnade MAS på femte plats i division 1 södra och det var enkom tack vare partipoäng som man lyckades hanka sig kvar. Nu, fyra år senare är man svensk mästare. Schack.se ställde några frågor till ordföranden, Roger Christoph Magnusson, och den första är självklart, hur känns det?

- Fantastiskt bra! Det är svårt att greppa att den klubben jag tillhör är svenska mästare!

Han säger att för bakom titeln ligger ett stort intresse och engagemang för schack hos både styrelse och medlemmar.

- Ska man bygga klubb på denna nivå bör man följa vad som händer internationellt samt på hemmaplan och lägga många timmar i veckan i många år på klubbarbete, kontakt med kommunen, bidrag, sponsring, nätverk och kamratskap vilket är en stor del i MAS. Själv har jag varit igång sedan 2003 i klubbens styrelse.

Detta är det som skapar klubbens grundstomme, menar MAS ordförande, och tillägger att för honom som ordförande gäller det även att lyssna in vad folk säger för att hålla ihop klubben vid satsningar. Som exempel nämner han att det alltid finns de som är emot nyrekrytering av starka spelare eftersom det kan kosta en själv platsen i laget.

- Jag har från början varit noga med att inte spelarna ska enbart komma från andra klubbar utan en förankring sedan tidigare i MAS är att föredra. Klubben har ju fostrat både Daniel Semcesen och Tiger Hillarp. Flera av våra egna spelare sedan tidigare har varit med och tagit oss mot målet, säger Roger Christoph Magnusson.

Det är även viktigt att ha en god relation med sponsorer och Malmö AS har i Mobile Labs haft en stark sponsor som bland annat möjliggjort för klubben att rekrytera georgiske superstormästaren Baadur Jobava.

- Mobile Labs har styrelsen haft en ständig och god kontakt med i flera år nu.

Som nämnts ovan var MAS nära att åka ur division 1 för bara en handfull år sedan och höll sig kvar bara på målskillnad. Det var då Mobile Labs kom in i bilden.

- Då fick vi förstärkningar i form av titelspelare som stormästare och FM och sedan tillkom fler och fler.

Roger Christoph Magnusson säger att målet alltid har varit att spela bra schack och ha trevligt. Sedan tillkom titelspelarna och vägen till SM-guldet var utstakad. Hur kan man då säkerställa att satsningen som gav SM-titeln är hållbar över längre tid?

- Det kan man aldrig. Schack på den här nivån kostar och är helt beroende på sponsring och hårt arbete med mycket logistik. Klubbens ekonomi får aldrig äventyras. Det är många pusselbitar som måste falla på plats varje säsong och detta är lika viktigt inför varje säsong.

Remi i första EM-ronden för Pia Cramling

Apr82018

GM Pia Cramling inledde Dam-EM i Slovakien med en remi mot arminskan WGM Maria Kursova. Det var dock ingen kort och vänlig remi och den som tror att det EM blir en enkel turnering får nog tänka om. Pia som är rankad tia fick ett starkt motstånd redan i första ronden och ingenting kommer att bli gratis i turneringen, som svenskan har vunnit två gånger tidigare.

Partiet blev långt och kampen hård med några chanser att avgöra infann sig nog aldrig, båda spelade bra helt enkelt.

I andra ronden som spelas imorgon klockan 15 har Pia svart mot ryskan Aleksandra Maltevskaya.

Turneringshemsidan

Vem vinner i Baden-Baden?

Apr82018

Den som mot förmodan hade hoppats på att superturneringen Grenke Chess Classic skulle avgöras i näst sista ronden blev besviken på söndagen. Rent teoretiskt hade turneringen, som spelas i anrika schackstaden Baden-Baden, inte kunnat avgöras men hade Fabiano Caruana vunnit över Levon Aronian samtidigt som Magnus Carlsen och Nikita Vitiugov hade spelat remi hade turneringen i praktiken varit avgjord till Caruanas fördel.

Carlsen och Vitiugov gjorde förvisso remi i sitt parti men det gjorde även Caruana och Aronian, liksom alla andra, och spänningen är därför stor inför slutronden som spelas imorgon klockan 15. Då möts Vitiugov och Caruana i ett parti som mycket väl kan bli avgörande, om Caruana vinner kommer det att bli avgörande men annars kommer slutresultatet att bero på utgången av partiet mellan Vishy Anand och Magnus Carlsen.

Hur det blir vet vi imorgon kväll.

Turneringshemsidan

Caruana tar ledningen i Grenke Classic

Apr82018

Storformen håller i sig för Fabiano Caruana. Utmanaren i höstens VM-match har nu tagit ledningen i superturneringen Grenke Chess Classic efter en fin seger över fransmannen Maxime Vachier-Lagrave. Amerikanske Caruana fick tidigt ett initiativ med svart och förvaltade det bra. Han ökade sin fördel successivt och i slutspelet var det inget snack om saken, Caruana vann. Samtidigt spelade Nikita Vitiugov, som inför ronden hade delat ledningen med just Caruana och MVL, en relativt händelsefattig remi mot Levon Aronian.

Således kunde Caruna ta över ledningen i turneringen med två ronder kvar. Han har tagit 5 poäng på de sju ronderna men kan absolut inte luta sig tillbaka och börja fira. Dels har han kvar att möta Vitiugov som har visat en stark form i turneringen (de möts i sista ronden), dels flåsar inte endast Vitiugov honom i nacken, det gör även en viss Magnus Carlsen som tog en komfortabel fullpoängare mot Arkadij Naiditsch.

I rond åtta som spelas idag möter världsmästaren Vitiugov som således har det tuffaste programmet av de tre men också har saken i egna händer som det heter. Vinner han resterande partier så vinner han helt enkelt turneringen. Caruana har även han ett tufft parti, mot en revanschsugen Aronian som fortfarande kan ta hem segern i turneringen.

Turneringshemsidan

Tiger Hillarp vinnare på Jersey

Apr72018

GM Tiger Hillarp Persson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Tiger Hillarp Persson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Tiger Hillarp Persson har de senaste dagarna spelat i The Polar Capital Open 2018 på ön Jersey i Engelska kanalen. Hillarp som ofta tidigare har spelat på kanalöarna och med stor framgång var rankad tvåa i turneringen.

Inför den sista ronden var Hillarp i delad ledning och då mötte han engelske legendaren GM Jonathan Speelman som mot slutet av 1980-talet och början på 1990-talet tillhörde världens bästa spelare. Speelman spelade kandidatturneringar och var en viktig kugge i det engelska landslag vars kärna bestod av honom, Tony Miles, John Nunn och Nigel Short och som ständigt utmanade Sovjetunionen om topplaceringarna i OS.

Den numera 61-årige engelsmannen har dock sett sina bästa år som schackspelare och hade inget att sätta emot Tiger Hillarp som därmed säkrade segern i turneringen. Svensken fick 7 poäng på de nio ronderna, lika många som engelsmannen IM Alan Merry men hade betydligt högre särskilningspoäng och vann således turneringen.

Turneringshemsidan

Finansschack i Stockholm idag

Apr72018

Foto: Fredrik Hansson

Foto: Fredrik Hansson

Bolagen Didner & Gerge, Thomson Reuters och Finwire har tagit initiativ till turneringen Finansschack som för närvarande pågår i Stockholm. Tävlingen är öppen för spelare med anknytning till finansbranschen och efter halva tävlingen är Stefan Schneider och Victor Brolin i kledningen. Toppbordet sänds live och visas här. Tävlingen kan även följas på Twitter via hashtag #finansschack och mer information finns på Turneringshemsidan.

Oförändrat i Grenke-toppen

Apr72018

Ställningen i toppen av Grenke Chess Classic är oförändrad efter den sjätte ronden som spelades igår. Nikita Vitiugov och Maxime Vachier-Lagrave spelade remi i sitt inbördes möte, det var ett hårt parti där Vitiugov hade initiativet och som slutade först när endast kungarna fanns kvar på bordet. Fabiano Caruana fick kämpa hårt för remin mot Hou Yifan som pressade utmanaren i slutspelet.

Samtidigt pressade världsmästaren Magnus Carlsen, som slapp oförskämt bra med en remi mot Georg Meier i den föregående ronden, Levon Aronian men alla tornslutspel är remi, som det heter ibland, och Aronian höll ändå ihop det relativt enkelt.

Därmed delar MVL, Vitiugov och Caruana alltjämt ledningen i turneringen, de har tagit 4 poäng på de sex ronderna och har fortsatt en halva ner till Carlsen och Aronian.

I bottendelen av tabellen tog vann 20-årige hemmaspelaren Matthias Blübaum en fin seger över ex-världsmästaren Vishy Anand och tog sig lite närmare Carlsen och Aronian. Blübaum har tagit 3 poäng och skulle eventuellt kunna blanda sig i toppstriden i de avslutande ronderna. Även Arkadij Naiditsch tog en fullpoängare, mot Georg Meier, och även han tog ett kliv närmare toppen, en halv poäng bakom Blübaum.

Rond sju spelas idag kl. 15 och då möts bland andra MVL och Caruana samt Naiditsch och Carlsen.

Turneringshemsidan

139 anmälda till Kvibergspelen

Apr72018

Kviberg-loga-webb-18Två veckor återstår till säsongens näst sista GP-tävling Kvibergspelen som avgörs 20-22 april i Göteborg. För närvarande 139 spelare anmält sig, varav ungefär i huvudturneringen och resten i Lilla Kvibergspelen. Sju stormästare är anmälda och högst rankad är Tiger Hillarp, följd av Jonny Hector.
Mer information finns i inbjudan, och webbanmälan kan göras här.
Observera att datumet då arrangörerna börjar ta ut efteranmälningsavgift har flyttas fram något från inbjudans 6/4. Det som gäller är att man skall ha anmält sig, betalt och att arrangörerna skall ha sett att avgiften kommit in senast måndag 9/4.

Arrangören meddelar att hotellet (Kviberg Park Hotel & Conference) fortfarande har rum kvar och att restaurangen inne i arenan även i år kommer att erbjuda förstklassiga måltider till relativt lågt pris.
I år sammanfaller inte Kvibergspelen och Bohus Cup i handboll, så lokalen är uttnyttjad till klart lägre grad än förra året.

Vinnarna i bokutlottningen som skedde för anmälda före 1/4 (pris hämtas i sekretariatet) blev David Rasti, SS Manhem; Rickard Dahlström, Skara SS och Jörgen Karlsson, Västerviks ASK.

Kadettallsvenskans kvalspel närmar sig

Apr62018

En dryg vecka återstår till kvalspelet i Kadettallsvenskan som avgörs i Göteborg respektive Stockholm 14-15 april. 26 lag är anmälda och dessa är jämnt fördelade mellan de båda kvalorterna.
Inbjudan till tävlingen finns här. De tre främsta lagen i vardera kvaltävling går vidare till finalen som avgörs i Norrköping 10-12 augusti och mer information om Kadettallsvenskan finns på turneringens hemsida.

Pia Cramling spelar Dam-EM i Slovakien

Apr62018

GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

Individuella EM i öppna klassen spelades nyligen färdigt där GM Nils Grandelius kvalificerade sig till World Cup och nu är det dags för nästa svenska stjärna att spela EM, nämligen GM Pia Cramling som ska spela individuella EM för damer.

Turneringen som går av stapeln i slovakiska bergsstaden Vysoké Tatry och spelet inleds på söndag den 8 april.

Pia är rankad tionde i startfältet där ukrainskan M Mariya Muzychuk är högst rankad.

Schack.se kommer att rapportera dagligen från turneringen.

Startlistan på Chess-Results

Trio i topp i Baden-Baden

Apr52018

Trots en hård kamp så slutade samtliga partier i femte ronden av Grenke Chess Classic med remi och när turneringen nu har kommit halvvägs delar tre spelare ledningen. Dessa är Maxime Vachier-Lagrave, Fabiano Caruana och Nikita Vitiugov som alla har tagit 3½ poäng på de fem ronderna. MVL och Vitiugov delade ledningen efter tre ronder och den fjärde anslöt Caruana till ledarduon när han besegrade Arkadij Naiditsch.

Naiditsch har fått en tuff inledning på turneringen likt Georg Meier och Hou Yifan och de tre delar bottenplaceringarna med 1½ poäng.

Bakom den ledande trion följer världsmästaren Magnus Carlsen som i femte ronden spelade remi mot Meier och Levon Aronian remiserade mot MVL. Den armeniske stjärnan hade ju en fullständigt bedrövlig kandidatturnering men verkar nu ha hittat självförtroendet och ska inte avskrivas från snacket om slutsegern i turneringen som han ju vann ifjol.

Rond sex spelas imorgon klockan 15 och då möts bland andra Carlsen och Aronian samt Vitiugov och MVL.

Turneringshemsidan

Valberedningen önskar nomineringar

Apr52018

Sveriges Schackförbunds kongress hålls den 1 juli i Ronneby. Då ska ett antal platser i styrelsen och flera andra uppdrag besättas. Valberedningen har i uppdrag att komma med förslag på lämpliga personer och efterfrågar både synpunkter på styrelsen och nomineringar till uppdrag inom förbundet.  Skrivelse från valberedningen

Schack i förhållande till Skolverkets läroplan

Apr42018

Lars Holmstrand

Lars Holmstrand

Agnieszka Bron

Agnieszka Bron

Professorerna i pedagogik Lars Holmstrand och Agnieszka Bron har tillsammans med Jesper Hall, riksinstruktör i Sveriges Schackförbund, analyserat den svenska läroplanen LGR11 för att förstå hur schack kan passa in inom skola och fritidsverksamhet. Lars Holmstrand säger så här om analysen:
-Schack är förenligt med flera av läroplanens mål och ämnen, både för skola och fritidsverksamhet. Det är viktigt att uppmärksamma, och det är därför vi har tagit fram detta dokument. Men även om vi i vårt dokument har detaljgranskat läroplanen vill jag ändå passa på att lyfta fram det viktigaste argumentet för att använda sig av schack, och det är att barnen tränas i konsten att tänka. När de spelar schack få de ta ansvar för sitt tänkande och kan få självförtroende nog att dra egna slutsatser, och kritiskt tänkande är något som behövs allt mer.

Sammanfattningen av dokumentet lyder så här:
Schack passar väl in som pedagogisk metod enligt Skolverkets dokument Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Reviderad 2017). Först och främst stärker schackverksamhet skolans värdegrund och ligger i linje med skolans uppdrag. Schackverksamhet stärker också skolornas övergripande mål och riktlinjer för sin utbildning. Utöver detta är det inom ramen för förskoleklass, fritidsverksamhet, och inom ämnet matematik som det finns mest tydliga kopplingar till de olika verksamheternas kriterier för undervisning.
Till sist bör det påpekas att de mest positiva resultaten vid schackverksamhet, enligt både forskning och de utvärderingar som gjorts, är hur barn med psykiska funktionsvariationer stärker sina kognitiva förmågor, samt hur schack kan användas som integrationsmetod för barn med mindre kunskaper i svenska språket.

Ni hittar dokumentet här

Schack i skolans nyhetsbrev

Apr42018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nyhetsbrev presenteras en analys av hur schack kan knytas till läroplanen och så bjuds det på minispelet Först över med fler pjäser och Veckans kluring.! Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!