RSS
 

Nyheter från schacksverige

Sverigemästarklassen: Deltagarlistan klar

Mar232017

Erik Blomqvist, vinnare av Sverigemästarklassen 2016. Foto: Lars OA Hedlund.

Erik Blomqvist, vinnare av Sverigemästarklassen 2016. Foto: Lars OA Hedlund.

Deltagarlistan i Sverigemästarklassen vid sommarens SM-tävlingar i Stockholm är nu klar. Fem spelare var som bekant direktkvalificerade medan de fem högst rankade bland övriga spelare som anmälde sig blev uttagna. Sju stormästare deltar samt två internationella mästare och en FM.

Högst rankad i årets tävling blir Sverigeettan GM Nils Grandelius (2636) före GM Emanuel Berg (2569) och regerande mästaren GM Erik Blomqvist (2554). Övriga deltagare är GM Axel Smith (2511), GM Hans Tikkanen (2505), GM Tiger Hillarp (2501), GM Jonny Hector (2491), IM Jonathan Westerberg (2475), IM Rauan Sagit (2415) och FM Martin Jogstad (2308).

Blomqvist, Grandelius och Westerberg är direktkvalificerade i kraft av att ha hamnat på de tre medaljplatserna i SM i Uppsala medan Rauan Sagit och Martin Jogstad kvalificerade sig genom att vinna Mästarklassen Elit respektive Junior-SM.

P4 Jämtland om Schackfyran

Mar232017

Klass 4A på Lillsjöskolan vann Östersundsfinalen i Schackfyran. Foto: Sven-Olof Andersson

Klass 4A på Lillsjöskolan vann Östersundsfinalen i Schackfyran. Foto: Sven-Olof Andersson

Igår spelades Östersunds kommunfinal i Schackfyran, och P4 Jämtland rapporterade från tävlingen i ett inslag som kan höras här. 166 elever från åtta klasser deltog, och vinnare blev klass 4A på Lillsjöskolan.

Ny rutin och ny tid för laguppställningar vid sammandraget i Västerås

Mar232017

Laguppställningarna skall vara inlagda i medlemssystemet senast 1 timme innan rondstart. Det är den stora nyheten inför sammandraget i Västerås med de avslutande tre ronderna i Elitserien och Superettan. Tidigare var det senast 15 minuter innan rondstart. Lämnar man inte in laget i tid 1 timme före matchsstart placeras laget i ratingordning.
-Det är endast lagledaren i respektive lag som kan lägga in laguppställningen och det görs i medlemssystemet precis som vid vilken lagmatch som helst, säger Håkan Jalling, ordförande i Tävlings- och regelkommittén. Det innebär en kvalitetssäkring, men också att det kan ske på distans eftersom inget skall lämnas in på plats. För våra domare underlättas också administrationen av matcherna och risken för fel minimeras.
-De aktuella lagens lagledare har fått instruktioner om hur man skall göra och vid tveksamheter kan man kontakta Niklas Sidmar på kansliet, säger Jalling. Nu har vi byggt in ytterligare en smart funktion i medlemssystemet som jag hoppas alla lagledare skall uppskatta.
Precis som tidigare publiceras sedan laguppställningarna 15 minuter innan rondstart på schack.se och kan direkt ses av spelare, ledare och följare på distans.

Simen Agdestein om Norges schackgymnasium

Mar232017

Jesper Hall har intervjuat Simen Agdestein som berättar om det norska schackgymnasiet NTG.

Starkt startfält i pånyttfödda Sigeman-turneringen

Mar222017

Efter att ha legat i ide i några år gör Sigeman-turneringen i år comeback under namnet TePe Sigeman & Co Chess Tournament. Turneringen spelas i Malmö dagarna 10-14 maj och startfältet är mycket starkt eller vad sägs om Pavel Eljanov, Baadur Jobava och Nigel Short. De blågula färgerna försvaras av Sverigeettan Nils Grandelius och regerande Sverigemästaren Erik Blomqvist och den sjätte deltagaren blir sedan en av världens starkaste damspelare, indiskan Dronavalli Harika.

Utöver advokatbyrån Sigeman & Co sponsras turneringen nu av Malmöbaserade TePe Munhygienprodukter AB. Turneringen arrangeras av Limhamns SK med turneringsdirektör Johan Berntsen.

- Både Johan Sigeman och Joel Eklund har visat oerhört stort engagemang för att få ihop årets startfält, och jag är mycket tacksam över att detta blivit verklighet, säger Johan Berntsen i ett pressmeddelande.

Han nämner även Svenska Schackakademien som gett stöd till turneringen.

Turneringens hemsida

Svenska talanger tog del av det norska schackundret

Mar222017

TEAM Sweden 2017I Norge finns det en mängd talanger som stormar fram i kölvattnet av Magnus Carlsen. Den kanske viktigaste orsaken till detta är det norska schackgymnasiet NTG som drivs av eldsjälen Simen Agdestein sedan arton år tillbaka. NTG har blivit ett nav i norskt schack. Inte minst eftersom Agdestein har breddat sin verksamhet till att anordna turneringar och läger på skolan, samt då flera av hans elever också bedriver skolschackverksamhet i Osloregionen.
Sveriges Schackförbund har ett avtal med Norges schackförbund där Norge tar del av Sveriges framgångsrika skolschackverksamhet och Sverige tar del av Norges talangprojekt. För Sveriges Schackförbunds nya satsning TEAM Sweden 2017, för talanger födda 2001 och yngre, var det därför naturligt med en upptakt i form av ett träningsläger på NTG. Detta skedde helgen 17-20 mars. Här följer riksinstruktör Jesper Halls rapport från resan:

Alla de tolv deltagarna i TEAM Sweden 2017 deltog på resan till Norge. Undertecknad assisterades av Claes Jönsson, rutinerad schackledare från Skåne, så sammanlagt var vi 14 personer som drog västerut för att inspireras. Ciceron på plats för den svenska truppen var Simen Agdestein, legendarisk schackspelare, schacktränare och grundare av NTG.
Lördagen inleddes med en snabbschacksturnering, där bland annat GM Jon Ludvig Hammer, GM Simen Agdestein och IM Lars Oskar Hauge deltog. Flera av våra spelare fick chansen att möta topptrion i A-gruppen, men ingen kunde slå sig in bland topp tre.
Parallellt spelades det ytterligare fem turneringar både för barn och vuxna. Dessa turneringar är en del av NTG:s egen Grand Prix med deltävlingar varje månad, och det kryllade verkligen av barn och vuxna schackspelare.
Efter turneringen blev det sightseeing med Simen Agdestein där vi började med det klassiska idrottscentrat Holmenkollen och fortsatte till Oslos främsta attraktioner som slottet, Karl Johan, rådhuset och nya operan.
Under söndagen var det dags för intensiv schackträning med Simen Agdestein och undertecknad på NTG. Under måndagsförmiddagen fick TEAM Sweden 2017 avslutningsvis följa en förmiddag på NTG tillsammans med de norska eleverna, där bland annat stormästaren Aryan Tari, 2600 i ELO, deltog.
Det fanns flera orsaker till resan. Först och främst för att svetsa samman TEAM Sweden 2017, men också för att få en inblick i det norska schackundret. Dessutom var tanken att deltagarna i TEAM Sweden 2017 ska överväga att börja vid NTG, nu när Sverige inte själva har ett schackgymnasium. Ytterligare en orsak var att få inspiration av Simen Agdestein.
Agdesteins bärande idé är att det viktigaste för schackutveckling är att skapa en schackmiljö som är kreativ, inspirerande och där det hela tiden ska hända saker som turneringar, läger och gemensamma utlandsresor. Själva träningen är sekundär, om man spetsar till det. Den måste ändå talangerna sköta själva till stor del om de verkligen vill bli bra. Ledorden är därför att schackträningen alltid ska vara kul och inspirerande, tävlingsmoment ska hela tiden finnas med, och så är det analys av ungdomarnas egna partier som ska stå i fokus. Med tanke på den frenesi som deltagarna i TEAM Sweden visade för Agdesteins avslutande Problemschack-tävling kan man konstatera att hans idéer även verkar fungera på svenskar.
Resan var lyckad ur alla synvinklar och det finns nu flera idéer på fördjupat samarbete. Först och främst kommer vi med största sannolikhet att se svenskar på NTG till hösten, men också landskamper, träningsläger och andra utbyten kan med stor sannolikhet se dagens ljus framöver.
Och till sist ska sägas att både Simen och jag var imponerade av den talang som finns i TEAM Sweden 2017. Sverige är redo att ge norrmännen en match.

Svensk andraplats i Stavanger

Mar222017

Stavanger Sjakklubb har firat 100-år med en jubileumsturnering som avgjordes i helgen. IM Vadims Daskevics vann med 6½ poäng på de sju ronderna, och bäste svensk var Anders Nilsson som kom på delad andra plats med 5½ poäng.
Resultat

Schack i skolans nyhetsbrev

Mar212017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckan presenteras en distriktsinstruktör i Stockholm och en regioninstruktör i Småland och Halland. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Tre veckor till Snabbschacks-SM för knattar och miniorer

Mar202017

44 spelare har just nu anmält sig till Snabbschacks-SM för knattar och miniorer, som spelas i Katedralskolan i Lund 8 april. Inbjudan till tävlingen finns här. Tävlingen ersätter Talangjaktsfinalen i SSF:s tävlingsutbud och spelas enligt samma upplägg, med skillnaden att det inte krävs någon kvalificering för att delta.
Det går bra att göra webbanmälan till tävlingen, och de anmälda spelarna kan ses här.

Klart för kval till Superettan

Mar202017

allsvlogoIgår avslutades det allsvenska seriespelet i division I-III, och därmed är det klart vilka fyra lag som gör upp om de två platserna i Superettan till nästa säsong. Wasa SK gick obesegrade genom division 1 norra, och tar därmed emot södra-vinnaren Helsingborgs SA i Stockholm. I den andra matchen spelar Kristallens SK från Div 1 östra hemma mot Skara SS från division 1 västra. Båda kvalmatcherna spelas på söndag, och de båda vinnarna spelar Superettan nästa säsong.
Följande lag vann övriga grupper i årets allsvenska seriespel:
Div II: Schack 64, SS 4 Springare, Kungstornet III, Schack 08 II, SA Mark, Alingsås SS, Hultsfreds SK och En Passant
Div III: Östersunds SS II, Heby SS, Visby SK, Karlstad AS, SS Kalmarunionen, SS Manhem VI, Bosna SK, Helsingborgs SA och Kristinebergs SK
Alla resultat från Allsvenskan finns här.

Inbjudningar till sommarens schackläger

Mar202017

sol

Inbjudningar till sommarens schackläger i Göteborg (28/6-1/7), Skåne (2-5/7) och Norrbotten (10-13/8) finns nu samlade i ett gemensamt dokument.  

P4 Uppland från Schackfyran

Mar202017

p4uppland_I helgen spelades Upplands distriktsfinal i Schackfyran, och på plats i Fyrishov var P4 Uppland som gjorde ett inslag från tävlingen. 498 spelare från 37 klasser deltog tävlingen.

De bästa schackböckerna

Mar202017

Svenska Schackbutikens Ari Ziegler intervjuas av Jesper Hall och tipsar om de bästa schackböckerna.

Slutrond i Allsvenskan

Mar182017

I morgon spelas den sista ronden i Allsvenskan med undantag för Elitserien och Superettan som avgörs i Västerås nästa helg. Som brukligt finns en del grupper i de olika divisionerna som är avgjorda medan det i andra råder stor spänning inför de sista ronderna.

I division 1 norra har Wasa SK redan säkrat segern men i de andra division 1 grupperna är det fortfarande vidöppet i kampen om de åtråvärda kvalplatserna till Superettan. I division 1 står kampen mellan Kristallens SK och Örebro SS och i division 1 västra är det Skara SS och Jönköpings SS som kan ta sig vidare till kvalspel. I division 1 södra är det stor fördel Helsingborgs SA som besöker tvåan Limhamns SK II i sista ronden.

I divisionerna 2 och 3 är kampen också hård. Matchresultaten uppdateras i det allsvenska resultatsystemet och imorgon kväll kommer en slutrapport på schack.se

Kadettallsvenskans kvalspel i Lund och Västerås

Mar182017

Årets kvalspel till Kadettallsvenskan spelas som vanligt på två orter, den här gången spelas det norra kvalet i Västerås och det södra i Lund. Tävlingen spelas 13-14 maj, med finalspel 11-13 augusti och mer information finns i inbjudan.
Regerande mästare är SK Rockaden Stockholm, som vann finalen i Lund i höstas.

Ari Ziegler om schackbokstrender

Mar172017

Svenska Schackbutikens Ari Ziegler intervjuas av Jesper Hall om schackbokstrender.

Alexei Shirov klar för Cellavision Cup

Mar172017

Foto: Calle Erlandsson

Foto: Calle Erlandsson

GM Alexei Shirov är klar för årets upplaga av Cellavision Cup, som spelas 4-6 augusti. Shirov är därmed högst rankad av de drygt trettio anmälda stormästarna. Utöver deltagandet i turneringen kommer Shirov att ha en träning i Lund den 2 augusti och hålla ett föredrag för Lunds Schackakademi den 3 augusti, meddelas på Lunds ASK:s hemsida. Webbanmälan till Cellavision Chess Cup kan göras här och mer information finns på turneringshemsidan.

Valberedningen förlänger nomineringstiden

Mar172017

Sveriges Schackförbunds valberedning vill som bekant att distrikten inkommer med synpunkter på styrelsen arbete samt att distrikten nominerar kandidater till denna inför kongressen i Stockholm. Valberedningen har nu förlängt nomineringstiden till den 15 april. Läs mer här!

Partier från Elitserien 3-5 mars

Mar162017

allsvlogoDe flesta elitseriepartierna från helgen 3-5/3 är nu tillgängliga. Partierna kan laddas ner via länkarna nedan och de kan också spelas igenom direkt i resultatsystemet genom att klicka på först en match och sedan på springarsymbolen längst till höger efter varje parti.
Partier Elitserien

Ytterligare tio Stockholmsklasser klara för Schackfyranfinalen

Mar152017

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Idag spelades den andra deltävlingen i Stockholms Schackfyrantävling, och liksom igår deltog drygt 2.200 spelare och ungefär 100 lag. Andra dagens vinnare var klass 4A på Rikstens skola som var ett av de sammanlagt tjugo lagen (tio från varje dag) som är klara för Sverigefinalen i Västerås 3 juni.
Resultat Schackfyran Stockholm 14 mars

Schack i skolans nyhetsbrev

Mar142017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nyhetsbrev får man lära sig vad patt är och så presenteras veckans kluring och veckans minischack. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Essingeskolan vann Schack-56:an

Mar142017

Essingeskolan Foto: Lars OA Hedlund

Essingeskolan Foto: Lars OA Hedlund

På måndagseftermiddagen var det dags för femte- och sjätteklassarna att inta Globens annex, för årets Stockholmsfinal i Schack-56:an. Nästan 1.000 spelare från 48 klasser deltog och segern gick till Essingeskolan 6DE. Två slutade Fredrikshovs Slotts skola 6 och på tredje plats kom Rikstens skola 5A.
Schack-56:an Stockholm

Över 2.200 spelade Schackfyran i Globen

Mar142017

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

2.242 fjärdeklassare var på plats i Globens annex igår när den första delan av Stockholms distriktsfinal i Schackfyran spelades. Bäst av de 97 deltagande klasserna var Helenelundsskolan 4A som tillsammans med nio andra klasser kvalificerade sig till riksfinalen i Västerås.
Idag spelas den andra delen av distrikrsfinalen, och då väntas ungefär lika många deltagare till.
Resultat Schackfyran Stockholm dag 1

Lasse Linusson och Björn Andersson pratade schack i P4

Mar132017

sveriges radio1Ikväll var Lasse Linusson på biblioteket i Burgsvik och talade om SSF:s jubileumsbok där han och Peter Holmgren är redaktörer. Detta uppmärksammades av P4 Gotland som bjöd in honom och Björn Andersson för att prata om schack under dagens morgonprogram. Dessutom gjordes ett reportage hos skolschackklubben i Fårösund som bland annat har deltagit i Yes2chess.
Hela morgonprogrammet kan höras här. Inslaget med Lasse Linusson och Björn Andersson börjar efter ungefär 1.35.00, medan reportaget från Fårösund börjar ca 3.06.00.

Inbjudan till årets tre sommarläger

Mar132017

solSchackläger på sommaren är en fin tradition i Sverige. Varje år anordnas ett antal sådana med varierande ambitionsnivåer runt om i landet. Sedan en tid tillbaka arrangerar dock inte Sveriges Schackförbund något eget läger. I stället stöttar man ett antal läger ekonomiskt och hoppas på det sättet kunna bidra till att fler barn får uppleva denna härliga blandning av sol, sommar, samvaro och schack. Motkravet från riksförbundet är att lägren ska välkomna barn från hela landet. I år är det tre sommarläger som arrangeras med stöd av Sveriges Schackförbund. Lägren arrangeras i Skåne, Göteborg och Norrbotten och har alltså en stor geografisk spridning.

Datum Plats Arrangör
28/6-1/7 Kärralundsskolan i Göteborg Örgryte SK
2-5/7 Söderåsen mitt i Skåne Lunds ASK
10-13/8 Sunderbyns folkhögskola mellan Boden och Luleå Smarta Bodens SK

 

Inbjudan sommarläger 2017

Information från valberedningen

Mar132017

Sveriges Schackförbunds valberedning vill att distrikten inkommer med synpunkter på styrelsen arbete samt att distrikten nominerar kandidater till denna inför kongressen i Stockholm. Läs mer här

Partier från Superettan 4-5 mars

Mar132017

allsvlogoNu är Superettanpartierna från helgen 4-5/3 tillgängliga. Partierna kan laddas ner via länken nedan och de kan också spelas igenom direkt i resultatsystemet genom att klicka på först en match och sedan på springarsymbolen längst till höger efter varje parti.
Partier Superettan

Anmälan till Sverigemästarklassen 2017

Mar122017

smlogga2017-120Det är nu öppet för anmälan till Sverigemästarklassen i SM som går av stapeln i Stockholm 7-15 juli. Uttagning till gruppen sker baserat på Elo-listan 1 mars och det är fem platser som står på spel då vinnaren av förra årets JSM och Mästarklassen Elit är direktkvalificerade, utöver de tre spelare som hamnade på medaljplats i fjolårets SM.

Anmälan sker till förbundskapten Anders Wengholm via e-post och sista anmälningsdag är onsdagen 22 mars. Uttagningen presenteras dagarna kring Elitseriesammandraget i Västerås.

SCC: Målfotot avgjorde

Mar112017

GM Adam Tukhaev, vinnare av Stockholm Chess Challenge. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Adam Tukhaev, vinnare av Stockholm Chess Challenge. Foto: Lars OA Hedlund.

Den sista ronden i Stockholm Chess Challenge blev en nagelbitare och på tre av toppborden avgjordes partierna vilket ledde till att fyra spelare hamnade på samma poäng i toppen. Detta var de fyra deltagande stormästarna, Erik Blomqvist, Adam Tukhaev, Ulvi Bajarani och Nikita Maiorov som alla skrapade ihop 6½ poäng på de nio ronderna.

Alla kan dock inte vinna och för att särskilja började man med kvalitetspoäng. Tukhaev och Blomqvist hade högst sådana, båda fick 44 kvalitetspoäng medan Maiorov och Bajarani fick 43 respektive 41½. Det stod alltså mellan Tukhaev och Blomqvist och nästa särskiljning var flest antal partier med svart och där hade båda spelat fyra partier med svart. Därför fick man ta till den tredje särskiljningen, flest vinstpartier. Där hade Tukhaev fem stycken (han förlorade också fler partier) medan Blomqvist hade fyra och därmed stod det klart att GM Adam Tukhaev från Ukraina är vinnare av den andra upplagan av Stockholm Chess Challenge, före GM Erik Blomqvist och GM Nikita Maiorov. GM Ulvi Bajarani som ledde i princip hela vägen fram till målsnöret kom fyra och vill man ta till idrottsspråk kan man säga att han förlorade på målfoto.

På femte plats i turneringen kom sedan den 13-årige ryssen Stefan Pogosyan som med sitt ratingtal på

Stefan Pogosyan tog IM-norm. Foto: Lars OA Hedlund.

Stefan Pogosyan tog IM-norm. Foto: Lars OA Hedlund.

2215 var rankad 22:a bland de 24 deltagarna. En fantastisk prestation av den unge ryssen som inte bara säkrade FM-titeln i turneringen utan även knep sin första IM-norm på köpet. Pogosyan spelade i sista ronden remi mot Bajarani och fick därmed 5½ poäng. En annan spelare som säkrade FM-titeln är Milton Pantzar som i rond åtta spelade remi mot FM Vignir Vatnar Stefánsson och tog sitt flytande ratingtal därmed över 2300 vilket ju krävs för en FM-titel.

IM Philip Lindgren som var med och kämpade i toppen hela turneringen hade GM-norm inom räckhåll inför sista dagen. Han behövde möta stormästare i ett av partierna och vinna. Facit blev att Lindgren mötte stormästare i båda partierna och förlorade mot båda. Förargligt för Limhamn-spelaren som dock kan vara nöjd med turneringen som helhet. En sjätteplats och som sagt, han var med och kämpade i toppen in i det sista men denna gång föll det inte hans väg. Lindgren blev näst bäste svensk i turneringen och tredje bäst blev FM Theodor Kenneskog som likt Lindgren fick 5 poäng men sämre särskiljningspoäng.

Turneringshemsidan

SCC: Spännande medaljstrid under sista speldagen att vänta

Mar112017

IM Philip Lindgren är med i medaljstriden. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Philip Lindgren är med i medaljstriden. Foto: Lars OA Hedlund.

Det är fortsatt GM Ulvi Bajarani som leder Stockholm Chess Challenge inför sista speldagen. I sjunde ronden blev det remier på de två toppborden och ställningen i toppen är därmed oförändrad med undantag för att vitryske stormästaren Nikita Maiorov numera har anslutit till GM Erik Blomqvist och IM Philip Lindgren på delad andraplats. Detta sedan Maiorov vunnit över Indiens Hemant Sharma i rond sju.

De två sista ronderna spelas idag och kampen om slutsegern kommer att stå mellan Bajarani, Blomqvist, Lindgren och Maiorov och eventuellt GM Adam Tukhaev och dansken IM Mads Hansen som med 4½ poäng ligger en poäng bakom ledande Bajarani skulle kunna påverka toppstriden.

Bland de svenska deltagarna har Blomqvist och Lindgren varit i en klass för sig och det är speciellt värt att lyfta fram Philip Lindgren som är nionde rankad inför turneringen men varit med och fajtats i toppen hela tiden.

En annan spelare som har gjort utomordentligt bra ifrån sig är ryssen Stefan Pogosyan, född 2004.

Stefan Pogosyan har IM-norm inom räckhåll. Foto: Lars OA Hedlund.

Stefan Pogosyan har IM-norm inom räckhåll. Foto: Lars OA Hedlund.

Han är tredje lägst rankad i startfältet, har mött titelspelare i alla ronder utom den första och ligger på 8:e plats inför sista dagen, med 4 poäng och IM-normen inom räckhåll.

I rond åtta som börjar klockan 9 möts Bajarani och Maiorov samt Lindgren och Tukhaev. Pogosyan får möta ännu en IM, denna gång Mads Hansen.

Turneringshemsidan

Kvibergspelens första bokutlottning genomförd

Mar102017

KvibergspelenÅrets näst sista GP-tävlingen är Kvibergspelen i Göteborg, och nu har arrangerande SS Manhem genomfört den första av två bokutlottningar bland tidigt anmälda spelare. Vinnare av en schackbok blev Christer Landgren, Mattias Mullback och Claes Brauer, och en andra bokutlottning kommer att göras bland de som är anmälda före den 1 april (exklusive vinnarna i utlottning 1).
För närvarande har 53 spelare anmält sig till tävlingen.
Turneringshemsida
Webbanmälan

SCC: Bajarani i ensam ledning före Blomqvist och Lindgren

Mar92017

GM Ulvi Bajarani leder Stockholm Chess Challenge. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Ulvi Bajarani leder Stockholm Chess Challenge. Foto: Lars OA Hedlund.

Sex ronder har nu spelats i Stockholm Chess Challenge och i ensam ledning med 5 poäng är G: Ulvi Bajarani från Azerbajdzjan. Inför sjätte ronden delade ju Bajarani ledningen med Sverigemästaren GM Erik Blomqvist men samtidigt som Blomqvist pressades av stormästarkollega Maiorov från Vitryssland hade Bajarani hela partiet ett tydligt initiativ mot dansken IM Mads Hansen. Det var aldrig någon fara på taket för Blomqvist men han var inte heller nära att vinna partiet någon gång. Bajarani kunde å andra sidan ro hem segern och leder därmed med en halv poäng mer än Blomqvist och IM Philip Lindgren.

Den sist nämnde har haft en mycket fin turnering hittills och i ett långt och komplicerat slutspel i sjätte ronden visade han sig ha bättre uthållighet än dansken IM Martin Haubro. På delad fjärdeplats kommer sedan de två stormästarna Maiorov och Tukhaev med 4 poäng.

Bland övriga svenskar är det FM Theodor Kenneskog som gjort bäst ifrån sig, han har tagit 3½ poäng på de sex ronderna och hänger hyfsat med medan IM Jonathan Westerberg har gjort en blek insats och endast tagit 2½ poäng.

Rond sju spelas imorgon klockan 15 och då möts Lindgren och Bajarani samt Tukhaev och Blomqvist.

Turneringshemsidan

När fiktion möter fakta

Mar92017

I TfS 2016/3 skrev Lars Grahn om När fakta möter fiktion. Det fick Christer Niklasson att spinna vidare på ämnet. Som internationell mästare och författare har han erfarenhet av båda delarna.

I den intressanta essän ”När fakta möter fiktion” i TfS 2016/3 tar Lars Grahn upp, och analyserar – såväl direkt som indirekt – begrepp och föreställningar som är intrikata genom sin tvetydighet, begrepp som är svåra att definiera och som så ofta flyter in i vartannat, huller om buller, en ”blodtillförsel” av fantasi – och, ibland, fakta.
Vad är ”egentligen” fakta? Vad är ”egentligen” fiktion? Och frågan om vad som är verkligt och vad som är en illusion. (Det är nog inte bara jag som i livet lärt känna någon som man tycker lever i, och bygger sitt liv på, en illusion. Hur ser det egentligen ut inom en själv härvidlag?)
Ge mig en (din) bild av verkligheten och jag ska ge dig tio andra!
Så länge människan har funnits – exaktare uttryckt började använda sig av orden, bilden, vetenskapen etc. etc. och andra symboler och filosofiska spekulationer, vilket det ytterst är – har vissa skönandar försökt förstå oss (sig) själva och kommit till någon sorts klarhet – eller åtminstone en fruktbar oklarhet.
”När fakta möter fiktion.” När fiktion möter fakta.
Den här utläggningen är varken högtravande eller pretentiös, utan handlar om det tämligen alldagliga, jag tror att de allra flesta av oss har direkta eller indirekta erfarenheter – om inte annat så på ett omedvetet plan – av det här under en alldeles vanlig dag i ”det levande livet”.

I partiet Linton-Grahn fanns ett diagram (sid 44) som visar ett drag som aldrig spelades i partiet, men kunde ha spelats:

lintondiagram

26…De6!!
Ett lika överraskande som vackert drag. (En doktorand – eller för den delen en Nobelpristagare – i kvantfysik skulle kanske med det språkbruk som tycks vanligt förekommande i de kretsarna tala om ”en elegant lösning på problemet”.)
Diagrammet på sida 44 är fakta, inte fiktion. Draget som aldrig utfördes är en tanke, en idé, som konkret materialiseras genom en bild som går att betrakta på en tryckt sida i en schacktidskrift. Den existerar. Den är konkret. Den är verklig.
Om vi för ett ögonblick föreställer oss att diagrammet är en tavla som vi betraktar på ett museum eller i en konsttidskrift (dessutom liknar diagrammet i viss mån – för den som har god fantasi – de asymmetriska punktmålningar som kom att bli en del av popkonsten på 60-talet) blir fallet ”när fakta möter fiktion” än mer komplicerat.

En konstnär jag känner, för övrigt bosatt i Malmö, sa en gång så här i ett samtal om föreställande konst, respektive icke-föreställande konst: ”Det där landskapet där ute, och som jag ser, behöver jag inte måla, det finns ju redan.”
Det han skapade var fakta, sitt eget faktum. Men inte verifierbara fakta utanför målningen – och i målningens färger och linjer verifierbara i det ögonblick målningen betraktas, och endast som en tolkning.
Det som är fakta för honom i hans inre värld, de tankar och idéer han har, är hårdvaluta vad fakta beträffar. På samma sätt som schackdiagrammet är absolut eftersom det bevisligen existerar genom att det avbildas i tryck, oavsett vad som föregått dess historia, i det här fallet vad som egentligen hände innan – eller kommer att hända efteråt.
Både schackdiagrammet och min vän konstnärens målningar är artefakter, dvs ”konstprodukt av människohand format föremål/bild.”
När fiktion möter fakta. ”När fakta möter fiktion”.
Jag är fullt medveten om att schack är ett spel bestående av 64 rutor och 32 pjäser och som i ibland liknas vid idrott där konstaterbara fakta i form av vinst, förlust eller oavgjort är nödvändiga. Om en 100-meterslöpare springer på 10 blankt men påstår att han sprang på 9 blankt är det inte fråga om fiktion, utan en lätt genomskådad lögn.

I Grahns essä finns en nyckelmening som hela den övriga texten kretsar kring: ”… Sobras favorituttryck ”Wissenschaftlich aber schlecht” (vetenskapligt men dåligt) tror jag mig ha hört flera gånger från Jaceks mun, men nu långt senare är det svårt att skilja verklighet från fiktion” (min kursivering).
Ja det är svårt, som tur är, att skilja verklighet från fiktion. Citatet ”Wissenschaftig aber schlecht” är hämtat från en roman [Den tomma spelplatsen], och också när det gäller romanskrivande är samma frågor relevanta som när det handlar om att måla en tavla, eller i det här fallet att skapa ett diagram över något som aldrig hände men är en historia som berättas. Ett diagram som visuellt kan liknas vid en målning – om man vill.

Grahn skriver ”den excentriske Jacek Bednarski” – ett epitet som jag i det här fallet tror är med fakta överensstämmande därför att det är min erfarenhet av den person som så småningom kom att bli en vän. Hans excentricitet var av det slaget att det gav något till andra människor.
Ibland.
Jag minns långa nattliga samtal – även om det kunde utvecklas till tröttsamma monologer som varade fram till gryningen när han väl kommit igång och efter ett tag fått upp (den intellektuella) farten – om filosofi, olika livshållningar, politik och historia DET POLSKA FOLKETS HISTORISKA LIDANDE etc. etc
(Kort sammanfattning: detta har hänt)

”..:Bednarski och jag deltog relativt ofta i samma turneringar lite varstans där det bjöds tillräckligt bra villkor. En gång reste vi från en turnering i Manchester efter att jag med stor möda lyckats väcka en kraftigt bakfull polsk stormästare och mer eller mindre släpa honom ända fram till järnvägsstationen för att resa vidare till ännu en turnering, den gången i London (”Christos, ingen levande människa borde överhuvudtaget dricka alkohol!”)
Mot slutet av turneringen i London begav jag mig till ännu en järnvägsstation för att lösa biljett till Tyskland och ringa ett telefonsamtal till min tyska klubb. Jag var stressad minns jag – det var någon timme innan ronden skulle börja – och glömmer min plånbok på hyllan inne i telefonhytten (det var på den tiden sådana fortfarande fanns). Efter någon minut upptäcker jag mitt slarv, rusar tillbaka till telefonkiosken för att till min bedrövelse finna att hylla är tom så när som på en gulnad telefonkatalog. Någon hade alltså på den korta tiden hunnit lägga beslag på plånboken. Jag lyckades övertala en godhjärtad taxichaufför att köra mig till Londons beskickning, jag får pengar så att jag klarar uppehållet de närmaste dagarna, kastar mig in i en taxi till spellokalen. Väl där, cirka 40 minuter försenad, ser jag att min motståndare är – Bednarski(!) djupt försjunken i tankar och inbäddad i ett moln av cigarettrök. Han har ännu inte utfört sitt öppningsdrag och högst sannolikt kommer han som så många gånger förr att hamna i våldsam tidsnöd mot slutet av partiet. Jag har tur som får möte min vän Bednarski i just den här ronden. Trots min försening är det nu jag som har tiden på min sida.
Inför varje partis början försjönk han i tankar – vad han egentligen tänkte på vet han bara själv – och kunde fundera upp mot 30 minuter, ibland mer, innan han utförde sitt första drag som ville han uppfinna schackspelet (inte hjulet) på nytt och spela den variant som aldrig någonsin spelats tidigare. Jag hade många år tidigare frågat honom varför i hela fridens namn detta slöseri med…”
Detta är en berättelse, en anekdot från en turnering i London på 70-talet. Det är fakta så som jag minns det. Att jag skriver med den nu beror på ”när fakta möter fiktion”. Om den här historien hade varit påhittad rakt av hade den varit lika sann i den mening att en subjektiv gestaltning av två människor vid ett schackbräde vid ett givet tillfälle i en annan tid återges i skrift. En objektiv sanning. Om den har ägt rum i verkligheten – eller i ”verkligheten” – saknar betydelse för den som läser texten. Man skapar sin historia, sina minnen, medan man egentligen berättar den eller skriver ned den. Eller bara, medans det man tror sig minnas (sa han verkligen DET POLSKA FOLKETS HISTORISKA LIDANDE, han talade ofta om Polen, det är sant, men uttryckte han det verkligen på just det här sättet?

Detta är en berättelse, en anekdot från en turnering i London på 70-talet. Det är fakta så som jag minns det. Att jag skriver ned den nu beror på ”när fakta möter fiktion”. Om den här historien hade varit påhittad rakt av hade den varit lika sann i den mening att en subjektiv gestaltning av två människor vid ett schackbräde vid ett givet tillfälle i en annan tid. En objektiv sanning. Om den har ägt rum i verkligheten – eller i ”verkligheten” – saknar betydelse för den som läser texten. Man skapar sin historia, sina minnen, medan man muntligen berättar den eller skriver ned den. Eller bara minst det man tror sig minnas (sa han verkligen DET POLSKA FOLKETS HISTORISKA LIDANDE, han talade ofta om Polen, det är sant, men uttryckte han det verkligen på just det här sättet?

Minnet är en form av glömska – här kommer vi in på ytterligare en aspekt av ”när fakta möter fiktion” – allt det vi inte minns är en väsentlig del av det som i en bestämd mening strukturerar minnet.
”Jag har haft Alzheimers så länge jag kan minnas”.
Varje litterär text som saluförs som en ”självbiografi” bör heta ”En självbiografisk roman”.
Minnet är selektivt och förhandlingsbart, man förskönar lite där och tar bort lite här för att få sin beskärda del av bekräftelse.
Den författare som mer än någon annan har fördjupat sig i, och gestaltat, vad Minnet och Tiden kan vara och är, är Marcel Proust i de 7 band som utgör ”På spaning efter den tid som flytt”.
Om jag inte minns fel är det i första delen/boken ”Swanns värld” följande centrala citat står att finna: ”Söka? Det räcker inte: skapa.”

”Cathy hade fått min indiska kaftan och dessutom hade jag lovat henne att ställa upp och plocka undan efter lunchgästerna i matsalen på hennes pensionat… Det var sommaren 1969…”
”När fakta möter fiktion” börjar alltså med ett minne från 1969. Det är ett effektivt och beprövat retoriskt/stilistiskt grepp att direkt i inledningen fånga läsarens uppmärksamhet, förankra en händelse och en berättelse i en konkret situation. På så sätt blir den som skriver friare att längre fram i texten komma in på mer abstrakta resonemang, vilket är fallet med Grahns essä med periferin 26…De6!! (begreppet kommer ursprungligen från det antika grekiska dramat, den nyckelscen, ofta före sista akten – här kommer den i den första akten – då det sker en plötslig omkastning, en vändpunkt i dramat.)

lintondiagram

Sven Fagerbergs fascination för spelet schack kommer till uttryck på olika sätt genom hela hans författarskap, redan i romandebuten med ”Höknatt” är det märkbart. Tydligast visar det sig i de två böcker Grahn tar upp, essäsamlingen ”Bronshästarna” och romanen ”Svärdfäktarna”.
Det finns också en annan anledning som gör det fruktbart att nämna Fagerberg i ett resonemang om fakta, fiktion och schack; han är mycket noga med att kontrollera fakta i allt han skriver (om det har något att göra med att innan han började skriva på heltid var verksam som ingenjör på Electrolux låter jag vara osagt, men förmodligen är det en alltför psykologiserande tolkning.)
Med fiktionen är det däremot sämre ställt, hans romankaraktärer är allt för ofta bärare av en idé som författaren illustrerar snarare än gestaltar – just det, lite grand som pjäser på ett schackbräde.
Lars Gustavsson – en annan av Grahns karaktärer i essän – är Fagerbergs motsats såväl när det gäller fakta som fiktion, han har ett något frivolt förhållande till fakta, och ”sanningen”, mera Herr Gustavsson själv (en titel på en av hans böcker f.ö.) och tycks helt enkelt inte vara särskilt intresserad av detta. Det gör han rätt i! Konst är en sensuell upplevelse, fakta ska inte kontrolleras alltför noga, det hämmar bara fantasin. Fakta får vackert vänta utanför dörren tills det passar att komma in (i handlingen). Men visst, citatet från ”Bernard Foys tredje rockad” gör att en någorlunda schackkunnig förfasas och tar sig för pannan. Det är nu inte bara i den boken Gustavsson slarvar med fakta, konstigheter dyker upp lite här och var också i andra sammanhang.
När det kommer till fiktionen – illusionsnumren – är han en mästare av en annan dignitet än Fagerberg. Lars Gustavssons romangestalter lever, andas och älskar och är inte i första hans illustrationer till en på förhand uttänkt idé. Men bäst är han som lyriker, vilket han också själv hävdade. (Man ska aldrig lita för mycket på vad en författare säger om sitt verk – helst bör han tiga – utan gå till texten, i det absoluta ögonblick du av en händelse läser den.)

Jag avslutar med ett citat av Sven Fagerberg som också finns med i Lars Grahns essä:
”Parallellerna mellan schackspelet och livet är smärtsamt påtagliga. De intressantaste möjligheterna blir sällan verklighet.”
Trösten i detta faktum finns i livet självt – utan preventivmedel.

Regelfrågor från TfS-läsarna

Mar92017

frågorI TfS # 1 ställde läsarna frågor till IA Anders Sandström. Här följer ytterligare några frågor som inte fick plats i tidskriften. Har du fler funderingar? Skicka ett mail till axel.smith@schack.se

Joakim Wahlström, Malmö AS
Om min motståndare gör ett regelvidrigt drag och jag inte bryr mig om att få tidstillägg, kan jag då trycka tillbaka klockan och be han/hon göra ett regelrätt drag? (förutsatt att klockan inte räknar dragen)
Man kanske misstänker att motståndaren gör ett regelvidrigt drag med flit för att få extra betänketid i en kritisk ställning medan domaren ställer om klockan. Då spelar det ingen roll att man själv får extra betänketid .

Anders Sandström svarar:
Hej Joakim!
Som jag ser det får spelarna själva inte mixtra med tidtagningen. Vad du får göra är stanna klockan och tillkalla domaren. Sedan kan du framföras dina synpunkter, inklusive misstankar om att det handlar om fulspel från motståndarens sida för att ”vinna betänketid”.
Idag hjälper det sällan inte att bara slå tillbaka klockan, man får ofta 30 sekunders tillägg per drag och då har motståndaren redan tjänat tid.

Dan Ljungstam, Allians
År 2014 deltog jag i ett klubbmästerskap och i rond 9 mötte jag en spelare från hemmaklubben. Vårt parti var kopplat till direktsändningen. Efter ett par-tre öppningsdrag började han gå från schackbrädet och ut ur rummet när jag var vid draget. Efter jag gjort mitt drag kom han snabbt tillbaka, tänkte en kort stund, gjorde sitt drag och gick ut ur rummet igen. Så höll det på fram till drag 10 och jag lågt då kraftigt under.
Jag lämnade brädet under mitt drag och fann honom i Live-rummet där delar av turneringsledningen skötte livesändningarna. Där konfronterade jag honom genom att skämtsamt fråga om han fick råd av sin coach via Live-skärmen. Han förnekade detta och sa att han bara gick in och snackade med en kompis.
Jag sa inget mer men trodde inte honom, för så bra borde han inte spela. När han på nytt gjort ett drag och lämnat brädet och rummet, lade jag ned min kung och gav upp i en tyst protest.
Min fråga lyder om en spelare i en turnering med livesända partier ska få vistas i rummet varifrån klubbledningen sköter sändningen, speciellt eftersom han är med i den klubben. Vad säger reglerna?

Anders Sandström svarar:
Hej Dan!
Svaret på din fråga finns inte direkt i regelverket, där rum för livesändning inte nämns. Det blir en fråga för domarens omdöme. Enligt reglerna får en spelare som är vid draget inte lämna ”spellokalen”, som är det rum där spelet pågår. Inom ”tävlings­området”, som också innefattar toalett och kaffeservering – alltså service till spelarna – får man vistas i när motståndaren är vid draget. Övriga lokaler som liverum och analysrum tillhör varken spellokal eller spelområde. Där ska en spelare inte tillåtas vara så länge det egna partiet pågår.

Andreas Råvik, Vaggeryd
Förlorar man om man tar kungen i snabbschack? Ett regelvidrigt drag, men motståndaren flyttade inte på kungen.

Svar:
Den som slagit kungen förlorar.

Länkar till regeltemat:

- Schackreglerna på svenska
- Ulf Norevalls artikel En domares vedermödor i TfS 2005/2 132-134.

Två av frågorna i TfS ledde till långa diskussioner mellan svenska och norska domare. TfS korrekturläsare betecknade det hela som hårklyveri. Nedan följer ett utdrag:

Måste man stoppa klockan för att kräva vinst på tid i blixt?
I TfS fanns följande text: För att kräva tidsvinst i blixt och snabbschack räcker det inte att ropa ”tid”, utan man måste stanna klockan (och själv ha tid kvar, se §A.4c i Fides schackregler).
Men vad händer om motspelaren stannade klockan samtidigt som det blev matt? Samtidighet är ett svårt begrepp – något måste ju ha varit först. Om det inte går att avgöra gäller matten, menade Fides tidigare chefsdomare Geurt Gijssen i en kolumn på ChessCafe (2004), eftersom det som händer på brädet är viktigare än det som händer utanför.
Eftersom man måste stanna klockan för att kräva tidsvinst hade matten gått först även om motståndaren ropade tid innan draget utförts. Men reglerna är svårtydda. En IA menar att §6.2 slår fast att klockan stoppas automatiskt varje gång den slås över. (Stoppa och stanna är liktydigt, även om den svenska översättningen använder olika termer.) Fyra andra IA är dock eniga om att 1-0 är rätt domslut.

Diskussionen var en fortsättning på ett hypotetiskt scenario som beskrevs i Norsk Sjakkblad 2017/1. Vit flyttade sin bonde till sista raden, var­­­efter kläppen föll. Svart ropade tid och först där­­efter satte vit in en dam med matt.
Som jag ser det vann vit, eftersom svarts tidskrav inte var korrekt. Han hade inte stannat klockan.
Men reglerna är svårtydda och Otto Milvang vill döma till tidsvinst.

Otto Milvang: Jeg tror alle dommere er enig i at å si ”Tid”, ”Klaff”, ”Flag” eller lignende er et lovlig krav på tidsvinst. Det er ikke slik at dette kravet endres under hurtigsjakk eller lynsjakk. Husk at svarts klokke ble stoppet da han fullførte sitt forrige trekk.
”During the game each player, having made his move on the chessboard, shall stop his own clock and start his opponent’s clock (that is to say, he shall press his clock)”
Hvits klokke stanser når tiden går ut. Svart klokke er allerede stanset da han gjorde sitt siste trekk. Hvordan stanser man en klokke som allerede er stanset? Dere mener da at svart må trykke på pause-knappen på klokken for å få seier.

Anil Surender: Jag tycker regeln som beskriver att man måste stanna klockan för att kräva tidsvinst är väldigt tydlig. Så jag håller med om att vit bör tilldelas vinsten pga mattsättning (1-0).

Gäller minustecknet?
I TfS diskuterades en fråga angående när minustecknet gäller. För att reda ut svaren har vi tagit hjälp av fyra IA från Norge och Sverige. Klurigheten består i att det finns två olika definitioner av när kläppen faller:
1) §6.1: ”Med ‘kläppen har fallit’ avses att den tilldelade tiden har löpt ut för någon av spelarna”.
2) §6.8: ”En kläpp anses ha fallit när domaren iakttar detta faktum eller om någon av spelarna korrekt påtalar detta.”

Har en kläpp fallit när tiden går ut, eller när någon påpekar det? Det är endast i det förstnämnda fallet som minustecknet bestämmer vem som vunnit.

Tapio Tikkanen (2009): Praxis bör gälla – minustecknet avgör vem som vinner. § 6.8 bör strykas ur regelboken.

Red anm: Åtta år och flera uppdateringar senare har det inte hänt. En norsk domare tycker inte att det behövs.

Otto Milvang: Jeg mener at §6.8 er helt grei, men at det selvfølgelig ikke er mulig å påpeke at motspillers klaff har falt uten samtidig vise at egen klaff også er falt.

Red anm: En kollega till honom hänvisar till praxis, vilket är vad varje domare med sunt förnuft hade gjort.

Hans Olav Lahlum:  Jeg mener at både praksis og regler er ganske klare: Dersom begge klaffer har falt ved en tidskontroll i et langsjakkparti, er det avgjørende om turneringsleder kan fastslå hvilken klaff som falt først. Jeg er i og for seg enig i at pilen på klokken ikke automatisk er avgjørende i alle slike situasjoner, men den er avgjort en viktig faktor turneringsleder kan og bør ta i betraktning.
Hva angår regeldekning viser jeg her til:
”6.11 If both flags have fallen and it is impossible to establish which flag fell first then:

  1. the game shall continue if this occurs in any period of the game except the last period.
  2. the game is drawn if this occurs in the period of a game in which all remaining moves must be completed.”
Jeg finner det helt umulig å tolke denne på noen annen måte enn at det er avgjørende hvilken klaff som falt først dersom turneringsleder kan fastslå det.

Red anm: Visst är det rimligt att klaffen faller när tiden går ut, samtidigt slår ju §6.8 fast att den faller först när någon påpekar det. Åter till Sverige…

Anil Surender: Jag håller med Tapio att det är olyckligt att det finns olika definitioner av ”flag fall” i reglerna (§6.1 och §6.8). Men jag tycker inte detta har någon avgörande betydelse utan att svart ska tilldelas vinsten pga att vit först överskred betänketiden (0-1). När vit kräver tidsvinst ska domaren enligt §6.4 kontrollera om spelarna överskridit betänketiden (§6.3a). Här kan det möjligen vara en tolkningsfråga om man anser att domaren endast ska kontrollera tidsöverskridandet för svart eftersom vit krävt tidsvinst, men jag anser liksom Milvang att domaren har både rätten och skyldigheten att kontrollera bägges betänketider. Då kommer domaren att notera att bägge spelarna överskridit betänketiden och enligt §6.11 följer (åtminstone indirekt) att den vars kläpp föll först förlora. Här håller jag helt med Lahlum att definitionen i §6.1 är den enda som verkar vettig när man tolkar §6.11 och därmed bör svart tilldömas segern.
En ytterligare poäng i frågan om §6.1 vs §6.8 är att i Glossary-delen i schackreglerna (efter alla appendix) hänvisas till §6.1 som definitionen av ”flag fall” och jag anser också att det är den definitionen som bör ha företräde. Om jag får spekulera är §6.8 troligen ett försök att förtydliga domarens och spelarnas ansvar kring att påpeka tidsöverskridande och inte tänkt att ge någon motstridig definition, så §6.1 bör anses som huvuddefinitionen.

 

SCC: Blomqvist i delad ledning

Mar82017

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

Sverigemästaren GM Erik Blomqvist är i delad ledning i Stockholm Chess Challenge. När fyra ronder har spelats har Blomqvist tagit 3½ poäng, lika många som GM Ulvi Bajarani från Azerbajdzjan. I fjärde ronden slog Blomqvist IM Martin Haubro från Danmark medan Bajarani vann över GM Adam Tukhaev från Ukraina.

På en delad tredjeplats, med 3 poäng, kommer sedan IM Philip Lindgren som vann över IM-kollegan Jonathan Westerberg i den fjärde ronden. Bland övriga svenskar är det främst Felix Tuomainen och FM Theodor Kenneskog som utmärker sig, båda har tagit 2 poäng på de fyra ronderna.

I Stockholm Chess Challenge får svenska talanger chansen att mäta sina krafter med dels utländska talanger, dels rutinerade titelspelare. Bland de spännande talanger som deltar i årets upplaga av turneringen är norska underbarnet FM Tor Fredrik Kaasen som har hittat formen efter en trög start, och islänningen FM Vignir Vatnar Stefánsson som har tagit 2 poäng. Kaasen och Stefánsson är 14 respektive 13 år gamla.

De yngsta svenska deltagarna är Hampus Sörensen och Milton Pantzar. Sörensen tog i fjärde ronden sin första halvpoäng och Pantzar har tagit 1½ poäng.

Turneringshemsidan

Schack i skolans nyhetsbrev

Mar82017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nyhetsbrev s det om Minervaskolan i Umeå där skolklubben Schackgafflarna håller ta fram en ny logga. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

”En av tidernas bästa schackskribenter”

Mar82017

Jan Verendel. Foto: Lars OA Hedlund.

Jan Verendel. Foto: Lars OA Hedlund.

Efter Alexander Aljekins död 1946 var världen utan en världsmästare i schack. På grund av andra världskriget fanns dessutom ingen tydlig utmanare till Aljekin och därför beslöt Fide att år 1948 arrangera en världsmästarturnering där världens då sex bästa spelare erbjöds att delta i.

Dessa var Paul Keres, som innan krigsutbrottet sågs som den främsta utmanaren till Aljekin, Mikhail Botvinnik, Vassilij Smyslov, Max Euwe, Samuel Reshevsky och Reshevskys landsman Reuben Fine. Fine tackade nej till spel och därmed gjorde de övriga fem upp om världsmästartiteln i en av de viktigaste schackturneringarna någonsin.

Botvinnik vann turneringen och inledde därmed en lång period av sovjetisk och sedermera rysk dominans i schackvärlden. Trea i turneringen kom Keres som stod för en för honom ganska blek insats men efter turneringen satte han sig ner och skrev en bok om den. Keres är utan tvekan en av tidernas främsta schackskribenter och hans bok om VM-turneringen 1948 anses av många vara en av de bästa turneringsböcker som någonsin skrivits. Märkligt nog har den dock aldrig kommit ut på engelska, förrän nu.

Paul Keres. Foto: Nederländernas statsarkiv/Eric Koch/Wikipedia

Paul Keres. Foto: Nederländernas statsarkiv/Eric Koch/Wikipedia

Den som är ansvarig för det är svensken Jan Verendel som tog sig an att översätta boken från originalspråket estniska till engelska och sedan publicera den själv. Till schack.se säger Jan Verendel att han fick upp ögonen för boken när han fick höra att ex-världsmästaren Garrij Kasparov hade nämnt den som en av de tre bästa schackböcker han visste. De andra var David Bronsteins turneringsbok om kandidatsturneringen i Zürich 1953 och My 60 Memorable Games av Bobby Fischer.

- Eftersom jag kan både schack, estniska och engelska så såg jag det som min uppgift. Jag är född i Sverige men båda mina föräldrar kommer från Estland.

World Chess Championship 1948 som boken heter på engelska  kom ut i slutet av december och har redan sålt slut första upplagan som uppgick till 1000 exemplar.

- En ny upplaga ska tryckas inom kort. Det går att söka på boken på Google och då kan man även få provläsa ett parti. Boken gavs ut av mitt förlag Verendel publishing men distribueras just nu av Ari Ziegler och Schackbutiken, säger Jan Verendel.

Paul Keres var som sagt en effektiv och högt ansedd schackskribent och många spelare känner säkert igen hans slutspelsbibel Praktiska slutspel. Han och många andra spelare av samma generation, som exempelvis David Bronstein och så klart Gideon Ståhlberg anses av många vara överlägsna dagens schackskribenter men frågan är om de fortfarande är aktuella.

- Man kan lära sig enormt mycket av boken. Ari Ziegler kollade Keres analyser på dator och hittade praktiskt taget inga fel. Antalet fel i boken kan räknas på ena handens fingrar och dem har blivit korrigerade. Schacket i boken lär den genomsnittliga spelaren betydligt mer än dagens datorschack, säger Jan Verendel.

Han betonar att Keres universellt anses vara en av tidernas bästa schackskribenter och nämner exempelvis att både Kasparov och Boris Gelfand höjer boken om VM 1948 till skyarna.

Slutligen frågar schack.se Jan Verendel om han har fler projekt på gång?

- Ja, jag har flera väldigt intressanta projekt på gång just nu. Men jag vill inte avslöja någonting innan det är klart.

Milton Pantzar skrällde i första ronden av SCC

Mar62017

Milton Pantzer vid spel i Malmö Open. Foto: Lars OA Hedlund.

Milton Pantzer vid spel i Malmö Open. Foto: Lars OA Hedlund.

Junioren Milton Pantzar stod för en skräll i första ronden av Stockholm Chess Challenge som spelades på måndagen när han slog kanadensiske IM Aman Hambleton. Ratingskillnaden mellan de två är närmare 200 poäng. En annan skräll var när FM Eivind Olav Risting vann mot sin landsman, underbarnet FM Tor Fredrik Kaasen, även där skiljer det närmare 200 ratingpoäng. Det tredje uppseendeväckande resultatet var sedan när FM Andreas Tryggestad höll jämnt mot tuneringens näst högst rankade spelare, GM Adam Tukhaev.

I övrigt var det väntade resultat och Sverigemästaren Erik Blomqvist vann sitt parti mot FM Sebastian Mihajlov liksom IM Jonathan Westerberg mot FM Rakesh Kumar.

I andra ronden, som spelas imorgon klockan 10 möter Blomqvist IM Philip Lindgren och Pantzar får ta sig an ytterligare en IM, Mads Hansen.

Turneringshemsidan
Livesändning

Allsvenskan: Wasa klara för kval till Superettan

Mar62017

Från matchen Wasa-Upsala II. Foto: Lars OA Hedlund.

Från matchen Wasa-Upsala II. Foto: Lars OA Hedlund.

Wasa SK fortsätter gå som tåget i division 1 norra och har med en rond kvar vunnit gruppen och kvalificerat sig till kvalspel om en plats i Superettan nästa år. I helgens match mötte man Upsala ASS II och vann med 5½-2½. I division 1 östra är det fördel Kristallen inför sista ronden. Kristallen vann över Linköpings ASS i den sjätte ronden samtidigt som största konkurrenterna, Örebro SS, förlorade mot Västerås SK II och därmed leder Kristallen med två poäng inför sista ronden.

I division 1 västra leder Skara alltjämt men dock bara med en poäng, sedan man spelat oavgjort mot Manhem II samtidigt som Jönköpings SS vann över SS Allians, Skänninge med 5-3. Jönköping kan därmed gå om Skara om resultaten går Jönköpings väg i sista ronden.

Apropå resultat som går ens väg. Den ynnesten fick Helsingborgs SA uppleva i division 1 södra då värsta konkurrenterna Limhamns SK II och Åstorps SS spelade oavgjort samtidigt som HSA vann över Harplinge-Halmstad. Det innebär att inför sista ronden leder Helsingborg med två matchpoäng och åtta partipoäng före Limhamn II. De två lagen möts i sista ronden och för att det ska bli något snack om annat än att Helsingborg kniper kvalplatsen så behöver Limhamn vinna 8-0. En mäktig uppgift men allt kan som bekant hända i schack då brädet är kvadratiskt.

Allsvenska resultatsystemet

Örndahl före Shirov och van Wely i Tal Memorial

Mar62017

Markus Örndahl, Västerås SK, deltog nyligen i snabbschacksturneringen Tal Memorial i lettiska Riga. Det var en mycket stark turnering med deltagande av världsspelare som Alexei Shirov, Loek van Wely, Vladimir Onischuk, Eric Hansen, Igor Kovalenko och fler. Örndahl som var rankad 69 i startordningen placerade sig på en mycket meriterande 14:e plats, före bland andra Shirov och van Wely samt Viktor Laznicka.

Örndahl mötte i de elva ronderna sammanlagt tio titelspelare, IM eller GM, och tog 7½ poäng och hans ratingprestation motsvarade 2584.

Slutresultatet på Chess-Results

Stockholm Chess Challenge inleds idag

Mar62017

IM Jonathan Westerberg. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Jonathan Westerberg. Foto: Lars OA Hedlund.

Idag klockan 15 inleds Stockholm Chess Challenge på Memory Hotel i Kista. Turneringen är avsedd för unga spelare, högst 26 år gamla, och årets upplaga är den andra i ordningen. Det blir en intensiv turnering med nio ronder som spelas över sex dagar, varav tre dagar med två ronder om dagen.

Högst rankad bland de 19 deltagarna är regerande Sverige- och Nordenmästaren GM Erik Blomqvist och andra intressanta starter för svensk del är IM Jonathan Westerberg och IM Philip Lindgren.

Schack.se kommer att rapportera från turneringen dagligen.

Turneringshemsidan
Livesändning

Superettan: Stockholms SS toppar före UASS

Mar52017

Liksom i Elitserien har lagen i Superettan nu spelat ikapp alla hängmatcher och turneringen är således i fas inför det avslutande sammandraget. Det lag som utmärker sig mest är Stockholms SS som var spellediga i helgen då sjätte rondens match mot Burgsvik Alva redan var avklarad. Sällskapet har tagit 11 poäng på de sex matcherna och endast släppt en oavgjord match och leder således med två poäng mot Upsala ASS inför sammandraget. På tredje plats kommer sedan Burgsvik Alva med 8 poäng, lika många som Schack 08, Norrköping, och SK Kamraterna som dock har fått lite mindre partipoäng. Även Rockaden Sthlm II skulle kunna blanda sig i toppstriden men dock utan möjlighet till uppflyttning.

Det blir alltså en spännande kamp i toppen men det lär det för den del även bli i botten där Horndal/Hedemora-alliansen och Växjö SK just nu ligger på nedflyttningsplats men även Örgryte SK lever mycket farligt och löper risken att åka ur. Ett intressant och spännande sammandrag att vänta med andra ord.

Allsvenska resultatsystemet

Elitserien: Mästarna leder inför sammandraget

Mar52017

GM Nils Grandelius vann en förhållandevis enkel seger mot GM Sergey Ivanov. Foto: Sverrir Thór.

GM Nils Grandelius vann en förhållandevis enkel seger mot GM Sergey Ivanov. Foto: Sverrir Thór.

Elitserien är nu i fas inför det avslutande sammandraget som går av stapeln i i Västerås om tre veckor. I toppen har de regerande mästarna SK Rockaden Sthlm tagit över ledningen sedan man vunnit hängmatchen mot Rockaden Umeå med 5-3. Det innebär att Rockaden Sthlm ännu inte har tappat en poäng och leder därmed med maximala 12 poäng. På andra plats och absolut inom räckhåll är Team Viking som samtidigt som Rockadenderbyt spelade sin sista hängmatch, mot Eksjö SK. Ett decimerat Eksjö visade sig då en av lagets spelare hade fått förhinder i sista stund och Eksjö spelade alltså bara med sju spelare.

Man kämpade dock tappert, anförda av Sverigeettan Nils Grandelius som vann en snabb seger över Sergey Ivanov. Eksjö räckte dock inte fullt till och även den matchen slutade med 5-3, i Team Vikings favör. Team Viking har tagit 11 poäng och på tredje plats är sedan Lunds ASK på med 10 poäng.

Allsvenska seriesystemet

26 stormästare anmälda till Cellavision i Lund

Mar52017

Tiger Hillarp Persson. Foto: Lars OA Hedlund.

Tiger Hillarp Persson. Foto: Lars OA Hedlund.

Lunds ASK fortsätter att skaka stormästarträdet och fem månader före spelstart har redan 26 stormästare från 14 nationer anmält sig till den tredje upplagan av Cellavision Chess Cup som går av stapeln 4-6 augusti. Cellavision är den första delturneringen i GP-serien.

Högst rankad i årets upplaga är 2016 års segrare Sergej Volkov och bland övriga deltagande stormästare återfinns  svenskarna Axel Smith, Hans Tikkanen, Tiger Hillarp Persson, Jonny Hector, Daniel Semcesen, Pia Cramling och Lars Karlsson. Utländska stormästare, utöver Volkov, är Jevgenij Mirosjnitjenko, Kaido Külaots, Vladimir Jepisjin, Jevgenij Vorobiov, Hedinn Steingrimsson, Alon Greenfeld, Boris Tjatalbasjev, Davorin Kuljacevic, Vladimir Burmakin, Twan Burg, Andrej Deviatkin, Alfonso Romero Holmes, Efstratios Grivas, Vitalij Teterev, Vladimir Okhotnik, Jens Kristiansen, Juan Manuel Bellón López och Carsten Høi.

Dessutom deltar de kvinnliga stormästarna (IM) Iva Videnova och Nargiz Umudova.

Anmälda spelare

Elitserien: LASK tappade poäng i toppstriden

Mar42017

Jasmin Bejtovic och Erik Blomqvist möttes i matchen mellan Rockaden och Eksjö. Nils Grandelius tittar på. Foto: Lars OA Hedlund.

Jasmin Bejtovic och Erik Blomqvist möttes i matchen mellan Rockaden och Eksjö. Nils Grandelius tittar på. Foto: Lars OA Hedlund.

När sjätte ronden i Elitserien spelats är Lunds ASK fortfarande i ledning trots att man tappat poäng i sjätte ronden. Det kan dock ändras på söndagen när hängmatchen mellan Rockaden och Rockaden spelats. På söndagen spelar även Team Viking sin hängmatch mot Eksjö och kan då peta ner LASK till en tredjeplats i serien.

I sjätte ronden vann Rockaden Stockholm en övertygande seger över Eksjö, 5½-2½. På första bord möttes två av Magnus Carlsens sekundanter från VM-matchen i höstas, Nils Grandelius och Peter Heine Nielsen i ett parti som slutade med seger för Grandelius. Det var ljuspunkten i matchen för smålänningarna som i övrigt hade svårt att hävda sig. Tre partier slutade med remi och fyra vanns av Rockaden spelare.

I Danderyd möttes Team Viking och Farsta i en match som blev mycket tuff, kanske oväntat tuff. Thomas Ernst och Tapani Sammalvuo höll tätt mot Team Vikings två ryska spelare, Sammalvuo hamnade under frukansvärt tryckt från Sergey Ivanov men kunde på något sätt hålla ihop det, och även på tredje bordet kunde Anders Livner notera en remi mot Evgenij Agrest. Dan Cramling och Jonathan Westerberg vann sina partier för Team Viking och det var det som gjorde skillnaden i matchen, 5-3 till Team Viking som därmed intog tredjeplatsen. Vinner man sedan mot Eksjö på söndagen samtidigt som Rockadenderbyt vinns av Stockholm så klättrar Team Viking till andra plats.

Skånederbyt mellan LASK och Limhamns SK blev oavgjort 4-4 och den hårdsatsande nykomlingen, och lokalrivalen till LASK och Limhamn, Malmö AS, är nu avhängda i toppstriden efter en förlust i Göteborg mot Manhem, med minsta möjliga marginal.

Manhems seger mot Malmö var lagets första för säsongen men det räckte inte för att ta sig upp från nedflyttningsplats även om Göteborgarna inte längre sitter på jumboplatsen. Där sitter Rockaden Umeå som förlorade med 5½-2½ mot Kungstornet som i praktiken har därmed säkrat kontraktet för ännu en säsong i Elitserien.

Allsvenska resultatsystemet

Spännande helg i Allsvenskan att vänta

Mar42017

I helgen spelas sjätte och nästsista ronden i årets upplaga av Allsvenskan, divisionerna 1 och under. I division 1 norra kan Wasa SK genom seger mot Upsala ASS II säkra segern i gruppen och kvalplatsen till Superettan. I öst-gruppen är det en mycket spännande kamp i toppen där Örebro SS och Kristallens SK är jämna med 8 poäng på fem spelade matcher och endast en halv partipoäng skiljer lagen åt. Örebro besöker Västerås SK II och Kristallen besöker Linköpings ASS i sjätte ronden.

I division 1 västra är det  fördel Skara SS som har vunnit alla sina matcher hittills, inklusve den mot Jönköpings SS som är på andra plats med 8 poäng. Skara besöker i sjätte ronden Göteborg och möter SS Manhem II medan Jönköping får möta SS Allians från Skänninge.

Det står mellan tre lag i division 1 södra där Helsingborgs SA leder med en poäng före Limhamns SK II och Åstorps SS. I den näst sista ronden möts Åstorp och Limhamn samtidigt som Helsingborg gästas av gruppfyran Harplinge-Halmstad och toppstriden kan således påverkas mycket av helgens spel.

Även i divisionerna 2 och 3 är spänningen stor och vi har helg med mycket spännande och trevligt schack framför oss.

Allsvenska resultatsystemet

Manhems bokauktion har startat

Mar42017

logo_ssmanhemSS Manhems femtionde bokauktion har startat. Budgivning sker på auktionssidan och är pågår till 2 april.

Tan Zhongyi från Kina är ny damvärldsmästare

Mar32017

Världsmästaren Tan Zhongyi från Kina. Foto: Turneringshemsidan/David Llada.

Världsmästaren Tan Zhongyi från Kina. Foto: Turneringshemsidan/David Llada.

Damernas nya världsmästare i schack kommer från Kina, är 25 år gammal och heter Tan Zhongyi. Det krävdes endast två särspelspartier för kinesiskan av avgöra mot mot GM Anna Muzychuk från Ukraina som inför matchen var något av favorit.

I första partiet hade kinesiskan lite tur som svart där ukrainskan fick en stor fördel men lyckades inte förvandla den till vinst. I det andra partiet gjorde Tan Zhongyi inga misstag i ett mycket komplicerat mittspel och när Muzychuk skulle försöka skapa sig utymme på damflygeln valde hon helt fel väg och Tan Zhongyi kunde snabbt avgöra partiet och matchen till sin fördel.

Det finns inte så mycket information att tillgå på internet om den nya världsmästaren, hon har blivit världsmästare i flick-VM tidigare och i sitt första seniormästerskap blev hon utslagen av en viss Pia Cramling i den andra ronden, det var 2008.

I och med segern blir Tan Zhongyi GM, hon har rating över 2500 men oavsett om hon inte haft det skulle hon fått GM-titeln, det får alla som vinner VM för damer, veteraner och faktiskt juniorer och som inte redan innan tagit GM-titeln.

Tan Zhongyi tar över VM-tronen från sin landsmaninna Hou Yifan som ju slog Anna Muzychuks syster Mariya i VM-matchen ifjol och det står även klart att vinnaren av nästa års VM-match blir kinesiska, då Ju Wenjun, som inför VM i Teheran var favorit, har redan erhållit rätten att utmana den nyblivna världsmästaren. Hur den matchen går får framtiden utvisa men klart är Kina kommer att hålla VM-titeln minst fram till 2019.

Turneringshemsidan

Spel i Elitserien och Superettan i helgen

Mar32017

Sammandraget i Elitserien och Superettan väntar runt hörnet och i helgen spelar lagen ikapp den haltande tabellen. En hel rond spelas imorgon, lördag, och dessutom spelas tre hängmatcher i såväl Elitserien som i Superettan. I skrivande stund spelas matcherna mellan Team Viking och SK Rockaden Umeå i Elitserien och Örgryte SK och SK Kamraterna i Superettan.

Inför helgens spel leder Lunds ASK Elitserien men det är SK Rockaden Sthlm som ligger bäst till då man har en match mindre spelad. I Superettan är det fördel Stockholms SS men huruvida så blir fallet även efter helgens spel återstår att se.

Resultatrapportering sker i det allsvenska resultatsystemet och en av helgens matcher sänds live, Skånederbyt mellan Lunds ASK och Limhamns SK (länk publiceras i högerspalten under lördagen.

Unga svenskar jagar titlar i Stockholm Chess Challenge

Mar32017

Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund

Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund

Stormästaren Erik Blomqvist har chans till snabb revansch efter Aeroflot Open. Han är topprankad i Stockholm Chess Challenge som startar på måndag. Turneringen har samlat ytterligare tre stormästare: Adam Tukhaev, Ukraina, Nikita Maiorov, Vitryssland och Ulvi Bajarani, Azerbajdzjan.

Stockholm Chess Challenge är en turnering för unga spelare som vill ta chansen att kämpa för en titel, och det finns flera intressanta unga talanger med i turneringen, bland annat Norges 15-årige jättelöfte Tor Fredrik Kaasen (2442).

Två av Sveriges fem bästa juniorer är anmälda: FM Felix Tuomainen (2297) och Milton Pantzar (2257).

Övriga anmälda svenska spelare är IM Jonathan Westerberg (2475), IM Philip Lindgren (2421), FM Theodor Kenneskog (2323) och FM Eric Thörn (2284).

Turneringen planeras att livesändas i webb-TV med Martin Lokander som programledare i kommenteringsrummet. Du kan följa all action på www.stockholmchess.se med start på måndag klockan 15.00.

Publiken är förstås välkommen till Memory Hotel i Kista för att följa turneringen på plats.