RSS
 

Nyheter från schacksverige

Spelare söks till Lund International

Dec112017

lasklogoLASK söker intresserade spelare till Lund International som spelas i Lund 2-6 januari. Till IM-gruppen söks ytterligare några titelhungriga spelare och även någon IM/GM som mot ersättning vill bidra som ”lokomotiv”.
Det finns också platser kvar i den öppna turneringen.
Se inbjudan hos arrangerande LASK.

Sista anmälningsdag till Malmö Open

Dec112017

Idag går anmälningstiden ut till säsongens fjärde GP-tävling Malmö Open, som spelas till helgen, och just nu har knappt 238 spelare anmält sig. Spelplats är som vanligt Rådhushallen i Malmö, men nytt för i år är att spelet inleds med två snabbschackspartier under fredagen och fortsätter med tre snabbschackspartier och tre långpartier under resten av helgen. Högst rankad av de hittills anmälda är GM Tiger Hillarp.
Mer information finns i inbjudan samt på turneringshemsidan.
Webbanmälan

LCC: Fördel Nepo inför sista ronden

Dec112017

Ian Nepomniachtchi. Foto: Turneringshemsidan/Lennart Ootes.

Ian Nepomniachtchi. Foto: Turneringshemsidan/Lennart Ootes.

En rond återstår nu av årets sista superturnering, London Chess Classic, och lite oväntat är det ryssen Ian Nepomniachtchi som leder inför sista ronden. Nepo som han oftast kallas vann i den åttonde ronden över Magnus Carlsen i ett parti som inte kommer att gå till historiens som ett av världsmästarens bästa. Enligt rapporterna var Carlsen febrig och sjuk och han gjorde sig skyldig till misstag som inte tillhör vardagen på den nivån.

Vinner Nepomniachtchi i London blir det hans största seger i karriären, hittills. Han har tidigare vunnit individuella EM (2010) och Tals minnesturnering (2016) men ingen av dessa turneringar var lika stark som den i London även om Tals minnesturnering 2016 för all del var en superturnering. För att vara säker på att ro hem segern måste han dock ta minst remi mot fransmannen Maxime Vachier-Lagrave i sista ronden. MVL kommer dock sannolikt inte att ta en remi utan kamp då han har chansen att vinna hela Grand Chess Tour men då krävs det en vinst i sista partiet. Det är dock Nepo som har momentum, eller vad sägs om tre raka vinster i de senaste ronderna?

Andra partier i näst sista ronden slutade med remi, vilket ju har varit ett återkommande tema i turneringen. Det innebär att Fabiano Caruana är på andra plats. Caruana som vann två raka partier i mitten i turneringen har dragit ner på tempot lite på upploppet och blivit omsprungen av Nepo men då han har en halv poäng upp till ryssen har han möjlighet att komma ikapp om han vinner över turneringens lägst rankade, hemmaspelaren Mickey Adams som varit ganska blek hittills. Det är endast Nepo och Caruana som har möjlighet att vinna turneringen, även om MVL har möjlighet att komma ikapp Nepo så har han inte tillräckligt många vinstpartier. Det är nämligen antalet vinstpartier som avgör vid lika poäng och där har Nepo fördelen.

Slutronden spelas imorgon klockan 13.

Turneringshemsidan

AlphaZero slår schackvärlden med häpnad

Dec102017

AlphaZeros skapare Demis Hassabis står vid Magnus Carlsens sida inför Carlsens möte mot Caruana i första ronden av London Chess Classic. Foto: Turneringshemsidan/Lennart Ootes.

AlphaZeros skapare Demis Hassabis står vid Magnus Carlsens sida inför Carlsens möte mot Caruana i första ronden av London Chess Classic. Foto: Turneringshemsidan/Lennart Ootes.

Schackmotorerna har en räkneförmåga som vida överstiger den mänskliga hjärnans, detta faktum har varit känt i ett par decennier. De ledande motorerna kan beräkna över 80 miljoner olika ställningar per sekund, något en människa ju aldrig kan, men å andra sidan saknar motorerna den mänskliga intuitionen och känslan för spelet. Nu har dock Googles brittiska dotterbolag DeepMind utvecklat en algoritm som verkar kunna kombinera intuition och räkneförmåga.

Algorytmen AlphaZero fick endast lära sig schackreglerna, det vill säga hur pjäserna går och vilka typer av drag som är regelvidriga. Därefter fick algoritmen lära sig själv spelet genom att upprepat möta sig själv i partier. Efter fyra timmar hade AlphaZero bemästrat schack till den grad att det har sänt svallvågor genom schackvärlden. På fyra timmar har algoritmen nämligen återskapat all den schackkunskap som människan har tagit fram över ungefär 1500 år, och lite till.

AlphaZeros skapare, britten Dr. Demis Hassabis, var ett underbarn i schack, hade som 13-årig 2300 i Elo och var då tvåa i världen i sin åldersklass efter Judit Polgar, men satsade sedan på en karriär inom datorvetenskap. Han har gjort en kometkarriär och anses idag vara en av Storbritanniens absolut mest framstående forskare inom artificiell intelligens och det är just AI, snarare än datorkraft, som är nyckeln till AlphaZero. Kombinationen av mänsklig intuition, vilket är Hassabis och DeepMinds fokusområde inom forskningen, och datorkraft gör att AlphaZero inte på nära håll behöver lika stor räkneförmåga som en vanlig schackmotor. Algoritmen vet nämligen vilka drag den kan strunta i att räkna på, likt människan, och då ”räcker” det med att bara kunna räkna 70 000 positioner i sekunden, vilket självklart är något mer än en schackspelare av kött och blod.

Enligt en vetenskaplig artikel från Hassabis och hans kollegor på DeepMind som publicerades tidigare i veckan (se länk nedan) lät man AlphaZero möta den då regerande världsmästaren bland schackmotorer, Stockfish 8, i en match om 100 partier. Betänketiden var en minut per drag och av de 100 partierna vann AlphaZero 28 medan resterande 72 slutade med remi. Världens starkaste schackmotor vann med andra ord inte ett enda parti mot en algoritm som ägnat fyra timmar åt ”träning” och dessutom är helt självlärd. Det är värt att betona, självlärd, enligt Demis Hassabis har algoritmen inte förprogrammerats med öppningsdatabaser eller slutspels dito. Allt den kan är det den har lärt sig genom att spela mot sig själv.

Nyheten om AlphaZero har självklart slagit schackvärlden med häpnad och det som kanske är mest häpnadsväckande är algoritmens sätt att spela. Den tvekar nämligen inte att offra material för långsiktig kompensation, något som schackmotorerna inte brukar göra. AlphaZeros förståelse för schack är fantastiskt mycket större än motorernas, med andra ord och när danske stormästaren Peter Heine Nielsen, som även är världsmästaren Magnus Carlsens sekundant, fick höra om algoritmen sa han i en intervju med Chess.com:

”Efter att ha läst artikeln men framförallt sett partierna tänkte jag att jag alltid har undrat hur det skulle kännas om en överlägsen art landade på jorden och visade oss hur de spelade schack. Det känns som att jag vet det nu.”

Partierna ja. DeepMind har i sin artikel publicerat tio partier från matchen mellan AlphaZero och Stockfish, partier som visar på algoritmens fantastiska känsla för schack. Samtliga tio partier finns genomspelbara på Chess24 (ironiskt nog med datoranalys från Stockfish 8) och de är väl värda att spelas igenom.

Partierna på Chess24
DeepMinds artikel om AlphaZero

Överlägsen svensk seger i Karlstad

Dec102017

Turneringstabellen från kadettlandskampen. Foto: Jesper Hall.

Turneringstabellen från kadettlandskampen. Foto: Jesper Hall.

Sverige vann en överlägsen seger i kadettlandskampen mot Norge som avgjordes i Karlstad i helgen. Sammanlagt fick Svergie 85½ partipoäng i matchen, mot Norges 58½. Första speldagen vann Sverige som tidigare rapporterats med 39-33 och den andra speldagen defilerade svenskarna genom att ta 46½ poäng mot norrmännens 25½.

Bäste svenske poängplockare blev FM Kaan Kücüksari som endast släppte två remier under de två dagarna, och tog 11 poäng av 12 möjliga, och FM Jung Min Seo tog 10½ poäng.

Bilder av Lars OA Hedlund

Christer Wäneus 1936-2017

Dec102017

Sveriges Schackförbunds mångårige ordförande Christer Wänéus har gått bort. Han avled den 6 december. Wänéus som föddes 20 april 1936 arbetade civilt som polis och valdes till ordförande i SSF vid en extra kongress i Karlstad år 1977. Han satt på posten till millennieskiftet, i hela 23 år, då han avgick och ersattes av Ingvar Carlsson.

Vid kongressen i Örebro 2000 valdes Christer Wänéus till hedersordförande i Sveriges schackförbund. Han var president i det nordiska schackförbundet 1977-1979 samt 1989-1992 och zonpresident 1990-1994.

Christer Wänéus blev 81 år gammal.

LCC: Ett getingbo i toppen

Dec92017

Efter sex ronder där högst ett vinstparti noterades per rond lossnade det för världseliten i den sjunde ronden av superturneringen London Chess Classic. Hela tre partier av fem avgjordes och med två ronder kvar att spela är kampen om slutsegern vidöppen. Fabiano Caruana och Ian Nepomniachtchi leder med 4½ poäng av sju möjliga, båda har vunnit två partier, och närmast dem jagar världsmästaren Magnus Carlsen, som i sjunde ronden tog sin första vinst i årets turnering, mot hemmaspelaren Mickey Adams, samt fransmannen Maxime Vachier-Lagrave. MVL slog Sergey Karjakin i den sjunde ronden, Karjakins andra förlustparti i årets turnering.

Rond åtta spelas imorgon klockan 15 och då möts Carlsen och Nepo samt Caruana och Nakamura. MVL får ta sig an Vishy Anand.

Turneringshemsidan

Grandelius på delad fjärdeplats i London

Dec92017

Nils Grandelius under Snabbschacks-SM i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius under Snabbschacks-SM i Stockholm. Foto: Lars OA Hedlund

GM Nils Grandelius hamnade på en delad fjärdeplats i Londons öppna turnering som har spelats parallellt med superturneringen London Chess Classic. Grandelius mötte i sista ronden landsmannen och stormästarkollegan Jonny Hector och vann vilket innebär att han fick 7 poäng på de nio ronderna. Därmed kom en halv poäng bakom trion i topp, armenierna GM Gabriel Sargissian, GM Hrant Melkumyan och fransmannen GM Sebastian Maze.

Hector som fick 6 poäng, hamnade på 24:e plats och tredje svensken som deltog, Toni Johansson, hamnade på en delad 158:e plats med 4 poäng på de nio ronderna.

Efter turneringen kommenterar Grandelius som följer:

- Är inte speciellt nöjd med resultatet; det var sämre än förväntat. Framförallt fick jag inte möta någon av de starkaste spelarna, vilket irriterar.
- Med det sagt så kändes spelet stundtals helt okej, och hade det inte varit för några onödiga bortsättningar i konverteringsfasen hade jag kunnat få ett par halvor till. Så, som oftast, en del negativt och en del positivt.

Chess-Results
Turneringshemsidan

Sverige leder efter dag 1

Dec92017

Sverige leder efter första dagen i kadettlandskampen mot Norge i Karlstad. Sverige har tagit 8 matchpoäng av 12 möjliga och norrmännen således 4 och sett till partipoäng leder Sverige också, om än inte lika komfortabelt. Sverige har tagit 39 partipoäng mot norrmännens 33.

Sveriges bästa poängplockare hittills är FM Kaan Kücüksari som endast har släppt en remi och följaktligen har tagit 5½ poäng. FM Jung Min Seo har tagit 5 poäng och CM Isak Storme, Leo Crevatin och CM Ludvig Carlsson har alla tagit 4½ poäng.

Spelet fortsätter imorgon och kan följas direkt här.

Bilder av Lars OA Hedlund

 

Simens funderingar

Dec92017

Simen analyserar Jung Min Seos vinst i rond 1.
Simen Agdestein delger sina tankar om kadettlandskampen, norskt ungdomsschack och samarbetet med Sverige.

Svenska kadetter möter norska i Karlstad

Dec82017

Lördagen och söndagen 9-10 december spelas det en Kadettlandskamp i Karlstad mellan Sverige och Norge. Det var i Karlstad som den svensk-norska unionen upplöstes 1905, och kadettlandskampen är ett sätt att hedra detta, liksom att hedra det samarbete som initierats mellan Sveriges och Norges schackförbund. Här berättar initiativtagaren Lars-Erik Pettersson om matchen.
Det blir tolv ronder snabbschack där de svenska ungdomarna delas upp i två grupper efter rating. Lag A, de sex högst rankade spelarna, och Lag B, de sex lägst rankade spelarna. De svenska spelarna möter alla spelare i motsvarande norskt lag, en gång med vit och en gång med svart. Det spelas sex ronder på lördagen och sex ronder på söndagen. Betänketiden är 15 minuter + 5 sekunder i tillägg per drag. Lördagens ronder spelas mellan kl.13.00 – 18.30. Söndagen inleds med fyra ronder kl.9.00-12.30, samt två ronder kl.13.15-14.45.

Länderna ställer upp med följande lag:

Sverige:Jung Min, Kaan Kücüksari, Milton Pantzar, Santiago Grueso Cordoba, Isak Storme, Hampus Sörensen, Ludvig Carlsson, Leo Crevatin, Baldur Teodor Petursson, Anna Cramling, Victor Muntean (lokal spelare), Daniel Johnson (lokal spelare)

Norge:Tor Fr Kaasen, Andreas Tryggestad, Mats Vestby-Ellingsen, Andre Nilsen, Daniel Nordquelle, Isak Sjøberg, Aleksander Lindbøl, Abyl Kizatbay, Thyra Kvendseth, Amalie Isabel Merkesvik, Noam A Vitenberg, Jens Ingebretsen

Oavgjort mot Tyskland i London

Dec82017

De svenska stormästarna Nils Grandelius och Jonny Hector spelade båda remi i sjunde ronden av den öppna turneringen i London. Grandelius mötte tyske GM Florian Handke och Hector fick ta sig an Handkes landsman GM Alexander Donchenko. Båda svenskarna har tagit 5½ poäng och även om avståndet till toppen ökade en aning har båda tätkänning inför de två sista ronderna.

Leder gör GM Hrant Melkumyan som slog i sjunde ronden hemmaspelaren GM Jonathan Hawkins. Melkumyan har tagit 6½ poäng och har en halva ner till GM Tamir Nabaty som är ensam tvåa. Svenskarna ligger därmed på en delad tredjeplats.

I åttonde ronden, som spelas idag kl. 17:30, möter Grandelius svenskbekantingen GM Vasilios Kotronias från Grekland och Hector möter GM Victor Mikhalevski från Israel.

Turneringshemsidan

Köp numrerade exemplar av SSF:s jubileumsbok

Dec82017

Missa inte chansen att få ett av 24 numrerade exemplar av Sveriges Schackförbunds stora jubileumsbok! Alla de 24 exemplaren är signerade av de tio deltagarna i Sverigemästarklassen vid SM i Stockholm i somras. Totalt kommer 14 av de 24 böckerna att säljas via Tradera och samtliga dessa, förutom de fem som redan har sålts, finns nu tillgängliga här. Varje dag stängs budgivningen på en av böckerna.

Stora Hammars skola i Londonfinal

Dec72017

I dag spelade Stora Hammars skola från Höllviken final i Yes2Chess i London. I finalen mötte man The Dell. En skola från Chepstow i Wales. Barnen från Wales visade sig vara starkare och vann dubbelmötet med 7,5-2,5. Som framgår av bilden avgjordes matchen på den stora scenen där världseliten, som spelar London Chess Classic, huserar när de inte har vilodag. I Stora Hammars lag spelade William Ekelius, Elliott Visonj, Gustav Holtz, Erik Lindgren och Tea Pavin.

y2c-final-london_2017

Essingeskolan erbjuder inriktning i matematik och schack

Dec72017

Genom segern i Si2chess 2017 vann Essingeskolan en resa till l Sicilien. Här tar laget emot priser från scghacktävlingen som spelades vid besöket.

Genom segern i Si2chess 2017 vann Essingeskolan en resa till l Sicilien. Här tar laget emot priser från scghacktävlingen som spelades vid besöket.

Essingeskolan från Stockholm vann internettävlingarna Yes2chess 2015 och Si2chess 2016. Nu startar man en ny inriktning i matematik och schack där man bland annat kommer att erbjuda schackundervisning en gång i veckan för alla fjärdeklasser, skolschackklubb efter skoltid och deltagande i Schackfyran, Yes2chess och andra tävlingar.
Läs mer på Essingeskolans blogg.

Svenskarna närmar sig toppen i London

Dec62017

GM Nils Grandelius och GM Jonny Hector närmade sig toppen i sjätte ronden av den öppna turneringen i London. Båda svenskarna vann sina partier i sjätte ronden samtidigt som de två ledarna, GM Hrant Melkumyan och GM Jakhongir Vakhidov spelade remi inbördes. Efter sex ronder har Melkumyan och Vakhidov, samt engelske GM Jonathan Hawkins som anslöt till duon, tagit 5½ poäng och leder en halv poäng före bland annat de två svenskarna.

Lottning till rond sju föreligger inte i skrivande stund men spelet inleds imorgon klockan 17:30.

Turneringshemsidan

LCC: Caruana rycker

Dec62017

Fabiano Caruana. Foto: Turneringshemsidan/Lennart Ootes.

Fabiano Caruana. Foto: Turneringshemsidan/Lennart Ootes.

Amerikanen Fabiano Caruana har tydligen hittat rätt mix av flingor vid frukostbordet. Medan alla andra spelar remi på remi ovan har Caruana nu vunnit två partier i rad och tagit ledningen med en hel poäng före alla utom Sergey Karjakin och Vishy Anand. I femte ronden tog Caruana optimalt vara på ex-världsmästaren Anands oprecisa spel i en mycket laddad ställning och bara några drag därefter kunde Anand ge upp, utan chans att reparera skadan.

Därmed har Caruana nu tagit 3½ poäng på de fem ronderna, han är alltjämt den ende som har vunnit ett parti, eller två, och leder med en hel poäng före de närmast jagande. Utöver Caruana har de andra spelarna inte lyckats frigöra sig från remitrenden men nu väntar en spelledig dag och då kanske de kan hitta till vinnande väg.

Rond sex spelas med andra ord på fredag klockan 17 och då möter Caruana fransmannen Maxime Vachier-Lagrave.

Turneringshemsidan

Köp numrerade exemplar av SSF:s jubileumsbok

Dec62017

Missa inte chansen att få ett av 24 numrerade exemplar av Sveriges Schackförbunds stora jubileumsbok! Alla de 24 exemplaren är signerade av de tio deltagarna i Sverigemästarklassen vid SM i Stockholm i somras. Böckerna säljs på Tradera och för den första boken stängdes budgivningen 3 december. Varje dag stängs budgivningen på en ny bok och efterhand som budgivningen öppnas på böckerna dyker de upp här.

Malmö Open närmar sig 200

Dec62017

Tiger Hillarp. Foto: Lars OA Hedlund

Tiger Hillarp. Foto: Lars OA Hedlund

En dryg vecka återstår till säsongens fjärde GP-tävling Malmö Open, som i år spelas 15-17 december, och just nu har knappt 200 spelare anmält sig. Spelplats är som vanligt Rådhushallen i Malmö, men nytt för i år är att spelet inleds med två snabbschackspartier under fredagen och fortsätter med tre snabbschackspartier och tre långpartier under resten av helgen. Högst rankad av de hittills anmälda är GM Tiger Hillarp.
Mer information finns i inbjudan samt på turneringshemsidan.
Webbanmälan

Ungdomsledarstipendium till Skaraledare

Dec62017

Jesper Hansen från Skara SS har fått ett ungdomsledarstipendium på 10.000 kr från Sparbanksstiftelsen Skaraborg. På Västergötlands Schackförbunds hemsida berättas  att pengarna kommer att användas bland annat till att göra satsningar på ungdomarna i klubben. Samtidigt fick Skara SS ett bidrag på 5.000 kr till ungdomsverksamheten.

Westerberg topprankad i Dala Open

Dec62017

IM Jonathan Westerberg. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Jonathan Westerberg. Foto: Lars OA Hedlund.

Jonathan Westerberg är just nu högst rankad av de anmälda till Dala Open som spelas helgen 26-28 januari 2018. Totalt är tretton spelare anmälda, och nytt för i år är att tävlingen spelas på Best Western Star Hotell i Avesta.
Tävlingen inleds med tre snabbschacksronder på fredag kväll, och därefter blir det två långpartier på lördag och två på söndag.
Inbjudan
Anmälda spelare

Svenskarna delar sjätteplatsen i London

Dec62017

GM Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

Både GM Nils Grandelius och GM Jonny Hector har tagit 4 poäng av 5 möjliga i öppna turneringen i London som går parallellt med superturneringen London Chess Classic. I fjärde ronden förlorade Hector mot armenen GM Hrant Melkumyan, som för övrigt är en av två spelare som hittills inte har förlorat poäng, medan Grandelius slog spanjoren Henderson.

I femte ronden spelade Grandelius sedan remi mot IM Sumiya Bilguun från Mongoliet. Svensken såg ut att gå mot vinst men kunde inte bärga den och remi blev utfallet. Hector å andra sidan fick inga större problem mot IM Gary Quillan från England och spelade ut sin motståndare i slutspelet.

De båda svenskarna ar på en delad sjätteplats efter fem ronder, en poäng bakom ledande Hrant Melkumyan och GM Jakhongir Vakhidov från Uzbekistan.

Turneringshemsidan

LCC: Caruana först att vinna

Dec52017

Fyra ronder har nu spelats i superturneringen London Chess Classic. I varje rond spelas fem partier och av de tjugo spelade partierna har endast ett slutat med ett avgörande. Det var i den fjärde ronden som remitrenden äntligen bröts, då Fabiano Caruana slog Sergey Karjakin. Caruana spelade vasst som svart och tack vare en miss av Karjakin kunde han relativt enkelt ro hem segern i slutspelet. Därmed har amerikanen tagit ledningen i turneringen, han leder men en halv poäng före alla andra, förutom då Karjakin.

Trots alla remier så har turneringen ingalunda varit tråkig, det spelas friskt men kvaliteten är hög och därmed blir remierna många.

I rond fem, som spelas imorgon, möter Caruana ex-världsmästaren Vishy Anand, samtidigt som Magnus Carlsen får ta sig an Wesley So.

Turneringshemsidan

Schack i skolans nyhetsbrev

Dec52017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer innehåller tips på jullovsträning, och så får man ta del av historien om ”den girige kungen”. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

UNT:s schackblogg: Svenskt schack i skuggan av hakkorset

Dec42017

I en schackhistorisk artikel i tre delar berättar Upsala Nya Tidnings schackblogg om hur Sveriges Schackförbund 1942 gick med i det av Tyskland dominerade Europeiska Schackförbundet, och det motstånd som beslutet väckte i Schacksverige. Till slut avgjordes frågan vid en extrakongress i februari, och vad som hände då kan läsas här.

Tjejträffen i Stockholm 13 januari

Dec42017

Kristallens SK arrangerar traditionsenligt en turnering för flickor, ”Tjejträffen”, som utöver sitt egna syfte också kan tjäna som uppvärmning inför Flick-SM veckan därpå. Tjejträffen går av stapeln i Katarina Södra Skola på Södermalm i Stockholm lördagen den 13 januari.
Inbjudan
Anmälda spelare

LCC: Inget parti avgjort än så länge

Dec42017

Andra ronden i Grand Chess Tours slutturnering, London Chess Classic, spelades i helgen och efter en kort visit till Google huvudkontor i London, där första ronden spelades, flyttade turneringen tillbaka till det gigantiska konferenscentret Olympia i stadsdelen Fulham. Den andra rondens mest uppmärksammade möte var det mellan världsmästaren Magnus Carlsen och hans utmanare från förra året, Sergey Karjakin.

Partiet blev dock en ganska trist historia och slutade med remi efter endast 30 drag. Remi blev för övrigt dagens melodi i den andra ronden då det igen blev idel remier. Två spelade ronder och än så länge inga avgjorda partier, alltså. Tredje ronden gillt, med andra ord.

Turneringshemsidan

Hector och Grandelius med i toppen i London

Dec42017

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Tre ronder är nu spelade av den öppna turneringen i London och av svenskarna är det GM Jonny Hector som visat bäst form. Han har tagit full pott, 3 poäng, och ligger på sjunde plats. Sverigeettan GM Nils Grandelius släppte en halva mot en ung FM i andra ronden och har tagit 2½ poäng. Grandelius ligger på 16:e plats.

I rond fyra som spelas idag klockan 17:30 möter Hector GM Hrant Melkumyan från Armenien och Grandelius får ta sig an spanjoren Lance Henderson de la Fuente. Båda svenskarna har vit.

Turneringshemsidan

Örgrytedraget spelades i helgen

Dec42017

Foto: Örgryte SK

Foto: Örgryte SK

I helgen spelades ungdomstävlingen Örgrytedraget i Göteborg. 77 spelare kom till start och vinnare i de olika åldersklasserna blev Isak Storme, SS Manhem (Elitdraget): Gustav Lindholm, SS Manhem (Födda 05), Alexander Ström Engdahl, Ss Manhem (Födda 06), Love Mentzoni, Nolereds SK (Födda 07), Emil Simmons, Örgryte SK (Födda 08) och Jonathan Göök, Örgryte SK (Födda 09 och senare).
Alla resultat finns hos arrangerande Örgryte SK.

VM-matchen 2018 spelas i London

Dec22017

Hösten 2018 kommer Magnus Carlsen återigen behöva försvara sin VM-titel. Vem som utmanar honom är fortfarande oklart men nu står det dock klart att VM-matchen spelas i London dagarna 9-28 november 2018.

Var i London man spelar är inte klart men arrangörerna har enligt en rapport på Chess.com ett antal alternativ att välja mellan.

Grandelius och Hector spelar i London

Dec22017

Parallellt med superturneringen London Chess Classic spelas även en FIDE Open-turnering som inleds idag. Det är en stark turnering med elva spelare rankade över 2600 i startfältet, bland dem Sverigeettan GM Nils Grandelius som måste ses som en av favoriterna. En annan svensk som om han får till det kan vara med och fajtas i toppen är GM Jonny Hector.

Första ronden spelas idag klockan 17:30.

Turneringshemsidan

Idel remier i första ronden i LCC

Dec22017

I första ronden möttes Carlsen och Caruana. Foto: Turneringshemsidan/Lennart Ootes.

I första ronden möttes Carlsen och Caruana. Foto: Turneringshemsidan/Lennart Ootes.

Schackvärldens blickar riktas nu mot Storbritanniens huvudstad London där årets upplaga av London Chess Classic precis har dragit igång. I vanlig ordning är turneringen den avslutande turneringen i Grand Chess Tour. I princip hela världseliten, med undantag för världstrean Mamedyarov är på plats och inför den avslutande turneringen är det världsmästaren Magnus Carlsen som leder touren. Han är också den meste vinnaren med fyra turneringsvinster sedan den första upplagan 2009. Ifjol var Carlsen inte med och då lånade Wesley So topplatsen men världsmästaren är nog fast besluten att återhämta den.

Det finns dock några som är lika fast beslutna att inte låta Carlsen vinna. Maxime Vachier-Lagrave lära vara den ende som har chans att norpa segern i touren från världsmästaren men även Levon Aronian, som varit storform hela året och av många ses som favoriten att vinna kandidatturneringen i Berlin. Även Wesley So vill nog visa att han fortfarande kan, liksom Fabiano Caruana och Vishy Anand.

I första ronden blev det idel remier men historien indikerar att vi har en spännande turnering att se framemot. London Chess Classic brukar vara en rafflande turnering och en av schackårets höjdpunkter.

Turneringshemsidan

Lund International på Schackhuset 2-6 januari

Dec12017

Inbjudan är nu klar till Lund International som spelas på Schackhuset 2-6 januari. Tävlingen består av en IM-grupp på 10 spelare och en öppen turnering med max 20 spelare.
IM-gruppen vänder sig i första hand till (unga) spelare som önskar erövra en IM-norm. Det krävs deltagare från tre nationer och lägst 3 IM och 2 FM. Målsättningen är att rejtingsnittet blir 2325 – då krävs 6 poäng av 9 för IM-norm. Om rejtingsnittet blir 2284 krävs 6½ poäng. IM-gruppen spelar 2 partier per dag 2-5 januari och ett parti 6 januari. Betänketiden är 90 minuter + 30 sekunders bonus per utfört drag.
Den öppna turneringen spelar en rond per dag 2-6 januari. Startavgiften är 300 kr; 200 kr för juniorer födda 1998 eller senare. 80 procent av startavgifterna går till priser.
Intresseanmälan till IM-gruppen och anmälan till den öppna turneringen görs snarast till lundint@lask.se

Inbjudan

Bli schackmanager under Rilton Cup

Dec12017

riltonNu kan du skapa ditt eget schacklag, bestående av svenska och internationella toppspelare. Det är Stockholms Schackförbund som i samarbete med Chessdraft lanserar ett managerspel under Rilton Cup. Spelet går ut på att man tar ut sex spelare i antingen Rilton Cup eller Rilton Elko med en sammanlagd maxrating.
-Jag gillar Chessdrafts försök att få schackentusiaster att följa sin favoritsport på ett nytt sätt, säger Riltonkommitténs ordförande Ingemar Falk i ett pressmeddelande, som kan läsas i sin helhet på turneringshemsidan.
Redan nu kan man spela gratis hos Chessdraft.

Stellan Brynell tvåa i Malta Open

Nov292017

Stellan Brynell  Foto: Lars OA Hedlund

Stellan Brynell
Foto: Lars OA Hedlund

Stellan Brynell kom på andra plats i Malta Open, som avslutades i helgen. Brynell tog 7 poäng på de nio ronderna och var en poäng efter vinnande Simen Agdestein från Norge. Agdestein var på plats med ett tiotal elever från det norska schackgymnasiet NTG, däribland svenskarna Milton Pantzar och Isak Storme.
Malta Open är populär bland svenska spelare, och i år var ett drygt trettiotal svenskar på plats. På samma poäng som Stellan brynell slutade Björn Ahlander, och en halv poäng bakom återfanns Pontus Sjödahl.

Schack i skolans nyhetsbrev

Nov282017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer handlar bland annat om hur man ordnar den bästa julavslutningen, och så får man träffa Kapten Schackmatt. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Köp numrerade exemplar av jubileumsboken!

Nov272017

jubileumMissa inte chansen att få ett av 24 numrerade exemplar av Sveriges Schackförbunds stora jubileumsbok! Alla de 24 exemplaren är signerade av de tio deltagarna i Sverigemästarklassen vid SM i Stockholm i somras.
Böckerna kommer att säljas på Tradera och nu är det möjligt att lägga bud på de åtta första böckerna. Budgivningen på bok nummer 1 avslutas 3/12, och därefter stängs budgivningen på en ny bok om dagen.
”Schack i Sverige” är den största svenska schackbokssatsningen på många decennier, kanske någonsin, och redaktörerna Lasse Linusson och Peter Holmgren har blandat gammalt och nytt i den ambitiösa jubileumsboken som bjuder på allt från elitschack till skolschack.

Efterhand som budgivningen öppnas på böckerna dyker de upp på den här länken: https://www.tradera.com/search?q=sveriges%20schackf%C3%B6rbunds&categoryId=0

Ulf Ekenberg vann Göstas minne

Nov272017

Ulf Ekenberg från arrangerande Kristallens SK vann veteranturneringen Göstas minne, som spelades i Stockholkm igår. Ekenberg tog 6 poängh på sju ronder och vann med en poängs marginal till tvåan Johnny Wieveg från Farsta SK. På Kristallens hemsida berättas att tävlingen spelas till minne av Gösta Westerholm, en av klubbens förgrundsfigurer, och att det här var den 21:a upplagan.
21 spelare kom till start och hela resultatlistan finns här.

Så spelas Stockholm Chess Challenge 2018

Nov272017

Pristagarna i vårens Stockholm Chess Challenge tillsammans med Åsa Grübb-Weinberg från huvudsponsorn Data Respons. Turneringen är tillbaka 30 april–5 maj 2018 med en del nyheter. Foto: Lars OA Hedlund

Pristagarna i vårens Stockholm Chess Challenge tillsammans med Åsa Grübb-Weinberg från huvudsponsorn Data Respons. Turneringen är tillbaka 30 april–5 maj 2018 med en del nyheter.
Foto: Lars OA Hedlund

Titelturneringen Stockholm Chess Challenge med Data Respons som huvudsponsor är tillbaka 30 april–5 maj 2018. Nu på en annan spelplats i centrala Stockholm, och med samma ambitioner som tidigare – att skapa en stark internationell titelturnering för unga schackspelare. Redan nu är första stormästaren klar: Erik Blomqvist.

Efter två år i Kista flyttar titelturneringen för unga spelare till Schacksalongerna på Södermalm i Stockholm. Speldatum blir 30 april–5 maj 2018, och den totala prispotten är 30 000 kronor, varav 10 000 kronor till segraren. Mer info finns på www.stockholmchess.se.
– Vi är övertygade om att vi kan skapa en stark turnering med bra atmosfär i centrala Stockholm, och så hoppas vi på en större publiktillströmning än tidigare år tack vare det bättre läget, säger Ted Gemzell, ordförande för Stockholms Schacksällskap som arrangerar Stockholm Chess Challenge tillsammans med Stockholms Schackförbund.
– Vi på Stockholms Schackförbund är såklart glada att få en stark internationell turnering i Salongerna som lämpar sig utmärkt för såna här event, säger Dan Haglund, ordförande i Stockholms Schackförbunds tävlingsutskott.
Schackakademien som är initiativtagare till turneringen tillsammans med huvudsponsorn Data Respons ser också fram emot 2018 års upplaga av Stockholm Chess Challenge.
– Från Schackakademiens sida är vi oerhört glada att vi nu genomför tävlingen i Stockholm. Det innebär att vi dels får möjlighet att marknadsföra tävlingen bättre, dels att vi kan locka mer besökare, säger Tony Apéria, sponsoransvarig för Schackakademien.
Liksom tidigare år planeras en TV-sändning med livepublik.
Nytt för i år är att deltagarna utom WGM och GM betalar en anmälningsavgift – 500 kronor för de som registrerar sig före 15 april. Turneringen är öppen för spelare födda 1993 och senare med ett ratingtal över 2200. De som uppfyller kraven och vill spela kan numera anmäla sig direkt på Chess-Results. Tidigare har man fått vänta på en officiell inbjudan från tävlingsledningen.
– Vi vill på alla sätt underlätta för spelare att registrera sig direkt för turneringen. Tidigare har det varit en ren inbjudningstävling, men nu bjuder vi in alla spelare födda 1993 och senare med Elorating över 2200. Tävlingsledningen kommer också att besluta om att eventuellt ge dispens till spelare under 2200 i ELO-rating, säger Stockholm Schacksällskaps ordförande Ted Gemzell.
För att garantera Internationella mästare att kämpa om stormästarnormer bjuds det in stormästare som är äldre än 25 år.

Jakovenko vinnare av Fides GP i Palma

Nov262017

De sista platserna i nästa års kandidatsturnering är nu tillsatta. Detta sedan den sista turneringen i Fides GP-serie spelats klart på semesterön Mallorca i Spanien. Inför turneringen hade två deltagande spelare chansen att ta sig förbi Shakryar Mamedyarov och Alexander Grischuk i GP-tabellen och knipa de två sista platserna. För att det skulle kunna hända var de dock tvungna att hamna på en ren medaljplats vilket varken Teimour Radjabov eller Maxime Vachier-Lagrave gjorde.

Därmed blev det Mamedyarov och Grischuk som lade beslag på de återstående två platserna i kandidatsturneringen och de åtta som gör upp om rätten att utmana världsmästaren Magnus Carlsen blir således:

Sergey Karjakin, Levon Aronian, Ding Liren, Shakryar Mamedyarov, Alexander Grischuk, Fabiano Caruana, Wesley So och slutligen Vladimir Kramnik. Kandidatturneringen spelas i Berlin med start den 10 mars 2018.

GP-turneringen i Palma vanns för övrigt av ryssen Dmitry Jakovenko som likt Levon Aronian fick 5½ poäng av nio möjliga men aningen bättre prestationsrating vilket var det som avgjorde till Jakovenkos fördel. Radjabov kom trea men delade den platsen med ett antal spelare och fick därmed inte tillräckligt många GP-poäng för att kvalificera sig till kandidatturneringen. Han blir istället första reserv.

Chess-Results

Västerås vann Juniorallsvenskan

Nov262017

Ludvig Carlsson tog 4½ poäng avb fem möjliga och var bästa poängplockare i vinnande Västerås SK. Foto: Lars OA Hedlund

Ludvig Carlsson tog 4½/5.
Foton: Lars OA Hedlund

Västerås SK blev årets SM-vinnare för juniorlag efter att ha vunnit samtliga fem matcher i Juniorallsvenskans division 1. Den sista dagen besegrades först Örgryte SK och sedan Uppsala SSS, båda med 3½-½. I det vinnande laget ingick Santiago Grueso Cordoba, Alfons Emmoth, Ludvig Carlsson och Filip Bjökrman.
Silvret gick till SK Rockaden Stockholm som också vann de båda avslutande matvherna, och trea kom Uppsala.
I division II gick Lunds ASK genom tävlingen utan mtachpoängsförlust, och LASK är klart för division I spel nästa år, tillsammans med tvåan Kristallens SK. Trea slutade Västerås SK II.
Resultat och lottning
Bilder av Lars OA Hedlund

Västerås SK Foto: Lars OA Hedlund

Västerås SK

Lunds ASK

Lunds ASK

Fördel Västerås i Juniorallsvenskan

Nov252017

Alfons Emmoth har vunnit alla sina tre partier för ledande Västerås.

Alfons Emmoth har vunnit alla sina tre partier för ledande Västerås.
Foto: Lars OA Hedlund

Västerås vann mot SK Rockaden Stockholm i den andra ronden av Juniorallsvenskans division I, och följde upp vinsten med att besegra Limhamn med 3-1 i den tredje ronden. Därmed är Västerås enda lag med maximala 6 matchpoäng inför den tredje dagens spel. Uppsala SSS och Örgryte ligger tvåa och trea med 4 poäng vardera. I den fjärde ronden som startar imorgon 8.30 spelar Örgryte-Västerås, Wasa-Rockaden och Uppsala-Limhamn.
I division II har Rockadens andralag inlett med tolv raka partivinster, och leder före LASK som också har 6 matchpoäng, men 10½ partipoäng. I division II startar den första av söndagens tre ronder 9.00.
Resultat och lottning
Bilder av Lars OA Hedlund

Norrmannen Aryan Tari ny juniorvärldsmästare

Nov252017

Nyblivne JVM-vinnaren, GM Aryan Tari. Foto: Lars OA Hedlund.

Nyblivne JVM-vinnaren, GM Aryan Tari. Foto: Lars OA Hedlund.

Norske stormästaren Aryan Tari blev på lördagen juniorvärldsmästare i schack. Tari, som hade varit i ledningen i genom hela JVM i italienska Tarvisio spelade ledde med en halv poäng inför sista ronden. I sista mötte han turneringens högst rankade spelare, holländaren Jorden van Foreest, och spelade remi samtidigt som indiern Aravindh och armeniern Petrosyan vann sina partier. Remin räckte dock gott för Tari som var överlägsen sett till kvalitetspoäng. Trion fick 8½ poäng på de elva ronderna.

Aryan Tari är den förste norrmannen som vinner JVM och håller onekligen den norska schackfanan högt. Sveriges Schackförbund gratulerar honom å det varmaste till titeln.

FM Felix Tuomainen som försvarade Sveriges färger i den starka turneringen spelade remi i sista ronden och slutade på 109:e plats med 4 poäng. Inför turneringen var han rankad 111 och resultatet i linje med det.

I damklassen blev det för andra året i rad en kazakstansk seger, denna gång genom förhandsfavortien IM Zhansaya Abdumalik som likt Tari var i ledningen hela turneringen. Hon blev till slut en säker segrare och vann till slut med en hel poäng före tvåan Anastasya Paramzina.

Anna Cramling vann i sista ronden och fick 5 poäng vilket räckte till 61:a plats. Cramling var innan turneringen rankad 66:a.

Turneringshemsidan

Rond 3 och 4 i Västergötlands distriktsserie

Nov252017

Idag spelas sammandrag i Västergötlands distriktsserie i Skara. Rond 3 och 4 avgörs under lördagen och mer information finns på VSF:s hemsida.

Tre veckor kvar till Malmö Open

Nov252017

Tre veckor återstår till säsongens fjärde GP-tävling Malmö Open, som i år spelas 15-17 december. Spelplats är som vanligt Rådhushallen i Malmö, men nytt för i år är att spelet inleds med två snabbschackspartier under fredagen och fortsätter med tre snabbschackspartier och tre långpartier under resten av helgen. Just nu har drygt 120 spelare anmält sig, och högst rankad av dessa är GM Tiger Hillarp.
Mer information finns i inbjudan samt på turneringshemsidan.
Webbanmälan

Rockaden och Västerås inledde med vinst

Nov242017

Det blev vinster för de båda favoritlagen i den första ronden av Juniorallsvenskan. Rockaden Stockholm vann mot Limhamns med 3-1 och Västerås besegrade Wasa med samma siffror. I den tredje matchen spelade Örgryte oavgjort mot klart högre rankade Uppsala SSS.
Imorgon klockan 10.00 startar den andra ronden med följande matcher: Örgryte-Limhamn, Uppsala-Wasa och Västerås-Rockaden
Resultat och lottning

Dags för Juniorallsvenskan

Nov242017

Idag inleds spelet i Juniorallsvenskans division I, där sex lag gör upp om SM-titeln.De sex lagen möts inbördes under fem ronder, och i den första ronden står följande matcher på programmet: Uppsala SSS-Örgryte SK, SK Rockaden Stockholm-Limhamns SK och Wasa SK-Västerås SK
Imorgon startar division II, som spelar sex ronder med kortare betänketid. 23 lag är just nu anmälda och första ronden är lottad.
Hela division I och toppmatcherna i division II kommer att livesändas.
Resultat och lottning

Uppsalaungdomar på Färöarna

Nov232017

Max Markensten och Jonatan Pinheiro Diamant frän Uppsala SSS är på Färöarna där de deltar i Runavik Open. Efter fyra ronder av nio har Max 1½ poäng och Jonathan 2 poäng. Tävlingen pågår till på söndag och kan följas på Chess-Results samt på livesändningen. En rapport från spelarna finns hos Uppsala SSS.

Vinst och förlust för svenskarna i JVM

Nov232017

Efter två raka förluster vann FM Felix Tuomainen sitt parti i nionde ronden av öppna klassen i JVM i italienska Travisio. Han fick möta en lågt rankad hemmaspelare vid namn Joshuaede Cappelletto och italienaren blev inget hinder. Efter vinsten har Tuomainen tagit 4 poäng och ligger på 99:e plats. Svensken är rankad 111 i turneringen, vilket skvallrar om vilken oerhört stark turnering JVM är.

I damklassen förlorade Anna Cramling mot en stark spelare från Armenien, WIM Siranush Ghukasyan. Cramling har tagit 3½ poäng på de nio ronderna och ligger på en 71:a plats.

Turneringshemsidan

Halv svensk poäng i JVM

Nov222017

Åttonde ronden i JVM i italienska Trevisio är nu färdigspelad och för svensk del blev det en halv poäng av två möjliga. Detta genom Anna Cramling som spelade remi mot WIM Karla Fernandez Rivero från Kuba. Samtidigt förlorade FM Felix Tuomainen mot en stark indisk IM. Efter åtta spelade ronder har Cramling tagit 3½ poäng i damklassen och Tuomainen har 3 poäng i öppna klassen.

I damklassen leder WGM Anastasya Paramzina något överraskande tillsammans med IM Zhansaya Abdumalik, båda har tagit 6½ poäng. I öppna klassen är det norskt i ledning genom GM Aryan Tari som har tagit 7 poäng men hack i häl på honom kommer GM Kiril Alekseenko från Ryssland och den unge indiern Praggnanandhaa som båda har 6½.

Turneringshemsidan