RSS
 

Nyheter från schacksverige

Juan Bellon vann Västgöta Open

Feb182018

GM Juan Bellon. Foto: Lars OA Hedlund

GM Juan Bellon. Foto: Lars OA Hedlund

Efter en rafflande andra speldag blev det GM Juan Bellon som tog hem segern i Västgöta Open i Skara. Han fick 6 poäng på de sju ronderna, lika många som Kim Nygren, Burgsvik Alva SK, men då Bellon hade bättre kvalitetspoäng kom han i mål först, på målfoto om man ska koppla an till det pågående Vinter-OS i Sydkorea.

Inför andra dagens spel ledde Bellon ju tillsammans med GM Pia Cramling och FM Simon Silseth. Makarna Cramling och Bellon möttes i dagens första rond i ett parti som slutade med remi medan Silseth förlorade mot GM Thomas Ernst. Han vann sedan över Cramling och förstörde därmed hennes chanser att vinna turneringen. I slutronden spelade Silseth remi mot Bellon och hamnade därmed på fjärde plats.

Trea kom Thomas Ernst som inte rådde på den formstarke Bellon i rond sex men besegrade förbundskapten Anders Wengholm i slutronden. Ernst, liksom Silseth och Pia Cramling på femte plats, skrapade ihop 5½ poäng men hade bäst kvalitetspoäng av de tre.

Totalt deltog 68 spelare i årets upplaga av Västgöta Open.

Chess-Results

Elitserien: Malmö i ensam ledning – Limhamn ny trea

Feb182018

Stormästaranalys från matchen mellan Lund och Limhamn. GM Axel Smith och GM Stellan Brynell analyserar sitt parti och GM Hans Tikkane hjälper till. Foto: Bengt Kvisth.

Stormästaranalys från matchen mellan Limhamn och Lund. GM Axel Smith och GM Stellan Brynell analyserar sitt parti och GM Hans Tikkane hjälper till. Foto: Bengt Kvisth.

Malmö AS gjort processen kort mot Eksjö SK i den sjätte ronden av Elitserien. Endast tre remier släppte det suveräna Malmölaget och slutsiffrorna skrevs följaktligen till 6½-1½ till Malmös fördel. Därmed är Malmö alltjämt utan poängförlust i serien och då man nu har kommit ikapp Team Viking sett till antal spelade matcher så är laget i ensam och för närvarande ohotad ledning inför slutsammandraget som spelas i Stockholm helgen 16-18 mars.

På tredje plats i den fortsatt aningen haltande tabellen är Limhamns SK som var näst bäst i det sydsvenska minisammandraget i helgen. Limhamn vann över Lunds ASK med 5-3 i sjätte ronden och har tagit 8 poäng på sina sex spelade matcher, lika många som SK Rockaden Sthlm men Limhamn har en match mer spelad, vilket innebär att Rockaden kan överta tredje platsen igen nästa helg när man möter Farsta SK.

Lund, som hade en bedrövlig helg med tre förlorade, matcher sitter sedan på femte plats med 6 poäng.

Allsvenska resultatsystemet

Trio i topp i Västgöta Open

Feb172018

Favoriterna håller bra i Västgöta Open och efter första speldagen delar tre spelare ledningen. Detta är stormästarna Pia Cramling och Juan Bellon samt FM Simon Silseth som samtliga är fortfarande utan poängförlust. Närmast efter dem kommer startfältets tredje stormästare, Thomas Ernst, som har släppt en halva och följaktligen har tagit 3½ poäng.

Ytterligare en halv poäng bakom Ernst följer sedan hela tretton spelare som tagit 3 poäng, inklusive FM Fredrik Andersson, Kim Nygren och förbundskapten Anders Wengholm.

De tre återstående ronderna spelas imorgon.

Chess-Results

Elitserien: Malmö vann Limhamn och Eksjö slog Lund

Feb172018

Inget verkar kunna hejda Malmö AS framfart i Elitserien denna säsong. I den andra ronden i det sydsvenska minisammandraget som spelas denna helg vann man över Limhamns SK med 5-3 och denna gång var det på mittenborden som man tog de avgörande vinsterna. Georg Meier och Nils Grandelius på bord ett och två spelade remi mot Stellan Brynell respektive Linus Johansson medan Baadur Jobava, Tiger Hillarp Persson och Daniel Semcesen vann sina partier.

Imorgon möter Malmöiterna Eksjö SK och vinner man den mathcen så har Malmö tagit ledningen i Elitserien igen då man inför morgondagens spel ligger lika med Team Viking sett till matchpoäng men har någon partipoäng mindre. Malmö är givetvis stor favorit inför morgondagens match men Eksjö visade dock idag att man kan bita ifrån sig när Lunds ASK besegrades med minsta möjliga marginal, 4½-3½. Eksjös matchthjältar blev Bartlomiej Heberla och Per Vernersson som vann sina matcher medan Martin Jogstad var den Lundaspelare som vann sitt parti.

I och med segern avvärjde Eksjö nedflyttningshotet för stunden men för att vara helt säkra på att klara kontraktet behöver man nog vinna minst en match till.

Allsvenska resultatsystemet

Elitserien: Malmö vann seriefinalen mot Lund

Feb172018

I helgen spelas ett sydsvenskt minisammandrag i Elitserien där Malmö AS, Limhamns SK, Lunds ASK och ditresta Eksjö SK spelar tre ronder i Skåne. Den första av de tre ronderna spelades på fredagen och då möttes Lund och Malmö i vad som mycket väl kan komma att bli en avgörande match i hela serien.

Inför minisammandraget var nämligen de två lagen de enda i serien som var utan poängförlust och även om Team Viking var i ledning haltade tabellen rejält och Skånelagen hade tre matcher tillgodo på Team Viking.

Malmö ställde upp med ett urstarkt lag i den tidiga seriefinalen och vann säkert, med 5½-2½, där superstormästarna Baadur Jobava, Nils Grandelius och Georg Meier samtliga vann sina partier.

I dagens andra match vann Limhamn över Eksjö med samma siffror och nu när den fjärde ronden är färdigspelad leder Team Viking alltjämt men två poäng bakom kommer Malmö och Rockaden som båda har matcher tillgodo.

Lund och Limhamn ligger på fjärde och femte plats, medan Eksjö är på nedflyttningsplats.

Allsvenska resultatsystemet

Västgöta Open spelas i helgen

Feb172018

Idag klockan 11 drar anrika weekendturneringen Västgöta Open igång i Skara. Sju ronder snabbschack väntar och favoriter är stormästarna Pia Cramling och Juan Bellon som båda har visat mycket bra form de senaste veckorna. Den tredje stormästaren i startfältet är sedan Thomas Ernst.

Spelet kan följas live här och resultatrapportering sker via Chess-Results. Schack.se kommer att rapportera från turneringen efter första dagen samt givetvis när den är färdigspelad.

Tävlingen är Elo-registrerad för snabbschacksrating.

Ledamöter till Veterankommittén sökes

Feb162018

ssf120Sveriges Schackförbunds styrelse har beslutat inrätta en Veterankommitté. Kommittén är tänkt att ha följande inriktning:

• Information om internationella veterantävlingar
• Samordning av deltagande i internationella veterantävlingar
• Att få fler äldre att spela schack?
• Hur kan veteraner inspirera yngre schackspelare?
• Information till övriga schack-Sverige om veteranernas verksamhet

Intresserade av att ingå som ledamöter i kommittén kontaktar Kent Vänman vid SSF:s kansli.

Avtal med prisföretaget Vasaboden

Feb152018

ssf120Sveriges Schackförbund har tecknat ett avtal med prisföretaget Vasaboden i Göteborg. Avtalet ger klubbar och distrikt 15% rabatt på samtliga artiklar som köps på www.vasaboden.se eller www.profil.vasaboden.se. Observera att gravyren är gratis vid köp av pokal, plakett e dyl. Alltså ingen extra kostnad per tecken vid köp av priser. Rabattkoden: SSF152018 anges i samband med orderns slutförande. Rabatten dras av direkt.

Vasaboden har varit förbundets huvudleverantör av schackpriser under de senaste 10 åren. SSF är en av Vasabodens största kunder. Några andra stora kunder är Svenska Handbollsförbundet, Svenska Dartförbundet, IFK Göteborg och Frölunda Indians.

Pia Cramling favorit i Västgöta Open

Feb142018

I helgen spelas traditionsenligt Västgöta Open i Skara. Den klassiska helgturneringen spelas lördag 17 februari och söndag 18 februari och det är snabbschack som gäller, betänketiden är 45 minuter per parti plus 10 sekunder i tilläggstid per drag. Turneringen är Elo-registrerad för snabbschacks-elo.

I dagsläget är 79 spelare anmälda till start med förra helgens GP-vinnare GM Pia Cramling som favorit, före Ingvar Andreasson.

Arrangören informerar om att man tar emot anmälningar fram till den personliga anmälan klockan 10:30 på lördag förmiddag och spellokalen rymmer 100 spelare utan problem.

Inbjudan
Logierbjudande på spelhotellet

Schack i skolans nyhetsbrev

Feb142018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nummer framhålls vikten av att barnen får vara aktiva under schackträningen, och så blir det ett nytt avsnitt av Schackmattskolan och Roligaste övningen! Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Carlsen vinnare av inofficiella VM i Fischer Random

Feb142018


Världsmästaren Magnus Carlsen lade till ytterligare en fjäder i hatten på tisdagen när han besegrade amerikanen Hikaru Nakamura i vad som har beskrivits som en inofficiell VM-match i Fischer Random-schack. Matchen som spelades i Oslo slutade 14-10 till norrmannens fördel.

Sveriges schackförbund fanns representerat vid matchen genom styrelseledamoten Hallfríður Sigurðardóttir som var assisterande domare och dessutom var Jesper Hall på plats och spelade in en intervju med Jöran Jansson, tidigare ordförande i Norges schackförbund och arrangör av matchen.

Foto: Jesper Hall.

Foto: Jesper Hall.

IM-norm för Mladen Gajic

Feb122018

Eksjö SK:s FM Mladen Gajic åkte i januari till Serbien och spelade i turneringen Third Saturday 58. Gajic var rankad 12:a i startfältet men gjorde bra ifrån sig, tog 5½ poäng på de nio ronderna vilket gav honom en fjärdeplats i turneringen men framförallt en IM-norm.

Normen är Mladen Gajic första.

Tikkanen och Morell leder GP-serierna efter Elite Hotels Open

Feb122018

Ludvig Morell. Foto: Lars OA Hedlund.

Ludvig Morell. Foto: Lars OA Hedlund.

Segern i Elite Hotels Open till trots är GM Pia Cramling inte nära toppen i Svenskt Grand Prix nu när fem delturneringar av åtta har spelat. Hon har endast spelat tre av de fem turneringarna och har därför en bit upp till ledaren, GM Hans Tikkanen som i nuläget har en klar ledning före tvåan GM Tiger Hillarp Persson. Tikkanen har tagit 30 poäng i de fem turneringarna hittills medan Hillarp ligger på 26½ poäng. Den sistnämnde av de två har dock spelat en turnering mindre. I slutändan summeras de fem bästa turneringarna för varje spelare. På tredje plats kommer sedan CM Ludvig Carlsson som har tagit 26 poäng, i fem turneringar.

I Lilla Grand Prix-serien leder vinnaren av Lilla Elite Hotels Open, tioårige Ludvig Morell från Lunds ASK. Han har liksom Pia Fransson, Limhamns SK, tagit 26 poäng på fem turneringar men har bättre näst högsta poäng vilket gör att han leder. Trea i Lilla Grand Prix är sedan Adam Morell, Ludvigs far, som har tagit 25 poäng.

Ställningen i Svenskt Grand Prix
Ställningen i Lilla Grand Prix

Pia Cramling vinnare av Elite Hotels Open

Feb112018

GM Pia Cramling vann det avgörande partiet mot FM Kaan Kücüksari. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Pia Cramling vann det avgörande partiet mot FM Kaan Kücüksari. Foto: Lars OA Hedlund.

Schacklivet leker för närvarande för familjen Cramling Bellon. GM Pia Cramling som ju stod för en fantastisk prestation i världens starkaste öppna turnering i Gibraltar följde upp det med att i ensamt majestät vinna årets upplaga av GP-tävlingen Elite Hotels Open i Växjö. I sista ronden mötte Cramling den unge Lundaspelaren FM Kaan Kücüksari i ett rent finalparti, båda hade 6 poäng inför sista, och vann vilket innebär att ingen kunde komma ikapp. Närmast kom förhandsfavoriten GM Tiger Hillarp Persson och Cramlings make GM Juan Bellon samt en annan yngling, CM Isak Storme, som samtliga fick 6½ poäng.

Utöver Cramlings och Bellons medaljplatser svarade sedan dottern Anna Cramling för en mycket fin prestation, hon vann alla sina långpartier i turneringen och därtill två snabbschackspartier och hamnade på en mycket fin 11:e plats med 6 poäng.

Noterbart är hur bra de unga spelarna presterade i Elite Hotels Open. Isak Storme kom som sagt på en fjärdeplats, Kaan Kücüksari på sjunde plats, Anna Cramling på elfte plats och där emellan kom ävn Santiago Grueso Cordoba, som blev nionde. Letar man sedan lite längre ner i tabellen återfinns tolvårige Willam Olsson på en meriterande 24:e plats.

I Lilla Elite Hotels Open kom Lunds ASK:s Ludvig Morell först i mål. Han fick likt Pia Cramling 7 poäng och hade en halva ner till Jacob Hagström, Mälaröarnas SK, som i sin tur hade en halva ner till ytterligare en Lundaspelare, Jan Johansson.

Sluttabeller och resultat
Bilder av Lars OA Hedlund

Anders Sandström har under helgen spelat in ett antal intervjuer på plats i Växjö.

Intervju med Anders Wengholm
Intervju med Anders Nilsson
Segerintervju med Pia Cramling
Segerintervju med Ludvig Morell

Hampus Sörensen nordisk mästare – fyra svenska medaljer i Skol-NM

Feb112018

Hampus Sörensen. Foto: Lars OA Hedlund.

Hampus Sörensen. Foto: Lars OA Hedlund.

Det blev fyra svenska medaljer i Skol-NM som spelades klart i finländska Heinola idag. Den ädlaste valören knep Hampus Sörensen som vann C-gruppen på kvalitetspoäng. Han fick 4½ poäng på de sex ronderna, lika många som dansken Adesh Easwaralingam men Sörensen hade som sagt bättre särskiljningspoäng och kan därmed titulera sig nordisk mästare. I samma klass lyfte Felix Ytterberg sig några placeringar under sista dagen och hamnade på 6:e plats med 3 poäng.

Sveriges bästa placeringar kom i de yngre grupperna och i D-gruppen tog Arvin Rasti ett brons. Han fick 3½ poäng, 1½ mindre än suveräne hemmaspelaren Elias Keso som vann. Hugo Wernberg fick 3 poäng och hamnade på sjunde plats.

Den tredje svenske medaljören blev även han en bronsmedaljör, nämligen Edvin Trost som fick 4½ poäng i yngsta gruppen, en halv poäng bakom norrmännen Axel och Aksel, Tunsjö och Bu Kvalöy. Sebastian Gerdes hamnade på nionde plats i E-gruppen.

I B-gruppen fick FM Milton Pantzar den där perfekta avslutningen och det räckte för att klättra upp till medaljplats, nämligen bronsplatsen. Han fick 4 poäng, en poäng mindre än vinnaren från Island CM Hilmir Freyr Heimisson. CM Baldur Teodor Petersson fick inte till det denna gång och hamnade på tionde plats med 2 poäng.

Flest guld i Heinola tog Island som vann i båda de äldsta grupperna. I A-gruppen vann FM Oliver Aron Jóhannesson som fick 4½ poäng, en poäng mer än de två svenska deltagarna, FM Martin Jogstad och FM Felix Tuomainen som hamnade på fjärde respektive femte plats.

Chess-Results

Tanum vann i Västergötland

Feb112018

Västergötlands distriktsserie samlade den här säsongen ett rekordstort startfällt bestående av 14 lag. Segrade gjorde Tanums SS en poäng före Ulricehamns SK. Resultat och bilder.

tanumss_2018

Cramling leder i Växjö

Feb112018

GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

Storformen håller i sig för GM Pia Cramling som efter sex spelade ronder i GP-turneringen Elite Hotels Open i Växjö leder med 5½ poäng. Hon har en halv poäng ner till de närmast jagande som än en grupp bestående av åtta spelare. Bland dem stormästarna Ralf Åkesson (som Cramling vann över i rond sex), Hans Tikkanen (som hon får möta i rond sju) och Thomas Ernst. I den jagande gruppen återfinns även unge FM Kaan Kücüksari och Gregor Reid från Harplinge-Halmstad samt lite mer namnkunniga spelare i form av IM Bengt Lindberg, Per Vernersson och FM Deniz Arman.

Stormästarna Tiger Hillarp, Juan Bellon och Erik Blomqvist lurar sedan i vassen med 4½ och har utan tvekan slagläge inför slutspurten.

I rond sju möts som sagt Hans Tikkanen och Pia Cramling samt Åkesson och Vernersson och Kücüksari får ta sig an Bengt Lindberg.

Turneringshemsidan
Bilder av Lars OA Hedlund

Anders Sandström har spelat in ett par intervjuer på plats i Växjö:

Intervju 1
Intervju 2

Tanums SS vann Västergötlands distriktserie

Feb112018

Tanums SS blev segrare i Västergötlands distriktsserie som spelades klart i helgen trots förlust i sista matchen mot Ulricehamns SK. Det var Tanums enda poängförlust denna säsong och man hade med andra ord säkrat segern redan innan sista ronden. Tanums poängfacit blev 10 matchpoäng och tvåa blev Ulricehamn som snyggade till siffrorna lite på slutet och endast hade en poäng upp till segrarna.

På tredje plats kom sedan Hova SK med 8 matchpoäng.

Slutställning

Sörensen och Tuomainen med störst vinstchanser i Skol-NM

Feb112018

Felix Tuomainen. Foto: Lars OA Hedlund.

Felix Tuomainen. Foto: Lars OA Hedlund.

Fyra ronder av sex är nu färdigspelade i Skol-NM i finska Heinola. I A-gruppen är svenskarna med och kämpar i toppen och FM Felix Tuomainen är i delad ledning tillsammans med norrmannen FM Johannes Haug. Båda har tagit 3 poäng på de fyra ronderna och en halv poäng bakom dem kommer en kvartett med spelare inklusive FM Martin Jogstad.

I B-gruppen leder förhandsfavoriten FM Toivo Keinänen med 3½ poäng och där är de svenska medaljchanserna i praktiken borta då bäste svensk, FM Milton Pantzar, sitter på 6:e plats med 2 poäng. En perfekt avslutning och Pantzar kan blanda sig i medaljsnacket men för den andra svensken CM Baldur Teodor Petersson lär medaljhoppet vara helt ute då han är nästjumbo med 1 poäng.

I grupp C ser det avsevärt mycket bättre ut för svenskt vidkommande då Hampus Sörensen delar ledningen med dansken Adesh Easwaralingam, båda har tagit 3½ poäng och deras inbördes möte i rond fem kan bli det som avgör hela turneringen. Felix Ytterberg har tagit 1½ poäng och ligger på nionde plats.

Det är högst osannolikt att det blir något svenskt guld i klass D där finländaren Elias Keso hittills är suverän och bygger staket. Arvin Rasti sitter på en delad tredje plats med 2½ poäng och Hugo Wernberg har tagit 2 poäng vilket placerar honom på delad sjätte plats. I klass E finns även där en staketkonstruktör, i form av norrmannen Aksel Bu Kvalöy. Svensken Edvin Trost delar andra platsen och kan i femte ronden komma ikapp den ledande norrmannen genom vinst i deras inbördes möte. Sebastian Gerdes är på elfte plats med 1 poäng.

Skol-NM spelas färdigt imorgon.

Chess-Results

Västergötlands distriktsserie

Feb102018

Idag avgörs Västergötlands distriktsserie då femte och sjätte ronden spelas i Alingsås. Resultatrapportering

Svenskarna fajtas i toppen i Skol-NM

Feb102018

Arvin Rasti. Foto: Lars OA Hedlund.

Arvin Rasti. Foto: Lars OA Hedlund.

FM Martin Jogstad och FM Felix Tuomainen är i delad ledning i grupp A (U20) i Skol-NM som inleddes i Heinola i Finland på fredagen. Båda har tagit 1½ poäng av två möjliga efter att de möttes i den andra ronden och de delar ledningen med islänningarna FM Jón Kristinn Þorgeirsson och FM Oliver Aron Jóhannesson samt norrmannen FM Johannes Haug.

I grupp B (U17) går det lite sämre för den svenska delegationen där FM Milton Pantzar har tagit 1 poäng och CM Baldur Teodor Petersson är fortfarande utan poäng. Där leder islänningen CM Hilmir Freyr Heimisson, som vann över Pantzar i rond 2, med full pott.

I grupp C (U15) är Hampus Sörensen förhandsfavorit och han ligger en halva bakom ledande duon efter första speldagen medan Felix Ytterberg har tagit 1 poäng. I grupp D (U13) delar Arvin Rasti lednignen med finländaren Elias Keso, båda har tagit full pott, och Hugo Wernberg, har spelat en remi och förlorat ett parti.

I den yngsta gruppen, grupp E (U11), bär Edvin Trost favoritskapet med den äran och har vunnit båda sina partier vilket innebär att han är i delad ledning. Sebastian Gerdes har ännu inte tagit någon poäng.

Chess-Results

Stormästartrio leder efter dag ett i Växjö

Feb102018

Stormästarna Hans Tikkanen, Thomas Ernst och Ralf Åkesson leder efter första speldagen i Grand Prix-turneringen Elite Hotels Open i Växjö. Samtliga har tagit full pott, 4 poäng av fyra möjliga, i snabbschacksdelen av turneringen. En halv poäng bakom dem kommer sedan en grupp om tio spelare, inklusive stormästarna Pia Cramling, Tiger Hillarp Persson, Juan Bellon Erik Blomqvist samt IM Bengt Lindberg.

Rond fem spelas imorgon och då möts Tikkanen och Ernst samt Åkesson och Blomqvist.

Resultat och tabell
Bilder av Lars OA Hedlund

Anders Sandström har under fredagen spelat in tre intervjuer på plats och fler kommer under helgen:

Intervju med Håkan Jalling
Intervju med Pia Cramling
Intervju med Pia Fransson

Inbjudan till Kadettallsvenskan

Feb92018

Kval till årets kadettallsvenska spelas i Göteborg respektive Stockholm 14-15 april. Nu finns inbjudan tillgänglig här. De tre främsta lagen i vardera kvaltävling går vidare till finalen som avgörs i Norrköping 10-12 augusti. Mer information om Kadettallsvenskan finns på turneringens hemsida.

Avprickning till Elite Hotels Open

Feb92018

Ikväll startar Elite Hotels Open, den femte deltävlingen i Svenskt Grand Prix 2017/18. Tävlingen spelas på Elite Stadshotellet och inleds med fyra snabbschacksronder under kvällen. Imorgon och på söndag spelas två långpartier per dag. Livesändning och resultat kan följas via länkarna i vänstermarginalen.
Observera att de som är noterade som betalda i listan över anmälda spelare inte behöver pricka av sig utan kan komma direkt till första rondens start 18.30. Tänk på att det är vad som står på listan som gäller, och att det är ditt eget ansvar att kontrollera detta.

För spelare som inte är noterade som betalade gäller att personlig avprickning ska göras på plats mellan 16.00 och 18.00. Efteranmälningar tas även emot mot förhöjd avgift under avprickningstiden.
Inbjudan

Skol-SM i Lidköping 12-14 oktober

Feb82018

Nu är det klart att årets Skol-SM spelas i Lidköping 12-14 oktober. Spelplats blir De la Gardiegymnasiet, och tävlingen arrangeras av SSF i samarbete med Västergötlands SF och Destination Läckö-Kinnekulle.

”Gibraltar är min favoritturnering”

Feb62018

GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Pia Cramling. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Pia Cramling är hemma i Sverige igen efter Tradewise Gibraltar Chess Festival där hon hade en fantastiskt fin turnering och blev bästa dam, på 30:e plats i det starka startfältet. Hon gick förlustfri genom turneringen och mötte dock endast en enda lägre rankad spelare. I en mailintervju med schack.se säger hon att känslan är helt fantastisk.

- Jag är jätteglad och nöjd. Det var oerhört roligt att få till det just i Gibraltar där vi trivs så bra hela familjen.

Hon berättar att familjen, Pia samt maken GM Juan Bellon och dottern Anna, har varit med i turneringen varje år sedan starten 2003 och det skulle inte vara detsamma att åka utan Juan och Anna.

- Anna, Juan och jag har varit med i Gibraltar ända sedan tävlingen spelades första gången 2003.  Anna spelade naturligtvis inte de första åren men har deltagit sedan hon var 6. Det är väldigt speciellt för oss att vara där. Det är min absoluta favorittävling och vi känner oss nästan som hemma.

Just att trivas i en tävling betyder oerhört mycket förklarar Pia. Alltifrån spelarvillkor till bra boende och spellokal samt att stämningen på plats är bra och i Gibraltar finns allt det där och dessutom deltar många kvinnliga spelare, vilket alltid gör en tävling trevligare, säger hon.

- Men det skulle naturligtvis inte vara samma sak om vi inte var där alla tre . Det är de tävlingar jag tycker mest om att spela, när vi åker tillsammans. Naturligtvis hjälper vi varandra med det schackliga och mest gör Juan. Vi peppar varandra och försöker hålla humöret uppe med positiv energi.  Juan är en oerhörd optimist och älskar att skämta hela tiden. Det är rätt skönt och hjälper mig att försöka vara  mer avslappnad mellan partierna. Något jag har haft svårt för under alla år. Kul också att det gick bra för oss alla tre . För Anna lossnade det rejält under tävlingens gång. Det kom när hon spelade dubbelt andra veckan, både i Challenger på morgonen och sedan Masters -den stora tävlingen på eftermiddagen. Det känns som om hon är på gång nu.

Det kändes som att du spelade med stort självförtroende hela turneringen, hade du en bra känsla innan turneringen?

- Nej egentligen inte. Det är ett tag sedan jag fick spelet att stämma under en hel tävling. Självförtroendet växte med varje parti som jag kunde hålla. Flera av partierna var långa och hårda och det hjälpte mig att värma upp under tävlingens gång och att tro på mig själv. Att jag kan spela sunt och bra (igen!). Mellan jul och nyår var jag med i damernas snabbschack och blixt -VM. Där fick jag spelet att stämma riktigt bra under en av de fem speldagarna och lyckades besegra flera av de bästa damerna i världen i blixten. Den betänketiden har känts för snabb för mig tidigare. Även om blixt är något helt annat än långpartier gav det en positiv kick för självförtroendet. Den hade jag kanske med mig till Gibraltar.

I Gibraltar hade Pia en prestationsrating på 2659 och gick som sagt utan förlust igenom turneringen, trots att hon genomgående mötte starkt motstånd. Hur skulle hon ranka sin prestation jämfört med tidigare?

- Det är svårt att jämföra prestationer med många år emellan. Det finns ju inflation i rankingen men samtidigt har nivån i schacket generellt gått upp. Resultatet i Gibraltar var ett av mina bästa men ”bara” fyra år tillbaka i dam-OS i Tromsö 2014 gjorde jag exakt samma prestation (2659).
Hon tycker dock att Gibraltar var hårdare eftersom motståndet var mycket starkare och det uppmärksammades mer när hon blev bästa dam.

Noterbart är att Pia i den femte ronden tog en frirond, vilket i Gibraltar ger en halv poäng. Tror hon att vilodagen hjälpte henne mot slutet av turneringen? Hon säger att hon inte brukar ta frirond i Gibraltar och att det känns konstigt att inte spela.

- Men i engelska tävlingar är det normalt att möjligheten finns. Jag hörde med Juan efter det långa slutspelet i fjärde ronden. Han sa att om jag ska ta en bye så var det rätt läge då. Det blev bra. Utan den hade jag kanske inte orkat ända in i mål.

Slutligen, sporrar den fina prestationen i Gibraltar Pia att satsa vidare?

- Absolut. Det är klart att det är uppmuntrande med framgångar och får mig att bli spelsugen  Samtidigt skönt att kunna bryta den tråkiga trend jag haft under en längre period. Nu känns det som att förmågan finns kvar – det gäller ”bara” att kunna lyfta fram och använda den på rätt sätt, säger Pia Cramling.

Inbjudan till Skollags-SM

Feb62018

Årets Skollags-SM spelas i Linköping 5-6 maj, och nu finns inbjudan tillgänglig här. Kvalificering sker genom kvaltävlingar på distriktsnivå, och vilka DM-tävlingar som hittills är planerade kan ses på turneringens hemsida.

Schack i skolans nyhetsbrev

Feb62018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer handlar om hur man kan ge både gruppen och varje barn en utmaning, och så fortsätter Schackmattskolan och Roligaste övningen.! Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Superettan: Växjös hattrick i Göteborg

Feb42018

Helgens minisammandrag i Superettan avslutades på söndagen och ditresta Växjö fullkomnade sitt hattrick genom en övertygande seger mot Örgryte, 5½-2½. Växjö kan vara nöjda med sin Göteborgsresa då man vann alla tre matcherna och har nu placerat sig på andraplats i Superettatabellen, med 8 poäng. Man har lika många poäng som Rockaden Umeå som dock har en match tillgodo men Växjö har bättre partipoäng varför man nu sitter på andraplats bakom hittills suveräna Wasa SK.

I den andra matchen i Göteborg vann Manhem en ännu mer övertygande seger mot Kamraterna, 6½-1½ och därmed lyfte sig Manhem upp från nedflyttningsplats, där Kamraternas situation blir alltmer prekär.

Tre matcher spelades på söndagen och den tredje var mellan Schack 08 Norrköping och Burgsvik Alva och slutade med 4½-3½ i Norrköpings favör.

Allsvenska resultatsystemet

Elitserien: Team Viking slog Stockholms SS

Feb42018

Matchen mellan Stockholms SS och Team Viking i Elitserien, med ordinarie speldatum 24 februari, spelades på söndagen. De regerande mästarna var ratingmässigt överlägsna på alla bord vilket manifesterade sig i resultatet, en bekväm 6-2 vinst för Team Viking där Sam Kassani var den ende som tog en fullpoängare för Stockholms SS, mot FM Anders Grandell på åttonde bordet.

Tabellen i Elitserien haltar kraftigt. Team Viking leder med 10 poäng på sex spelade matcher men SK Rockaden Stockholm som har spelat fem matcher har 8 poäng och Malmö AS och Lund har 6 poäng men tre spelade matcher vilket innebär att det alltjämt är fördel för Skånelagen.

Allsvenska resultatsystemet

MASKen/ÅLen avgjordes i Södra Sandby

Feb42018

I Södra Sandby spelades på lördagen MASKen/ÅLen, en deltävling i Skånes GP-serie i schack för ungdomar. Totalt deltog 75 spelare, och vinnare i de fyra klasserna blev Tomasz Szczepanowski, Helsingborgs ASK (ÅLen A); Jacob Jönsson, SK Sandlöparen (ÅLen B), David Petersson, Lunds ASK (MASKen A) och Ludvig Morell, Lunds ASK (MASKen B).
Resultat:
ÅLen A
ÅLen B
MASKen A
MASKen B

Wasa rycker i Superettan

Feb32018

FM Johan Ingbrant och GM Alexei Shirov verkar vara inspirerade av Shirovs klassiska bok Brädet brinner. Foto: Lars OA Hedlund.

FM Johan Ingrant och GM Alexei Shirov verkar vara inspirerade av Shirovs klassiska bok Brädet brinner. Foto: Lars OA Hedlund.

Wasa SK har tagit ledningen i Superettan. Detta sedan man vunnit över Schack 08 Norrköping i en match i fjärde ronden samtidigt som SK Rockaden Umeå förlorade mot Burgsvik Alva i en match i femte ronden. Båda lagen har spelat fem matcher, då Wasas match i femte ronden mot Kristallens SK spelades redan i januari.

Wasa ställde upp med legendaren GM Alexei Shirov på första bordet och i laget fanns även GM Pia Cramling och GM Juan Bellon som är nykomna hem efter en mycket bra schackresa till Gibraltar. Cramling förlorade sitt parti mot FM Peter Laveryd medan Bellon vann över matchens tredje Gibraltarresenär, IM Nils-Gustaf Renman.

Slutresultatet i matchen skrevs till 5-3 till Wasas fördel. Burgsvik Alva vann med minsta möjliga marginal mot Rockaden Umeå och i Göteborg slutade matchen mellan Örgryte och Kamraterna även den med minsta möjliga marginal till Örgrytes fördel, 4½-3½. Växjö vann sedan mot Manhem med 5-3.

Det spelades även matcher igår. I minisammandraget i Göteborg vann Örgyte mot Manhem, igen med 4½-3½ och Växjö vann Kamraterna med 5-3 och i Stockholm möttes Burgsvik Alva och Kristallen i en match som gotlänningarna vann med 4½-3½.

Allsvenska resultatsystemet

Team Viking och Rockaden utökar ledningen i Elitserien

Feb32018

Från matchen mellan Team Viking och Farsta. GM Thomas Ernst möter FM Bo Lindberg och bakom dem syns GM Evgenij Agrest och IM Lars Degerman. Foto: Lars OA Hedlund.

Från matchen mellan Team Viking och Farsta. GM Thomas Ernst möter FM Bo Lindberg och bakom dem syns GM Evgenij Agrest och IM Lars Degerman. Foto: Lars OA Hedlund.

Tre matcher spelades i Elitserien idag. Team Viking och Rockaden Stockholm vann sina matcher och utökar därmed sin ledning i tabellen men då densamma haltar rejält så är det alltjämt fördel för Malmö AS och Lund ASK som ligger två poäng bakom Stockholmslagen men har två matcher tillgodo, där den ena för all del är inbördes mötet.

Team Viking mötte i den femte ronden Farsta SK och ställde upp med fyra stormästare. Farsta kämpade emot bra och noterbart är att IM Lars Degerman vann över GM Evgenij Agrest men Viking vann dock matchen med 5-3. Rockaden tog sig an Upsala och vann med övertygande 6½-1½ där man endast släppte tre remier.

I dagens tredje match möttes sedan Stockholmslagen Kungstornet och Stockholms SS där det senast nämnda laget vann en säker 6-2 seger.

Team Viking och Rockaden har tagit 8 poäng på de fem ronderna och leder med två poäng före Malmö och Lund.

Allsvenska resultatsystemet

Cramling bästa dam i Gibraltar – Aronian vinnare

Feb22018

Pia Cramling och Levon Aronian tillsammans med Tradewise vd James Humphreys. Foto: Maria Emelianova/Chess.com.

Pia Cramling och Levon Aronian tillsammans med Tradewise vd James Humphreys. Foto: Maria Emelianova/Chess.com.

GM Pia Cramlings fina form höll i sig hela turneringen i Tradewise Gibraltar Chess Festival. I sista ronden spelade hon en säker remi mot ytterligare en superstormästare, denna gång amerikanen Var Akobian. Pia spelade vit och det var uppenbart att hennes motståndare hade stor respekt för den formstarka svenska schackdrottningen. Han tog inga risker utan stängde ställningen. I slutet av partiet stod Pia aningen bättre och det var hon som hade vinstchanserna men samtidigt var det inte helt enkelt att bryta sig igenom varför Akobians försvar. I och med remin säkrade Pia dessutom att hon blev bästa dam i konkurrens med i princip hela dameliten och dessutom ett penningpris på hela 15 000 brittiska pund. Ett fantastiskt bra resultat av svenskan som var förlustfri i turneringen, trots att hon mötte högre rankade spelare i alla ronder utom den första.

Pia Cramling fick 6½ poäng och hamnade på 30:e plats men blev dock inte bäste svenske spelare då GM Nils Grandelius var två placeringar före henne i sluttabellen, med lika många poäng. Han hade krigat i toppen under stora delar av turneringen men förlorade i sista ronden mot engelske legendaren GM Michael Adams som därmed blev en av sju spelare som slutade på 7½ poäng, mer om det senare.

Tredje bäste svensk var GM Erik Blomqvist som hamnade på 100:e plats med 5½ poäng och en halv poäng bakom honom hamnade GM Juan Bellon, IM Nils-Gustaf Renman och GM Ralf Åkesson.

För övriga svenskresultat hänvisas till Chess-Results resultatsida för svenska deltagare.

I toppen blev det som sagt jämnt då partierna på toppborden slutade med remi och därmed kunde ytterligare tre spelare ansluta till den kvartett som ledde inför sista ronden. Turneringsreglerna säger att då blir det särspel mellan de fyra som hade högst prestationsrating, nämligen GM Hikaru Nakamura, GM Richard Rapport, GM Maxime Vachier-Lagrave och GM Levon Aronian.

I särspelet visade sig Aronian vara starkast och det blev alltså ingen fjärde raka turneringsseger för Nakamura som ju var i förarsätet hela turneringen.

Turneringshemsidan
Intervju med Pia Cramling efter sista ronden

Elitserie- och superettaspel i helgen

Feb22018

Det spelas allsvenskt schack i helgen, såväl i elitdivisionerna som i de lägre divisionerna. I Elitserien spelas tre matcher på lördagen då Team Viking möter Farsta, Rockaden Stockholm får besök av Upsala och Kungstornet möter Stockholms SS. På söndagen spelas sedan en match då Stockholms SS och Team Viking möts.

Även i Superettan spelas tre matcher på lördagen då Örgryte och Kamraterna möts i ett Göteborgsderby. Då möts även Växjö SK och SS Manhem i Göteborg och i Stockholm möts Burgsviks Alva och Rockaden Umeå. På söndagen spelas nya tre matcher, då mellan Örgryte och Växjö samt Manhem och Kamraterna samt Schack 08 Norrköping och Burgsvik Alva.

Allsvenska resultatsystemet

Wasa SK vann Lag-DM i Stockholm

Feb22018

IM Dan Cramling och FM Bo Lindberg i Wasas match mot SödraSASS. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Dan Cramling och FM Bo Lindberg i Wasas match mot SödraSASS. Foto: Lars OA Hedlund.

Högsta divisionen i Stockholms Schackförbunds årliga lagturnering Lag-DM är nu färdigspelad. Vinnare, och därmed distriktsmästare, blev Wasa SK som denna säsong ställde upp med ett riktigt starkt lag, anfört av egyptiske superstormästaren Bassem Amin och lettiske legendaren Alexei Shirov, och dessutom förstärkt av många av Team Vikings förstalagsspelare.

Wasa vann alla sina fem matcher och tog dessutom 48 partipoäng av 70 möjliga. Tvåa kom SK Rockaden med 7 matchpoäng och trea Stockholms SS med 6 poäng.

Sluttabellen

Rymdschack i Hedesunda

Feb12018

Hedesunda skola segrade i 2017-års upplaga av Sikta mot Stjärnorna. En tävling för lågstadiet, där finalspelet avgörs på internet. I dag var det dags att ta emot det attraktiva priset i form av ett skolbesök av den schackspelande astronauten Christer Fuglesang. Hela skolan hade samlats i gästrikeortens Folkets Hus för att höra Christer fängslande berätta om hur han blev astronaut och sina två rymdresor. Sedan blev det givetvis selfiefotografering, autografskrivning och allt annat som hör till.

Årets ”Sikta mot stjärnorna” har inletts med lokala uttagningstävlingar. Finalspelet avgörs under april-maj och då får vi se vilken skola som den här gången vinner ett astronautbesök.

Sveriges Radio Gävleborgs flygande reporter gjorde ett nedslag vid arrangemanget och fick möjlighet att ställa frågor till både elevassistenten Per-Olof Bomark som tränat barnen på skolan och Christer Fuglesang. Radioinslaget kan man höra här och pågår 19.05-25.10 in i programmet.

rymdschack_hedesundaChrister Fuglesang tillsammans med det vinnande laget från Hedesunda skola i ”Sikta mot stjärnorna”.

Grandelius och Cramling levererar starkt

Jan312018

GM Nils Grandelius och GM Pia Cramling fortsätter att leverera minst sagt stabilt i Gibraltar. I nionde och näst sista ronden av Tradewise Gibraltar Chess Festival, som numera anses vara världens starkaste öppna turnering, mötte Grandelius kinesiska toppspelaren GM Wang Hao som sedan länge är en etablerad 2700-spelare. Grandelius hamnade i trångmål i slutspelet och såg ut att gå mot förlust men bet sig fast och kämpade tills han hade ett slutspel mot torn mot torn och löpare, vilket han höll enkelt. Remi och svensken är alltjämt med i toppstriden även om hans möjligheter att vinna turneringen nu är minimala.

En nionde plats med 6½ poäng, och en halv poäng upp till absoluta toppen är Grandelius imponerande facit så här långt och en annan svensk som imponerar stort är GM Pia Cramling som i nionde ronden vann över italenske GM Luca Moroni jr. I en till synes ganska jämn ställning spelade italienaren oförsiktigt och underskattade Cramlings raka spel som gav henne en så pass stor aktivitet och spatial fördel att en bonde mindre inte spelade någon som helst roll. Pia är inför slutronden på 22:a plats, med 6 poäng, vilket kan jämföras med hennes startnummer, 104. Imponerar gör även GM Juan Bellon som idag vann svenskmötet mot GM Ralf Åkesson. Bellon har tagit 5 poäng och ligger på 82:a plats, startnummer 155.

GM Erik Blomqvist spelade sin fjärde raka remi mot en spelare rankad mellan 2300 och 2400 och har därmed tagit 4½ poäng och en halv poäng bakom honom följer Åkesson och IM Nils-Gustaf Renman som i nionde ronden spelade remi mot en lägre rankad fransos vid namn David Maloberti.

I toppstriden är det jämnt och fem spelare delar ledningen inför sista ronden, med 7 poäng. GM Hikaru Nakamura, GM Maxime Vachier-Lagrave, GM Richard Rapport, GM Daniil Dubov och GM Levon Aronian. Kampen om slutsegern kommer att stå mellan dessa herrar och då prestationspoäng särskiljer så är det fördel Nakamura som i sista ronden möter Levon Aronian. Grandelius är som framkommit ovan på 9:e plats och han möter i sista ronden GM Mickey Adams samtidigt som Cramling får ta sig an amerikanen GM Var Akobian.

Slutronden spelas redan klockan 11 imorgon.

Turneringshemsidan

43 anmälda till Västgöta Open

Jan312018

vgopen2018Två och en halv vecka återstår till snabbschackstävlingen Västgöta Open, som spelas i Skara 17-18 februari, och för närvarande har 43 spelare anmält sig. Högst rankad är GM Pia Cramling och hon utmanas främst av Ingvar Andréasson samt stormästarkollegorna Juan Bellon och Thomas Ernst.
Turneringshemsidan
Anmälda spelare

Evgenij Agrest blir coach för OS-truppen

Jan312018

GM Evgenij Agrest. Foto: Lars OA Hedund.

GM Evgenij Agrest. Foto: Lars OA Hedund.

Vid förra tisdagens möte i Elitkommittén bestämdes att Evgenij Agrest skall anlitas som coach för Sveriges båda lag i Schack-OS till hösten. Detta på förslag från förbundskapten Anders Wengholm:
-Idén att anlita Evgenij Agrest som coach har vuxit fram under några samtal vi fört sedan någon månads tid tillbaka, förklar ha.n Jag kunde inte vara mer nöjd över att kunna knyta en sådan resurs som Evgenij till vår OS-satsning. Han är enligt min mening en av de absolut bästa spelarna vi har och har varit det sedan han kom till Sverige på 1990-talet. Även om han inte tävlar så mycket numera så följer han schacket intensivt på daglig basis. Evgenij har även mycket stor erfarenhet av lagschack och är mycket bred i sin ansats till nästan alla aspekter av schack. Han har en krävande inställning, men kräver nog mest av sig själv – det gillar jag.
Målsättningen är att ha uttagningen av spelartruppen klar före februari månads utgång.

Gibraltar: Grandelius jagar i toppen

Jan302018

Nils Grandelius Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius Foto: Lars OA Hedlund

Inför OS i Tromsö 2014 dominerades debatten i schackvärlden av två frågor. Den ena rörde valet till FIDE-president där legendaren Garry Kasparov kandiderade mot Kirsan Ilyumzhinov och den andra rörde ukrainskan GM Kateryna Lagno som precis var i färd med att byta nationalitet till ryska och huruvida hon därmed skulle hinna bli spelklar för Ryssland. Det blev hon och hon ledde det ryska laget till OS-guld. I den åttonde ronden av Tradewise Gibraltar Chess Festival fick hon sedan stå för motståndet mot Sveriges GM Nils Grandelius.

Grandelius tog tidigt initiativet i partiet och när Lagno spelade vårdslöst skapades möjligheter för svensken att glänsa vilket han gjorde med den äran och bärgade enkelt hem segern. Grandelius fortsätter därmed imponera och han är nu med i den absoluta toppstriden, med 6 poäng av 8 möjliga och på 8:e plats, endast en halva bakom en ledande kvartett.

GM Pia Cramling fortsätter vara förlustfri. Svenskan möter den ena 2500+ spelaren efter den andra och visar inga svaghetstecken. I åttonde ronden mötte hon argentinaren GM Alan Pichot och spelade remi vilket innebär att hon har tagit 5 poäng. En poäng mer än näste svensk i tabellen, vilket är GM Juan Bellon som i den åttonde ronden fick se sig besegrad av indiske IM Prasanna. Lika många poäng som Bellon har sedan GM Erik Blomqvist som spelade remi i åttonde ronden mot en rysk FM vid namn Goriatchkin och GM Ralf Åkesson som vann över en i sammanhanget relativt lågt rankad spanjor.

IM Nils-Gustaf Renman förlorade mot GM Johan Salomon från Norge och ligger kvar på 3½ poäng.

Nionde och näst sista ronden spelas imorgon klockan 15 och då möter Granelius kinesen GM Wang Hao. I ett svenskmöte spelar sedan Åkesson och Bellon mot varandra.

Turneringshemsidan

Schack i skolans nyhetsbrev

Jan302018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer handlar om vikten av att variera sin schackundervisning, och så är det dags för andra delen i Schackmattskolan och Roligaste övningen! Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Gibraltar: En dag i remins tecken

Jan302018

Remi blev dagens melodi bland de svenska titelspelarna i Tradewise Gibraltar Chess Festival. Med undantag för IM Nils-Gustaf Renman och GM Ralf Åkesson, som vann respektive förlorade sitt parti, så spelade svenskarna remi, i några fall mot högre rankade spelare.

Således mötte Sverigeettan GM Nils Grandelius ryssen GM Nikita Vitiugov som de senaste åren har etablerat sig som en 2700-spelare och som för fem år sedan faktiskt tog hem hela kalaset i Gibraltar. Grandelius är fortsatt med i toppstriden och har tätkontakt från sin 13:e plats. Han har tagit 5 poäng och har en poäng upp till ledande GM Hikaru Nakamura och GM David Howell som fortsätter imponera.

Näst bäst av svenskarna är fortsatt GM Pia Cramling som fortsätter prestera bra mot högre rankade spelare, och fortsatt är utan förlust. I sjunde ronden mötte hon tjeckiske GM Peter Michalik och spelade remi, vilket även maken GM Juan Bellon gjorde, mot IM Evgeny Zanan från Israel.

GM Erik Blomqvist mötte en tysk IM vid namn Lars Stark och spelade remi och GM Ralf Åkesson fick se sig besegrad av FM Eric De Haan från Nederländerna. Renman vann sedan över en lågt rankad peruansk spelare.

I toppen är det som sagt fortsatt Hikaru Nakamura som leder men han delar dock numera ledningen med engelsmannen David Howell. Howell har klättrat upp den flytande ratinglistan och har nu inte långt kvar innan han går om sin landsman Mickey Adams. Då blir han Englands högst rankade spelare och bryter den dominans som Adams och Nigel Short har haft på den fronten sedan tidigt 1990-tal.

Rond åtta spelas imorgon klockan 15, och lottningen föreligger i skrivande stund inte.

Turneringshemsidan

Rockaden vann Juniorlag-DM i Stockholm

Jan292018

SK Rockaden: Philip Sandberg, FM Felix Tuomainen, Edvin Trost, Leo Crevatin och Gustav Halvarsson.  Foto: Lars OA Hedlund

SK Rockaden: Philip Sandberg,
FM Felix Tuomainen, Edvin Trost,
Leo Crevatin och Gustav Halvarsson.
Foto: Lars OA Hedlund

SK Rockaden vann Elitserien i Stockholms Juniorlag-DM före Täby SK, och försvarade därmed sin DM-titel från 2017. De sex lagen mötes inbördes på Stockholms Schacksalonger under helgen, och Wasa och 4 Springare kom femma och sexa och flyttas därmed ner till Superettan.
Resultat
Bilder av Lars OA Hedlund

Nytt avsnitt av Schackpodden

Jan292018

schackpoddenEtt nytt avsnitt av Schackpodden är nu ute. I detta avsnitt talar Carl Fredrik Johansson och Jesper Hall om vad som händer i schackvärlden 2018. Ni hittar Schackpodden här.

Gibraltar: Vinst för Grandelius och Bellon

Jan282018

GM Juan Bellon. Foto: Lars OA Hedlund

GM Juan Bellon. Foto: Lars OA Hedlund

Makarna GM Pia Cramling och GM Juan Bellon verkar trivas bra i Gibraltar där båda imponerar stort i den öppna turneringen Tradewise Gibraltar Chess Festival. Cramling spelade i sjätte ronden remi mot argentinske GM Federico Perez och är fortfarande utan förlust. Hon har tagit 4 poäng på de sex ronderna och då hör det till saken att hon genomgående har mött högre rankade spelare.

Bellon mötte i sjätte ronden GM David Anton Gujierro (2666) och vann vilket innebär att han har tagit 3½ poäng och även han mött genomgående starkare spelare. GM Nils Grandelius är alltjämt högst placerad av svenskarna eftersom han vann i sjätte ronden, mot tyska IM Elizabeth Pähtz. Grandelius har tagit 4½ poäng vilket ger honom en tiondeplatse med en poäng upp till ledande GM Hikaru Nakamura som i sjätte ronden lämnade sin första halvpoäng, till engelsmannen GM David Howell.

GM Ralf Åkesson förlorade mot unge tysken GM Donchenko och för GM Erik Blomqvist och IM Nils-Gustaf Renman spelade remi mot lägre rankade spelare.

I toppen är det som sagt alltjämt Hikaru Nakamura som leder men han visade dock i sjätte ronden att han är mänsklig och släppte en halva. Sjunde rondens lottning föreligger inte i skrivande stund.

Turneringshemsidan

Thomas Ernst vann Dala Open

Jan282018

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Det blev GM Thomas Ernst som tog hem segern i Dala Open som avgjordes på söndagen. Ernst tog 6 poäng på de sju ronderna och fick lika många poäng som Lars Madebrink men bättre kvalitetspoäng. Madebrink var för övrigt den som öppnade för Ernst seger då han överraskande slog förhandsfavoriten IM Jonathan Westerberg i sjätte ronden. Westerberg kom sedan trea med 5½ poäng.

Resultat på Chess-Results

Carlsen vinnare i Wijk aan Zee för sjätte gången

Jan282018

Från särspelet. Foto: Alina L'Ami/Facebook.

Från särspelet. Foto: Alina L’Ami/Facebook.

Publiken, både i spellokalen och på internet runtom i världen, fick sannerligen valuta för sina pengar i den sista ronden av Tata Steel Chess Masters i Wijk aan Zee. Inför ronden var världsmästaren Magnus Carlsen och hemmahoppet Anish Giri i delad ledning, en halv poäng före Shakriyar Mamedyarov och det var dessa tre som hade störst chans att vinna. Ingen av de tre möttes inbördes, vilket kanske hade varit optimalt ur ett marknadsföringsperspektiv, men spelade dock alla remi i sina respektive partier. Det innebar att Carlsen och Giri fick göra upp om turneringssegern i ett särspel med kortare betänketid.

Där visade Carlsen bortom allt tvivel att han är herre på täppan i snabb- och blixtschack, han vann det första partiet på ett typiskt Carlsen-manér och höll sedan tätt i andra och det räckte. Magnus Carlsen är alltså vinnare av årets upplaga av superturneringen i Wijk aan Zee. Det är hans sjätte seger i turneringen vilket han är bäst med i genom alla tider.

Giri kan trots förlusten i särspelet vara nöjd med sin prestation. Efter en lång period där han stundtals har blivit hånad av schackpubliken för sin benägenhet att spela remi har han visat att han är tillbaka med besked. På tredje plats kom sedan legendaren Vladimir Kramnik som även han gör sin bästa turnering på länge. Han vann över indiern Baskaran och tog sig därmed förbi Mamedyarov på kvalitetspoäng, båda fick 8½ poäng vilket för övrigt är en halv poäng mindre än Carlsen och Giri.

Turneringshemsidan

Gibraltar: Ingen vidare svenskdag – Nakamura i ensamt majestät

Jan282018

GM Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund.

Det blev ingen strålande svenskdag på Gibraltar i den femte ronden av Tradewise Gibraltar Chess Festival. En dag i remins och förlustens tecken, med GM Ralf Åkesson som undantaget. Åkesson vann sitt parti mot spanjoren FM Bernat Sarasols och det blev dagens enda svenska vinst. Sverigeettan GM Nils Grandelius fick ta sig an en av de 28 indier som deltar i högsta gruppen i Gibraltar, GM Das Debashis, och spelade remi vilket även GM Juan Bellon, som gör en bra turnering så här långt, gjorde.

Bellon som förlorade i första ronden mot engelsmannen GM David Howell, mer om honom senare, har sedan dess spelat mot tre betydligt högre rankade stormästare, varav två rankade över 2600, och spelat tre remier, samt vunnit mot den lägre rankade dansken Tavs Bjerre. GM Pia Cramling, som även hon har imponerat stort i Gibraltar, tog spelledigt i den femte ronden och får därmed en halv poäng.

GM Erik Blomqvist förlorade mot indiske IM Mohammad och IM Nils-Gustaf Renman dito mot en tysk GM vid namn Niclas Huschenbeth.

I toppen tuffar kungen av Gibraltar, även känd som GM Hikaru Nakamura, på. Han slog i femte ronden unge polacken GM Jan-Krzysztof Duda och är alltjämt felfri hittills och i ensam ledning. Närmast honom kommer David Howell och ryssen GM Mikhail Antipov som båda har släppt en halva. Det faller på Howells lott att försöka hejda Nakamura i nästa rond, en uppgift som uppenbarligen är svår på Gibraltar. Nakamura har för övrigt klättrat tre platser på den flytande rankinglistan och är nu rankad femma i världen.

Rond sex spelas imorgon klockan 15 och då möter Grandelius tyskan IM Elisabeth Pähtz, Pia Cramling möter GM Federico Perez från Argentina och Åkesson får ta sig an tysken GM Alexander Donchenko.

Turneringshemsidan

Kamp in i kaklet i Wijk aan Zee

Jan272018

Kommer Giri att sträcka händerna mot himlen som segergest imorgon? Foto: Alina L'Ami/Facebook.

Kommer Giri att sträcka händerna mot himlen som segergest imorgon? Foto: Alina L’Ami/Facebook.

Ledartrion blev ledarduo i den näst sista ronden av Tata Steel Chess Masters i nederländska Wijk aan Zee. Shakriyar Mamedyarov spelade en mycket kort remi mot engelsmannen Gawain Jones och då tog Anish Giri och Magnus Carlsen tillfället i akt och rykte i toppen. Inför sista ronden delar alltså Giri och Carlsen ledningen och vi har en rafflande slutrond att se framemot. Kommer Giri att ta sin första seger någonsin i en superturnering eller vinner Carlsen ännu en gång, och blir han därmed den som har flest vinster i Wijk aan Zee-turneringens historia? Kan Mamedyarov bli en joker i leken och ta hem segern trots allt?

Carlsen mötte i tolfte ronden ryssen Maxim Matlakov och kunde avveckla till ett fördelaktigt slutspel och då finns det ingen som är bättre än just Carlsen, Matlakov kunde bara våndas medan världsmästaren successivt manövrerade ut honom. Giri i sin tur mötte fjolårets succéman, indiern Baskaran som inte alls har varit i samma slag som ifjol, och indiern fick finna sig i att bli totalt utspelad. Giri ser oerhört stark ut, han spelar med stort självförtroende och fokuset är uppenbarligen tillbaka.

På en delad fjärdeplats kommer sedan startfältets åldermän och ex-världsmästare, Vishy Anand och Vladimir Kramnik som hittills har imponerat stort. De har en poäng upp till ledarduon och då det är högst osannolikt att både Giri och Carlsen skulle få för sig att förlora är Anands och Kramniks chanser att vinna turneringen nog mest teoretiska.

Slutronden börjar klockan 12 imorgon och då har Carlsen svart mot Karjakin medan Giri har svart mot Wei Yi och Mamedyarov har vit mot Anand.

Turneringshemsidan