RSS
 

Nyheter från schacksverige

Tillbaka på topp 100 – Grandelius vann över Andreikin i Reykjavík

Apr252017

Nils Grandelius är tillbaka på topp 100. Foto: Lars OA Hedlund.

Nils Grandelius är tillbaka på topp 100. Foto: Lars OA Hedlund.

Sverigeettan GM Nils Grandelius är tillbaka bland världens hundra högst rankade spelare, åtminstone på den flytande ratinglistan. Detta sedan han i sjunde ronden av Reykjavík Open besegrat ryssen Dmitry Andreikin i ett från svenskens sida mycket väl spelat slutspel. Grandelius fick ett fördelaktigt slutspel och pressade den ryska stjärnan hårt och till slut gjorde Andreikin en miss som svensken utnyttjade till fullo. Som alla slutspel ett mycket lärorikt sådant.

Vinsten innebär att Grandelius nu har 2659 i flytande rating och har i Grenke Open och Reykjavík Open klättrat med 28 platser på den flytande listan, till 98:e plats. Den innebär vidare att han fortsatt är i delad ledning i Reykjavík Open, tillsammans med fyra andra spelare, inklusive Malmö-stjärnan Baadur Jobava och fjolårets vinnare av turneringen, indiern Abhijeet Gupta. Samtliga har tagit 6 poäng.

GM Erik Blomqvist fortsätter att vinna mot lägre rankade spelare och har nu tagit fyra raka vinster efter sin olyckliga andra dag i turneringen där han förlorade båda sina partier. Blomqvist har 5 poäng på de sju ronderna och ligger för närvarande på 23:e plats. Bakom sig i tabellen har Blomqvist namnkunniga spelare som stormästarna Alexei Shirov, Alexander Beliavsky, Gawain Jones och Sergei Movsesian.

IM Björn Ahlander förlorade i sjunde ronden mot Islands legendar GM Jóhann Hjartarson som ju har gjort en lyckad comeback och är regerande isländsk mästare och kommer att delta i NM i Växjö i sommar.

Sjunde ronden spelas idag klockan 17 och då får Nils Grandelius möta Baadur Jobava på första bordet medan Blomqvist möter tysken Jakob Pfreundt och Ahlander får ta sig an indiern Rajdeep Sarkar.

Turneringshemsidan

Mamedyarov leder i Shamkir

Apr252017

Fyra ronder är nu spelade av Vugar Gashimovs minnesturnering i Shamkir i Azerbajdzjan. Denan superturnering är numera en av de starkaste som spelas årligen men denna gång saknas dock ett gäng toppspelare, inklusive de första årens vinnare världsmästaren Magnus Carlsen. Ifjol vanns turneringen, oväntat, av hemmaspelaren Shakriyar Mamedyarov, som liet oväntat har tagit ledningen i årets upplaga med 3 poäng.

De flesta hade nog väntat sig att Wesley So som varit i strålande form det senaste året och som spelade 67 partier i följd utan förlust skulle vinna även denna turnering men efter en bortsättning i första ronden mot just Mamedyarov har So inte kunnat hitta rytmen och spelat tre raka remier. Han ligger därmed 1½ poäng Mamedyarov och ser inte ut att kunna blanda sig i medaljsnacket.

Fyra spelare delar andra platsen, med 2½ poäng. Dessa är Michael Adams, Veselin Topalov, Pavel Eljanov och Vladimir Kramnik.

Femte ronden spelas idag klockan 13 svensk tid och imorgon är det spelledigt.

Turneringshemsidan

Reykjavík Open: Grandelius med remi mot Giri – Andreikin nästa

Apr242017

Nils Grandelius spelade på första bord i sjätte ronden av Reykjavík Open och mötte där ingen mindre än tidigare världstvåan Anish Giri från Nederländerna. Båda har haft en bra start på turneringen, vunnit sina fyra första partier och spelat remi i det femte och även i det sjätte partiet spelade de remi, mot varandra. Spelarna avvecklade ganska snabbt till ett sådant där slutspel som är jämnt men där det gäller att hålla tungan rätt i mun, eller pjäsen rätt i hand om man så vill, och då båda spelade mycket precist blev utfallet som sagt remi. Grandelius och Giri har nu tagit 5 poäng på de sex ronderna och är fortsatt i delad ledning med 14 andra spelare, bland dem stjärnor som Dmitry Andreikin, Zoltan Almasi och Gata Kamsky.

Där är också 14-åriga indiskan WIM Vaishali R, stora syster till världens yngste IM Praggnanandhaa R. Hon har i de två senaste ronderna vunnit över två GM varav den ena var Filippinernas legendariske GM Eugenio Torre.

GM Erik Blomqvist vann i sjätte ronden över FM Eivind Olav Risting från Norge och närmar sig nu toppen igen efter sin dubbelförlust i ronderna två och tre. Han har 4 poäng och är med det tredje bäst svensk då IM Björn Ahlander har tagit 4½ poäng.

I rond sju som spelas idag klockan 17 möter Grandelius Dmitry Andreikin medan Björn Ahlander får möta GM Jóhann Hjartarson från Island och Erik Blomqvist möter FM Guðmundur Gíslason, även han från Island.

Turneringshemsidan

Brandy Paltzer vann Super Fun Girlz Cup

Apr242017

418_Brandy_Paltzer16 spelare deltog i Super Fun Girlz Cup, som spelades på Stockholms Schacksalonger igår. Vinnare blev Brandy Paltzer före Linnea Johansson Öhman och Khadija Salim.
Resultat

Stockholmsdominans i Skollags-SM

Apr232017

Vallatorpsskolan, lågstadiet Foto: Lars OA Hedlund

Vallatorpsskolan, lågstadiet Foto: Lars OA Hedlund

Idag spelades de avslutande ronderna i årets Skollags-SM, och efter att gymnasieklassens segrare korats redan igår var det dags för de tre återstående åldersklasserna att avgöras. Hemmadistriktet Stockholm dominerade stort utom i högstadieklassen där Jensen grundskola från Västerås vann före Killebäcksskolan från Södra Sandby. Lagen spelade oavgjort inbördes och vann återstående matcher, men partipoängen fällde avgörandet till västeråsarnas fördel. Trea blev Engelbrektsskolan, Stockholm.
Den största klassen var mellanstadiet med 23 deltagande lag, och här segrade Maria Elementarskola, Stockholm, med 15 matchpoäng av 16 möjliga. Tvåa blev en annan Stockholmsskola, Kvarnbyskolan som hade samma match- och partipoäng som trean Vallatorpsskolan, Täby, och tog silvret tack vare vinst i det inbördes mötet.
I lågstadieklassen startade 15 lag, och svenska mästare blev Vallatorpsskolan på samma matchpoäng som tvåan Stocksundsskolan, Stockholm. På tredje plats slutade Västerås Montessoriskola.
Alla resultat

Christopher Lissäng Stockholmsmästare i blixt

Apr232017

Christopher Lissäng Foto: Lars OA Hedlund

Christopher Lissäng Foto: Lars OA Hedlund

Christopher Lissäng från Stockholms SS vann Stockholmsmästerskapet i blixt, som spelades på Stockholms Schacksalonger igår. Han tog 13½ poäng på de arton ronderna och vann före Deniz Arman, Krum Berovski och Markus Öhrndahl, alla med 12½ poäng. 38 spelare deltog.
Resultat

Reykjavík Open: Grandelius får möta Giri

Apr232017

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

Fem ronder av tio har nu spelats i Reykjavík Open och GM Nils Grandelius är i allra högsta grad iblandad i toppstriden. Efter fyra vinster i de fyra första ronderna spelade Sverigeettan i femte ronden remi mot formstarke engelsmannen GM Gawain Jones och de två är bland tio spelare som delar ledningen i turneringen med 4½ poäng. Bland andra i den gruppen återfinns favoriterna Anish Giri, Dmitry Andreikin och Baadur Jobava.

IM Björn Ahlander har fått en mycket bra inledning och med 4 poäng är han på elfte plats. GM Erik Blomqvist har kommit igen bra efter de två tunga förlusterna i ronderna två och tre men han har dock inte mött något starkt motstånd hittills och har en del kvar att bevisa.

I sjätte ronden som spelas imorgon klockan 17 får Grandelius möta världsstjärnan Anish Giri, svensken har svart.

Turneringshemsidan
Svenskarnas resultat på Chess-Results

Grenke Classic: Idel remier i sista ronden

Apr232017

Samtliga partier i slutronden av superturneringen Grenke Chess Classic i tyska Baden-Baden slutade med remi. Det var dock inga händelselösa partier och exempelvis blev drabbningen mellan den redan klare segraren Levon Aronian och Fabiana Caruana stenhård. Aronian såg ut att gå mot vinst, den fjärde raka, men amerikanen Caruana kämpade hårt och kunde rädda remin. Även partiet mellan världsmästaren Magnus Carlsen och Maxime Vachier-Lagrave blev ett intensivt sådan och norrmannen fick en fördel men kunde inte kapitalisera på den då MVL försvarade sig väl och till slut mynnade partiet ut i ett tornslutspel där ingen av spelarna kunde försöka forcera utan att själv utsätta sig för en stor förlustrisk.

Aronian som redan var klar segrare fick 5½ poäng på de sju ronderna, 1½ poäng mer än Carlsen och Caruana som delade andra platsen.

Turneringshemsidan

Dam-EM: Pia Cramling på 21:a plats – remi i sista ronden

Apr222017

GM Pia Cramlings sista parti i årets upplaga av indviduella EM för damer som avslutades i Riga idag blev en ganska avslagen historia. Partiet kan i princip beskrivas som en transportsträcka från start till remin som togs efter 30 drag då det knappast ens fanns en teoretisk chans för någon av spelarna att vinna. Motståndaren IM Sabrina Vega Gutierrez från Spanien utjämnade i stort sett direkt och ingen av spelarna fick någon fördel att tala om under hela partiet.

Remin innebär att Pia fick 7 poäng på de elva ronderna och hamnade på 21:a plats i turneringen, vilket inte räcker till direktkvalificering till VM-cirkusen. Vinnare av EM blev georgiskan GM Nana Dzagnidze som var i förarsätet under stora delar av turneringen. Hon fick 8½ poäng, en halv poäng mer än ryskorna WGM Aleksandra Goryakchina och IM Alisa Galliamova.

Turneringshemsidan

Rosendalsgymnasiet SM-vinnare för skollag

Apr222017

Rosendalsgymnasiets vinnande lag. Foto: Lars OA Hedlund

Rosendalsgymnasiets vinnande lag. Foto: Lars OA Hedlund

Idag inleddes årets Skollags-SM i Hägerstensåsens Medborgarhus i Stockholm, och totalt kom 50 lag till start i de fyra åldersklasserna. I gymnasieklassen blev det dock bara två deltagande lag, och därför avgjordes den redan under lördagen. Vinnare blev Rosendalsgymnasiet från Uppsala som besegrade Globala gymnasiet från Stockholm klart.
I övriga klasser återstår två eller tre ronder, och inför sista dagen leder Jensen grundskola, Västerås, högstadieklassen, Maria Elementarskolan från Stockholm mellanstadieklassen och Stocksundsskolan från Danderyd i lågstadiet.
Alla resultat

Stark trio uttagen till NM i Växjö

Apr222017

338_GM_Nils_Grandelius_SMgruppen406_GM_Evgenij_Agrest338_GM_Erik_Blomqvist
Inför Nordiska mästerskapet, som arrangeras i Växjö den 26 juni-2 juli, har förbundskapten Anders Wengholm tagit ut tre spelare att representera Sverige i den öppna klassen. Det är ratingettan Nils Grandelius, Eksjö SK (2641) och ratingtvåan Evgenij Agrest, SK Team Viking (2600) samt den regerande nordiska mästaren och Sverigemästaren Erik Blomqvist, SK Rockaden Stockholm (2548).
-Det är min bedömning att dessa tre har de största chanserna att vinna den öppna klassen, kommenterar Anders Wengholm. Grandelius och Agrest är ratingstarkast just nu och Blomqvist har hög aktivitet och är regerande mästare.
Nordiska mästerskapen har i den öppna klassen en total prispott på 15.000 Euro varav 40.000 kronor går till vinnaren. Dessutom får vinnaren en plats i höstens World Cup, där man är med i kvalificeringen till att bli världsmästare Magnus Carlsens utmanare.
Utöver den öppna klassen arrangeras Nordiska mästerskapen för veteraner i två klasser (50+ och 65+) samt för damer.

Anmälda spelare
Webbanmälan
Inbjudan

Foton: Lars OA Hedlund

Dam-EM: Pia vinnare igen – Dzagnidze mot EM-titeln

Apr212017

I tionde och näst sista ronden av individuella Dam-EM i Riga blev GM Pia Cramling vinnare igen då hon på ett övertygande sätt slog IM Nastassia Ziaziulkina från Vitryssland. Efter öppningen tog Pia över befälet och släppte det aldrig. Hon hade en spatial fördel och dessutom betydligt starkare bönder och inga svagheter i ställningen. Svenskan vann sedan en pjäs och även om Ziaziulkina hade ett par fribönder på damflygeln så blev dessa aldrig farliga och Pia kunde lugnt och metodiskt ro hem vinsten.

Därmed har hon tagit ett stort steg mot att hamna på någon av de åtråvärda 14 första platserna som ger kvalificering till VM-cirkusen. Pia är nu med sina 6½ poäng på 16:e plats med en rond kvar att spela och vinner hon sitt parti i sista ronden är saken biff. Leder gör georgiskan GM Nana Dzagnidze som slog GM Monika Socko i tionde ronden och har därmed tagit 8 poäng, en halv poäng mer än WGM Aleksandra Goryakchina från Ryssland.

Sista ronden spelas imorgon klockan 10:15 och då möter Pia spanjorskan IM Sabrina Vega Gutierrez.

Turneringshemsidan

Grenke Classic: Aronian klar vinnare med en rond kvar

Apr212017

Levon Aronian har redan säkrat segern i Grenke Chess Classic. Foto: Turneringshemsidan.

Levon Aronian har redan säkrat segern i Grenke Chess Classic. Foto: Turneringshemsidan.

Med en rond kvar att spela har Levon Aronian redan säkrat segern i superturneringen Grenke Chess Classic i tyska Baden-Baden. I sjätte ronden levererade Aronian ännu ett vinstparti, denna gång mot Hou Yifan som efter den fina starten har haft det lite trögare, samtidigt som Magnus Carlsen och Fabiano Caruana spelade remi, mot Arkadij Naiditsch respektive Matthias Blübaum. Det innebär att Aronian nu har ointagliga 5 poäng på de sex ronderna och Carlsen och Caruana har tagit 3½ poäng var.

Aronian fick tidigt ett litet övertag i partiet mot Hou Yifan. Han kunde offra en bonde för mer aktivitet och med löparparet som dominerade i centrum kunde han forcera fram ett fördelaktigt slutspel där han till slut hade två merbönder, varav den ena var en fribonde på a-linjen och istället för att våndas i ett långt och tröttsamt, men samtidigt hopplöst, slutspel valde Hou Yifan att ge upp. Ett välspelat parti av armeniern som visar sig från sina bästa sidor i Baden-Baden (han har vunnit alla sina partier där).

Partiet mellan Naiditsch och Carlsen blev intensivt. Naiditsch är en aggressiv och irrationell spelare som kan slå vem som helst på en bra dag, vilket Carlsen har fått erfara ett par gånger, men ingen bemästrar komplikationer lika bra som världsmästaren från Norge som höll emot väl och remi blev utfallet.

Sjunde och sista ronden spelas imorgon klockan 15 och då möts Aronian och Caruana samt Carlsen och Maxime Vachier-Lagrave.

Turneringshemsidan

Shamkir: Den förlustfria sviten bruten

Apr212017

Shakriyar Mamedyarov blev först att slå Wesley So sedan sommaren 2016. Foto: Turneringshemsidan.

Shakriyar Mamedyarov blev först att slå Wesley So sedan sommaren 2016. Foto: Turneringshemsidan.

Förlustfria sviter liksom alla andra goda ting tar förr eller senare slut. Det fick världstvåan Wesley So erfara i första ronden av Vugar Gashimovs minnesturnering i Shamkir i Azerbajdzjan då hans förlustfria svit om 67 partier fick ett abrupt slut. Detta genom en grov blunder i extrem tidsnöd mot fjolårets vinnare, Shakriyar Mamedyarov, som tackade och bugade. Annars är det Mamedyarov som är en aggresiv spelare som har gjort sig känd för att ibland göra enorma blundrar men denna gång kunde han trycka fram sin bonde, parera schacken och So kunde ge upp då han var helt förlorad. I och med förlusten föll So ner från andra platsen på den flytande världsrankingen.

Man bör självklart inte räkna bort So från snacket om segern i turneringen, han är trots allt en av  världens absolut bästa spelare och det blir man inte utan att kunna studsa tillbaka efter en besvikelse och So har dessutom visat prov på en enorm fokuseringsförmåga genom att ta sig igenom den märkliga konflikt som uppstått mellan hans familj och hans amerikanska välgörare.

Att Sos förlust är den stora nyheten från första ronden i Shamkir är så klart fullt rimligt men det har spelats ytterligare fyra partier i ronden. Ukrainas Pavel Eljanov vann över den andra hemmaspelaren, Teimur Radjabov, medan Sergey Karjakin spelade remi mot Indiens Pentala Harikrishna och ex-världsmästaren Veselin Topalov från Bulgarien spelade remi mot engelsmannen Mickey Adams. Rondens längsta parti var mötet mellan polacken Radoslaw Wojtaczek och turneringens andre ex-världsmästare, Vladimir Kramnik, där den senast nämnde försökte febrilt att krama det vatten ur sten men fick till slut nöja sig med remi.

Rond 2 spelas imorgon klockan 13.

Turneringshemsidan

Reykjavík: Grandelius med i toppen – bedrövlig dag för Blomqvist

Apr212017

GM Nils Grandelius har vunnit samtliga sina tre inledande partier i Reykjavík Open. I dubbelronden på torsdagen mötte han i det senare partiet norrmannen IM Johan-Sebastian Christiansen och vann och är därmed en av femton spelare som ännu inte har förlorat poäng. GM Erik Blomqvist å andra sidan hade en bedrövlig dag och förlorade mot två betydligt lägre rankade spelare, en holländsk FM med 2230 i rating och en engelsman med 2113.

IM Björn Ahlander har tagit 2 poäng, liksom Johan Sigeman och Björn Sarén.

Fjärde ronden spelas idag klockan 17 svensk tid.

Turneringshemsidan

Superturneringen i Shamkir inleds idag

Apr212017

Wesley So är favorit att vinna i Shamkir. Foto: Turneringshemsidan.

Wesley So är favorit att vinna i Shamkir. Foto: Turneringshemsidan.

Samtidigt som många av världens starkaste spelare gör upp om segern i Grenke Classic i i tyska Baden-Baden samlas resten av världseliten i Azerbajdzjan där nästa stora begivenhet i schackvärlden börjar i staden Shamkir. Det är fjärde upplagan av Gashimov Memorial som hägrar, och världseliten fortsätter hedra minnet av den mycket omtyckte Vugar Gashimov som gick bort i hjärncancer i januari 2014, endast 27 år gammal.

I spetsen av det tio man starka startfältet är världstvåan Wesley So och med tanke på hans framgångar de senaste månaderna måste han anses vara favorit men utmanas dock av sådana som Vladimir Kramnik och fjolårets vinnare, Gashimovs landsman, Shakriyar Mamedyarov. Även utmanaren i fjolårets VM-match, Sergey Karjakin skulle kunna placera sig högst och sannolikt kommer kampen att stå mellan några av dessa fyra spelare.

Första ronden spelas idag och schack.se kommer att publicera regelbundna rapporter från turneringen.

Turneringshemsidan

Grenke Classic: Första vinsten för Carlsen – går Aronian att hejda?

Apr212017

Världsmästaren Magnus Carlsen vaknade till liv i femte ronden av Grenke Chess Classic i Baden-Baden och spelade fullständigt ut tysken Georg Meier. Carlsen tog över i mittspelet och dominerade partiet fullständigt och Meier hade ingenting att sätta i mot. Det var norrmannens första vinstparti i turneringen och i och med helpoängen tar han ett kliv upp i tabellen och delar nu andra platsen med Hou Yifan och Fabiano Caruana.

Samtliga har tagit 3 poäng på de fem ronderna och ligger en hel poäng bakom Levon Aronian som nu verkar ha hittat formen och liksom Carlsen var dominant i partiet mot Arkadij Naiditsch. Aronian har som sagt tagit 4 poäng på de fem ronderna och ser ut att gå mot seger i denna starka turnering.

I sjätte ronden möter han Hou Yifan som också är i strålande form och skulle utan tvekan kunna sätta ett hack i skivan för armeniern. Carlsen möter Naiditsch i sjätte ronden, en spelare han har förlorat mot två gånger men dock har plusstatistik mot.

Turneringshemsidan

Dam-EM: Pia fortsatt på 26:e plats

Apr212017

I nionde ronden av Dam-EM i Riga var det Azerbajdzjans IM Gulnar Mammadova som satte sig vid brädet mot GM Pia Cramling och i ett intensivt parti såg svenskan tidvis ut att ha en fördel men den var aldrig stor nog för att hon skulle kunna skaka om Mammadova riktigt ordentligt. Den senastnämnda hade en sund ställning och spelade bra och till slut fick de två enas som remi i en ställning som var utan svagheter från någons sida.

Därmed har Cramling tagit 5½ poäng på de nio ronderna, är fortfarande utan förlust, och ligger fortsatt på 26:e plats i en turnering där de 14 bästa kvalificerar sig till VM-cirkusen. För att vara säker med att komma dit krävs det nog att Cramling vinner minst ett av sina två återstående partier. I tionde ronden möter hon IM Nastassia Ziaziulkina från Vitryssland. Rondstart är i vanlig ordning klockan 14 svensk tid.

Turneringshemsidan

Schack i skolans nyhetsbrev

Apr202017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckan handlar det om hur man kan träna inför riksfinalen i Schackfyran. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Dam-EM: Tredje raka remin för Cramling

Apr192017

GM Pia Cramling spelade en kort remi mot ukrainskan WGM Nataliya Buksa i åttonde ronden av Dam-EM i Riga. Det blev sicilianskt och Buksa som hade vit använde sig av en Maroczy-bindning vilket ger svart ett trångt spel. När Pia valde att stöta i centrum avvecklades ställningen till ett mycket jämnt slutspel som ingen av spelarna verkade ha något större intresse att spela och efter 22 drag enades de om remi.

Det var Cramlings tredje raka remi efter två raka vinster och nu har hon tagit 5 poäng på de åtta ronderna. Det innebär att hon med tre ronder kvar ligger 1½ poäng bakom ledande GM Nana Dzagnidze och WGM Aleksandra Goryakchina. Cramlings möjligheter att återigen bli Europamästare är således i stort sett borta men då de fjorton första platserna i EM kvalificerar till VM-cirkusen har hon fortfarande möjlighet att kvalificera sig dit. Efter åtta ronder är svenskan på 26:e plats.

I rond nio som spelas imorgon klockan 14 möter Cramling IM Gulnar Mammadova från Azerbajdzjan.

Turneringshemsidan

Grenke Classic: Aronian tar över ledningen

Apr192017

Levon Aronian. Foto: Turneringshemsidan.

Levon Aronian. Foto: Turneringshemsidan.

För några år sedan när Magnus Carlsen höll på att befästa sin dominans i världstoppen var en spelare i särklass näst bäst. Armeniens Levon Aronian var utan tvekan världens näst bästa spelare efter Carlsen och anförde sitt landslag till tre OS-guld under perioden 2006-2012. I det schacktokiga Armenien har han ungefär samma status som Zlatan Ibrahimovic i Sverige. De senaste åren har Aronian inte varit lika prominent i schackvärlden men är alltjämt en av världens absolut bästa och i Grenke Chess Classic har han nu tagit över ledningen efter fyra ronder.

I fjärde ronden vann Aronian över hemmaspelaren Matthias Blübaum samtidigt som kinesiskan Hou Yifan, som hittills varit i det närmaste felfri, åkte på pumpen mot Maxime Vachier-Lagrave. Världsmästaren Carlsen mötte den spelare som de senaste åren övertagit Aronians plats som den näst bäste i världen, Fabiano Caruana, men det blev ett relativt händelsefattigt parti och de två enades om remi via dragupprepning.

Det innebär att Aronian nu är i ledning med 3 poäng, en halv poäng före Arkadij Naiditsch, Hou Yifan och Caruana och en poäng före MVL och Magnus Carlsen.

Imorgon spelas rond fem, klockan 15, och då möts Aronian och Naiditsch, Caruana och MVL, Meier och Carlsen samt Hou Yifan och Blübaum.

Turneringshemsidan

Reykjavík Open: Väntade resultat i första ronden

Apr192017

Det blev inga större skrällar i första ronden av Reykjavík Open som spelades idag. På alla toppbord vann de högre rankade mot de lägre rankade, som väntat, och det innebär att stormästarna Nils Grandelius och Erik Blomqvist samt IM Björn Ahlander vann mot sina lägre rankade motståndare.

Imorgon spelas två ronder, och dagens första rond spelas klockan 11 svensk tid. Då får Grandelius möta indiern FM Rajdeep Sarkar och Blomqvist möter FM Dimitri van Leent från Nederländerna.

Turneringshemsidan

Två veckor till Kvibergspelen

Apr192017

KvibergspelenDrygt två veckor återstår till premiären av Kvibergspelen, som är den sjunde och näst sista GP-tävlingen säsongen 2016/17. Arrangören meddelar att det fortfarande finns enstaka hotellrum kvar på Kviberg Park Hotel & Conference, men att dessa kommer att släppas till allmänheten den 21 april. 21 april är också det datum som ordinarie anmälningsavgift 600 kr börjar gälla, anmälan och betalning innan dess ger 100 kr lägre avgift.
För närvarande är omkring 130 spelare anmälda till tävlingen, däribland sex stormästare med Eduardas Rozentalis, Hans Tikkanen och Jonny Hector som högst rankade.
Mer information finns på turneringshemsidan, och missa inte heller intervjun med tävlingsledare Anders Pettersson på SS Manhems Youtube-kanal.
Alla anmälda spelare
Webbanmälan

GP-magasinet: Påskturneringen

Apr192017

Hur gick det till när Hans Tikkanen vann i Påskturneringen? Varför blir det ofta taktiska fyrverkerier i Deniz Armans partier? Det och mycket annat får du svar på i GP-magasinet om Påskturneringen med Jesper Hall som programledare och Anders Sandström som reporter.

Kommentera gärna genom att gå in på Youtubesidan eller maila feedback till axel.smith@schack.se

Tolv svenskar i Reykjavík Open

Apr182017

Nils Grandelius är rankad 10:a i Reykjavík. Foto:Lars OA Hedlund

Nils Grandelius är rankad 10:a i Reykjavík. Foto:Lars OA Hedlund

Imorgon inleds öppna turneringen Reykjavík Open 2017 och i vanlig ordning är det svenska deltagandet stort. Stormästarna Nils Grandelius och Erik Blomqvist är bland deltagarna liksom IM Björn Ahlander och Johan Sigeman. Utöver dem deltar åtta svenskar i turneringen.

Högst rankad och förhandsfavorit är holländska världsstjärnan Anish Giri och utöver honom är två spelare rankade över 2700 anmälda, Dmitry Andreikin och Baadur Jobava. Dessutom är en hel del välkända spelare anmälda eller vad sägs om legendarer som Alexei Shirov, Gata Kamsky, Alexander Beliavsky och Eugenio Torre. Nils Grandelius är rankad 10:a och Blomqvist 22:a och förhoppningsvis kan de följa upp sina fina prestationer i Grenke Open respektive Fagernes med bra placeringar i Reykjavík.

Schack.se kommer att rapportera dagligen från turneringen.

Turneringshemsidan

Ornstein och Westerberg leder GP-serien

Apr182017

IM Axel Ornstein. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Axel Ornstein. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Jonathan Westerberg. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Jonathan Westerberg. Foto: Lars OA Hedlund.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter Påskturneringen i Norrköping som var den sjätte delturneringen i Svenskt Grand Prix 2016/2017 är IM Axel Ornstein och IM Jonathan Westerberg i ledning i GP-serien. De båda har tagit 31½ poäng i sina fem bästa turneringar och leder med en halv poäng före fjolårets vinnare och vinnaren i Påskturneringen, GM Hans Tikkanen som följaktligen har tagit 31 poäng och sin tur är en halv poäng före stormästarkollegorna Thomas Ernst och Tiger Hillarp Persson.

På sjätte plats kommer sedan junioren FM Milton Pantzar som tagit 27 poäng i sina fem bästa turneringar.

I Lilla Grand Prix leder Adam Morell, LASK, och Per-Olov Sandgren, SA Fenix Springaren, med 26 poäng och på tredje plats kommer Alexander Ström-Engdahl, SS Manhem, med 24 poäng.

Två turneringar återstår av GP-serien, Kvibergsspelen i Göteborg och Deltalift Open i Tylösand.

Ställningen i GP-serien
Ställningen i Lilla-GP

Richard Persson vann Påsksnabben

Apr182017

Årets upplaga av Påsksnabben lockade 34 deltagare ifrån klubbar i Skåne, Blekinge och Småland. Vinnare efter tio ronders blixt blev Richard Persson ifrån Malmö AS som tog 8½ poäng och var en poäng före tvåan David Ståhlberg, Ystads SS med 7½. På tredje plats kom Anders Svensson, Karlshamns Schacksällskap, också med 7½ poäng. Knislinge Schackklubb tackar alla som deltog i tävlingen.
Resultat

Dam-EM: Remi i sjunde ronden

Apr172017

GM Pia Cramling. Foto: Turneringshemsidan.

GM Pia Cramling. Foto: Turneringshemsidan.

Pia Cramling såg ut att gå mot vinst i sitt parti mot WIM Ulviyya Fataliyeva från Azerbajdzjan i sjunde ronden av Dam-EM men Fataliyeva försvarade sig skickligt och kunde skapa motspel som till slut ledde till remi. Det var en härligt intensivt parti där Cramling spelade ovanligt offensivt men hittade inte någon väg igenom Fataliyevas försvar och även om hon ledde med en bonde i slutställningen hade svenskan inga vägar att vinna. I slutställningen ser Fataliyevas d-bonde enormt farlig ut men den kan Cramling hejda när som helst genom att offra löparen och då får hon sannolikt vinstställning varför Fataliyeva valde remischackar.

I och med remin är Pia på 26:e plats efter sju ronder med 4½ poäng, en poäng bakom ledande Nana Dzagnidze. Imorgon är damerna spellediga och på onsdag spelas rond åtta. Då möter svenskan WGM Nataliya Buksa från Ukraina.

Turneringshemsidan

Femteplats för Grandelius i Grenke Open

Apr172017

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund

GM Nils Grandelius hamnade på en mycket meriterande femteplats i Grenke Chess Open som avgjordes på söndagen. Sverigeettan tog 1½ poäng i de två avslutande ronderna som spelades på Annandag påsk och slutade därmed med 7 poäng på de nio ronderna, en halv poäng bakom segraren Nikita Vitiugov från Ryssland. Vitiugov var en av fyra spelare som slutade på 7½ poäng, de andra var hans landsman Maxim Matlakov, fransmannen Etienne Bacrot och kroaten Zdenko Kozul. Vitiugov, Matlakov och Bacrot (i den ordningen) var turneringens tre högst rankade spelare.

I dagens första parti vann Granelius över polacken IM Daniel Sadzikowski och spelade sedan en snabb remi mot fransmannen GM Jules Moussard i den sista ronden. Det innebär som sagt att svensken, som inför turneringen var rankad tia, hamnar på femte plats vilket är med bred marginal godkänt.

Nu åker Grandelius till Island och spelar Reykjavík Open tillsammans med stormästerkollegan Erik Blomqvist och en handfull svenskar, bland dem IM Björn Ahlander och Johan Sigeman.

Turneringshemsidan

Grenke Classic: Hou Yifan fortsatt i ledning

Apr172017

De nya glasögonen till trots har världsmästaren Magnus Carlsen än så länge inte uppvisat någon större geist i tyska Karlsruhe där de tre första ronderna i superturneringen Grenke Chess Classic har spelats. I den tredje ronden mötte han tidigare damvärldsmästaren Hou Yifan som verkar vara i strålande form och Carlsen visade inga större ambitioner att vinna partiet utan lät kinesiskan föra spelet som det heter. I mittspelet fick Hou Yifan till ett bra tryck av den  som Magnus gillar att skapa och krama musten ur sina motståndare, men världsmästaren kunde försvara sig bra och avveckla till ett tornslutspel som var remiaktigt och de två tog remi via dragupprepning.

Det innebär att Hou Yifan är fortfarande utan förlust och fortfarande i ledning och inte nog med det, hon har redan mött de två förhandsfavoriterna i turneringen. I en så kort turnering som Grenke Classic är så är varje förlorad poäng värdefull och än så länge har kinesiskan spelat sina kort ut på ett optimalt sätt. Inte heller Carlsen har förlorat än så länge men å andra sidan har han inte vunnit än. Norrmannen har dock en förmåga att vakna till liv allteftersom turneringarna går och är absolut inte uträknad.

I övriga partier visade Fabiano Caruana att förlusten i första ronden, och den relativt svaga prestationen i amerikanska mästerskapen, var en väckarklocka och vann sitt andra parti på raken, mot tysken Georg Meier, turneringens lägst rankade spelare. Meiers landsman, Matthias Blübaum, som spelade remi i första ronden mot Carlsen, har inte varit så lyckosam sedan dess och förlorade sitt andra parti i rad, nu mot Arkadij Naiditsch, som tidigare spelade för Tyskland men nu representerar Azerbajdzjan. Slutligen vann Levon Aronian över Maxime Vachier-Lagrave som därmed förlorade sitt andra parti i turneringen.

Efter tre ronder leder som sagt Hou Yifan med 2½ poäng, en halva före Naiditsch, Caruana och Aronian och en poäng före Carlsen. Imorgon är spelarna lediga och reser till kurorten Baden-Baden i Schwartzwald där resterande fyra ronder spelas. Baden-Baden är en klassisk schackort och bland annat spelades en mycket stark turnering där år 1925, en turnering där de flesta av världens då bästa spelare, förutom Capablanca och Emanuel Lasker, deltog och vinnare blev Alexander Aljekin.

Turneringshemsidan

Zürich: Tredje raka för Naka

Apr172017

Hikaru Nakamura trivs med kortare betänketider och den schweiziska luften. Foto: Turneringshemsidan.

Hikaru Nakamura trivs med kortare betänketider och den schweiziska luften. Foto: Turneringshemsidan.

Hikaru Nakamura är vinnare av årets upplaga av Zürich Chess Challenge, eller Kortchnoi Zürich Chess Challenge som turneringen numera heter för att minnas den bortgångne legendaren som under den andra halvan av sin karriär representerade Schweiz. Blixtfantomen Nakamura var med i toppstriden redan innan annandagens blixtspel och väl där gjorde han vad som krävdes av honom för att säkra segern.

Amerikanen tog 5 poäng av sju möjliga i blixtdelen och sammanlagt fick han därmed ihop 15 av 21 möjliga poäng i turneringen. Två kom ryssen Ian Nepomniachtchi med 14 poäng (4 poäng i blixten) och  trea kom ex-världsmästaren Vishy Anand som tog 13½ poäng totalt, 4½ i blixten.

Vinsten i Zürich var Nakamuras tredje raka i denna prestigefyllda turnering.

Turneringshemsidan

Hans Tikkanen om segern i Påskturneringen

Apr172017

Anders Sandström har intervjuat Påskturneringens vinnare Hans Tikkanen.

Film från toppborden under den sista ronden:
Partierna Brynell-Arman och Hillarp-Tikkanen
Slutet av partier Hillarp-Tikkanen

Hans Tikkanen vann Påskturneringen

Apr172017

GM Hans Tikkanen. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Hans Tikkanen. Foto: Lars OA Hedlund.

Årets upplaga av anrika Påskturneringen i Norrköping är nu färdigspelad och vinnare blev GM Hans Tikkanen som ledde inför sista ronden och spelade då remi mot stormästarkollegan Tiger Hillarp. Samtidigit spelade GM Stellan Brynell och FM Deniz Arman remi och därmed var segern klar för Tikkanen.

Han skrapade ihop 7 poäng på de åtta ronderna, släppte endast två remier, och fick en halva mer än Hillarp, Brynell, Arman samt IM Jonathan Westerberg och FM Niels J Fries-Nielsen. FM Jan Lundin som ledde turneringen efter fem ronder kom sedan på sjunde plats, med bäst kvalitetspoäng av de sju spelare som tog 6 poäng.

Bästa veteraner blev IM Nils-Gustaf Renman och IM Axel Ornstein som båda tog 6 poäng, bästa dam blev WFM Emilia Horn som fick 4½ poäng och bäste juniorer blev Jung Min Seo och FM Milton Pantzar som fick 5½ poäng och lite bättre kvalitetspoäng än FM Andreas Tryggestad från Norge och Sören Bogö från Danmark.

I Lilla Påskturneringen spelade ledaren Khaled Shayya remi i sista ronden mot Alexander Ström-Engdahl och kom därmed först i mål. Liksom Tikkanen fick han 7 poäng på de åtta ronderna, en halva mer än Arvin Rasti.

Slutställning och resultat
Lars OA Hedlunds bilder

En vecka till Skollags-SM

Apr172017

Till helgen är det dags för årets Skollags-SM, som arrangeras av SK Rockaden och spelas på Hägerstensåsens medborgarhus i Stockholm 22-23 april. För närvarande är 48 lag anmälda, fördelade på 15 i lågstadiet, 20 i mellanstadiet, 9 i högstadiet och 4 i gymnasiet. Tävlingen inleds vid lunchtid på lördag, och därefer spelas sex ronder i de två äldsta klasserna och åtta i de två yngsta.
Alla anmälda lag med preliminära laguppställningar finns här och mer information finns i inbjudan.

Tikkanen tar över ledningen i Påskturneringen

Apr162017

GM Hans Tikkanen leder inför sista ronden. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Hans Tikkanen leder inför sista ronden. Foto: Lars OA Hedlund.

En rond återstår nu av Påskturneringen i Norrköping och efter söndagens spel har GM Hans Tikkanen tagit över ledningen i turneringen. Tikkanen slog i sina två partier Bo Adler och FM Jan Lundin som ju ledde inför söndagen. Tikkanen manövrerade ut Lundin i ett komplicerat slutspel och det var Lundins första förlust i turneringen. I söndagens första parti spelade han remi mot GM Stellan Brynell.

Efter sju spelade ronder har Hans Tikkanen endast släppt en remi och han är i ensam ledning, en halv poäng före Brynell samt GM Tiger Hillarp Persson och FM Deniz Arman som alla har tagit 6 poäng. Närmast efter dem kommer sedan sex spelare som tagit 5½ poäng, bland dem Jan Lundin, FM Håkan Rothén och GM Thomas Ernst.

Sista ronden spelas imorgon klockan 9 och då möts Hillarp Persson och Tikkanen samt Brynell och Arman.

I Lilla Påskturneringen leder hemmaspelaren Khaled Shayya med 6½ poäng, en poäng före de närmast jagande.

Resultat och ställning
Lars OA Hedlunds bilder

Söndagens filmer från Påskturneringen

Apr162017

Anders Sandström har intervjuat Niclas Ottenklev från Påskturneringens arrangörsstab.
Fler inslag:
Deniz Arman och Milton Pantzar analyserar efter sitt parti i den sjunde ronden.
Bildsvep från lördagens kvällsrond

Hou Yifan leder efter två ronder i Grenke Classic

Apr162017

Världsmästaren Magnus Carlsen spelar numera med glasögon. Foto: Turneringshemsidan.

Världsmästaren Magnus Carlsen spelar numera med glasögon. Foto: Turneringshemsidan.

Hou Yifan följde upp vinsten mot Fabiana Caruana i första ronden av superturneringen Grenke Chess Classic genom att vinna över tysken Georg Meier i andra ronden. Kinesiskan fick in en ganska tjusigt taktisk kombination i en ställning som var väldigt lurig och där Meier valde helt fel väg. Hou Yifan leder därmed, något oväntat turneringen efter två ronder då Arkadij Naiditsch som i första ronden slog Maxime Vachier-Lagrave fick se sig besegrad av en revanschsugen Caruana.

Även MVL var revanschsugen och slog i andra ronden Matthias Blübaum som ju hade hållit världsmästaren Magnus Carlsen stången i första ronden. Carlsen, som i denna turnering för första gången spelar med glasögon, spelade ett spännande parti mot Levon Aronian men kunde inte forcera armeniern trots en del taktiska finesser.

Efter två ronder leder således Hou Yifan med 2 poäng och på en poäng kommer sedan alla övriga spelare, förutom Meier och Blübaum som har tagit ½ poäng var. Den tredje ronden, som för övrigt blir den sista som spelas i Karlsruhe innan turneringen flyttar till Baden-Baden, spelas imorgon och då möts bland annat Hou Yifan och Carlsen samt Aronian och MVL.

Turneringshemsidan

Dam-EM: Remi för Cramling i jämnt parti

Apr162017

Efter två raka vinster tog GM Pia Cramling det lite lugnare i sjätte ronden av individuella Dam-EM i Riga. Hon mötte som svart ungerskan IM Anita Gara och det blev ett långt men jämnt parti där ingen av spelarna tillät några svagheter eller obalanser för motståndaren att jobba med. Till slut avvecklade man till ett tornslutspel där Cramling hade en merbonde men alla tornslutspel är som bekant remi, i synnerhet de där ena spelaren har bönder på g och h och den andra på h. Inte ens när tornen var bortbytta fanns det några vinstmöjligheter för Pia men å andra sidan löpte hon aldrig någon risk att förlora partiet.

Efter sex ronder har Cramling således tagit 4 poäng och ligger alltjämt en poäng bakom ledande WGM Aleksandra Goryachkina från Ryssland och georgiskan GM Nana Dzagnidze.

Sjunde ronden spelas imorgon och då möter Pia WIM Ulviyya Fataliyeva från Azerbajdzjan. På tisdag får spelarna sedan en välförtjänt vilodag inför slutkampen.

Turneringshemsidan

Grandelius fortfarande med i toppstriden trots förlust

Apr162017

Efter att ha tagit 5½ poäng på de sex första ronderna i Grenke Chess Open i tyska Karlsruhe stötte Sverigeettan GM Nils Grandelius på patrull i form av ryske GM Vladimir Fedoseev i den sjunde ronden. Ryssen fick en lite bättre ställning efter öppningen och kunde sedan successivt utöka sin fördel och i en ganska svår ställning i slutspelet gjorde Grandelius ett avgörande misstag och kunde ge upp omgående efter det.

Förlusten till trots är svensken fortfarande med i toppstriden och med två ronder kvar ligger han en poäng bakom ledande Fedoseev, som är i ensam ledning. I åttonde och näst sista ronden som spelas imorgon klockan 9 möter Grandelius polska IM Daniel Sadzikowski.

Turneringshemsidan

Tre svenska medaljplatser i Fagernes

Apr162017

GM Ralf Åkesson kom tvåa i sin grupp i Fagernes. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Ralf Åkesson kom tvåa i sin grupp i Fagernes. Foto: Lars OA Hedlund.

Det blev tre svenska medaljplatser i TV2 Fagernes-schackfestivalen som spelades färdigt i norska Fagernes på Påskdagen. I IM-gruppen vann GM Ralf Åkesson sitt parti i sista ronden mot norska underbarnet FM Tor Fredrik Kaasen och hamnade på andra plats med 6½ poäng, en halva bakom vinnaren IM Espen Lie från Norge.

I GM-gruppen vann Sverigemästaren GM Erik Blomqvist sitt parti mot australiensiske IM John Paul Wallace. Blomqvist samlade ihop 6 poäng och kom på tredje plats, en halv poäng bakom vinnaren GM Andriy Vovk från Ukraina och tvåan GM Boris Chatalbashev från Bulgarien. FM Erik Hedman gjorde också bra ifrån sig och vann i sista ronden över svenskbekantingen GM Eduardas Rozentalis. Det gav honom tionde plats, med 5½ poäng. FM Luis Couso fick 4 poäng och hamnade på 25:e plats och Mikael Arovén som hade en tung turnering kom sist med 1½ poäng.

Slutligen kom Anton Darnell på andra plats i Elo-gruppen, med 7 poäng på de nio ronderna.

Turneringen gav tre normer, i GM-klassen tog indiska underbarnet IM Nihal Sarin en GM-norm och det gjorde även FM Benjamin Arvola, från Norge, som därmed också säkrade IM-titeln. I IM-klassen fick FM Sebastian Mihajlov, även han Norge, en IM-norm.

Turneringshemsidan

Dam-EM: Cramling vann andra raka

Apr162017

GM Pia Cramling har börjat vädra blod och har tagit upp jakten på ledarna i individuella Dam-EM i Riga. I femte ronden vann hon sitt andra parti i rad och har nu tagit 3½ poäng på de fem ronderna. Det placerar henne på 16:e plats i tabellen, en poäng bakom ledande ryskan WGM Aleksandra Goryachkina, som leder ensam på 4½ poäng. Goryachkina tog befälet genom att slå WGM Zeinab Mamedyarova samtidigt som det blev remi i de övriga drabbningarna i toppen.

Pia Cramling mötte i femte ronden bulgariskan FM Gabriela Antova och fick tidigt ett övertag och vann en bonde och efter det var det spel mot ett mål som det heter i en annan sport. Bulgariskan fick ingen chans att kontra och Cramling tryckte successivt bort henne och avvecklade sedan till ett slutspel med en ohejdbar fribonde. Ett välspelat parti av svenskan som har fått upp ångan efter en lugn inledning.

I sjätte ronden spelar Pia svart mot IM Anita Gara från Ungern. Spelet drar igång Påskdagen klockan 14.

Turneringshemsidan

Jan Lundin leder i Norrköping

Apr162017

FM Jan Lundin. Foto: Lars OA Hedlund.

FM Jan Lundin. Foto: Lars OA Hedlund.

FM Jan Lundin är i ensam ledning efter andra speldagen i Påskturneringen i Norrköping. Lundin har vunnit samtliga sina fem partier och leder en halv poäng före en handfull spelare med 4½ poäng. Bland dem är stormästarna Hans Tikkanen, Tiger Hillarp Persson och Stellan Brynell samt Bo Adler som slog den fjärde stormästaren, Thomas Ernst, i femte ronden. Den femte spelaren i de jagande klungan är sedan hemmaspelaren Simon Rosberg.

Under andra speldagen vann Lundin över Markus Örndahl och Nicolaj Zadrusny men i sjätte ronden som spelas på Påskdagen klockan 10 får han ta sig an GM Stellan Brynell. Då möts även Simon Rosberg och Tiger Hillarp samt Hans Tikkanen och Bo Adler.

Resultat och ställning
Lars OA Hedlunds bilder

Remi var dagens melodi för svenska stormästarna i Fagernes

Apr162017

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund

GM Erik Blomqvist spelade remi i dagens rond i GM-gruppen i schackfestivalen i norska Fagernes. Motståndaren var norske GM Frode Urkedal och partiets slutskede var smått sannolikt där båda spelare hade varsitt torn och två fribönder på sjunde raden. Både promoverade men skillnaden var den att medan Urkedal kunde hålla sitt torn och ena bonden kvar på brädet så hade Blomqvist endast dam mot dam och torn och bonde på sjunde raden men svensken hade räknat på det och så länge han kunde schacka mot motståndarens kung var det lugnt. Urkedal kunde inte slippa schackarna och till slut enades de två om remi.

FM Erik Hedman vann sitt parti mot Ward Al-Tarbosh och Luis Couso förlorade mot IM Johannes Haug. I IM-gruppen spelade GM Ralf Åkesson remi mot ledande norrmannen IM Espen Lie som därmed behöver bara en remi i sista ronden som spelas imorgon för att säkra vinsten i gruppen. Åkesson är fortsatt på delad andraplats.

Sista ronden spelas imorgon klockan 9.

Turneringshemsidan

Ingvar Andréasson vann Påskblixten i Uddevalla

Apr152017

De kom från Oslo i norr, Göteborg i söder och även från ett fartyg som lagt till i hamnen för att spela i Påskblixten på långfredagen i Uddevalla. Bäst av de 30 spelarna var Ingvar Andréasson, SK Kamraterna, som tog hem A-finalen med 8,5 av 9 poäng. Tvåa blev Bo Olsson, Lidköpings SS och trea förbundskaptenen Anders Wengholm, Alingsås SS.

I B-finalen segrade norrmannen Svein Dale, 1911 och i C-finalen Sait Zekovic. Bäste junior blev Aria Ben Saeid, Örgryte SK.

Grandelius fortsatt med i toppen

Apr152017

Nils Grandelius i Norway Chess. Foto: Fiona Steil-Antoni.

Nils Grandelius i Norway Chess. Foto: Fiona Steil-Antoni.

GM Nils Grandelius är fortfarande med i toppstriden i Grenke Chess Open som spelas i tyska Karlsruhe över påskhelgen. Sverigeettan tog 1½ poäng i lördagens två partier, vann det första mot tysken IM Dmitrij Kollars och spelade sedan remi mot IM Annaberdiev från Turkmenistan. Grandelius är därmed en av 21 spelare som delar ledningen med 4½ poäng och bland andra i den gruppen är favoriten Nikita Vitiugov, Richard Rapport, Igor Kovalenko och GM Sasa Martinovic som blir Grandelius motståndare i sjätte ronden som spelas imorgon klockan 9.

Programmet i turneringen är som tidigare framkommit mycket tufft och sjunde ronden spelas imorgon klockan 15.

Turneringshemsidan

Svidler och Nakamura i ledning i Zürich

Apr152017

Fem ronder av sju har nu spelats i första delen av Kortchnoi Zürich Chess Classic och i delad ledning är ryssen Peter Svidler och amerikanen Hikaru Nakamura som båda har tagit 7 poäng av tio möjliga (man kör med poängsystemet 2-1-0). Närmast efter dem kommer sedan Ian Nepomniachtchi, Vladimir Kramnik och Vishwanathan Anand som alla har tagit 6 poäng.

Två ronder återstår av den första delen där man spelar med så kallad nyklassisk tidskontroll, 45 minuter för hela partiet och 30 sekunders tidstillägg per drag. På måndag spelas sedan anda delen som är blixt, 10+5.

Turneringshemsidan

Hou Yifan slog Caruana i första ronden av Grenke Classic

Apr152017

Hou Yifan slog Caruana. Foto: Turneringshemsidan.

Hou Yifan slog Caruana. Foto: Turneringshemsidan.

Kinesiskan Hou Yifan, som är världens bästa damspelare, stod för en stor skräll i första ronden av Grenke Chess Classic som spelades i Karlsruhe i Tyskland på Påskafton. Hon slog amerikanen Fabiano Caruana, som de senaste åren varit etablerad i den absoluta världstoppen. Samtidigt förlorade en annan av Magnus Carlsens främsta utmanare de senaste åren, fransmannen Maxim Vachier-Lagrave, mot Arkadij Naiditsch.

Carlsen själv tog det lugnt i första ronden och spelade remi mot turneringens lägst rankade spelare, unge tysken Matthias Blübaum och detsamma gjorde Levon Aronian mot den andre tysken, Georg Meier.

Andra ronden spelas imorgon klockan 15 och då möts bland andra Carlsen och Aronian i vad som alltid är intressanta möten.

Turneringshemsidan

Fler filmer från Påskturneringen

Apr152017

Anders Sandström har intervjuat Tiger Hillarp, en av förhandsfavoriterna i Påskturneringen.

Fler inslag:
SSF:s fotograf Lars OA Hedlund om vad som är speciellt med att fotografera schackspelare
Ludvig och Adam Morell om sitt deltagande i Lilla Grand Prix

Ingvar Andréasson vann Påskblixten

Apr152017

De kom från Oslo i norr, Göteborg i söder och även från ett fartyg som lagt till i hamnen, för att spela i Påskblixten på långfredagen i Uddevalla. Bäst av de 30 spelarna var Ingvar Andréasson, SK Kamraterna, som tog hem A-finalen med 8½ av 9 poäng. Tvåa blev Bo Olsson, Lidköpings SS och trea förbundskaptenen Anders Wengholm, Alingsås SS. I B-finalen segrade norrmannen Svein Dale, 1911 och i C-finalen Sait Zekovic. Bäste junior blev Aria Ben Saeid, Örgryte SK.

Filmade inslag från Påskturneringen

Apr152017

Anders Sandström rapporterar från Påskturneringen i Norrköping. Här berättar Hans Tikkanen, en av förhandsfavoriterna, om sina förhoppningar inför turneringen.

Fler inslag:
SSF:s ordförande Carl Fredrik Johansson om GP-serien
Stellan Brynell om vilken spelstil som passar bäst i en GP-tävling
Milton Pantzar inför tävlingen
Sam Grundel om att livesända