RSS
 

Nyheter från schacksverige

Polsk seger i Summerheat VII

Aug212017

Vinnaren Krzysztof Szadkowski tar emot sitt pris. Foto: Arrangören.

Vinnaren Krzysztof Szadkowski tar emot sitt pris. Foto: Magnus Stenius.

Det blev polsk seger i Summerheat VII som spelades i Umeå i helgen. Detta genom Krzysztof Szadkowski som kom, såg och segrade med 6 poäng av sju möjliga. Han hade en halv poängs försprång till tvåan, hemmaspelaren och förhandsfavoriten David Nygren och ytterligare en halva ner till trean CM Gunnar Hjorth, Östersunds SS.

Det är värt att notera tioårige Adrian Söderströms fina resultat. Fagerviksspelaren som ju vann knatte-SM i stor stil i somras hamnade på sjätte plats och tog hela 4½ poäng på de sju ronderna, trots att han i alla partier mötte högre rankat motstånd.

Resultatsida

Deniz Arman vann Stockholm Open

Aug212017

FM Deniz Arman. Foto: Lars OA Hedlund.

FM Deniz Arman. Foto: Lars OA Hedlund.

FM Deniz Arman, Kristallens SK, blev vinnare av årets upplaga av Stockholm Open som avgjordes i helgen. Han fick 8 poäng av nio möjliga och förlorade endast ett parti, mot Gunnar Johansson som i sin tur kom på tredje plats. Tvåa blev GM Lars Karlsson, SK Rockaden, som tog 7½ poäng, utöver en förlust mot vinnaren Arman släppte han en remi mot Peter Carlsten i andra ronden. Gunnar Johansson som tog tredje platsen fick sedan 7 poäng.

Totalt ställde 46 spelare upp för start i Stockholm Open.

Resultatsida

Veteran-EM: Guld för Renman i 65+ klassen och femteplats för Åkesson i 50+

Aug202017

IM Nils-Gustaf Renman. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Nils-Gustaf Renman. Foto: Lars OA Hedlund.

Som framkommit på schack.se tidigare ikväll fick Sverige en Europamästare i schack idag när IM Nils-Gustav Renman säkrade segern i 65+ klassen i Veteran-EM i spanska Sabadell. Han vann i sista ronden mot dansken Jens Kolbak samtidigt som tuffaste konkurrenten GM Tamaz Giorgadze spelade remi mot GM Evgeni Vasiukov. Därmed fick Renman 7½ poäng på de nio ronderna och kom i mål med en halv poängs försprång på Giorgadze.

Näst bäste svensk i 65+ klassen blev FM Nils-Åke Malmdin som hamnade på 11:e plats med 6 poäng efter att han slagit Joan Bautista Sanchez från Spanien. Magnus Wahlbom förlorade mot IM Leon Lederman från Israel och hamnade på 18:e plats med 5 poäng och Robert Danielsson som fick 4½ poäng blev 36:e i tabellen.

GM Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund.

I den yngre klassen, 50+, vann GM Ralf Åkesson över FM Henri Koskinen från Finland, och slutade på femte plats med 6 poäng. Vinnare blev GM Karen Movsziszian från Armeninen som tog 7 poäng. Conny Holst vann i sista ronden över FM Alexander Kiselev från Ryssland och tog därmed revansch för sin klubbkompis i Limhamns SK, Ronny Kirppo, som hade förlorat mot Kiselev i ronden innan. Kirppo i sin tur avslutade med en remi mot spanjoren Jordi Torner Planell. Holst fick 5 poäng vilket gav 20:e plats och Kirppo slutade på 40:e plats med 3½ poäng.

Turneringshemsidan

Renman vann EM

Aug202017

IM Nils-Gustaf Renman. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Nils-Gustaf Renman. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Nils-Gustaf Renman blev idag Europamästare i schack i veteranklassen 65+. Renman mötte i sista ronden dansken Jens Kolbak och spelade mycket bra. Hans spel var ett skolboksexempel hur man ska arbeta med blockader och öppna linjer och svensken vann en mycket fin seger. Samtidigt kunde hans största konkurrent om EM-titeln, GM Tamaz Giorgadze inte hoppas på mer än remi mot ryska legendaren GM Evgeni Vasiukov och när den remin var faktum kunde Renman konstatera att EM-titeln var faktum.

Spelet pågår fortfarande men det står klart att ingen kan komma ikapp Renman. En slutrapport från dagens spel kommer under kvällen men schack.se ber redan nu att få gratulera till segern.

Veteran-EM: Förluster för Renman och Åkesson – Renman kan fortfarande vinna

Aug192017

IM Nils-Gustaf Renmans förlustfria svit i Veteran-EM fick ett abrupt slut i hans möte med georgiske GM Tamaz Giorgadze i den åttonde och nästsista ronden  av 65+ klassen. I ett mycket svårspelat slutspel gick Renman bort sig och förlorade. Han har dock fortfarande chansen att bli Europamästare då han inför sista ronden delar ledningen med Giorgadze. Båda har tagit 6½ poäng på de åtta ronderna och i sista ronden möter Renman danske Jens Kolbak medan Giorgadze får möta stormästarkollegan Evgeni Vasiukov från Ryssland.

Vad gäller de övriga svenskarna i 65+ klassen så vann FM Nils-Åke Malmdin och Robert Danielsson sina respektive partier medan Magnus Wahlbom spelade remi. Det innebär att Wahlbom är på 9:e plats, Malmdin på 16:e och Danielsson på 37:e plats.

I 50+ klassen försvann GM Ralf Åkessons möjligheter att bli Europamästare när han förlorade mot IM Evgenij Kalegin från Ryssland. I och med förlusten har Åkesson 1½ poäng upp till ledande GM Karin Movsziszian från Armenien och med en rond kvar att spela har han inte möjlighet att komma ikapp. Klassen är dock långt ifrån avgjord då ett par spelare, inklusive Kalegin, är hack i häl Movsziszian.

Den åttonde ronden blev ingen svensksuccé i 50+ då både Conny Holst och Ronny Kirppo förlorade sina partier mot högre rankade motståndare.

Slutronden drar igång klockan 15 imorgon.

Turneringshemsidan

Kalmar uteschack 26 augusti

Aug192017

Det finns fortfarande några platser kvar för den som vill spela uteschack i Kalmar lördagen den 26 augusti. Max 18 deltagare spelar utomhus på stora parkbräden. Det blir långa diagonaler och en kul utmaning tycker de som varit med förut. Om man anmäler sig och betalar senast den 22 augusti så är startavgiften fortfarande 200 kr.

Välkomna hälsar SS Kalmarunionen

Aronian överlägsen i St. Louis

Aug192017

Garry Kasparov stal scenen... Foto: Lennart Ootes/Turneringshemsidan.

Garry Kasparov stal scenen… Foto: Lennart Ootes/Turneringshemsidan.

Den fjärde delturneringen i årets upplaga av Grand Chess Tour, St. Louis Rapid & Blitz, är nu färdigspelat. Huvudfokus i samband med turneringen föll så klart på att det blev ex-världsmästaren Garry Kasparovs comeback efter en tolvårig hiatus. Huruvida det var en engångsgrej återstår att se och även om man absolut inte kan klaga på legendarens prestation så var han, kanske som väntat, aldrig med i snacket om segern i turneringen.

... men Levon Aronian tog hem segern. Foto: Lennart Ootes/Turneringshemsidan.

… men Levon Aronian tog hem segern. Foto: Lennart Ootes/Turneringshemsidan.

Efter snabbschacksdelen var det armeniske stjärnan Levon Aronian, som nu är tillbaka med besked efter några ganska magra år, som ledde med en poäng före Fabiano Caruana och Hikaru Nakamura. Aronian tog 12 poäng på de nio snabbschackspartierna vilket kan jämföras med Kasparovs 7 och i blixtdelen av turneringen var Aronian mycket säker och tog 12½ poäng av de 18 möjliga. Han överträffades dock av Sergey Karjakin, som tog 13½ poäng men då Karjakins poängskörd i snabbschacket hade varit blygsamma 8 poäng så räckte det ”endast” till en andraplats i turneringen med 21½ poäng, tre mindre än Aronian.

Även Hikaru Nakamura fick 21½ poäng och tog därmed tredjeplatsen på grund av lägre kvalitetspoäng.

Kasparov då?  Han vann endast ett parti i snabbchacket, mot Liem Quang Le från Vietnam, och i blixten fick han 9 poäng vilket med tanke på att han varit borta från tävlingsschack i tolv år och det tuffa motståndet ändå måste anses vara väl godkänt.

Turneringshemsidan

200 anmälda till Västerås Open

Aug192017

Ska det bli nytt deltagarrekord i Västerås Open?

Ska det bli nytt deltagarrekord i Västerås Open? Så här såg det ut i Rudbeckianska gymnasiets ljushall vid förra årets tävling. (Foto: André Nilsson)

Anmälningstrycket till årets andra Grand Prix-turnering, Västerås Open, är mycket högt och redan är nästan 200 deltagare anmälda. Prognosen pekar mot nytt rekord, vilket innebär att fler än 343 spelare kommer till start. Ta med dig dina schackkompisar och kom till schackfesten du också!

Bland de hittills anmälda är den tyske stormästaren Georg Meier högst rankad, men han får hård konkurrens från den svenska eliten anförda av Evgenij Agrest. Tävlingen kommenteras av Ulf Andersson, som kan följas live på plats eller via nätet.

Den 1 september lottas gratis startavgift ut bland dem som har anmält sig och dessutom lottas en Komodo 11 och Fritz 15 från ChessBase bland dem som betalt startavgiften den 1 september. Anmäl dig via webben.

Glöm inte heller att boka hotell i god tid, då de reserverade rummen går åt i rasande fart. Info hittar du i inbjudan.

Veteran-EM: Renman utökar försprånget – Åkesson med tätkontakt

Aug182017

Inget verkar kunna hejda IM Nils-Gustaf Renman i 65+ klassen i Veteran-EM i spanska Sabadell. I den sjunde ronden vann han över ex-damvärldsmästaren GM Nona Gaprindashvili i ett långt parti och med två ronder kvar att spela har svensken utökat sitt försprång till den närmast jagande till en poäng. Det är Gaprindashvilis landsman GM Tamaz Giorgadze som Renman kommer att få möta i åttonde ronden.

Magnus Wahlbom mötte liksom Renman en mycket välkänd spelare i sjunde ronden, ryske legendaren GM Evgeni Vasiukov som blev stormästare redan 1961. Vasiukov som varit aktiv i veteranmästerskap de senaste åren håller sina 84 år till trots fortfarande en hög nivå vilket ratingtalet på 2390 skvallrar om och mot Wahlbom var han för stark. Även FM Nils-Åke Malmdin fick ta sig an en rysk spelare och förlorade och det gjorde också Robert Danielsson som mötte engelsmannen Ivan Myall.

I den yngre klassen håller GM Ralf Åkesson fortfarande tätkontakt. Han vann sitt parti i den sjunde ronden, mot IM John Rødgaard från Färöarna. Han ligger alltjämt en poäng bakom ledande GM Karen Movsziszian från Armenien som i sjunde ronden slog stormästarkollegan Gavrilov. Movsziszian har liksom Renman i 65+ klassen en hel poängs ledning på de närmast jagande fast i 50+ klassen är den gruppen betydligt större. Hela fem spelare delar andraplatsen, bland dem Åkesson och islänningen FM Thorsteinn Thorsteinsson som många svenskar är bekanta med sedan han spelat i både Uppsala och Malmö under sin tid som studerande i Sverige.

Både Conny Holst och Ronny Kirpo vann sina partier i sjunde ronden men de har inget med toppstriden att göra utan kämpar i mitten av tabellen.

I åttonde och näst sista ronden möter Åkesson ryske IM Evgenij Kalegin.

Turneringshemsidan

Westerberg vann Manhems GM-turnering

Aug182017

De tre pristagarna i Manhems GM-turnering. Från vänster: Oskar von Bahr, Jonathan Westerberg, Linus Johansson. Foto: Sören Svensson.

De tre pristagarna i Manhems GM-turnering. Från vänster: Oskar von Bahr, Jonathan Westerberg, Linus Johansson. Foto: Sören Svensson.

Efter en mycket händelserik avslutande rond blev det IM Jonathan Westerberg som vann SS Manhems GM-turnering som avslutades i Mölnlycke utanför Göteborg idag. Westerberg mötte i sista ronden GM Tiger Hillarp Persson och vann deras parti samtidigt som ledaren inför sista ronden, IM Oskar von Bahr, förlorade mot IM Mikkel Antonsen från Danmark. Då von Bahrs försprång på Westerberg och Hillarp inför sista ronden var en halv poäng räckte vinsten för att Westerberg skulle ta klivet upp till första platsen.

Även IM Linus Johansson tog sig förbi von Bahr i tabellen genom att i slutronden besegra IM Petro Golubka från Ukraina. Johansson fick lika många poäng som von Bahr, 5½ poäng, men bättre särskiljningspoäng varför han knep andraplatsen och von Bahr hamnade till slut på bronsplatsen. Westerberg fick för övrigt således 6 poäng på de nio ronderna.

Noterbart är att hela prispallen består av internationella mästare och de tre deltagande stormästarna placerade sig utanför pallen. Närmast den kom GM Eduardas Rozentalis som fick 5 poäng liksom Tiger Hillarp men bättre kvalitetspoäng och tog därmed fjärdeplatsen.

Turneringshemsidan

Sista chansen vinna hotellrum

Aug182017

Idag är sista dagen att anmäla lag till Svenska Cupen 8-10 September och boka in sig på spelarhotellet Quality Hotel Ekoxen. Därmed också sista chansen att vara med i utlottningen av gratis hotellrum!

Bara 2 i laget? Använd matchmaking tjänsten! https://lass.no-ip.com/svenskacupen/nyheter.html

svenska_cupen2

Veteran-EM: Renman ångar på

Aug172017

IM Nils-Gustaf Renman är på spelhumör i Spanien där han alltjämt leder 65+ klassen i Veteran-EM. I sjätte ronden slog Renman spanjoren FM Emili Simon Padros och han har därmed fortfarande bara släppt en enda remi hittills. På andra plats, med 5 poäng kommer sedan den legendariska GM Nona Gaprindashvili som 1962 blev damvärldsmästare och 15 år senare den första kvinnliga stormästaren i schack. I den sjunde ronden som spelas imorgon klockan 16 möts de två och svensken har svart.

I samma klass vann Magnus Wahlbom sitt parti mot islänningen Bragi Halldórsson och även han får möta en riktig legendar imorgon, nämligen ryssen GM Evgenij Vasiukov. Wahlbom är på femteplats i tabellen, en poäng bakom Renman. FM Nils-Åke Malmdin spelade remi i sitt parti idag och den fjärde svensken i klassen, Robert Danielsson likaså. Malmdin har tagit 4 poäng och Danielsson 3.

I klassen 50+ jagar GM Ralf Åkesson alltjämt toppen där islänningen FM Thorsteinn Thorsteinsson fortsätter skrälla och spelade idag remi mot ledande GM Karin Movsziszian. Därmed tajtades toppen till lite och Åkesson som spelade remi mot spanjoren FM Alejandro Pablo Mari ligger i slagläge, en poäng bakom Movsziszian som fortfarande är i ensam ledning. I samma klass spelar även Conny Holst som idag spelade remi mot belgaren Daniel Vanheirzeele och har 3 poäng och Ronny Kirpo som har 2 poäng efter remi mot Jose Diaz Rodriguez från Spanien.

Turneringshemsidan

von Bahr leder inför sista – kan ta GM-norm

Aug172017

IM Oskar von Bahr. Foto: Sören Svensson.

IM Oskar von Bahr. Foto: Sören Svensson.

Endast en rond återstår nu av Manhems GM-turnering och inför sista ronden är det fördel IM Oskar von Bahr som, om han vinner sitt parti mot IM Mikkel Antonsen inte bara vinner turneringen utan säkrar sin första GM-norm. Von Bahr mötte i åttonde ronden FM Tom Rydström och vann relativt enkelt samtidigt som GM Tiger Hillarp, som ledde inför ronden, förlorade mot stormästarkollegan Eduardas Rozentalis. IM Jonathan Westerberg spelade remi mot IM Linus Johansson och inför sista ronden delar han andraplatsen med Hillarp, som dock har lite sämre kvalitetspoäng.

Oskar von Bahr har tagit 5½ poäng på de åtta ronderna och leder med en halva före Hillarp och Westerberg som i sin tur har en halva ner till Rozentalis, Johansson och IM Petro Golubka. Kampen om slutsegern kommer att stå mellan dessa sex herrar men sannolikt kommer någon av trojkan i topp, det vill säga von Bahr, Hillarp och Westerberg, att ta hem segern i turneringen.

Slutronden spelas imorgon klockan 10 och en extra krydda på moset är mötet mellan Hillarp och Westerberg som kan visa sig avgöra hela turneringen.

Turneringshemsidan

Beställ SSF:s klistermärke 2017/18

Aug172017

SchackSedan 1979/80 har Sveriges Schackförbund tagit fram säsongens klistermärke. Användningsområdena varierar, men vanligast är att det ges till betalande ungdomsmedlemmar. Märkets färg varierar mellan säsongerna och är i år grön. Om detta är något för din förening skickas beställning till kansliet@schack.se, senast 31/8. Priset är 7 kr/st.

Veteran-EM: Idel remier för svenskarna i toppstriden

Aug172017

FM NIls-Åke Malmdin. Foto: Lars OA Hedlund.

FM NIls-Åke Malmdin. Foto: Lars OA Hedlund.

Både GM Ralf Åkesson och IM Nils-Gustaf Renman valde att hushålla med orken inför de avslutande ronderna i Veteran-EM i spanska Sabadell där de två svenskarna är med i toppstriden i sina respektive grupper. Åkesson mötte i femte ronden portugisiske stormästaren Antonio Fernandes och det blev en kort remi. Så blev även utfallet i Renmans möte mot israeliske IM Leon Lederman. Ett vettigt beslut av Renman som ju ledde 65+ klassen inför ronden och gör så även efter den då det blev remi på alla toppborden. Det var Renmans första oavgjorda parti i turneringen.

Även FM Nils-Åke Malmdin och Magnus Wahlbom spelade remi i sina partier och efter fem ronder är Renman som sagt alltjämt i ledning med 4½ av fem möjliga. Wahlbom och Malmdin har tagit 4 poäng och ligger på 9:e respektive 11:e plats. I sjätte ronden möter Renman spanjoren FM Emili Simon Padros och Malmdin får ta sig an FM Peter Hohler från Schweiz medan Wahlbom möter islänningen Bragi Halldórsson.

I 50+ klassen är Åkesson nu på 8:e plats med 3½ poäng, en poäng bakom ledande GM Karen Movsziszian och en halv poäng bakom isländske Sverigevännen FM Thorsteinn Thorsteinsson som i femte ronden skrällvann mot förhandsfavoriten GM Zurab Sturua. I sjätte ronden spelar Åkesson svart mot hemmaspelaren FM Alejandro Pablo Mari. En länk till livesändningen från turneringen finns i vänsterspalten på denna sida.

Turneringshemsidan

Manhems GM-turnering: Tiger tar ensam ledning

Aug172017

GM Tiger Hillarp Persson Foto: Lars OA Hedlund.

GM Tiger Hillarp Persson Foto: Lars OA Hedlund.

Förhandsfavoriten GM Tiger Hillarp Persson fortsätter visa storform i Mölnlycke där SS Manhems GM-turnering nu spelas. I gårdagens dubbelrond tog han 1½ poäng och då hans värsta konkurrenter, IM Oskar von Bahr och IM Jonathan Westerberg, båda tog 1 poäng innebär det att Hillarp nu har tagit över ledningen, ensam.

I dagens första parti, rond 6, vann Hillarp över IM Tommy Andersson samtidigt som von Bahr mötte en annan formstark skåning, IM Linus Johansson och spelade remi. Westerberg i sin tur förlorade i den sjätte ronden mot den andra förhandsfavoriten, GM Eduardas Rozentalis från Lituaen. Hillarps vinst över Andersson var hans fjärde raka vinstparti i turneringen och det krävdes en nybliven IM för att få hejd på stormästarens framfart, i alla fall någorlunda. Det blev nämligen von Bahr som Hillarp mötte i sjunde ronden och de delade poängen.

Westerberg vann samtidigt över IM Petro Golubka och därmed anslöt han igen till von Bahr på en delad andraplats, en halvpoäng bakom Hillarp som leder med 5 poäng. På en delad fjärdeplats med 4 poäng kommer sedan Johansson och Golubka.

Rond 8 spelas idag klockan 14 och då möts Rozentalis-Hillarp, Westerberg-Johansson och von Bahr möter FM Tom Rydström.

Turneringshemsidan

Hasselbacken Chess Open ersätter Scandic Ariadne Masters

Aug162017

Turneringen ersätter Scandic Ariadne Masters som Stockholms GP-deltävling. Tävlingshelgen blir som tidigare planerat, 3–5 november, och arrangörer är Stockholms Schacksällskap och Stockholms Schackförbund.

Redan nu kan du anmäla dig till turneringen på www.hasselbackenchessopen.se Där finns också inbjudan och mer information om turneringen.

Hasselbacken Chess Open som spelades i maj 2016 blev en av världens stora schackhändelser det året. Med 34 stormästare, varav 17 spelare med ratingtal över 2600 blev det den starkaste öppna turneringen som avgjorts i Sverige – och världens schackpress följde dramat på det anrika hotellet i Stockholm.

313_Spegelsalen

Ryske stormästaren Dmitrij Andreijkin (2736) vann knappt före indiern Adhiban (2663).

Nu den 3–5 november återvänder Hasselbacken Chess Open i en lite förändrad form. Från veckoturnering till weekendturnering, och som en del i Svenskt Grand Prix.

Jan Wikander

Jan Wikander

Turneringen ersätter alltså Scandic Ariadne Masters, men Scandic Ariadne blir fortsatt spelarhotell. Spelare kan också boka rum på Scandic Hasselbacken.

I Spegelsalen kommer det att dukas upp för uppemot 300 spelare. De 280 först anmälda garanteras en plats. Fjolårets GP-turnering samlade 226 deltagare.

Stockholms Schackförbunds ordförande Jan Wikander ser fram emot en fin GP-tävling på Hasselbacken.

– Stockholms Schackförbund och Stockholms Schacksällskap hade ett utmärkt samarbete med 150-årsturneringen våren 2016 på Hasselbacken.

– Vi tror att spelplatsen kommer att samla ett stort antal deltagare även denna gång. Ett just ingånget femårsavtal med Scandic Hasselbacken kommer att säkra GP-tävlingen i Stockholm under många år! Nu kör vi!

Ted Gemzell, ordförande i Stockholms Schacksällskap, ser också fram emot turneringen:

Ted Gemzell

Ted Gemzell

– Stockholms Schacksällskap är otroligt glada och stolta att kunna följa upp succén – Hasselbacken Chess Open (Sällskapet 150 år) – som en GP-tävling.

– Detta innebär att vi än en gång genomför ett schackevent av fin klass i en fantastisk miljö på Djurgården i Stockholm. Vi hälsar alla schackvänner varmt välkomna!

Hasselbacken Chess Open 3–5 november 2017

Info och inbjudan på www.hasselbackenchessopen.se

Schack i skolans nyhetsbrev

Aug162017

SIS-logoNu är höstterminens första nyhetsbrev ute. I dessa bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckan presenteras bl a de 10 bästa knepen inför schacksäsongen. För den som inte redan är prenumerant går det bra att bli det här!

Manhems GM-turnering: Tre raka för Tiger

Aug162017

GM Tiger Hillarp Persson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Tiger Hillarp Persson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Tiger Hillarp Persson har fått upp ångan i Manhems GM-turnering och i den femte ronden vann han sitt tredje raka parti och anslöt därmed till ledarduon IM Oskar von Bahr och IM Jonathan Westerberg som spelade remi i sitt inbördes möte. Efter andraplatsen i SM tidigare i sommar sa Hillarp i en kommentar att han för första gången på länge var nöjd med sitt spel och formen verkar hålla i sig, bortsett från ett olycksfall i arbetet i rond två då han fick se sig slagen av IM Petro Golubka.

Ledartrojkan som det numera är har tagit 3½ poäng på de fem ronderna och närmast dem kommer just Golubka samt IM Linus Johansson som i femte ronden vann ett underhållande parti mot IM Tommy Andersson.

Idag väntar dubbelrond och som vanligt när spelprogrammet är tufft så kan dagens resultat komma att ha en stor inverkan på turneringens utgång.

Turneringshemsidan

Veteran-EM: Renman i ensam ledning i 65+

Aug162017

IM Nils-Gustaf Renman. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Nils-Gustaf Renman. Foto: Lars OA Hedlund.

Det är svenskt i toppstriden i båda åldersklasserna i Veteran-EM som nu spelas i spanska Sabadell. I den äldre klassen, 65+, leder är IM Nils-Gustaf Renman i ensam ledning med full poäng efter fyra ronder och närmast honom kommer GM Nona Gaprindashvili från Georgien, den första officiella damvärldsmästaren i schack. Även Magnus Wahlbom och FM Nils-Åke Malmdin har gjort bra ifrån sig och ligger på tionde- respektive elfteplats i tabellen med 3 poäng var.

I klassen 50+ spelade GM Ralf Åkesson remi mot förhandsfavoriten GM Zurab Sturua från Georgien och de båda ligger, liksom en handfull andra spelare, på delad tredjeplats, en halv poäng bakom ledande GM Karen Movsziszian från Armenien och GM Eric Prie från Frankrike.

Rond fem spelas idag klockan 16 och då möter Åkesson den portugisiska stormästaren Antonio Fernandes medan Renman får möta IM Leon Lederman från Israel.

Turneringshemsidan

GCT: Nepomniachtchi först att slå Kasparov

Aug162017

Hur svårt kan det vara för en vältränad elitspelare (på världstoppsnivå) att slå en pensionerad schackspelare som inte spelat tävlingsschack på tolv år och ägnat det mesta av sin tid åt politik? Om den pensionerade spelaren heter Garry Kasparov så är det uppenbarligen ganska tufft. I alla fall behövdes fem försök innan någon av de yngre förmågorna i St. Louis Rapid and Blitz fick hål på den legendariske ex-världsmästaren. Huruvida det nu vittnar om Kasparovs enastående förmåga att spela schack och hans fantastiska talang och schackkunnande eller om att oppositionspolitik i Ryssland faktiskt kan ses som en schackträning är dock oklart.

Det var alltså i femte ronden som den gode Garry förlorade sitt första parti i sin mycket uppmärksammade comeback. Han fick möta sin landsman Ian Nepomniachtchi som tidigare visat att han är en fenomenal snabbschacksspelare och Kasparov fick till början en mycket bra ställning. En annan legendar, amerikanen Yasser Seirawan som kommenterade partiet på den officiella turneringshemsidan, var lyrisk över Kasparovs starka löparpar men Nepo kunde neutralisera dem och då fanns det inte mycket kvar för Kasparov att spela för i det partiet. Ett tjusigt tornoffer senare var partiet sedan slut.

Dessförinnan hade Kasparov hållit jämnt mot Levon Aronian, en av världens just nu mest formstarka spelare, och i den sista ronden för dagen fick han remi mot en annan formstark spelare, som dock har varit lite blek i denna turnering, Vishy Anand.

Efter sex spelade ronder har Kasparov tagit 5 poäng och är på delad sjundeplats med Anand och Sergey Karjakin, före jumbon David Navara. Leder gör Nepo på 8 poäng.

Sista snabbschacksronderna spelas idag och spelet drar igång klockan 20 svensk tid.

Turneringshemsidan

Var med och tävla om gratis hotell i Svenska Cupen!!

Aug162017

Det är hög tid att sätta ihop lag till årets Svenska Cupen 8-10 September. Anmäl ert lag och boka in er på det nyrenoverade spelarhotellet Quality Hotel Ekoxen senast nu på fredag den 18 Augusti, så är ni med i utlottningen av gratis hotell! Efter den 18 Augusti släpper hotellet rummen till allmän försäljning så ring upp klubbkompisarna redan idag och gör ert lag. Varmt välkomna till Linköping!

svenska_cupen

Alexander Hall vann Rockaden Open

Aug152017

Alexander Hall. Foto: Lars OA Hedlund.

Alexander Hall. Foto: Lars OA Hedlund.

Alexander Hall från SS Gambit i Norrtälje kom, såg och segrade när Rockaden Open avgjordes i helgen. Han fick imponerande 7½ poäng av 8 möjliga och marginalen ner till tvåan, Johan Grahn från Trojanska Hästen, blev 1½ poäng. På tredje plats med 5 poäng, en poäng bakom Grahn med andra ord, kom sedan hans klubbkompis Einar Söderberg.

Slutresultat

Kasparov inledde comebacken med tre remier

Aug152017

Kasparov och de andra deltagarna på turneringens öppningsceremoni. Foto: Turneringshemsidan.

Kasparov och de andra deltagarna på turneringens öppningsceremoni. Foto: Turneringshemsidan.

En av schackhistoriens absolut största, ex-världsmästaren Garry Kasparov gjorde igår comeback i tävlingssammanhang när Grand Chess Tour-turneringen St. Louis Rapid & Blitz inleddes i USA:s schackmetropol St. Louis. Några av världens bästa spelare deltar i turneringen, såsom Fabiano Caruana, Levon Aronian, Vishy Anand, Sergey Karjakin och Hikaru Nakamura och ett antal superstormästare utöver dem men under första dagens spel såg det inte ut som att Kasparov glömt mycket. Han spelade remi mot Karjakin i första och Nakamura i andra för att sedan även i tredje ronden spela remi, nu mot Leinier Dominguez från Kuba.

Tre remier den första dagen alltså för Kasparov som givetvis lockar störst intresse av alla i denna turnering. Efter första dagens spel är fyra spelare i delad ledning, Liem Quang Le, Levon Aronian, Fabiano Caruana och Ian Nepomniachtchi i delad ledning med 4 poäng av sex möjliga och Kasparov är bland de som kommer närmast med 3 poäng (poängsystemet 3-2-1).

Rond fyra spelas klockan 20 svensk tid och då möts Kasparov och Aronian.

Turneringshemsidan

Westerberg och von Bahr leder i Göteborg

Aug142017

IM Jonathan Westerberg anslöt i den fjärde ronden av Manhems GM-turnering till toppen av tabellen. Han vann över IM Tommy Andersson samtidigt som IM Oskar von Bahr spelade remi mot GM Eduardas Rozentalis. Därmed har de båda tagit 3 poäng på de fyra spelade ronderna och leder med en halva före GM Tiger Hillarp som vann över IM Mikkel Antonsen och och IM Petro Golubka från Ukraina som slog FM Tom Rydström.

Andersson fick ett dåligt torn i sitt parti mot Westerberg och när han sedan frivilligt gick in i en spik förlorade han ett torn. Turneringsledningen rapporterar dock att det i efteranalysen visade sig att Andersson kunde ha räddat remin genom att spela 28. Dh4 istället för 28. Df7. Det kan vara intressant att spela igenom partiet på turneringshemsidan.

Ralf Åkesson rapporterar från Veteran-EM i Sabadell

Aug142017

GM Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund.

Här kommer min första rapport (av två) från Veteran-EM, eller European Senior Chess Championship, förkortat ESCC, som är tävlingens officiella namn. Spelort är Sabadell, som ligger trettio minuters tågresa utanför Barcelona.

Det känns mer som en vanlig, trevlig spansk stad, än en förort. Det är ganska varmt här, runt trettio grader, vilket åtminstone är något svalare än för en vecka sedan.

Huvudorganisatör är Jordi Magem, som även är spansk GM och länge var en av landets bästa spelare. Han gör ett utmärkt jobb men det känns som om han har lite dåligt understöd. Den organiserade busstransfern från flygplatsen var tämligen kaotisk. En annan egendomlighet drabbade Robert Danielsson som, trots att han var korrekt anmäld och inte hade meddelat något speciellt, skulle få en halvpoängs ”bye” i första ronden. (Samtidigt som en annan spelare skulle få frirond, d.v.s. ett poäng!) Strax före rondstart löste sig problemet och Robert fick sin motståndare.

Det är varmt i spellokalen, en liten konferensanläggning, men arrangörerna bjuder åtminstone på obegränsade mängder friskt dricksvatten. Men detta är faktiskt inte helt problemfritt: Inför rond två meddelade arrangörerna att de inte ville att man skulle ha de små plastglasen på spelborden eftersom utspillt vatten skulle kunna skada de fina livebrädena. Spelarna uppmanades istället att ställa vattenglasen på golvet, något som knappast var helt perfekt. Exempelvis Nils-Gustaf Renman klagade över att hans vatten smakade smuts och damm som hade rörts upp från golvet när spelarna i närheten gick förbi…

De lägre borden finns i ett angränsande rum. Ett sådant ”skamrum” vill man normalt undvika men just här verkar det faktiskt attraktivt, det är svalare och utan nyssnämnda vattenproblem…

En annan pikant regeldetalj är tiden för tillåten sen ankomst, som här är endast 15 minuter. Såvitt jag förstår bestäms den tiden av arrangörerna. Den kan variera men det vanligaste är numera 30 minuter. Om det kommer till sekundstrider så är väl deltagarna i ESCC inte så väl rustade för att springa till spellokalen… Ett par w.o. har redan förekommit men om det beror på denna regel vet jag inte.

Vid en sådan här tävling är det speciellt roligt att återse personer som man inte sett på länge.  En av domarna i ESCC är holländaren Johan Zwanepol som var organisatör vid en för mig ytterst minnesvärd turnering, Junior-EM 1980/81 i Groningen. Roligt är också att återse Daniel Vanheirzeele (som svarade för en halvskräll i öppningsronden, remi mot GM Gavrilov) som tidigare spelat för min belgiska klubb i Leuven. En annan spelare som är kul att återse är Sverigebekante islänningen Thorstein Thorstensson (tidigare Uppsala ASS och Malmö AS).

Nils-Gustaf Renman är rankad som nummer tre i den äldsta öppna klassen, +65. Fältet känns något svagare än vid fjolårets Senior-VM. Ratingfavorit bland de 66 deltagarna är georgiske GM Tamaz Giorgadze, som för länge sedan mött Karpov och Kasparov flera gånger. En intressant start gör i denna klass gör även den legendariska ex-världsmästarinnan Nona Gaprindashvili. Ifjol segrade hon överlägset i Senior-VM:s dam-65-klass men nu spelar, på grund av bristande deltagande, damerna i den öppna klassen, ”herrklassen”. Svenskarna i klassen är (med poängsumma efter två ronder inom parentes): Nils-Gustaf Renman (2), Magnus Wahlbom (1½), Nils-Åke Malmdin (1) och Robert Danielsson (½).

I den yngre herrklassen, 50+, är jag själv sjätterankad bland 51 deltagare. Favorit är GM Sturua från Georgien före GM Movsziszian från Armenien. Från Sverige deltar: Ralf Åkesson (2), Conny Holst (1) och Ronny Kirpo (½).

Den yngre damklassen, utan svenskt deltagande, samlade 12 deltagare. Favorit är Elvira Berend, Luxemburg.

I startronden hade Conny Holst en utmärkt chans att skrälla mot tävlingens elo-favorit.

Här är mitt eget parti från andra ronden.

Man märker att man är i fotbollstokiga Spanien. Igår kväll avgjordes ett nytt El Classico, Barcelona-Real Madrid i spanska supercupen, då alla barers TV-apparater var påslagna med mängder av högljudda åskådare…

Riga: Förlust i sista ronden för Blomqvist

Aug132017

Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

Det blev en tung förlust för GM Erik Blomqvist i sista ronden av Riga Technical University Open som spelades klart på söndagen. Han spelade vit mot 17-årige FM Kaan Gokerkan Cem från Turkiet som därmed inte bara säkrade en IM-norm utan även en GM-norm. Blomqvist slutade därmed på 5½ poäng i turneringen, som gav en 58:e plats i tabellen.

Vinnare blev ukrainske GM Vladimir Onischuk som liksom sin landsman GM Sergey Pavlov tog 7½ poäng men Onischuk fick betydligt bättre kvalitetspoäng. Pavlov kan dock trösta sig med att han liksom Blomqvists motståndare tog en GM-norm.

Turneringshemsidan

Västeråsseger i Kadettallsvenskan – vann före Rockaden

Aug132017

Västerås SK Foto: Lars OA Hedlund

Västerås SK Foto: Lars OA Hedlund

Det blev Västerås SK som vann Kadettallsvenskans final som avgjordes i Stockholm i helgen. Inför sista ronden ledde man med 2 matchpoäng före SK Rockaden Stockholm och spelade sedan oavgjort mot tredjeplacerade Lund och då spelade det ingen roll om Rockaden krossade SS Manhem med 5½-½, man kunde inte hämta in Västerås försprång.

Det segrande laget fick 9 matchpoäng av 10 möjliga och följaktligen en poäng mer än Rockaden som kom tvåa. I och med det oavgjorda resultatet säkrade Lunds ASK sedan bronset då Kristallen, som inför ronden hade lika många poäng som Lund fick också oavgjort i sin match, mot Örgryte SK.

Resultat och slutställning
Bilder av Lars OA Hedlund

Manhems GM-turnering: von Bahr i ensam ledning

Aug132017

IM Oskar von Bahr. Foto: Sören Svensson.

IM Oskar von Bahr. Foto: Sören Svensson.

Nyblivne IM Oskar von Bahr var dagens man i Manhems GM-turnering. Han vann båda sina, det första mot IM Tommy Andersson och det andra mot ukrainske IM Petro Golubka. Därmed är von Bahr nu i ensam ledning efter tre ronder, med 2½ poäng och har en försprång om en halv poäng på IM Mikkel Antonsen från Danmark och IM Jonathan Westerberg som ju var i delad ledning efter första speldagen. Antonsen och Westerberg spelade båda två remi i båda sina partier under andra speldagen.

Fyra spelare har sedan tagit 1½ poäng, bland dem IM Linus Johansson och GM Tiger Hillarp.

I rond fyra möter ledaren von Bahr den litauiske stormästaren Eduardas Rozentalis. Spelet inleds imorgon klockan 14.

Turneringshemsidan

Riga: Vinst för Blomqvist i näst sista ronden

Aug132017

GM Erik Blomqvist slog IM Zan Tomazini från Slovenien i åttonde och näst sista ronden av Riga Technical University Open och klättrade därmed till 29:e plats i tabellen. Svensken har tagit 5½ poäng på de åtta ronderna och har 1½ poäng upp till ledande GM Vladimir Onischuk från Ukraina och hans landsman IM Sergey Pavlov.

I sista ronden möter Blomqvist turkiske FM Kaan Gokerkan.

Turneringshemsidan
Livesändning

Veteran-EM: Fyra svenska poäng i första ronden

Aug132017

GM Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Ralf Åkesson vann i första ronden av Veteran-EM som inleddes i Sabadell i Spanien igår. Åkesson som är sjätterankad i 50+ klassen mötte hemmaspelaren Josep Ramon Torner Planell och i den första ronden och vann samtidigt som den andra svensken i klassen, Conny Holst, fick möta högst rankade GM Zurab Sturua från Georgien och förlorade.

I den äldre klassen, 65+, deltar fyra svenskar. IM Nils-Gustaf Renman, FM Nils-Åke Malmdin och Magnus Wahlbom vann alla sina partier medan Robert Danielsson fick se sig besegrad.

Andra ronden spelas idag klockan 17.

Turneringshemsidan

Westerberg och Antonsen tar ledningen i Manhems GM-turnering

Aug132017

Jonathan Westerberg. Foto från NM 2017: Lars OA Hedlund

Jonathan Westerberg.
Foto från NM 2017: Lars OA Hedlund

Två partier avgjordes i den första ronden av SS Manhems GM-turnering. Det var IM Mikkel Antonsen från Danmark som vann över en av förhandsfavoriterna, GM Eduardas Rozentalis, och IM Jonathan Westerberg som vann över FM Tom Rydström. Dessa två har därmed tagit ledningen efter den första ronden då alla andra partier slutade med remi.

I andra ronden, som nu pågår, möts de två ledarna samtidigt som Sveriges två färskaste IM:s får möta varandra, IM Tommy Andersson och IM Oskar von Bahr.

Turneringshemsidan
Livesändning

Västerås leder Kadettallsvenskan

Aug132017

Från matchen mellan Västerås och Örgryte. Foto: Lars OA Hedlund.

Från matchen mellan Västerås och Örgryte. Foto: Lars OA Hedlund.

Västerås SK leder inför sista ronden av Kadettallsvenskans final som spelas i Stockholm i helgen. Västeråsarna har vunnit alla sina matcher hittills och har därmed knipit maximala 8 matchpoäng, 2 poäng mer än närmast jagande SK Rockaden Stockholm. På tredje plats kommer sedan Lunds ASK med 4 poäng, lika många som Kristallens SK, men fler partipoäng.

I sista ronden som nu pågår möts Västerås och Lund medan Rockaden möter SS Manhem och Kristallen tar sig an Örgryte.

Livesänding
Resultatsida

Västerås Open går mot deltagarrekord

Aug122017

Ulf Andersson kommenterar under Västerås Open. Foto: Lars OA Hedlund

Ulf Andersson kommenterar under Västerås Open. Foto: Lars OA Hedlund

Svenskt Grand Prix blev en succé redan från start och populariteten växer från år till år. Cellavision Chess Cup satte deltagarrekord i den första GP-tävlingen för säsongen, och Västerås Open har aldrig haft så här många anmälda så här tidigt. Rekordet på 343 deltagare hänger löst.

Bland de hittills anmälda är den tyske stormästaren Georg Meier högst rankad, men han får hård konkurrens från den svenska eliten anförda av Evgenij Agrest. Tävlingen kommenteras av Ulf Andersson, som kan följas live på plats eller via nätet.

Den 15 augusti och 1 september lottas gratis startavgift ut bland dem som har anmält sig. Anmäl dig redan nu så är du med i båda utlottningarna! Om du dessutom passar på att betala startavgiften innan 1 september har du chansen att vinna en Komodo 11 eller Fritz 15 från ChessBase.

Glöm inte heller att boka hotell i god tid, då det finns andra evenemang i staden den här helgen och trycket på hotellen är högt. Info hittar du i inbjudan.

Manhems GM-turnering drar igång

Aug122017

GM Tiger Hillarp Persson Foto: Lars OA Hedlund.

GM Tiger Hillarp Persson Foto: Lars OA Hedlund.

Idag inleds SS Manhems GM-turnering i Mölnlycke utanför Göteborg. Turneringen är i vanlig ordning en del av Manhems årliga schackvecka. Högst rankade är GM Tiger Hillarp Persson (2522) och GM Eduardas Rozentalis (2517) och den tredje stormästaren i startfältet är GM Orest Gritsak från Ukraina (2474).

Spelet drar igång klockan 14 idag och livesändingen går att följa via länken i vänsterspalten.

Turneringshemsidan

Blomqvist spelade remi i rond 7

Aug122017

GM Erik Blomqvist spelade remi en ung FM från Kazakhstan, vid namn Zhandos Agmanov, i sjunde ronden av Riga Technical University Open i lettiska Riga. Efter sju ronder har svensken därmed tagit 4½ poäng och ligger alltjämt på 48:e plats, 2 poäng bakom ledaren Vladimir Onischuk som i sjunde ronden släppte sin första remi i turneringen.

I åttonde ronden som spelas idag klockan 14 möter svensken IM Zan Tomazini från Slovenien.

Turneringshemsidan

MVL vinnare i St. Louis – ny världstvåa

Aug122017

Efter en mycket spännande sista rond blev det till slut fransmannen Maxime Vachier-Lagrave som vann superturneringen Sinquefield Cup i St. Louis. MVL, som hade varit i ledning eller delad ledning i stort sett hela turneringen, delade ledningen inför sista med Vishy Anand och Levon Aronian. Fransmannen vann i sista ronden över ryssen Ian Nepomniachtchi samtidigt som Anand och Aronian fick nöja sig med remi respektive förlust.

Anand spelade en relativt kort remi mot Wesley So och Aronian fick se sig besegrad av världsmästaren Magnus Carlsen. Aronian har haft en bra svit mot Carlsen i deras senaste möten men denna gång tog sig världsmästaren i kragen och vann en bra seger.

Det i sin tur räckte till en delad andra plats i turneringen för Carlsen, tillsammans med Anand. De båda fick 5½ på de nio ronderna, en halva bakom MVL. I och med vinsten över Nepo tog sig fransmannen upp på andra plats på den flytande världsrankingen. Han kan räkna hem 15 nya Elo-poäng samtidigt som Wesley So, som hade en bedrövlig turnering, förlorade hela 18 poäng och Fabiano Caruana förlorade 8 poäng. Därmed kunde Magnus Carlsen också bryta trenden och utöka sitt försprång i toppen, han har nu 23 poäng ner till tvåan.

Nu tar världsstjärnorna paus i två dagar innan St. Louis Rapid and Blitz drar igång och där gör legendaren Garry Kasparov comeback i tävlingsschack.

Turneringshemsidan

Näringslivet möter Förorten

Aug112017

Näringslivet Möter Förorten närmar sig! 70 dagar 6 timmar och 38 minuter kvar nu. Följ det nya Twitterkontot för uppdateringar. Sprid det gärna! https://twitter.com/NringsMFororten

naringslivet_moter_fortorten

Riga: Blomqvist på 48:e plats

Aug112017

På torsdagen spelades dubbelrond i Riga Technical University Open och för GM Erik Blomqvist blev det en mindre lyckad dag då han endast fick med sig en halv poäng. Denna kom genom remi i dagens första rond mot tyske GM Arik Braun. I den senare ronden förlorade svensken mot Ukrainas GM Alexander Kovchan.

Efter sex spelade ronder har Blomqvist tagit 4 poäng och ligger på 48:e plats, 2 poäng bakom ledande GM Vladimir Onischuk från Ukraina. I sjunde ronden som spelas idag klockan 14 får Blomqvist ta sig an ynglingen FM Zhandos Agmanov från Kazakstan

Turneringshemsidan

Två nya svenska IM

Aug112017

IM Tommy Andersson. Foto: Sören Svensson.

IM Tommy Andersson. Foto: Sören Svensson.

IM Oskar von Bahr. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Oskar von Bahr. Foto: Lars OA Hedlund.

Fides styrelse, presidential board, godkände nyligen ett knippe GM- och IM-ansökningar och därmed fick Sverige två nya internationella mästare. Dessa är IM Tommy Andersson och IM Oskar von Bahr som båda nyligen tagit sina sista normer.

De två nyblivna IM firar båda genom att spela i Manhems GM-turnering som inleds imorgon.

St. Louis: Det avgörs i sista ronden

Aug112017

En rond återstår nu av superturneringen Sinquefield Cup i St. Louis och inför den sista ronden har hela fem spelare en realistisk chans att ta hem turneringssegern. Detta sedan alla partier i åttonde ronden slutade med remi, utom ett, det mellan Sergey Karjakin och Wesley So. Därmed tog sig Karjakin upp på delad fjärdeplats tillsammans med världsmästaren Magnus Carlsen. De har 4½ poäng, en halva mindre än ledartrion Maxime Vachier-Lagrave, Vishy Anand och Levon Aronian.

I sista ronden möts bland andra Carlsen och Aronian, ett möte som alltid är sevärt.

Turneringshemsidan

Tävlingsbestämmelser 2017/18

Aug112017

ssf120Den definitiva versionen av SSF:s tävlingsbestämmelser har publicerats. En nyhet sedan den preliminära versionen publicerades i våras är att reglerna för mobiltelefon och teknisk utrustning har skärpts, så att en mobiltelefon som inte är helt avstängd innebär partiförlust. I Elitserien, Superettan och andra elittävlingar är det dessutom förbjudet att ha med sig telefonen till brädet.
Tävlingsbestämmelser 2017/18

Inbjudan till Juniorallsvenskan i Västerås

Aug102017

Årets upplaga av Juniorallsvenskan spelas 24-26 november i Västerås. Spelplats blir Rudbeckianska gymnasiet och inbjudan till tävlingen finns här.

Aronian och Anand upp i delad ledning i St. Louis

Aug102017

Levon Aronian har hittat formen i superturneringen Sinquefield Cup i St. Louis i USA och i den sjunde ronden vann han en bra seger över en av hemmatrojkan, Hikaru Nakamura. Vinsten var hans andra raka och därmed tog Aronian sig upp i delad ledning i turneringen tillsammans med Maxime Vachier-Lagrave och ex-världsmästaren Vishy Anand som även han spelar strålande schack i St. Louis. Samtliga tre har tagit 4½ poäng på de sju ronderna och ligger en halv poäng före världsmästaren Magnus Carlsen.

Turneringshemsidan

Domarkurs i Katrineholm

Aug102017

domarkurs-i-Katrineholm-2017Tävlings- och regelkommittén, i samarbete med Katrineholms SK, inbjuder till domarkurs den 24 september i Katrineholm. Genomgången kurs ger behörighet att döma ELO-turneringar. Inbjudan

Definitiv serieindelning och spelprogram för Allsvenskan

Aug102017

Den definitiva serieindelningen samt spelprogram för kommande säsongs allsvenska seriespel är klar i de flesta serier och finns publicerade här. I division II:3 kommer lottning att publiceras inom kort medan division III:1 hålls öppen för ytterligare anmälningar fram till 31 augusti, med anledning av kongressens beslut om övergång från sex- till fyramannalag. Lag som är intresserade av att efteranmäla sig till division III:1 kan kontakta Mats Sjödin.

Blomqvist börjar bra i Riga

Aug92017

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Erik Blomqvist spelar för närvarande i Riga Technical University Open i Lettlands huvudstad Riga. Blomqvist är rankad 37:a i den starka A-gruppen och har fått en mycket bra start med 3½ poäng på de inledande fyra ronderna. Det räcker till en nionde plats i tabellen. Favoriterna GM Sasikiran Krishnan och GM Alexei Shirov, som för övrigt båda har vunnit turneringar i Sverige i år, har tagit det lite lugnare i inledningen och båda släppt två remier på de första ronderna.

I den femte ronden som spelas imorgon klockan 10 svensk tid möter Blomqvist GM Arik Braun från Tyskland.

Turneringshemsidan
Livesändning

Nils Grandelius spelar SM i snabbschack på Hasselbacken

Aug92017

GM Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

Nils Grandelius är klar för Wasas jubileumsturnering Hasselbacken Jubilee Tournament, och tävlar därmed om SM-titeln i snabbschack 16-17 september. Det berättas på turneringshemsidan där Grandelius intervjuas inför turneringen.
–Snabbschack borde absolut bli en självklar del i SM-programmet. På världsnivå går vi mot allt fler snabbschacksturneringar, så oavsett vad man tycker om utvecklingen är det nödvändigt att hänga med för att kunna konkurrera, säger Nils Grandelius i intervjun.
Sverigeettan Grandelius är högst rankad bland de anmälda spelarna och ställs bland annat mot norrmannen Jon Ludvig Hammer och mot ytterligare nio svenska stormästare. Totalt är 80 spelare anmälda till antingen den öppna klassen eller någon av av veteranklasserna.

Christer Fuglesang och Anna Cramling i En film om schack

Aug92017

Bokförlaget Fri Tanke presenterar ”En film om schack” med Christer Fuglesang och Anna Cramling. På sin hemsida berättar förlaget också att Anna Cramling kommer att finnas med i Fri Tankes monter vid bokmässan i Göteborg 29-30 september, och ta emot utmanare i blixtschack.
Läs mer och se filmen på Fri Tankes hemsida.

Snabbschacks-SM för knattar och miniorer 2018

Aug92017

Nästa års Snabbschacks-SM för knattar och miniorer kommer att spelas lördagen 10 mars i Stockholm.