Roslagens Schackförbund | Nyheter från schacksverige
RSS
 

Nyheter från schacksverige

Nakamura vinnare av St. Louis Rapid & Blixt

Aug162018

När det kommer till schack med kortare betänketid är det få som överträffar amerikanen Hikaru Nakamura. Det är i så fall världsmästaren Magnus Carlsen, som är högst rankad inom både blixt och snabbschack, och kanske Maxime Vachier-Lagrave som kan mäta sig med den snabbe amerikanen. Det sägs att en viktig del i Nakamuras träning har varit att spela tusentals partier med betänketiden en minut per parti på nätet och oavsett om det stämmer eller ej så råder inga tvivel om att blixtfantomen Nakamura aldrig kan räknas bort i förhandssnacket till turneringar med inslag av blixt eller snabbschack.

Det visade han återigen prov på i St. Louis Rapid & Blitz som nu är färdigspelad. Trots att det var landsmannen Fabiano Caruana som började bäst och MVL som avslutade bäst så visade Nakamura en enorm stabilitet turneringen igenom och när poängen till slut summerades upp så hade han tagit mest av alla, 22½ poäng av 36 möjliga. En poäng bakom honom kom sedan MVL som efter en svagare inledning gjorde bäst ifrån sig av alla i blixtdelen men det räckte inte till, fransmannen hann inte ikapp den gode Nakamura.

Shakriyar Mamedyarov, som delade ledningen med Nakamura efter snabbschacket och första blixtdagen, hade en svag sista dag och slutade på 21 poäng vilket dock räckte till tredjeplats.

Efter St. Louis Rapid & Blitz har Nakamura dessutom utökat sin ledning i Grand Chess Tour, han har nu tagit 33 tourpoäng och på andra plats kommer MVL med 25 poäng.

Nu tar sig stjärnorna ett par vilodagar och på lördag inleds långpartiturneringen Sinquefield Cup där Magnus Carlsen ansluter till startfältet men mer om det senare.

Turneringshemsidan

Christiansen och Vypkhaniuk leder i Mölnlycke

Aug152018

Efter dagens dubbelrond är nu sju ronder av nio är avklarade i Manhems GM- och IM-turneringar och i GM-turneringen leder nu turneringens högst rankade spelare, IM Johan-Sebastian Christiansen från Norge, med en halv poäng före de närmate spelarna. Christiansen spelade i sjätte ronden remi mot IM Linus Johansson och besegrade sedan IM Tapani Sammalvuo i den sjunde vilket innebär att han har tagit 5 poäng på de sju ronderna.

Andra platsen delas sedan av GM Eduardas Rozentalis och IM Petro Golubka som har tagit 4½ poäng. Rozentalis och Golubka är rankade tvåa och trea i turneringen så denna gång kan man konstatera att ratingen gav en bra indikation om hur tabellen skulle se ut. Faktum är att på de fem första platserna återfinns nu de fem högst rankade spelarna då Linus Johansson och GM Orest Gritsak delar fjärdeplatsen med 4 poäng.

I IM-turneringen är det fortsatt FM Ihor Vypkhaniuk från Ukraina som äger rubrikerna. Han besegrade FM Isak Storme i dagens första rond och spelade sedan remi mot FM  Tom Rydström vilket innebär att han har tagit 5½ poäng på de sju ronderna och behöver enligt arrangören endast en halva till för att säkra IM-normen. En halva räcker inte för att säkra segern i turneringen men vinner Vypkhaniuk mot tvåan FM Erland Mikalsen i morgondagens rond är både normen och turneringssegern i hamn.

Mikalsen är dock även han på normjakt och med vinst över Vypkhaniuk kan även han säkra normen varför det lär bli ett spännande parti imorgon. FM Isak Storme som inför dagens dubbelrond var på andra plats i turneringen förlorade båda sina partier. Han är trots det bäst svensk i turneringen.

Turneringshemsidan

MVL blixtrade till i St. Louis

Aug152018

Nu återstår bara en speldag, nio ronder blixt, av St. Louis Rapid & Blitz som är en delturneringen Grand Chess Tour. Efter första blixtdagen delar Hikaru Nakamura och Shakriyar Mamedyarov alltjämt ledningen. De båda har sammanlagt tagit 17 poäng av 27 möjliga och har 1½ poäng ner till Fabiano Caruana på tredjeplats (notera att poängsystemet 2-1-0 enkom används i snabbschacksdelen av turneringen).

Den som gjorde bäst ifrån sig under första blixtdagen var dock ingen av ovannämnda utan Maxime Vachier-Lagrave som tog hela 7 poäng av nio möjliga och nu är på fjärdeplats med 15 poäng.

Blixten fortsätter idag klockan 20 svensk tid.

Turneringshemsidan

Trio i topp i Stockholm Open

Aug142018

Mikael Arovén. Foto: Lars OA Hedlund.

Mikael Arovén. Foto: Lars OA Hedlund.

Fyra ronder är nu avklarade i Stockholm Open och tre spelare delar ledningen med 3½ poäng. Dessa är GM Lars Karlsson, Mikael Arovén och FM Jung Ming Seo som anmälde sig till turneringen i sista stund. Samtliga tre vann alla sina snabbschackspartier och i den fjärde ronden möttes Karlsson och Seo i ett parti som slutade remi och Arovén spelade remi mot Arthur Belokon.

Sett till kvalitetspoäng så leder Karlsson före Arovén och Seo kommer på tredje plats. Bakom trion skuggar sedan en grupp om åtta spelare som alla tagit 3 poäng.

Rond 5 spelas imorgon och då möts Seo och Arovén medan Karlsson möter Axel Falkevall.

Chess-Results
Bilder av Lars OA Hedlund

Schackveckan: Vypkhaniuk och Storme övertygar

Aug142018

Högst rankade IM Johan-Sebastian Christiansen tog sig upp i delad ledning i femte ronden av Manhems GM-turnering. Han mötte och besegrade IM Stefan Schneider, som hittills inte haft någon vidare turnering och bara tagit en halv poäng på de fem ronderna. Christiansen har liksom IM Petro Golubka tagit 3½ poäng av fem möjliga. Golubka som ledde i ensamt majestät inför ronden spelade för övrigt remi mot IM Linus Johansson.

Det är dessa tre som kanske har störst chans att ta en GM-norm i turneringen men det kräver ytterligare något vinstparti för samtliga i resterande fyra ronder. Johansson delar tredjeplatsen med stormästarna Eduardas Rozentalis och Stellan Brynell som båda spelade remi, mot IM Mads Vestby-Ellingsen respektive IM Tapani Sammalvuo. Dagens femte parti, det mellan GM Orest Gritsak och IM Bengt Lindberg slutade i Gritsaks favör.

I IM-turneringen som även den är en del i Manhems schackvecka fortsätter ukrainske FM Ihor Vypkhaniuk att övertyga. Han slog FM Kaan Kücüksari i femte ronden och har tagit 4 poäng, endast släppt två remier, på de fem ronderna. Vypkhaniuk är på god väg att säkra en IM-norm men det krävs givetvis någon poäng till. En annan spelare som övertygar är hemmaspelaren och Manhemiten FM Isak Storme som i femte ronden besegrade GM Thomas Ernst och är nu på en odelad andraplats, en halv poäng bakom Vypkhaniuk.

Storme och Vypkhaniuk var de enda som vann sina partier idag, övriga blev remi och det innebär att norrmännen Hobber och Mikalsen delar fortsatt tredjeplatsen.

Imorgon spelas dubbelrond i båda turneringarna, den förra med start klockan 10, och bland intressanta möten kan nämnas att Vypkhaniuk och Storme möts i IM-turneringens sjätte rond och i GM-turneringen möts Johansson och Christiansen.

Turneringshemsidan

Nakamura och Mamedyarov leder efter snabbschacket

Aug142018

Efter den övertygande inledningen har utmanaren och världstvåan Fabiano Caruana haft det desto mer kämpigt i snabb- och blixtschacksturneringen i St. Louis i USA. Tre remier under andra dagen och i rond sju förlorade han mot sin blivande landsman (eller så har det i alla fall spekulerats) Leinier Dominguez. Två remier i de avslutande ronderna och Caruana fick sammanlagt 11 poäng av 18 möjliga och blev omkörd av både sin landsman Hikaru Nakamura och Shakriyar Mamedyarov som fortsätter visa god form.

Nakamura och Mamedyarov avslutade snabbschacksdelen med 12 poäng och leder därmed inför blixtdelen av turneringen som inleds ikväll. På spel står 37 500 dollar i första pris och det finns således en hel del att spela för.

Turneringshemsidan

Inbjudan till pedagogutbildning i Uppsala

Aug142018

Sveriges Schackförbund har glädjen att bjuda in till den första kursen i Norden för det nya ECU School Chess Teacher Certificate. Platsen är Uppsala, lördag och söndag 1-2 september 2018.

skolschackKursen är framtagen av kommissionen ECU Education inom European Chess Union, och sätter en ny standard för hur man kan undervisa i schack när målet är att utveckla barn socialt och intellektuellt. Kursen har samlat de bästa metoderna i Europa och världen för att lära ut schack, i kombination med de senaste inlärningsteoretiska rönen, och är där till validerad av ledande internationella forskare inom ECU Advisory Board. På slutet av kursen får deltagarna genomgå ett test. Klarar man det får man titeln ECU School Chess Teacher.  Inbjudan  Info

Schackledarkurs i Hallsberg 1-2/9

Aug142018

schackledarutbildningVill du ha ny inspiration som ungdomsledare? Då ska du absolut gå Sveriges Schackförbunds helt nya schackledarkurs i tre nivåer, som kommer att rullas ut de närmaste åren. Start blir det i Hallsberg den 1-2/9.

Fredrik Ljungheimer

Fredrik Ljungheimer

Joel Sjöstrand

Joel Sjöstrand

Kursen bygger på den holländska Stegmetoden. En ambitiös pedagogisk modell med material som stödjer dig som ledare hela vägen från nybörjare till ELO 2000.

Kursledare är Joel Sjöstrand och Fredrik Ljungheimer från Trojanska Hästen. De har översatt materialet till svenska och tillämpar Stegmetoden med mycket stor framgång i sin ungdomsverksamhet. Inbjudan

kurshaften

Ukrainskt i topp i Manhems schackvecka

Aug132018

IM Petro Golubka. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Petro Golubka. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Petro Golubka från Ukraina har nu tagit ledningen i Manhems GM-turnering. Han var den ende som vann sitt parti i den fjärde ronden, mot IM Stefan Schneider, och har därmed tagit 3 poäng av fyra möjliga medan samtliga de andra i kvintetten som ledde inför fjärde ronden har tagit 2½ poäng. Dessa är IM Linus Johansson, IM Johan-Sebastian Christiansen och stormästarna Stellan Brynell och Eduardas Rozentalis.

Rozentalis och Christiansen spelade remi inbördes i dagens rond medan Brynell spelade remi mot den tredje stormästaren i startfältet, Golubkas landsman Orest Gritsak.

I IM-turneringen som även den är en del av Manhems schackvecka har det hittills varit relativt sparsmakat med remier men i den fjärde ronden ändrades det. Fem remier i de fem partierna innebär att ställningen är oförändrad efter fyra ronder. FM Ihor Vypkhaniuk, även han Ukraina, leder med 3 poäng, en halva före FM Isak Storme, FM Anders Hobber och FM Erlend Mikelsen.

Rond fem spelas imorgon klockan 14.

Turneringshemsidan
Inte bara schack (referat och analyser)

Caruana håller i ledningen trots lite lugnare takt

Aug132018

Fabiano Caruana kunde inte riktigt följa upp den imponerande inledningen av snabbschacksturneringen i St. Louis. Tre raka vinster under dag ett byttes ut mot tre raka remier under dag två men trots det håller den amerikanske världstvåan i ledningen i turneringen och har efter två dagars spel tagit 9 poäng (poängsystemet i turneringen är 2-1-0).

Den något lugnare takten hos Caruana, eller Fabi som han gärna kallas, tillät dock en kvartett spelare att hålla jämna steg i tabellen då Maxime Vachier-Lagrave, Sergey Karjakin, Shakriyar Mamedyarov och Hikaru Nakamura alla har tagit 7 poäng efter två dagars spel.

Snabbschacksdelen i turneringen avslutas ikväll och därefter följer två dagars dubbelrondig blixt innan turneringssegraren kan koras.

Turneringshemsidan

Stockholm Open börjar idag

Aug132018

GM Lars Karlsson är storfavorit i Stockholm Open som inleds på Schacksalongerna i eftermiddag. 45 spelare är anmälda till start och närmast Karlsson i startlistan kommer Jesper Celander (2094).

Turneringsformatet är så att man inleder med tre ronder snabbschack, 60 minuter för hela partiet, och därefter spelar sex ronder långpartier med två timmar per 40 drag och en timme för att avsluta.

Schack.se kommer att rapportera regelbundet från turneringen.

Chess-Results

Jämnt i toppen i Manhems GM-turnering

Aug132018

FM Isak Storme. Foto: Lars OA Hedlund

FM Isak Storme. Foto: Lars OA Hedlund

Halva startfältet delar ledningen i SS Manhems GM-turnering som är en del av den pågående schackveckan i Mölnlycke utanför Göteborg. Tre ronder är spelade efter söndagens dubbelrond och de fem spelarna har alla tagit 2 poäng. Två av de fem är svenskar, IM Linus Johansson och GM Stellan Brynell.

Brynell besegrede norrmannen IM Mads Vestby-Ellingsen i rond 2 men kunde inte följa upp sin fina inledning i rond tre och förlorade mot klubbkompisen Linus Johansson som tagit två raka remier i de inledande ronderna.

De övriga tre ledarkvintetten är GM Eduardas Rozentalis, IM Johan-Sebastian Christiansen och IM Petro Golubka.

I IM-turneringen leder Ukrainas FM Ihor Vypkhianuk med 2½ poäng på de tre ronderna. Han jagas närmast av de två norrmännen i startfältet och hemmaspelaren FM Isak Storme som alla tre har tagit 2 poäng och Storme är än så länge utan förlust.

Rond fyra spelas idag klockan 14.

Turneringshemsidan

Riga: Svensk avslutning i moll

Aug132018

Slutronden i Riga Technical University Open belv en ganska dyster historia för svenskt vidkommande. Endast en halv poäng bärgades i de fem partierna och man kan därmed lugnt konstatera att turneringen avslutades i moll. Hampus Sörensen var den som höll i slutronden då han mötte tysken Nathanael Poysti och spelade remi medan GM Pontus Carlsson, GM Ralf Åkesson, FM Erik Hedman och Erik Alquist alla förlorade.

Bäste svensk blev Pontus Carlsson, som trots förlusten i slutronden kan vara nöjd med sin insats. Han fick 6 poäng av nio möjliga och hamnade på 22:a plats men var inblandad i toppstriden mot slutet av turneringen. Erik Hedman fick 5 poäng och hamnade på 76:e plats, Hampus Sörensen fick 4½ poäng (124:e plats), Ralf Åkesson 4 poäng (156:e plats) och Erik Alquist 3½ poäng (198:e plats).

Vinnare blev armeniern GM Robert Hovhannisyan som fick 7½ poäng, lika många som landsmannen GM Manuel Petrosyan.

Turneringshemsidan

Suverän Gerdes byggde staket i Rockaden Open

Aug132018

Sebastian Gerdes. Foto: Lars OA Hedlund.

Sebastian Gerdes. Foto: Lars OA Hedlund.

Tioårige Sebastian Gerdes vann en överlägsen seger i Rockaden Open som spelades i helgen. Gerdes, rankad 12:a i startordningen, visade ingen som helst barmhärtighet och tvålade till samtliga av sina motståndare och skördade 8 poäng på de åtta ronderna.

Tvåa kom förhandsfavoriten Kim Smedberg som fick 6 poäng och andrarankade Björn Pilström blev trea med 5½ poäng.

24 spelare kom till start i turneringen som är avsedd för spelare rankade under 1500.

Chess-Results

Lars Madebrink klar vinnare i Falköping

Aug132018

Lars Madebrink. Foto: Lars OA Hedlund.

Lars Madebrink. Foto: Lars OA Hedlund.

Det blev favoritseger i weekendturneringen Falköping Open som spelades i Falköping i helgen. Lars Madebrink, SK Kamraterna, var högst rankad och visade vem som är herre på täppan genom att bygga ett staket. Imponerande 7 poäng på sju ronder och 1½ poäng ner till tvåan, Kristian Eriksson, Varbergs SK.

Trea blev sedan Oliver Pavlic, Skövde SS, med 5 poäng. 13 spelare kom till start.

Chess-Results

Veteran-EM: Två svenska medaljer och IM-norm till Holst

Aug132018

Conny Holst tog silver och IM-norm i Drammen. Foto: Lars OA Hedlund.

Conny Holst tog silver och IM-norm i Drammen. Foto: Lars OA Hedlund.

Veteran-EM i Drammen är nu över och när turneringen summeras kan den endast betecknas som en svensk medaljsuccé. Ingen försvarad EM-titel för IM Nils-Gustaf Renman förvisso men väl två medaljer och ett genombrott för Conny Holst som avslutade med en vinst och därmed säkrade en ren andra plats.

Låt oss börja med att sammanfatta den äldre klassen. Inför slutronden var läget sådant att Renman var tvungen att vinna för att ha en chans att försvara sin titel. Renman gjorde det han kunde och besegrade IM Valentin Bogdanov från Ukraina men det räckte inte riktigt till. Förhandsfavoriten GM Vladislav Vorotnikov, som inte på riktigt blandade sig i toppstriden förrän mot slutet av turneringen spelade remi mot isländske FM Áskell Örn Kárason vilket innebär att de båda fick samma poäng som Renman men ännu viktigare, de hade bättre särskiljning. Därmed tog svensken en meriterande tredje plats, bakom vinnaren Vorotnikov och silvermedaljören Kárason.

I övrigt blev det ingen bra svenskdag i 65+ klassen då Gunnar Hedin, FM Nils Åke Malmdin och Mats Wahlstedt alla förlorade sina partier. Leif Svensson vann i slutronden och Robert Danielsson spelade remi. Hedin, Malmdin och Svensson slutade alla på 5 poäng, 1½ poäng bakom medaljörerna, Danielsson fick 4½ och Wahlstedt 3½ poäng.

I den yngre klassen, 50+, bestämde sig Conny Holst bokstavligt talat för att maximera slutronden. Han spelade längst av alla och till slut lönade sig tålamodet och ihärdigheten. Norske FM Roar Elseth gjorde en grov blunder i det remiaktiga slutspelet och en Holst på hugget hade inga som helst svårigheter att bestraffa norrmannen. Hade det inte varit för en GM Simen Agdestein på hugget så hade det räckt till vinst i turneringen men storfavoriten höll in i mål trots förlusten mot Holst. Svensken fick dock mycket fin andra plats och en IM-norm på köpet, enligt Inte bara schack. De  två var i en klass för sig i turneringen och Holst hade 1½ poäng ner till trean.

Lars Blomström som hängde med i toppen länge men orkade inte helt hålla jämna steg på slutet spelade remi i slutronden och fick 5½ poäng. Kjell-Åke Andersson och Ronny Kirppo vann sina partier och fick 5 poäng och Lennart Gunnarsson spelade remi vilket till slut gav honom 3½ poäng.

Veteran-EM i Drammen är därmed avslutat. Schack.se gratulerar Conny Holst och Nisse Renman till medaljerna och Holst till IM-normen.

Turneringshemsidan

Överlägsen seger i Kadettallsvenskan för Västerås

Aug132018

Vinnarna av Kadettallsvenskan 2018, Västerås SK. Foto: Lars OA Hedlund.

Vinnarna av Kadettallsvenskan 2018, Västerås SK. Foto: Lars OA Hedlund.

Västerås SK vann samtliga sina fem matcher i Kadettallsvenskans final som avgjordes i Norrköping i helgen. Västerås blev därmed överlägsen vinnare av turneringen. Man slog LASK med minsta möjliga marginal i slutronden och fick maximala 10 matchpoäng, 3 fler än tvåan Trojanska hästen som i den avslutande ronden besegrade Örgryte SK med 4½-1½.

På tredje plats kom sedan Manhem som vann över Rockaden Sthlm i slutronden och fick 6 poäng.

Kadettallsvenskans resultatsida
Bilder av Lars OA Hedlund

Caruana i storform i St. Louis

Aug122018

Utmanaren i höstens VM-match, Fabiano Caruana, var den som gjorde bäst ifrån sig under första speldagen i snabbschacksturneringen i St. Louis. Den amerikanske världstvåan vann samtliga tre partier, bland annat mot formstarke världstrean Shakriyar Mamedyarov, och leder i ensamt majestät efter dag ett.

På delad andra plats med 4 poäng, man kör med poängsystemet 2-1-0 i snabbschacket varför Caruana har 6 poäng, kommer sedan Maxime Vachier-Lagrave och Caruanas företrädare som utmanare Sergey Karjakin.

Noterbart är att Wesley So, som är rankad tvåa på snabbschacksrankingen, endast tog en remi under första speldagen och är tabelljumbo med 1 poäng av sex möjliga.

Spelet fortsätter ikväll och kan följas live via turneringshemsidan.

Veteran-EM: Goda svenska medaljchanser inför slutronden

Aug112018

FM Áskeill Örn Kárason vann över Gunnar Hedin. Foto: Lars OA Hedlund.

FM Áskeill Örn Kárason vann över Gunnar Hedin. Foto: Lars OA Hedlund.

Slutronden i Veteran-EM i Drammen väntar och i klassen 50+ har svenske succémannen Conny Holst nu en ren andra plats, en halv poäng efter storfavoriten GM Simen Agdestein. Holst mötte i åttonde ronden engelsmannen Gayson i ett parti som snabbt avvecklades till ett remiaktigt slutspel och även om motorerna gav svensken en minimal fördel så är det svårt att se var eller hur han skulle kunnat avgöra partiet. Agdestein mötte sin landsman FM Richard Bjerke och malde ner honom i ett komplicerat mittspel.

Därmed är favoriten åter i förarsätet och Holst jagar och även om det blir svårt så har svensken fortfarande chansen att vinna EM-titeln men då lär det krävas vinst mot andrarankade norrmannen FM Roar Elseth i sista ronden.

Den andre svensken i toppstriden i 50+ klassen, Lars Blomström, förlorade sin andra raka och måste vinna i slutronden för att ha någon chans att ta en medalj.

Apropå att bli nermald så hamnade Gunnar Hedin i köttkvarnen hos isländske FM Áskell Örn Kárason. Kárason som konsekvent har gjort bra resultat i veteranturneringar och för något år sedan var förtvivlat nära att vinna Veteran-VM har en förmåga att göra det mesta av en minimal fördel, vilket han fick mot Hedin och svensken fick aldrig chansen att återhämta sig.

IM Nils-Gustaf Renman har fortsatt topphäng inför slutronden då han i åttonde ronden spelade remi mot tyske FM Hans Werner Ackermann. Detta samtidigt som ledaren fram till nu, GM Leif Øgaard inte kunde förvalta ett fördelaktigt slutspel mot den andre stormästaren i 65+ klassen, förhandsfavoriten Vorotnikov från Ryssland. Partislutat analyseras för övrigt på Inte bara schack.

Läget inför slutronden är synnerligen intressant. Fyra spelare delar ledningen, inklusive Kárason och Vorotnikov, med 6 poäng och en halv poäng bakom dem kommer ett gäng med 5½, bland dem Renman och Øgaard. Vinst i slutronden är ett måste om Renman ska ha en möjlighet att försvara sin EM-titel men då måste han förlita sig på andra resultat. Svensken möter IM Bogdanov från Ukraina.

Slutronden spelas klockan 15 och en del av partierna kan följas live på Chess24.

Turneringshemsidan

Frisk inledning på Manhems schackvecka

Aug112018

FM Milton Pantzar Foto: Lars OA Hedlund

FM Milton Pantzar Foto: Lars OA Hedlund

Manhems schackvecka är nu igång och det spelades friskt schack redan i den första ronden. I IM-turneringen såg inte en endaste remi dagens ljus och i GM-turneringen avgjordes tre partier. Dagens vinnare blev GM-norm jagande IM Johan-Sebastian Christiansen och IM Petro Golubka som för övrigt båda fick möta landsmän i rond ett. Den tredje vinnaren blev turneringens lägst rankade spelare, GM Stellan Brynell som fick möta sin klubbkompis i Limhamn, IM Stefan Schneider.

Partiet fick ett elegant slut vilket kan beskådas med kommentarer på Inte bara schack som refererar från den första ronden.

Mötena mellan IM Linus Johansson och GM Eduardas Rozentalis samt IM Tapani Sammalvuo och IM Bengt Lindberg slutade med remi.

I IM-gruppen avgjordes som sagt alla partier och i regel till den lägre rankades fördel. Det var endast FM Anders Hobber som slog en lägre rankad spelare, landsmannen FM Erland Mikalsen. Noterbart resultat från IM-gruppen är att FM Milton Pantzar besegrade favoriten IM Mikkel Antonsen från Danmark och i det svenska juniormötet vann Manhemiten FM Isak Storme över JSM-vinnaren från LASK, FM Kaan Kücüksari.

Rond två spelas imorgon klockan 10 och rond tre klockan 17.

Turneringshemsidan

Västerås klara vinnare av Kadettallsvenskan

Aug112018

Västerås SK:s ankare CM Ludvig Carlsson. Foto: Lars OA Hedlund.

Västerås SK:s ankare CM Ludvig Carlsson. Foto: Lars OA Hedlund.

Västerås SK har med fyra ronder av fem avklarade redan säkrat segern i årets upplaga av Kadettallsvenskan. Västerås har vunnit samtliga sina matcher och då mötet Lunds ASK och Trojanska hästen blev oavgjort kan inget av de två lagen komma ikapp Västerås. I den tredje ronden mötte Västerås Trojanska hästen i en match som Västerås vann med minsta möjliga marginal samtidigt som Lund åkte på storstryk mot SS Manhem, 5-1, och därmed var turneringen i det närmaste avgjord.

LASK och Trojanska hästen spelade sedan som sagt oavgjort och Västerås tvålade till Rockaden Stholm med 5½-½ och saken var biff.

I slutronden möter Västerås LASK som för att kunna säkra andra platsen behöver gå för vinst, medan Trojanska hästen möter Örgryte som inte haft någon större lycka i Norrköping.

Kadettallsvenskans resultatsida
Bilder av Lars OA Hedlund

Riga: Tuff svenskdag i åttonde ronden

Aug112018

GM Pontus Carlsson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Pontus Carlsson. Foto: Lars OA Hedlund.

En rond återstår nu av RTU Open i Riga och i A-gruppen har GM Pontus Carlsson inte längre någon möjlighet att vinna. Detta då han spelade remi i åttonde ronden, mot unge dansk-tyske GM Rasmus Svane, varpå Carlsson nu har tagit 6 poäng en hel poäng upp till ensamme ledaren, armeniern GM Robert Hovhannisyan. Hovhannisyan möter i slutronden en spelare med 6½ poäng och det finns därmed inte teoretisk chans att Carlsson kan komma ikapp. Oavsett det har Carlsson som spelar ytterst sparsamt numera stått för en mycket bra prestation, han är utan förlust i turneringen trots att han mött starkt motstånd vilket och skördar en hel del nya Elo-poäng som resultat av det.

Nästbäste svensk är som tidigare FM Erik Hedman som tagit 5 poäng sedan han spelat remi mot ungerske IM Florian Kaczur. Även Hedman har hittills gjort en klart godkänd turnering. Detsamma kan man knappt säga om GM Ralf Åkesson som i åttonde ronden förlorade mot en relativt lågt rankad lettisk spelare och har endast tagit 4 poäng hittills i turneringen.

Hampus Sörensen spelade remi mot FM Jaan Narva och har likt Åkesson tagit 4 poäng inför den sista ronden och Erik Alquist, som spelat bra efter en trög start, förlorade mot en rysk FM.

Rond nio spelas imorgon klockan 10.

Turneringshemsidan

Veteran-EM: Holst leder med två ronder kvar

Aug112018

Gunnar Hedin. Foto: Lars OA Hedlund.

Gunnar Hedin. Foto: Lars OA Hedlund.

Inför Veteran-EM i norska Drammen var det från svensk synvinkel störst fokus på IM Nils-Gustaf Renman, helt naturligt med tanke på att han är regerande Europamästare i klassen 65+ och försöker försvara sin titel. Renman har gjort det bra hittills, är en halv poäng bakom ledande norrmannen GM Leif Øgaard, och har absolut möjlighet att försvara titeln även om endast två ronder återstår. I rond sju mötte han för övrigt landsmannen Gunnar Hedin som har gjort en mycket bra turnering och funnits med i toppkampen även han under största delen av turneringen.

I rapporteringen från turneringen har dock fokus hamnat på Conny Holst som spelar 50+ klassen och har fullständigt stulit strålkastarljuset från Renman. Holst är efter sju spelade ronder i delad ledning med GM Simen Agdestein (enligt turneringshemsidan leder Holst på särskiljning) och har endast släppt två remier på de sju ronderna. Agdestein blev som bekant inget hinder, han heller.

I rond sju mötte Holst norrmannen Karim Ali, rankad 24 i turneringen, och fick tidigt ett kraftigt grepp och när norrmannen såg ut att ha slingrat sig ur greppet och säkrat remin så gjorde han en grov blunder och Holst kunde avgöra direkt. Partislutet kan ses på Inte bara schack.

En annan svensk som även han stulit rubrikerna från Renman är Lars Blomström som inför den sjunde ronden delade ledningen med Holst och Agdestein. Han mötte den sistnämnde och var efter en hård försvarskamp tvungen att erkänna sig besegrad. Blomström har därmed en poäng upp till ledarduon och ligger på fjärdeplats.

Rond åtta spelas idag klockan 15.

Turneringshemsidan

Riga: Remi för Carlsson som fortsätter jaga i toppen

Aug112018

GM Pontus Carlsson har fortfarande häng på toppen i Riga Technical University Open. Han mötte i rond sju den slovakiske stormästaren Christopher Repka och kunde genom ett tornoffer säkra remischackar i en ställning som sannolikt var jämn men där Repka som vit hade börjat bygga upp ett otäckt tryck i centrum. Carlsson har 5½ poäng och en halv poäng upp till den ledande kvartetten. I rond åtta möter han dansk-tyske stormästaren Rasmus Svane.

Näst bäste svensk i turneringen är FM Erik Hedman som började så bra men fick en sämre mittenperiod och verkar nu hittat tillbaka till den vinnande vägen. Hedman har tagit 4½ poäng och kan vid maximal utdelning i de två avslutande ronderna eventuellt säkra en IM-norm.

Inte lika bra går det för GM Ralf Åkesson som har tagit 4 poäng efter remi mot indiern Priynka Nutakki. Hampus Sörensen förlorade sitt parti i sjunde ronden mot holländske IM Miedema och Erik Alquist håller i storformen och spelade remi mot italienaren Marzano. Båda har tagit 3½.

Turneringshemsidan
Inte bara schack (partislut och kortare referat)

Stjärncirkusen kommer till St. Louis

Aug112018

Efter de inledande turneringarna i belgiska Leuven och franska Paris har Grand Chess Tour-cirkusen nu anlänt i USA:s schackhuvudstad St. Louis och återigen är det snabbschack och blixt som står på programmet, inledningsvis åtminstone.

Idag börjar St. Louis Rapid & Blitz och över de närmaste fem dagarna får vi möjligheten att beskåda några av världens absolut bästa spelare visa upp sina färdigheter vid brädet med begränsad betänktetid.

Bland deltagarna återfinns spelare som Fabiano Caruana, Shakriyar Mamedyarov, Wesley So, Hikaru Nakamura och Levon Aronian. Världsmästaren Magnus Carlsen är inte med i snabb- och blixtturneringarna men ansluter till Sinquefield Cup som kör igång nästa helg.

Spelet inleds klockan 20 svensk tid och kan följas live på turneringshemsidan.

Dags för Manhems schackvecka

Aug112018

Idag inleds SS Manhems schackvecka i Mölnlycke utanför Göteborg. En GM-turnering, en IM-turnering och en Elo-turnering spelas under veckan och festivalen avslutas sedan med weekend-turneringen Göteborg Open.

GM- och IM-turneringarna spelas i Bergergrupper där dels titeljagare från olika länder, dels unga svenska spelare i jakt på sin första IM-norm möter rutinerade stormästare. Elo-turneringen blir en schweizergrupp. För mer information om deltagande och spelschema besök turneringshemsidan.

Schack.se kommer att rapportera dagligen från Manhems schackvecka och livesändningar från turneringen kan ses här.

Stormästarna radar upp sig för Rilton Cup

Aug102018

Foto: Kollage Wikimedia

Foto: Kollage Wikimedia

Öppningsexperten och Viswanathan Anands sekundant, Grzegorz Gajewski, gör en mycket intressant start i årets Rilton Cup.

Den polske stormästaren Gajewski har jobbat i många år med Anand, bland annat under VM-matchen mot Magnus Carlsen i Sotji 2014.
Kanske får vi se någon av Gajewskis och Anands gemensamma analyser på brädet i Rilton Cup som startar den 27 december?
Med över fyra månader till Rilton Cup har flera starka stormästare redan anslutit sig.
Här är de topprankade:
2675 GM Gata Kamsky, USA
2612 GM Sébastien Mazé, Frankrike
2600 GM Grzegorz Gajewski, Polen
2557 GM Deep Sengupta, Indien
2557 GM Sergej Volkov, Ryssland
2554 GM Kaido Kulaots, Estland
2542 GM Tiger Hillarp Persson, Sverige
2499 GM Erik Blomqvist, Sverige
2481 GM Fabien Libiszewski, Frankrike

Kadettallsvenskan: Tre lag i topp efter dag 1

Aug102018

FM Jung Min Seo. Foto: Lars OA Hedlund.

FM Jung Min Seo. Foto: Lars OA Hedlund.

Tre lag dominerar i Kadettallsvenskans final som spelas i Norrköping i helgen. Dessa är Trojanska hästen, Lunds ASK och Västerås SK som alla har vunnit båda sina matcher under den första speldagen. Bäst av alla har Trojanska hästen, anförda av FM Jung Min Seo som ju fick testa sina vingar i Sverigemästarklassen och gjorde bra ifrån sig, presterat. Stockholmslaget har tagit 9 partipoäng av 12 möjliga och leder därmed tabellen. En partipoäng bakom dem kommer sedan LASK som sin tur har en halva ner till Västerås.

I den fjärde ronden möter Trojanska hästen Västerås medan LASK möter Manhem och Örgryte möter Rockaden Sthlm.

Kadettallsvenskans resultatsida

TV-profilen Anna Rudolf blir TV-värd för Pia Cramling-turneringen

Aug102018

Anna Rudolf.

Anna Rudolf.

Nu är det klart. Pia Cramling’s invitational tournament, 1–2 september, kommer att sändas på webb-TV.

Studiovärd blir TV-profilen på Chess 24, WIM Anna Rudolf, Ungern.
Anna Rudolf har den populära Miss Strategy-serien på Chess 24, och hon har också kommenterat stora turneringar. Bland annat ledde hon TV-sändningarna av den inofficiella VM-matchen i Chess 960 mellan Magnus Carlsen och Hikaru Nakamura tidigare i år.
Då med stormästaren Yasser Seirawan vid sin sida.
Den här gången kommer hon att ha flera olika gäster under Pia Cramling-turneringen.
– Vi håller just nu på att sammanställa gästlistan, säger medieansvarige Ingemar Falk.
Tävlingsledaren för Pia Cramling’s invitational tournament, Håkan Jalling, är väldigt glad över att ha säkrat Anna Rudolf till TV-studion.
– Det känns riktigt roligt att få med en av schackvärldens största kvinnliga TV-profiler till Pia Cramling-turneringen. Jag har imponerats av hennes TV-framträdanden så detta ska bli spännande, säger Håkan Jalling.
TV-sändningarna kommer att ske på engelska.

Kadettallsvenskans final spelas i helgen

Aug92018

Kadettallsvenskans final inleds imorgon bitti och spelas i år i Norrköping. Sex lag, tre från kvalet i Göteborg och tre från kvalet i Stockholm, gör upp om vilket som är Sveriges bästa kadettlag och några av landets största talanger deltar.

Lunds ASK, SS Manhem och Örgryte SK kvalificerade sig i Göteborgskvalet medan Trojanska hästen, Västerås SK och SK Rockaden Sthlm tog sig vidare till finalen från kvaltävlingen i Stockholm.

Spelet inleds på fredagsmorgonen och avslutas på söndag. Alla partier sänds live och kan ses här.

Kadettallsvenskans resultatsida

Svenskt i toppstriden i båda klasser i Veteran-EM

Aug92018

Dagen efter urladdningen mot storfavoriten GM Simen Agdestein mötte Conny Holst landsmannen Lars Blomström i den sjätte ronden av Veteran-EM i Drammen. Det var nog inte många som väntade sig att de två svenskarna, rankade nio respektive sju i startordningen, skulle leda efter fem spelade ronder och knappast de själva heller. Efter sex ronder är de fortsatt i delad ledning, tillsammans med Agdestein som tog revansch på sig själv, då det svenska toppmötet föga överraskande slutade med en kort remi.

Mötet mellan Holst och Blomström var dock inte det enda svenskmötet i dagens rond i 50+ klassen då Ronny Kirppo och Kjell-Åke Andersson möttes också i ett parti som slutade med seger för Kirppo. Den femte svensken som deltar i 50+, Lennart Gunnarsson spelade remi mot norrmannen Guttorm Andersen.

Även i 65+ klassen finns det svenskar med toppstriden. Som väntat är den regerande Europamästaren IM Nils-Gustaf Renman en av dem men även Gunnar Hedin. Hedin, som inför sjätte ronden var på delad andra plats bakom ledande GM Leif Øgaard, spelade remi mot IM Janez Barle samtidigt som Renman besegrade ryska WGM Elena Fatalibekova. Øgaard i sin tur spelade remi mot engelsmannen Stebbings och således har båda svenskarna nu en halv poäng upp till ledaren.

FM Nils-Åke Malmdin vann över norrmannen Tor Arne Hauge och närmade sig toppen men har en halva upp till Hedin och Renman.

Rond sju spelas imorgon och då möts Renman och Hedin och i 50+ möter Blomström Agdstein medan Holst möter norrmannen Karim Ali.

Turneringshemsidan

Carlsson med i toppen i Riga

Aug92018

GM Pontus Carlsson. Foto: Lars OA Hedlund

GM Pontus Carlsson. Foto: Lars OA Hedlund

Det är inte enkom i Drammen som svenskar presterar bra schack just nu. I RTU Open i Riga är GM Pontus Carlsson på delad andraplats efter torsdagens dubbelrond. Sex ronder är spelade och Carlsson, som i dubbelronden fick ta sig an två starka stormästare har tagit 5 poäng och är en av nio spelare som flåsar ledaren GM Igor Kovalenko i nacken.

I rond fem spelade Carlsson ut den unga tysken GM Jan-Christian Schröder som är en i raden starka unga stormästare som Tyskland fått fram de senaste åren. Tysken spelade svagt i öppningen och hade aldrig en chans mot en taggad Carlsson. I rond sex spelade han sedan remi mot starke ryssen GM Alexandr Predke.

Bland svenskarna är Carlsson i särklass. GM Ralf Åkesson, FM Erik Hedman och Hampus Sörensen har samtliga tagit 3½ poäng. Den senast nämnde har presterat mycket bra och i tre raka möten mot betydligt högre rankade spelare gjort tre starka remier, i sjätte ronden mot en indisk GM. Erik Alquist har fått upp ångan rejält och tagit 2½ poäng på de senaste tre ronderna.

Kampen fortsätter imorgon och då möter Carlsson slovakiske GM Christopher Repka.

Turneringshemsidan

Conny Holst: Trivs verkligen bra

Aug92018

Conny Holst. Foto: Lars OA Hedlund.

Conny Holst. Foto: Lars OA Hedlund.

Conny Holst stod för en jätteskräll i den femte ronden av Veteran-EM i norska Drammen när han besegrade norska legendaren och storfavoriten i turneringen GM Simen Agdestein. Efter vinsten delar Holst ledningen i 50+ klassen och med anledning av det ställde schack.se några frågor till honom via mail.

Holst säger givetvis att det var en skön känsla att  vinna över den välkända norska stormästaren.

- Det var ett spännande parti och jag hade bestämt mig för att inte spela för defensivt. Då blir det mycket teknik mot en så stark stormästare. Det var en skön känsla att vi i senior-EM kunde hindra honom att ta 100% i turneringen.

Vad förberedelse inför partiet säger Holst att han hade följt Agdesteins utmärkta spel och resultat i Xtracon Chess Open i Helsingör i dagarna, där Agdestein för övrigt hamnade på nionde plats med 7½ poäng efter att ha vunnit de inledande sex partierna.

- Han har verkligen en bred öppningsrepertoar, så jag hade kollat mest 1. c4 och 1. d4. Under de två senaste åren har jag spelat många seniortävlingar under sommaren och har haft många förberedelser med min tränare och klubbkamrater för att förbättra och bredda mina öppningar.

Vidare vässade Conny Holst formen i Lag-VM för veteraner i tyska Dresden där han gjorde bra ifrån sig och efter det säger han att före tävlingen var hans förhoppning att hamna bland de fem bästa i EM.

- Den här vinsten att ibland kan en hyfsad stark spelare som är i form slå en sådan toppspelare, som Simen Agdestein.

Slår man en stormästare och delar ledningen efter fem ronder i ett EM lär man ha en bra känsla och Holst säger att han verkligen trivs på dessa internationella seniorturneringar med det som han beskriver som den underbara atmosfären bland spelarna.

- Dessutom är stödet från mina schackvänner på hemmaplan inspirerande. De tre avslutande ronderna blir intressanta. Många av de svenska spelarna spelar bra och det inspirerar oss alla, avslutar Conny Holst.

Simultan med Rozentalis i Mölnlycke Kulturhus

Aug92018

GM Eduardas Rozentalis. Foto: Sören Svensson.

GM Eduardas Rozentalis. Foto: Sören Svensson.

När det vankas schackveckan i Göteborg så packar Eduardas Rozentalis sina väskor. Den litauiske stormästaren är en flitig deltagare i Manhems GM-turnering och har varit under i stort sett hela 2010-talet men så är han ju medlem i Göteborgsklubben. Som traditionen bjuder spelar han också simultan inför turneringen.

Årets upplaga är där inget undantag, Rozentalis är en av tre stormästare som deltar i Manhems GM-turnering och imorgon, fredag, spelar han simultan på Mölnlycke Kulturhus. Arrangören meddelar att det går bra att anmäla sig på plats fram till klockan 15:45 imorgon och att kostnaden är 50 kronor.

Schackveckans hemsida

Gratis guidad visning på Millesgården under Pia Cramling-turneringen

Aug92018

Millesgården. Foto: Wikimedia.

Millesgården. Foto: Wikimedia.

Wasa SK:s Peter Hlawatsch som är tävlingsledare för Pia Cramling’s Ladies Open som spelas samtidigt som Pia Cramlings inbjudningsturnering på Scandic Foresta på Lidingö i Stockholm den 1–2 september har ordnat med en gratis guidning på närliggande Millesgården på lördagen kl 18.00.

Man anmäler sig till guidningen vid avprickningen på lördagsmorgonen den 1 september. Den guidade visningen sker på engelska.
Det finns och fler nyheter från turneringen.
Öppningsceremonin flyttas, och börjar redan klockan 10.30, en halvtimme före turneringsstarten. PÅ lördagskvällen efter den guidade touren dukas et upp för middag på Scandic Foresta klockan 19.30. Det finns nu ett nytt middagsalternativ. En middagsbuffé för 150 kronor. Vill du anmäla till middagen så gör det via mejl till info@viking-maklare.nu
Pia Cramling´s Ladies Open har hittills samlat 40 spelare. Topprankade är:
IM Harriet V Hunt, England (2439)
WGM Jevgenija Doluhanova, Ukraina (2271)
WGM Dana Reizniece-Oloza, Lettland (2268)
Det finns fortfarande platser kvar och du anmäler dig här.

Holst skrällde mot Agdestein – dubbelt svenskt i topp

Aug82018

Innan Magnus Carlsen blev schackets Mozart hette Norges största schackspelare Simen Agdestein. Stormästaren som även har spelat med norska landslaget i fotboll har också spelat en oerhört viktig roll i det norska schackundret, både som tränare till Carlsen men framförallt som ansvarig för schacksatsningen på det norska toppidrottsgymnasiet.

Jonny Hector möter klubbkamraten Conny Holst. Foto: Niklas Sidmar.

Jonny Hector möter klubbkamraten Conny Holst. Foto: Niklas Sidmar.

Han är en stor schackledare och i Veteran-EM i Drammen är Agdestein även storfavorit i 50+ klassen men i den femte ronden fick han möta en stor svensk schackledare som för dagen var också en bättre schackspelare, nämligen Conny Holst.

Det sägs ibland att när amatörer möter stormästare så är deras största misstag att de blir för försiktiga och spelar ur karaktär, så att säga. Holst var noga med att inte göra det misstaget utan spelade friskt och i tidsnöden gjorde Agdestein ett avgörande misstag. Partislutet finns att beskåda med kommentarer på Inte bara schack.

Holst seger mot Agdestein var givetvis en jätteknall i turneringen där allt annat än seger, och då helst med 9 poäng av nio, hade varit ett misslyckande för norrmannen. Den gode Conny var dock inte ende svensk som slog en titelspelare i 50+ klassen, det gjorde även Lars Blomström som vann över IM Sandor Biro från Rumänien. En fin prestation av Blomström och med fem ronder spelade är det dubbelt svenskt i topp i 50+ klassen. Vem skulle ha trott det inför turneringen? Imorgon möts de två dessutom, blir det det avgörande partiet i EM, tro?

I klassen 65+ kunde regerande Europamästaren IM Nils-Gustaf Renman inte besegra Sverigebekantingen FM Áskell Örn Kárason från Island. Vann gjorde däremot Gunnar Hedin som mötte tyske FM Ackermann och han är nu bäst av svenskarna i den äldre klassen. Hedin är på delad andra plats med en halva upp till ledande GM Leif Øgaard från Norge och en halva ner till Renman.

Turneringshemsidan

Carlsson med tätkontakt i Riga

Aug82018

Hampus Sörensen. Foto: Lars OA Hedlund.

Hampus Sörensen. Foto: Lars OA Hedlund.

Det blev en förhållandevis bra svenskdag i Riga då den fjärde ronden av RTU Open spelades. De fem svenskarna bärgade 3 poäng i sina partier och den ende som inte tog minst en halva var FM Erik Hedman. Han fick däremot också det tuffaste motståndet i form av högstrankade lettiske GM Igor Kovalenko som knappast kan på något sätt betecknas som beskedligt motstånd.

GM Pontus Carlsson tog sin tredje raka vinst i turneringen och har tätkontakt med 3½ poäng av fyra möjliga vilket ger honom en delad andra plats då endast ungerske ynglingen IM Florian Kaczur har tagit full pott. GM Ralf Åkesson spelade remi i sitt parti mot tyske Adrian Modler liksom Hampus Sörensen mot den starke ryssen Alexei Saveliev. 15-årige Sörensen är en av våra starkase juniorer och kommer säkerligen att göra väsen av sig i elitsammanhang framöver.

Slutligen så vann Erik Alquist sitt första parti i turneringen när han mötte norrmannen Geir Henriksen och tog ett kliv uppåt i tabellen där han huserat nära botten.

Bäst av svenskarna hittills är Carlsson före Hedman och sedan kommer Åkesson och Sörensen. Både Carlsson och Hedman får GM-motstånd i femte ronden när Carlsson möter unge tysken Jan-Christian Schröder och Hedman får ta sig an Nikita Maiorov som förra helgen ju besökte Lund och deltog i Cellavision.

Turneringshemsidan

Normer står på spel i Mölnlycke

Aug82018

IM Johan-Sebastian Christiansen vid spel i Skol-NM i Kosta 2016. Foto: Lars OA Hedlund

IM Johan-Sebastian Christiansen vid spel i Skol-NM i Kosta 2016. Foto: Lars OA Hedlund.

För femtonde året och fjortonde året i rad arrangerar SS Manhem sin schackvecka med start på lördag 11 augusti i Mölnlycke Kulturhus. Festivalen består av en GM-turnering och som tidigare år (dock inte ifjol) även en IM-turnering.

Totalt fyra stormästare deltar i schackveckan, varav tre i GM-turneringen, och en mängd andra titelspelare. Ett av syftena med turneringen är att ge unga och lovande spelare chansen att mäta sig mot utländska titelspelare och försöka ta normer. Ett av turneringens affischnamn i år är norske IM Johan-Sebastian Christiansen som både är högst rankad och har en färsk GM-norm som han tog i Tjeckien under sommaren. Lyckas han ta ytterligare en norm i Mölnlycke är GM-titeln i hamn då Christiansen redan har tagit sig över ratinggränsen på 2500.

I IM-turneringen deltar fyra svenskar av den yngre generationen som ska försöka ta knipa IM-normer, nämligen FM Kaan Kücüksari, FM Tom Rydström, FM Milton Pantzar och FM Isak Storme.

Svenska stormästarkåren representeras av GM Stellan Brynell och GM Thomas Ernst, som spelar i IM-turneringen, och IM-kåren av IM Linus Johansson, IM Bengt Lindberg och nyblivne IM Stefan Schneider. Får dessa till det kan de mycket väl ta en GM-norm, i fallet Lindberg den andra i karriären. För övriga spelare hänvisas till turneringshemsidan.

Schackledarkurs i Hallsberg 1-2/9

Aug82018

schackledarutbildningVill du ha ny inspiration som ungdomsledare? Då ska du absolut gå Sveriges Schackförbunds helt nya schackledarkurs i tre nivåer, som kommer att rullas ut de närmaste åren. Start blir det i Hallsberg den 1-2/9.

Fredrik Ljungheimer

Fredrik Ljungheimer

Joel Sjöstrand

Joel Sjöstrand

Kursen bygger på den holländska Stegmetoden. En ambitiös pedagogisk modell med material som stödjer dig som ledare hela vägen från nybörjare till ELO 2000.

Kursledare är Joel Sjöstrand och Fredrik Ljungheimer från Trojanska Hästen. De har översatt materialet till svenska och tillämpar Stegmetoden med mycket stor framgång i sin ungdomsverksamhet. Inbjudan

kurshaften

Bra svenskdag i Drammen

Aug72018

Svenskarna fortsätter att imponera i Veteran-EM i norska Drammen och det är framförallt i den yngre klassen som Lars Blomström och Conny Holst utmanar i toppen. De är dock absolut inte de enda som har hittat vinnarformen för i den fjärde ronden på tisdagen fick de fem svenskarna i 50+ klassen full pott, 5 poäng av fem möjliga.

Blomström och Holst, som vann över turneringens fjärde högst rankade spelare IM Igor Blechzin, är inblandade i den absoluta toppstriden. De har tagit 3½ poäng av fyra och har bara en halva upp till storfavoriten GM Simen Agdestein som Holst för övrigt får möta i rond fem. Blomström besegrade dansken Thore Nyboe Jensen på ett tjusigt sätt, vilket Lars Grahn påpekar på Inte bara schack.

I den äldre klassen är IM Nils-Gustaf Renman i allra högsta grad inblandad i toppstriden trots att han inte lyckades vinna ett parti där han hade en fördelaktig ställning. Renman har en halv poäng upp till ledartrion, liksom Gunnar Hedin som vann sitt möte mot engelsmannen Ingham.

Det blev i stort en mycket bra svenskdag där inget parti förlorades och totalt 9½ poäng av elva möjliga inkasserades.

Turneringshemsidan

Hedman med full poäng i Riga – möter Kovalenko

Aug72018

FM Erik Hedman. Foto: Lars OA Hedlund

FM Erik Hedman. Foto: Lars OA Hedlund

Efter dagens dubbelrond i RTU Open i lettiska huvudstaden Riga är tre ronder spelade. Bäst av svenskarna står FM Erik Hedman som har vunnit alla sina partier. I tredje ronden slog han nederländske IM Koen Leenhuts och får i fjärde ronden husera på ett av toppborden där hemmastjärnan GM Igor Kovalenko står för motståndet.

Efter remin i första ronden har GM Pontus Carlsson hittat till vinnarformen och tagit två raka vinster vilket gör att han är näst bäst av svenskarna sedan stormästarkollegan Ralf Åkesson i tredje ronden fick se sig besegrad av världens för närvarande yngsta stormästare, indiern Praggnanandhaa R. Åkesson har tagit 2 poäng och lika många har Hampus Sörensen. Erik Alquist har fått mött högre rankade spelare i varje rond och har än så länge endast en halv poäng.

Rond 4 spelas imorgon klockan 15 och då kan bland annat Hedmans möte med Kovalenko följas live på Chess24.

Turneringshemsidan

Patrik Lyrberg vann Kungstornet Happening

Aug72018

IM Patrik Lyrberg, vinnare av Kungstornet Happening. Foto: Lars OA Hedlund

IM Patrik Lyrberg, vinnare av Kungstornet Happening. Foto: Lars OA Hedlund

39 deltagare var med i Kungstornet Happening Tournament 2018 4 augusti.

Vann för tredje året i rad gjorde Patrik Lyrberg, Kungstornet, denna gång på 19 poäng av 21 möjliga.​ På andra plats kom Fredrik Andersson, Kungstornet, som fick 16 poäng och 82 kvalitetspoäng före David Lundberg, LASK, och Jörgen Eriksson, Rockaden Umeå, som delade tredje platsen med 16 poäng och 79 kvalitetspoäng.

Carlsson och Åkesson spelar i Riga

Aug72018

GM Pontus Carlsson. Foto: Lars OA Hedlund

GM Pontus Carlsson. Foto: Lars OA Hedlund

En stor grupp svenska spelare befinner sig nu i Lettlands huvudstad och deltar i den öppna turneringen Riga Technical University. Fem av dessa spelar i huvudturneringen, varav två stormästare och en FM.

I första ronden vann GM Ralf Åkesson FM Erik Hedman och den unge och lovande Hampus Sörensen sina partier mot betydligt lägre rankat motstånd. GM Pontus Carlsson spelade remi och Erik Alquist som även han deltar i A-gruppen förlorade mot en tysk FM.

Rond 2 pågår och rond 3 spelas i eftermiddag. Partier kan ses live på turneringshemsidan.

Chess-Results

Fyra stormästare anmälda till Lidköping Open

Aug72018

GM Lars Karlsson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Lars Karlsson. Foto: Lars OA Hedlund.

Snabbschacksturneringen Lidköping Open går av stapeln sista helgen i augusti och till årets upplaga är i dagsläget 33 spelare anmälda. Av dessa 33 är fyra stormästare; GM Lars Karlsson, GM Thomas Ernst, GM Pia Cramling och GM Juan Bellon.

Bland andra namnkunninga spelare är FM Fredrik Andersson, IM Bengt Svensson, FM Josef Ask och Kim Nygren.

Inbjudan
Anmälan
Anmälda

Mycket schack att vänta i veckan

Aug62018

GM Stellan Brynell deltar i Manhems GM-turnering. Foto: Lars OA Hedlund

GM Stellan Brynell deltar i Manhems GM-turnering. Foto: Lars OA Hedlund

Schacksäsongen är nu igång och Cellavision Chess Cup följs av en rad evenemang. I helgen spelas Kadettallsvenskan final där några av landets främsta juniorer får möjlighet att mäta sina krafter mot varandra och i helgen inleds också Manhems schackvecka i Göteborg. Där spelas i vanlig ordning en GM-turnering, en IM-turnering samt en öppen Elo-turnering.

I helgen spelas även ett par weekend-turneringar; Rockaden Open i Stockholm som inleds på fredag är en turnering avsedd för spelare med ett Elo-tal om högst 1500 och Falköping Open som inleds på lördag är öppen för alla spelare.

På den internationella scenen fortsätter Veteran-EM i Drammen där elva svenskar deltar och i helgen kommer Grand Chess Tour till amerikanska schackmetropolen St. Louis där man på lördag börjar med en snabbschacksturnering. Den följs av en blixtturnering och sedan en klassisk långpartiturnering där bland annat världsmästaren Magnus Carlsen deltar liksom utmanaren Fabiano Caruana.

Schack.se kommer att rapportera från dessa turneringar.

Svenskar i topp i båda klasser i Drammen

Aug62018

Lars Blomström. Foto: Lars OA Hedlund.

Lars Blomström. Foto: Lars OA Hedlund.

Lars Blomström och Conny Holst är på delad andraplats i 50+ klassen i Veteran-EM i norska Drammen. Båda har tagit 2½ poäng på de tre ronderna och har en halva mindre än ledande storfavoriten GM Simen Agdestein. Lika många poäng har engelsmännen Gary Clark och Peter Gayson samt dansken Thore Nyboe Jensen och norrmannen FM Richard Bjerke.

I rond tre vann Blomström över norrmannen Oddvar Voll samtidigt som Holst besegrade Kjell-Åke Andersson som därmed fick möta en svensk andra ronden i rad. De övriga två svenskarna, Ronny Kirppo och Lennart Gunnarsson spelade båda remi mot varsin norrman och därmed har alla svenskar i 50+ klassen spräckt nollan poängmässigt.

I den äldre klassen 65+ gick IM Nils-Gustaf Renman segrande ur mötet med FM Nils-Åke Malmdin och därmed i allra högsta grad inblandad i toppstriden. Han har tagit 2½ poäng och ligger en halva bakom ledande norrmannen GM Leif Øgaard. Näst bäste svensk är Gunnar Hedin som vann israelen Yaacov Idesis och har 2 poäng.

Leif Svensson fick för andra gången på de tre inledande ronderna möta en rysk damspelare och spelade denna gång remi. Robert Danielsson besegrade en israelisk spelare med det förpliktigande namnet Rubinstein, dock inte Akiba i förnamn, och Mats Wahlstedt vann över norrmannen Aage Mella.

Således har alla svenskar i Veteran-EM plockat poäng i de tre inledande ronderna, vilket givetvis är glädjande.

Rond fyra spelas imorgon klockan 15:30.

Turneringshemsidan
Chess24 (livesändning)

Hector och Nord leder GP-serierna efter Cellavision

Aug62018

GM Jonny Hector. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Jonny Hector. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Jonny Hector hamnade på andra plats i Cellavision Chess Cup efter GM Alexei Shirov och svensken har tagit ledningen i GP-serien efter den första delturneringen då Shirov varken är svensk medborgare eller registrerad som svensk spelare hos FIDE. Hector fick likt Shirov 7 poäng i Lund och det är just det poängantalet han tar med sig in i GP-tabellen.

På delad andra plats kommer sedan GM Nils Grandelius, GM Tiger Hillarp Persson och GM Pia Cramling med 6½ poäng.

I Lilla Grand Prix leder Gabriel Nord efter sin fina seger i Lilla Cellavision. Han har 7½ poäng och på delad andra plats kommer John Löfgren, William Johansson, Tim Westlund och Patrik Buzleta.

Nästa turnering i GP-serien blir Västerås Open som i vanlig ordning spelas sista helgen i september.

Ställning Svenskt Grand Prix
Ställning Lilla Grand Prix

Sports Heart är igång!

Aug62018

Foto: Pontus Carlsson

Foto: Pontus Carlsson

Årets häftigaste schackläger är igång!

Över 800 barn samlades på Värmdövallen för att registrera sig och många tog chansen att spela på vårt stora uteschack. Sedan väntade bad, tacos och minigolf vid Södersveds Havsbad och givetvis spelades det schack därmed! Underbart kul och imorgon börjar schackträningen!

Shirov vann Cellavision – Hector slog Grandelius i slutronden

Aug52018

Alexei Shirov möter Jonny Hector. Foto: Lars OA Hedlund.

Alexei Shirov möter Jonny Hector. Foto: Lars OA Hedlund.

För andra året i rad vanns Cellavision Chess Cup av legendaren Alexei Shirov. Detta trots att den lettiske stormästaren fick luta i gräs mot Sverigeettan GM Nils Grandelius i nästsista ronden. Grandelius kunde dock inte följa upp vinsten i slutronden då han förlorade mot GM Jonny Hector och därmed kunde både Hector och Shirov, som vann över danske GM Sune Berg Hansen i slutronden, ta sig förbi Grandelius i tabellen.

De båda fick 7 poäng på de åtta ronderna men då Shirov hade en ynka halv kvalitetspoäng mer än svensken kunde han titulera sig segrare i turneringen. En halv poäng bakom dem kom en kvartett spelare; Grandelius, GM Tiger Hillarp, GM Vitaly Sivuk från Ukraina och GM Pia Cramling. Trea på kvalitetspoäng blev Grandelius.

I Lilla Cellavision Cup höll 13-årige Gabriel Nord hela vägen in i mål och i slutronden kunde han säkra turneringssegern genom en remi mot Tim Westlund. Nord fick 7½ poäng på de åtta ronderna, en halv poäng mer än tvåan Meet Puri från Indien och 1½ poäng mer än trean John Löfgren som hade bäst kvalitetspoäng av de spelare som fick 6 poäng.

Slutställning och resultat
Inte bara schack

Veteran-EM: Svenskmöte väntar i rond 3

Aug52018

FM NIls-Åke Malmdin. Foto: Lars OA Hedlund.

FM NIls-Åke Malmdin. Foto: Lars OA Hedlund.

Efter remin i första ronden i veteran-EM i Drammen visade Europamästaren IM Nils-Gustaf Renman att han avser försvara sin titel. Han mötte i andra ronden IM-kollegan Mikhail Archangelsky från Ryssland och efter ett långt parti kunde svensken konstatera att den första fullpoängaren var inkasserad. Han har därmed 1½ poäng på två ronder, likt landsmannen FM Nils-Åke Malmdin som trots en stor fördel mot engelsmannen FM Anthony Stebbings inte fick mer än en remi (se Inte bara schack för analys). De två svenskarna kommer sedan att mötas i rond 3.

Gunnar Hedin mötte starkt motstånd i form av tredjerankade IM Valentin Bogdanov från Ukraina och förlorade men vann gjorde däremot Leif Svensson som därmed tog revansch för förlusten i första ronden. Robert Danielsson spelade remi mot en lågt rankad norrman medan Mats Wahlstedt förlorade, även han mötte en norrman.

I 50+ klassen blev det i andra ronden ett svenskmöte då Kjell-Åke Andersson och Lars Blomström lottades mot varandra i ett parti som slutade med remi. Även Conny Holst spelade remi i andra ronden medan klubbkompisen i Limhamn, Ronny Kirppo vann sitt möte mot norrmannen Rune Bergquist. Slutligen förlorade Lennart Gunnarsson mot norrmannen Frimanslund.

Rond tre spelas imorgon klockan 15.

Turneringshemsidan
Livesändning på Chess24