RSS
 

Nyheter från schacksverige

Inbjudan till Rilton Cup

Jun222017

riltonInbjudan till årets upplaga av Rilton Cup är publicerad. Nytt för i år är att turneringen spelas på Scandic Continental och att det blir tre grupper istället för som tidigare fyra: Rilton Cup, Rilton Elo och Rilton 1800.
Anmälan till tävlingen kan göras på turneringshemsidan.

Sverige vann komfortabelt mot Kosovo i rond 3

Jun222017

I Schack-OS för synskadade besegrade det svenska laget Kosovo med stabila 3-1. Nu väntar ett mycket hårt möte med Italien och det är viktigt att vinna de här matcherna för att tränga oss före de länder som slåss med oss om att komma på den övre halvan i fältet.
Jörgen Magnusson berättar mer och reflekterar även om ett förväntat tronskifte i världseliten som verkar låta vänta på sig här.

Carlsen och So leder i Paris

Jun212017

gctÄven om världsmästaren Magnus Carlsen kämpade med formen på hemmaplan i Norway Chess i Stavanger så verkar det inte vara något större fel på snabbschackformen. I alla fall inte om man kan döma av första speldagen i Grand Chess Tour-turneringen i Paris, den första i årets tour. Turneringen är kombinerad snabb- och blixtturnering varav de tre första dagarna ägnas åt snabbschack.

Under första dagen vann Carlsen två av sina tre partier och spelade remi i det första, vilket ger honom 5 poäng av 6 möjliga i 2-1-0 poängsystemet. Lika många poäng har Wesley So tagit och närmast efter dem, med 4 poäng kommer Hikaru Nakamura och ex-världsmästaren Veselin Topalov.

Noterbart är att Fabiano Caruana förlorade samtliga sina partier under första dagen.

Rond fyra spelas imorgon klockan 14 och då möts Carlsen och So.

Turneringshemsidan

Tuff start för Sverige i OS för synskadade

Jun212017

Den femtonde schackolympiaden för synskadade spelas i Ohrid i Makedonien. 27 länder dök upp till start, och Sverige rankas som nummer 14. Det svenska landslaget ställdes i rond 1 inför tuffast möjliga motstånd när man mötte Ryssland och förlorade med 3½-½ efter stor dramatik på förstabordet. I den andra ronden spelade Sverige 2-2 mot Nederländerna och ikväll väntar Kosovo.
Förstabordsspelaren Jörgen Magnusson ger sin syn på turneringen i utförliga rapporter här.

Jonathan Westerberg vinnare i Sommarkampen

Jun212017

IM Jonathan Westerberg. Foto: Lars OA Hedlund.

IM Jonathan Westerberg. Foto: Lars OA Hedlund.

Den första upplagan av Sommarkampen spelades i Uppsala i helgen, och det blev favoritseger genom Jonathan Westerberg som tog 4½ poäng på de fem ronderna. Enda remin släppte han mot tredjepristagaren Joakim Nilsson från USSS i den fjärde ronden. Tvåa blev dock Jung Min Seo från SS 4 Springare med 4 poäng.
Mer att läsa finns hos Uppsala SSS och alla resultat finns här.

Matts Unander vann Storsjödraget

Jun212017

I helgen spelades Storsjödraget i Östersund, med tjugo deltagare. Vinnare blev Kungstornets Matts Unander som tog 4½ poäng av fem möjliga, och han följdes av Gunnar Hjorth och Bo Sundell med 4 poäng vardera. Juniorklassen vanns av Emanuel Sundin medan Gunnar Kärrlander var bäst bland veteraner +65.
Mer att läsa finns hos Jämtland/Härjedalens Schackförbund

Martin Jogstad presenteras på SM-hemsidan

Jun202017

smlogga2017-120SM-arrangerande Stockholms Schackförbund presenterar deltagarna i Sverigemästarklassen på turneringshemsidan och nu har turen kommit till Martin Jogstad. Alla presentationer kan läsas här.

Schack-SM 2018 spelas i Ronneby

Jun202017

Ronneby Brunn

Ronneby Brunn

Om några veckor inleds årets Schack-SM i Stockholm, och nu är det klart att stafettpinnen därefter lämnas över till Ronneby som blir spelort för 2018 års tävling.
Tävlingen kommer att spelas på Blekinge Convention Center samt i konferenslokaler på Ronneby Brunn under tiden 29 juni-8 juli 2018. Ronneby var värd för SM-tävlingarna precis 20 år tidigare, 1998, då man noterade 719 starter och Evgenij Agrest tog sitt första SM-guld.

Ronneby Brunns VD Christian Mörkstedt ser fram mot att få hälsa Sveriges schackspelare välkomna till Blekinge.
-Vi är stolta över att förtroende gick till Ronneby Brunn Hotell och Ronneby som ort, då det är av yttersta vikt för Ronneby och Blekinge att attrahera denna form av stora nationella event, säger han. Ronneby kommuns kommunalråd Roger Fredriksson håller med.
-Vi är glada och stolta över att vi har hela två SM i Ronneby under sommaren 2018: Schack-SM och Brukshunds-SM. Denna typ av evenemang betyder mycket för Ronneby och vi ser fram emot att vara värd åt flera liknade evenemang i framtiden, säger han.

De senaste åren har Schack-SM noterat fina deltagarsiffror och det finns all anledning att tro att det upprepas när SM återvänder till södra Sverige för första gången sedan Lund 2010. Konferensanläggningen är densamma som SM spelades i 1998, dock har den byggts ut och moderniserats sedan dess. Både spellokaler och hotell ligger mycket vackert i Brunnsparken, och på hotellet finns Spaanläggning och möjlighet till allehanda aktiviteter mellan schackpartierna. Ronneby Brunn erbjuder rabatterade hotellpriser och blir förstås det huvudsakliga logialternativet under SM, men för den som söker andra alternativ finns även vandrarhem och camping i närheten.
-Vi har haft flera mycket intressanta valmöjligheter och stor konkurrens, men styrelsen har varit helt överens om beslutet att förlägga tävlingen till Ronneby. Vi har fått in många önskemål om att förlägga SM till en sommarstad och med Ronneby har vi en stad och en region med helt rätt omgivning och med fina och ändamålsenliga lokaler, säger Håkan Jalling, ordförande i Tävlings- och regelkommittén i Sveriges Schackförbund.

Banancupen avgjordes i Nynäshamn

Jun192017

I helgen spelades ungdomstävlingen Banancupen i Nynäshamn. 12 spelare deltog och vinnare i de två grupperna blev Mohammeali Jeferli, SK Rockaden, på 14 poäng av 15 möjliga respektive Oskar Lundgren, Stora Vika SK, på 15 poäng av 15 möjliga.
Mer information finns hos Stockholms Schackförbund.

Hemmaseger i Växjöspelen

Jun182017

Tom Rydström och Christopher Krantz. Foto: Birgitta ytztröm.

Tom Rydström och Christopher Krantz. Foto: Birgitta Rydztröm.

När klassiska Växjöspelen arrangerades i helgen blev det till slut 15 ratinggrupper och 62 spelare som kom till start. Slutsegrare i grupp 1 blev hemmaspelaren FM Tom Rydström, Växjö SK, med 2½ poäng före Christopher Krantz, Jönköpings SS, 2 poäng och Magnus Wahlbom, Rödeby SK med 1½ poäng.

Bland gruppsegrarna kan nämnas; Stefan Fransson, Oskarshamns SS, Grupp 7, Apichai Sukhayanudit, Grupp 8 och Olof Johannesson, Grupp 14, båda Växjö SK som alla tre tog maximala 3 poäng.

Kina favoriter i Lag-VM

Jun182017

Ding Liren anför det kinesiska laget. Foto: Turneringshemsidan.

Ding Liren anför det kinesiska laget. Foto: Turneringshemsidan.

På lördagen inleddes Lag-VM i ryska Khanty-Mansiysk. Favoriter är Kina före hemmalaget Ryssland. Kina har i princip sitt starkaste lag medan ryska laget är rejält decimerat men alltjämt mycket starkt, med Peter Svidler i spetsen.

Norden representeras i Lag-VM av Norge som dock spelar utan sina starkaste spelare Carlsen, Hammer och Agdestein. I första ronden förlorade Norge mot USA, som även det spelar utan sina tre världsstjärnor.

Även i damklassen är Kina favoriter före Ryssland.

Lag-VM:s hemsida

Växjöspelens ungdomsklasser avgjorda

Jun182017

Pristagarna i äldsta ungdomsklassen: Jacob Jönsson (1:a), Simon Sjö (3:a). Oscar Lundberg (2:a) Foto: Birgitta Rydztröm

Pristagarna i äldsta ungdomsklassen: Jacob Jönsson (1:a), Simon Sjö (3:a). Oscar Lundberg (2:a) Foto: Birgitta Rydztröm

Igår spelades den första ronden i årets upplaga av Växjöspelen, och samtidigt avgjordes hela ungdomstävlingen med spel i tre åldersklasser. Vinnare blev Jacob Jönsson (klass B), Oscar Jönsson (C med Elo), Svante Blomberg (C utan Elo), Johannes Martin (D med Elo) och Ragnar Jansson (D utan Elo).
Läs mer och följ resultaten i dagens spel hos arrangerande Växjö SK.

Gösta Enquist stabil segrare i Glommersträsk

Jun182017

Tobias Pettersson, Hassan Kashwan, Nicklas Marklund, Emil Hermansson, Gösta Enquist, Lucas Vargas, Mats Reimhagen, Stig Hedenström. Anders Johansson och Emil Arvidsson.

Tobias Pettersson, Hassan Kashwan, Nicklas Marklund, Emil Hermansson, Gösta Enquist, Lucas Vargas, Mats Reimhagen, Stig Hedenström. Anders Johansson och Emil Arvidsson. Foto:

Den andra upplagan av Glommers Summer Chess Rapid spelades lördagen den 17/6 i Glommersträsk utanför Arvidsjaur. De två första ronderna kunde spelas utomhus innan ett åskoväder mullrade in över den lappländska byn. I rond 3-9 förlades spelet således inomhus. Turneringen samlade tio deltagare från Norr- och Västerbotten. Segrade gjorde Skellefteå SK:s Gösta Enquist på 7½ poäng av 9 möjliga. Tvåa och trea slutade SS Luleås IM Emil Hermansson och Nicklas Marklund med 6½ poäng, fyra blev SS Luleås Tobias Pettersson med 6 poäng och femma slutade Emil Arvidsson, Skellefteå SK med 4½ poäng. Schackspelandet varvades med sociala aktiviteter, som exempelvis ett besök i byns hattmuséum.

Rauan Sagit presenteras på SM-hemsidan

Jun172017

smlogga2017-120SM-arrangerande Stockholms Schackförbund presenterar deltagarna i Sverigemästarklassen på turneringshemsidan och nu har turen kommit till Rauan Sagit. Alla presentationer kan läsas här.

Rekordstarka JSM och Mästarklassen-Elit

Jun162017

GM Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Ralf Åkesson. Foto: Lars OA Hedlund.

Sommarens SM-tävlingar inleds om tre veckor och nu har Mästarklassen-Elit och Junior-SM tagits ut. Båda tävlingarna blir mycket starka och i Mästarklassen-Elit spelar exempelvis två stormästare. Dessa är GM Ralf Åkesson och GM Thomas Ernst. Bland deltagarna återfinns även fyra IM och två FM. Dessa är IM Johan Eriksson, IM Axel Ornstein, IM Thomas Engqvist, IM Jan Johansson FM Oskar von Bahr och FM Eric Thörn. Utöver dessa åtta spelare deltar Simon Rosberg och Josef Ask i Mästarklassen-Elit då dessa kvalificerade sig från Mästarklassen ifjol. Noterbart är att samtliga deltagare som inte är kvalificerade från Mästarklassen har titlar.

Även Junior-SM är i år mycket starkt med fyra FM och alla deltagare rankade över 2100. Högst rankade är FM Milton Pantzar och FM Tom Rydström och strax bakom dem kommer FM Kaan Kücüksari och FM Felix Tuomainen samt Jung Min So. Övriga deltagare är sedan Santiago Grueso Cordoba, Axel Berglind, David Bit-Narva, Hampus Sörensen och Isak Storme.

Håkan Jalling, ordförande i SSF:s Tävlings- och regelkommitté, konstaterar att både JSM och Mästarklassen-Elit är de starkaste vi sett.

- Alla de bästa juniorerna, med ett undantag, är på plats och i Mästarklassen Elit har vi två stormästare och flera internationella mästare i startfältet. En eloge till alla spelare som valt SM och som bjuder på två stentuffa grupper, säger han.

Anmälda spelare till SM

Aronian vinnare i Stavanger

Jun162017

Armeniern Levon Aronian är vinnare av årets Norway Chess. Hans andra raka seger i en superturnering efter segern i Grenke Chess Classic i april. Aronian spelade remi i sista ronden, mot Wesley So, samtidigt som hans konkurrenter, Hikaru Nakamura och Anish Giri båda förlorade sina partier. Det innebär att Aronian vann med en hel poängs marginal, före Nakamura och Vladimir Kramnik, som vann över Giri.

Världsmästaren Magnus Carlsen spelade remi i sista ronden mot Vishy Anand och slutade på nionde och näst sista plats med 4 poäng, en halva före Sergey Karjakin som kom sist.

Turneringshemsidan

Internationell prägel på Cellavision Chess Cup

Jun162017

cccHela nio kinesiska spelare är anmälda till årets upplaga av Cellavision Chess Cup, som spelas på Elite Hotel Ideon i Lund 4-6 augusti, och inleder Svenskt Grand Prix 2017/18. Trea av dem är stormästare: Zeng Chongzheng (Elo 2536), Lei Tingjie (2488) Wan Yunguo (2482).
Även i övrigt blir det många internationella inslag i årets tävling med för närvarande 55 utländska spelare i listan över anmälningar. Totalt är 144 spelare anmälda till tävlingen, varav 34 stormästare.
Webbanmälan kan göras här och mer information finns på turneringshemsidan.

Förlängd anmälningstid till Schack-SM

Jun162017

smlogga2017-120När ordinarie anmälningstid till årets Schack-SM har gått ut är antalet anmälda upe i nästan 800, och på SM-hemsidan meddelas att efteranmälningar tas emot fram till 5 juli i alla klasser utom Mästarklassen-Elit, Junior-SM och Schackfyranmästaren.
Schack-SM spelas i Eriksdalshallen i Stockholm 7-16 juli.
Alla anmälda spelare kan ses här.
Webbanmälan
SM-hemsidan

Norway Chess rond 8: Carlsen slog Karjakin – Aronian leder inför sista

Jun162017

logo_norwaychess_2016Världsmästaren Magnus Carlsen gav svar på tal i åttonde ronden av Norway Chess och visade att alla spekulationer om att hans tid som världsetta snart är förbi är prematura. Han mötte utmanaren från VM-matchen förra hösten Sergey Karjakin i ett mycket spännande parti där världsmästaren efter en positionell kamp i mittspelet valde att gå på angrepp och utsatte sin motståndare för ständiga huvudbry vilket till slut gav effekt och Karjakin gjorde bort sig.

Sverigeettan Nils Grandelius har analyserat partiet för Chess24, analysen kan du se här.

Oavsett vinsten i rond åtta och om Magnus vinner i rond nio så kommer han inte vara med och tampas om slutsegern i turneringen, han har förlorat för många partier för det. Den kampen kommer att stå mellan Levon Aronian och Hikaru Nakamura. Båda spelade remi i sina partier i åttonde ronden, Aronian mot Vishy Anand och Nakamura mot sin landsman, världstvåan Wesley So.

Aronian leder därmed alltjämt men halv poäng före Nakamura som i sin tur har en halv poäng ner till trean Anish Giri. I sista ronden möter Aronian Fabiano Caruana medan Nakamura får ta sig an So. Spännande schack att vänta och rondens spelas idag klockan 16, med livekommentarer av Nils Grandelius på Chess24.

Turneringshemsidan

Platser kvar på sommarlägren

Jun152017

solArrangörerna för sommarlägren i Göteborg, Skåne och Norrbotten meddelar att det finns platser kvar för hugade och schackträningssugna barn. På samtliga platser erbjuder man en härlig blandning av lek, schack och trevlig gemenskap!

Datum Plats Arrangör
28/6-1/7 Kärralundsskolan i Göteborg Örgryte SK
2-5/7 Söderåsen mitt i Skåne Lunds ASK
10-13/8 Sunderbyns folkhögskola mellan Boden och Luleå Smarta Bodens SK

 

Inbjudan sommarläger 2017

Förlorar Carlsen förstaplatsen?

Jun142017

logo_norwaychess_2016Världsmästaren Magnus Carlsen löper nu för första gången sedan 2011 en reell risk att bli av med sin plats som nummer ett på världsrankingen. I den sjunde ronden av Norway Chess i Stavanger förlorade han för andra gången i turneringen, denna gång mot Vladimir Kramnik, och efter den förlusten ligger hans flytande rating på 2819 medan Kramnik som är ny tvåa på den flytande rankingen har 2812.

I en jämn men mycket dynamisk ställning satsade Carlsen på fel häst när han gick för ett angrepp mot Kramniks kung. Ryssen hade is i magen och höll sitt lugn och så fort han hade ridit ut stormen kom han ut men vunnen ställning. Carlsen är således ännu utan vinst i turneringen och verkar helt ur form.

Någon som är i form är pånyttfödde armeniern Levon Aronian som just nu spelar fantastiskt schack och i den sjunde ronden tog sin andra vinst i följd och tog därmed även ensam ledning i turneringen då Hikaru Nakamura spelade remi i sitt parti. Aronian mötte Carlsens utmanare Sergey Karjakin och utnyttjade ett par grova misstag optimalt och gjorde processen kort.

Han leder nu med en halv poäng före Nakamura och Kramnik.

Rond 8 spelas imorgon klockan 16.

Turneringshemsidan

Sista chansen att anmäla sig till Junior-SM och Mästarklassen Elit

Jun142017

smlogga2017-120Imorgon går ordinarie anmälningstid ut till årets Schack-SM, som spelas i Eriksdalshallen i Stockholm 7-16 juli. Till Mästarklassen Elit och Junior-SM sker uttagning snarast därefter, så nu är sista chansen att anmäla sig för den som vill vara med.
Observera att anmälan ska vara gjord och att betalningen ska vara SSF tillhanda senast under morgondagen (15 juni) för att anmälan ska vara giltig, och det är deltagarnas eget ansvar att betala i så god tid att pengarna säkert hinner in på kontot. Om man betalar med kort i samband med webbanmälan bokförs betalningen direkt, men med vanlig internetbetalning kan det ta någon dag innan betalningen registreras.
Alla anmälda spelare kan ses här.
Webbanmälan
SM-hemsidan

Växjöspelen närmar sig sjuttio startande

Jun142017

logo_vaxjoskTill helgen (17-18 juni) arrangeras klassiska Växjöspelen för 56:e gången i följd. Efter sent beslut om att arrangera tävlingen är antalet anmälda nu uppe i snart 50 i seniortävlingen och 16 i lördagens ungdomstävling.
Högst rankad är hemmaspelaren FM Tom Rydström före nestorn Magnus Wahlbom, Rödeby SK. Som vanligt spelas tävlingen i rankinggrupper om fyra med en rond på lördagen och två på söndagen. Tävlingen är perfekt som uppvärmning inför Nordiska mästerskapet som börjar den 26 juni eller SM i Stockholm med start den 7 juli.
Ungdomstävlingen spelas i tre klasser, 2001-2003, 2004-2006 och 2007-.
Det går utmärkt att anmäla sig hela veckan.

Inbjudan
Anmälan
Anmälda spelare

Spelprogram i Elitserien och Superettan

Jun142017

allsvlogoSpelprogram för Elitserien och Superettan är klara och finns här. Det är också klart att det första sammandraget spelas på Elite Hotel Ideon i Lund 20-22 oktober. Det andra sammandraget avgörs 16-18 mars, och spelas preliminärt i Stockholm.

Tiger Hillarp presenteras på SM-hemsidan

Jun142017

smlogga2017-120SM-arrangerande Stockholms Schackförbund presenterar deltagarna i Sverigemästarklassen på turneringshemsidan och idag har turen kommit till Tiger Hillarp. Alla presentationer kan läsas här.

700 anmälda till SM

Jun132017

smlogga2017-120Anmälningar till SM-tävlingarna i Stockholm fortsätter att rulla in och har nu passerat 700. Stockholms SF är alltjämt överlägset största distriktsförbund med 249 starter. Tvåan Göteborgs SF med sina 53 anmälningar är rejält distanserad. Flitigaste förening är SK Rockaden Stockholm som har 43 starter, därefter följer Västerås SK som har 37 och Stockholms Schacksällskap med 30 starter. Populäraste tävling är Schackfyranmästaren med 147 deltagare. De anmälda finns listade här!

Norway Chess rond 6: Aronian fortsätter imponera

Jun122017

logo_norwaychess_2016Levon Aronian har bevarat storformen fran Grenke Chess Classic och i den sjätte ronden av Norway Chess tog han sin andra tunga vinst hittills i turneringen när han på optimalt sätt utnyttjade en okaraktäristiskt grov miss av Vladimir Kramnik. I en relativt jämn ställning men visserligen under press valde ex-världsmästaren helt fel plan och fick omedelbart en betydligt sämre ställning. Aronian förvaltade fördelen sedan optimalt och när Kramnik stod inför alternativen att bli matt eller ge sin motståndare chansen att promovera en bonde valde han det tredje alternativet och gav upp.

Även Vishy Anand vann i sjätte ronden och tog liksom Aronian vara på svagt spel från sin motståndares sida. Anand hade en fördelaktig ställning mot Fabiano Caruana som chansade men satsade på fel häst och förlorade. Det var Anands första vinst i turneringen.

Övriga partier slutade med remi och efter sex ronder är Aronian och Hikaru Nakamura i delad ledning med 4 poäng. Närmst efter dem kommer fyra spelare med 3 poäng och samtliga resterande, inklusive Magnus Carlsen, har tagit 2½ poäng. Imorgon är spelarna spellediga.

Turneringshemsidan

Essingeskolan bäst på Sicilien

Jun122017

Genom segern i internettävlingen Sì2Chess för sjätteklassare vann Essingeskolans lag en resa till kulturstaden Agrigento på Sicilien. Där väntade bad, sightseeing och inte minst en schacktävling med barn från ön. Det visade sig att de svenska barnen var ett strå vassare än motståndarna och dominerade både lagtävlingen och individuellt. I den senare blev prispallen dessutom helsvensk med Oscar Kullman som etta före Isa Kullberg Thorn och Elvira Edin. Bilden är tagen vid lagtävlingens prisutdelning med det vinnande laget utrustade med italienska hattar.    Lärarens reseberättelse

essingeskolan_agrigento_2017

Norway Chess rond 5: Tillbaka till det normala

Jun122017

logo_norwaychess_2016Efter fjärde rondens fyrverkerier där tre partier av fem avgjordes i superturneringen Norway Chess var det dags för en återgång till det normala i femte ronden. Det normala innebär för all del inte tristess men dock idel remier. Det var kämpaschack på alla bord, förutom kanske partiet mellan Magnus Carlsen och Anish Giri som egentligen bara var en transportsträcka till remin.

Det innebär att världsmästaren har ännu inte vunnit ett parti i turneringen och ska han ha någon chans att försvara guldet från ifjol är det nog dags att lägga i en högre växel – typ flygväxeln.

Efter fem ronder leder Hikaru Nakamura alltjämt, med 3½ poäng, en halva mer än Levon Aronian och Vladimir Kramnik. Carlsen är på åttonde plats med 2 poäng.

Turneringshemsidan

Deltagarna i Sverigemästarklassen presenteras på SM-hemsidan

Jun112017

smlogga2017-120SM-arrangerande Stockholms Schackförbund har börjat att presentera deltagarna i Sverigemästarklassen på turneringshemsidan. De två första är Jonny Hector och Joanthan Westerberg, som har besvarat en snabbenkät av Thomas Engqvist.
Presentationerna kan läsas här.

Pia Cramling i TV-reklam för Samsung

Jun112017

Pia Cramling figurerar i en reklamfilm för Samsung. Filmen kan ses på Youtube.

Norway Chess rond 4: Aronian i storform

Jun112017

Levon Aronian slog Magnus Carlsen i ett fantastiskt parti. Foto: Joachim Steinbru/Turneringens Facebook-sida.

Levon Aronian slog Magnus Carlsen i ett fantastiskt parti. Foto: Joachim Steinbru/Turneringens Facebook-sida.

När världsmästaren Magnus Carlsen höll på att etablera sig som världens överlägset bäste schackspelare, ratingnivåer upp mot 2900, så var det främst armeniern Levon Aronian som ansågs kunna hot norrmannen. Aronian var överlägset näst bäst, om man får uttrycka det så. Han är dock några år äldre och hade fler ambitioner i livet, exempelvis att starta en familj, varför fokuset kanske inte helt var på schack och den omvittnat trevlige och populäre Aronian föll något i världsrankingen.

Nu har han dock hittat tillbaka till formen verkar det som och nyligen vann han den starka turneringen Grenke Chess Classic i Tyskland i stor stil, i konkurrens med bland andra Carlsen.

I fjärde ronden av Norway Chess i Stavanger möttes Aronian och Carlsen i ett härligt parti där Aronian såg ut att gå mot vinst sedan han listigt offrat en kvalitet för att stänga inne Carlsens dam samt offrat en löpare på h7. Aronians dam kunde sedan härja överallt på brädet. Carlsen bet sig dock fast och försvarade sig som en världsmästare bör, offrade tillbaka kvaliteten och kunde i princip utjämna men i ett kritiskt läge där han bara hade ett hållbart drag gjorde världsmästaren ett misstag som visade sig vara fatalt och tvingade honom att ge bort en pjäs för att förhindra matt, varpå han gav upp. Ett fantastiskt schackparti där Aronian visade ett spel och en glöd som påminner om det bästa han gjort.

Aronian var inte dagens ende vinnare och efter alla remier i de inledande ronderna gick proppen ur och hela tre av fem partier avgjordes. Nakamura vann över fransmannen Vachier-Lagrave och Giri slog Anand och Fabiano Caruana gjorde dessutom sitt absolut bästa för att försöka forcera Vladimir Kramnik men den ryske legendaren visade vad han går för och försvarade sig oerhört skickligt och remi blev utfallet, liksom i partiet mellan Wesley So och Sergey Karjakin.

Efter fyra ronder leder Nakamura med 3 poäng, en halva före Aronian och Kramnik.

Turneringshemsidan

EM rond 11: En halv svensk poäng – båda hamnade långt ner i tabellen

Jun112017

Nils Grandelius kom på 108:e plats. Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius kom på 108:e plats. Foto: Lars OA Hedlund

GM Nils Grandelius spelade remi i sista ronden av individuella EM som avslutades i Minsk i Vitryssland på lördagen. Grandelius mötte tyske stormästaren Dennis Wagner i ett intensivt parti där tysken angrep på kungsflygeln, där Grandelius kung befann sig, medan Grandelius försökte kontra och skapa farligheter på andra sidan brädet. Samtidigt som svensken manövrerade på damflygeln fick han dock se till att hålla sin kung säker vilket han gjorde med den äran och när Wagners angrepp höll på att ebba ut så valde han att forcera fram en remischack.

Sverigemästaren GM Erik Blomqvist mötte ukrainske GM Sergey Fedorchuk och olikt Grandelius parti var det främst på damflygeln som det blev action. Där fick Fedorchuk härja fritt och skaffa sig ett par fribönder som inte såg så farliga ut initialt men sedan visade sig vara avgörande, när Blomqvists motspel i centrum blev lite väl tandlöst. Fedorchuk vann med andra ord.

Grandelius och Blomqvist fick med andra ord ihop 6½ respektive 6 poäng vilket räckte till 108:e respektive 134:e plats i sluttabellen. Grandelius var inför turneringen rankad 26:a och har utan tvekan tänkt sig knipa en plats till World Cup och även om Blomqvists placering var i linje med hans startrating (133) så lär han ju knappast heller vara nöjd med att hamna så långt ner.

 Slutställningen i Chess-Results

600 anmälda till SM

Jun102017

smlogga2017-120Med knappt fyra veckor till spelstart har antalet anmälningar till SM-tävlingarna i Stockholm passerat 600. Glädjande är att samtliga schackdistrikt finns representerade. Arrangerande Stockholms Schackförbund står med sina 213 anmälningar för drygt 1/3 av startfältet. Bra deltagande blir det också från Göteborgs Schackförbund och Östergötlands Schackförbund  med 48 respektive 43 starter. Flitigaste förening är SK Rockaden Stockholm som har 39 anmälningar. Närmast följer Västerås SK med 36 och Stockholms SS med 28. Inte mindre än 131 av förbundets medlemsklubbar återfinns på startlistan. Populäraste tävling är som vanligt Schackfyranmästaren med 123 deltagare. Attraktiva evenemang är också Klass III som har lockat 63 och Weekend I som samlar 56 spelare. De anmälda finns listade här!

EM rond 10: Bra vinster för båda svenskarna

Jun92017

GM Erik Blomqvist lockade in sin motståndare i en lömsk fälla. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Erik Blomqvist lockade in sin motståndare i en lömsk fälla. Foto: Lars OA Hedlund.

Efter att ha olyckligt sjabblat bort en jämn, om än svår, ställning mot Gabriel Sargissian i nionde ronden av individuella EM i Minsk var det GM Erik Blomqvists att ha lite tur i den tionde och näst sista ronden. Han mötte slovakiske stormästaren Milan Pacher och fick en lite sämre ställning men gillrade sedan en lömsk men å så vacker fälla för sin motståndare. Som så ofta när det gäller fällor satsade Blomqvist allt och hade nog haft en förlorad ställning om slovakiern inte hade gått rakt in i den. Det gjorde han nämligen och helt plötsligt var han tvungen att offra en kvalitet och ställningen för att undvika mattem. Mycket elegant av Sverigemästaren som därmed tog sig upp på 6 poäng.

GM Nils Grandelius fick möta en rysk spelare vid namn Valery Sviridov som trots ett Elo-tal på 2504 inte har någon titel. Svensken var på spelhumör och fick snabbt en fördel som han på typiskt Grandelius-manér förvaltade och utökade successivt. Han tryckte tillbaka sin motståndare och avvecklade sedan i precis rätt ögonblick till ett vunnet slutspel. Slutspelet seglade han sedan säkert i hamn och har även han tagit 6 poäng.

De båda svenskarna hovrar kring 100:e plats i tabellen och har med en rond kvar ingen realistisk möjlighet att klättra ända upp till 22:a plats vilket ju ger plats i World Cup. I sista ronden gäller det att sluta med flaggan i topp och då möter Blomqvist välkände ukrainske spelaren GM Sergey Fedorchuck medan Grandelius får ta sig an IM Yakub Erturan från Turkiet.

Chess-Results

Klassiska Växjöspelen blir av

Jun92017

logo_vaxjoskNär Växjö SK fick möjlighet att arrangera Nordiska mästerskapet diskuterades att endast arrangera Växjöspelens ungdomstävling i år eftersom tävlingarna ligger tidsmässigt nära varandra. Men igår bestämdes att även seniortävlingen med tre ronder i rankinggrupper om fyra spelare blir av.
- Vi har fått så många samtal och mejl från våra trogna spelare att det helt enkelt inte går att hoppa över ett år, säger tävlingsledare Håkan Jalling. Så även om det är lite kort framförhållning nu har säkert många redan markerat spel i sin almanacka. Midsommar är alltid veckan efter Växjöspelen…
Klassiska Växjöspelen är Sveriges äldsta tävling och i år arrangeras den för 56:e året i rad. En rond spelas på lördagen den 17 juni och två ronder på söndagen den 18 juni. En nyhet är att hela tävlingen Eloregistreras.
På lördagen spelas också ungdomstävlingen i tre klasser: födda 2001 – 2003, 2004-2006 och 2007 och yngre.

Inbjudan
Anmälan via e-post till Håkan Jalling.

Sikta mot stjärnorna i P4 Uppland

Jun92017

p4uppland_Gustav Ek, lärare på Stavby skola i Uppsala talar om Sikta mot stjärnorna och hur man använder schack i undervisningen på skolan i ett inslag på P4 Uppland. Inslaget kan höras här. Klicka på länken och sedan på ”Lyssna från delad tidpunkt”.

Norway Chess rond 3: Idel remier

Jun92017

Trots att remianbud är förbjudna i Norway Chess har turneringen hittills gått i remins tecken. I den tredje ronden blev det idel remier och av de femton spelade partierna i de tre första ronderna har hela tretton slutat med remi. Endast två spelare har följaktligen skördat vinster, Hikaru Nakamura från USA och Vladimir Kramnik från Ryssland och det är således dessa två som leder efter tre ronder.

På fredagen är spelarna lediga från spel och kan samla nya krafter och nästa rond spelas på lördag klockan 16.

Turneringshemsidan

EM rond 9: Två svenska förluster

Jun82017

em_2017_logoDet blev ingen bra svenskdag i den nionde ronden av individuella EM i Vitrysslands huvudstad Minsk. Båda svenskarna förlorade sina partier, GM Grandelius mot hemmaspelaren GM Andrey Zhigalko och GM Erik Blomqvist mot rutinerade GM Gabriel Sargissian från Armenien som bland annat har tre OS-guld och ett lag-VM guld på meritlistan.

Det var Blomqvist som var närmast att hålla remi i dagens rond, partiet var jämnt ända in till slutet då svensken gav sig på jakt efter en giftig bonde och förlorade en pjäs som resultat, varpå han direkt kunde ge upp. Grandelius å andra sidan blev i stort sett utspelad efter ett par svaga drag i mittspelet. Han fick aldrig möjligheten att reparera skadan och hade följaktligen aldrig någon chans att varken vinna eller säkra en remi.

Båda svenskarna har fortfarande 5 poäng och har med två ronder kvar knappt någon möjlighet att knipa en av de första 22 platserna i turneringen, platser som kvalificerar till spel i World Cup som går av stapeln i Batumi i Georgien i september.

Chess-Results

EM rond 8: En svensk halvpoäng trots tappra försök

Jun72017

GM Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

Trots tappra försök som inkluderade ett pjäsoffer och ett till synes farligt angrepp kunde inte Sverigeettan GM Nils Grandelius forcera fram en vinst mot den polske IM Daniel Sadzikowski. Polacken höll ihop ställningen bra och Grandelius hade inte tillräckligt med material för att sätta matt trots att Sadzikowskis kung var helt exponerad. Vid ett par tillfällen hade svensken eventuellt kunnat välja andra varianter men utan en djup analys är det omöjligt att avgöra huruvida han missade någonstans. Båda spelade bra och Sadzikowski försvarade sig skickligt är facit från dagens rond i individuella EM, den åttonde i ordningen.

GM Erik Blomqvist, som ju hade en bra dag i den sjunde ronden, hade en till synes ganska jämn om än lite obalanserad ställning mot ryssen Evgeny Romanov, en av många mycket starka ryska spelare i Minsk. Eventuellt hade ryssen en liten fördel, den enda svagheten i ställningen var Blomqvists framtryckte bonde på a-linjen som till slut hade nog fått möta sin skapare, men om det hade räckt till för ryssen att vinna är högst oklart. I den ställningen valde dock Sverigemästaren en helt fel väg, eller gick in i en fälla, och ryssen kunde snabbt som en kobra avgöra. Ett trist slut på ett spännande parti.

Det innebär att svenskarna nu återigen är jämna sett till poäng, båda har tagit 5 poäng, och sitter på 64:e (Blomqvist) respektive 101:a plats i tabellen. Båda har alltjämt en chans att nå någon av de åtråvärde 22 första platserna som ger spel i World Cup. Leder gör engelsmannen David Howell som har tagit 7 poäng.

Chess-Results

Norway Chess rond 2: Kramnik vann legendarernas kamp

Jun72017

logo_norwaychess_2016Liksom i den första ronden av superturneringen Norway Chess i Stavanger avgjordes ett av de fem partierna i den andra ronden. Det var kampen mellan de två legendarerna, och ex-världsmästarna, Vladimir Kramnik och Vishy Anand. Att vid den förhållandevis ringa åldern 41 år kunna betecknas som legendar kan kännas märkligt, i alla fall för dem som är jämngamla med Kramnik, men då ska man ha i åtanke att 41 är idag en ganska hög ålder för att vara i världstoppen, för att inte tala om 47 år som ju är Anands ålder. Man bör även tänka på att Kramnik har varit en av världens absolut bästa spelare sedan tidigt 1990-tal, har varit världsmästare och har gjort ett stort avtryck i den moderna spelöppningsteorin. När schackhistorien någon gång i framtiden slutsammanfattas råder det inga tvivel om att namnet Kramnik kommer att komma högt bland de viktigaste spelarna.

Det kommer för övrigt Vishy Anands namn också att göra och de två spelarna har ofta drabbat samman igenom tiderna. Således var det mot Anand som Kramnik förlorade sin världsmästartitel år 2007 (och lyckades inte ta revansch 2008) och de har mötts över 90 gånger vid schackbrädet (i tävlingspartier). Hittills har Anand en liten fördel men i dagens parti i Stavanger blev det fördel Kramnik som denna gång behärskade komplikationerna bättre och sakta men säkert spelade ut Anand. Han kunde skaffa sig en fribonde på a-linjen som blev till slut den avgörande faktorn.

Därmed delar Kramnik nu ledningen i turneringen med Hikaru Nakamura som i andra ronden fick hålla sig fast för att hålla remin mot Levon Aronian. Världsmästaren Magnus Carlsen mötte i andra ronden Fabiano Caruana i ett parti som alltid var jämnt och aldrig riktigt spännande.

Tredje ronden spelas imorgon klockan 16 och då möts bland annat Carlsen och Nakamura samt Kramnik och Wesley So.

Turneringshemsidan

500 anmälda till SM

Jun72017

smlogga2017-120Antalet anmälda starter till SM-tävlingarna i Stockholm har nu passerat 500. De anmälda finns listade här! Flest starter står arrangerande Stockholms Schackförbund för med 169 stycken. Flitigaste förening är SK Rockaden Stockholm som har 37 starter, sedan följer Västerås SK 30 och Stockholms Schacksällskap med 21 starter.

Hedesunda skola vann Sikta mot Stjärnorna

Jun72017

Det blev Hedesunda skola från Gävle, som segrade i Sveriges Schackförbunds internettävling ”Sikta mot Stjärnorna”. Tävlingen riktar sig till lågstadiet och har ett skolbesök av astronauten Christer Fuglesang i första pris. Resultat i finalen: 1) Hedesunda skola, Gävle  2) Stavby skola, Uppsala  3) Minervaskolan, Umeå 4) Hunnebostrand skola, Sotenäs.   Resultat

hedesunda_sms_2017
Det vinnande laget från Hedesunda skola: Per-Olof Bomark (lagledare), Erik Erlandsson, Joel Stridh och Hanna Ali Omar

Norway Chess rond 1: Nakamura tar ledningen

Jun72017

logo_norwaychess_2016Amerikanen Hikaru Nakamura var den ende som lyckades vinna sitt parti i första ronden av superturneringen Norway Chess som inleddes på tisdagen. Nakamura, som nyligen vann Zürich Chess Challenge för tredje gången i rad, mötte en annan nybliven mästare, Anish Giri som ju vann Reykjavík Open i slutet av april, och det blev en riktig kamp som sig bör mästare emellan. I ett kritiskt skede i ett jämnt slutspel kom dock Giri fel och blixtfenomenet Nakamura högg direkt. Eller ja, han gav sig fem minuter att fundera men valde rätt väg och därmed var det avgjort då det fanns inget att anmärka på amerikanens slutspelsteknik.

I andra partier blev det remier, ingen dock utan kamp, bland annat i det emotsedda mötet mellan världsmästaren Magnus Carlsen och världstvåan Wesley So.

Rond två spelas idag klockan 16.

Turneringshemsidan

EM rond 7: Välförtjänt seger för Blomqvist – Grandelius med remi mot underbarnet Deac

Jun62017

em_2017_logoSverigemästaren GM Erik Blomqvist visade prov på en utomordentligt bra slutspelsteknik när han förvaltade en mycket fördelaktig ställning mot starke vitryssen GM Vladislav Kovalev i sjunde ronden av individuella EM i Minsk. I en jämn men fascinerande dynamisk ställning försökte vitryssen offra en kvalitet för att skapa obalanser och fördelar för sig själv men hans spel var inte helt sunt och Blomqvist höll sitt lugn och fick en bättre ställning som han sedan, som sagt, förvaltade optimalt. Ett välspelat parti av svensken som verkar vara i fin form.

GM Nils Grandelius fick ta sig an en av Europas för närvarande mest spännande spelare, rumänska underbarnet GM Bogdan-Daniel Deac som sina 15 år till trots redan har spelat OS och lag-EM och kan bli en av de stora spelarna i framtiden. Potential är för övrigt något som även Grandelius har men även om dagens parti såg ut att kunna bli riktigt spännande så blev det aldrig så. De båda valde att avveckla det mesta av materialet och när den processen var över fanns inte mycket kvar att spela för. Remi blev utfallet.

Därmed har Blomqvist nu tagit 5 poäng på de sju ronderna, en halv poäng mer än Grandelius. Lottningen för rond åtta föreligger inte i skrivande stund.

Chess-Results

Bilder från Schackfyrans riksfinal 2017

Jun62017

430_1.Fjälkinge_skolaFotograf Lars OA Hedlund besökte Schackfyrans riksfinal och skörden från besöket kan ses här:

Carlsen vann blixten i Norway Chess

Jun62017

logo_norwaychess_2016Enligt tradition så inleddes den stora schackfesten i norska Stavanger, Norway Chess, med en blixtturnering där deltagarna i Berger-turneringen deltog. Vinnare av turneringen, med 7½ poäng av nio möjliga blev regerande världsmästaren Magnus Carlsen som ju också är en av världens absolut bästa blixtspelare, om inte den bästa.

Carlsen var ganska överlägsen. Han släppte endast tre remier, mot Hikaru Nakamura, Vladimir Kramnik och Vishy Anand, och fick två poäng mer än närmaste man. På en delad andra plats kom, inte helt oväntat, Hikaru Nakamura som är en av få som kan hålla jämna steg med Carlsen i blixt, och Levon Aronian som delade andra platsen.

Resultat och slutställning

Dags att betala startavgift till Mästarklassen Elit och Junior-SM

Jun62017

smlogga2017-120En dryg vecka återstår av ordinarie anmälningstid till årets Schack-SM, som spelas i Eriksdalshallen i Stockholm 7-16 juli, och antalet anmälda börjar närma sig 500. Till Mästarklassen Elit och Junior-SM sker uttagning efter sista anmälningsdag (15 juni), och det ser ut att bli starka startfält i båda grupperna. I Mästarklassen Elit är GM Ralf Åkesson högst rankad, följd av FM Oskar von Bahr, IM Johan Eriksson och GM Thomas Ernst. I Junior-SM toppas listan just nu av FM Milton Pantzar.
För dem som inte har betalat startavgiften börjar det bli dags att göra det, senast 15 juni ska betalningen vara SSF tillhanda för att anmälan ska vara giltig.
Alla anmälda spelare kan ses här.
Webbanmälan
SM-hemsidan

Schack på högsta nivå i Norge

Jun62017

logo_norwaychess_2016På tisdagen inleds årets starkaste turnering i norska Stavanger när femte upplagan av Norway Chess drar igång. Hela världseliten är samlad i Stavanger med undantag för Shakriyar Mamedyarov som inte är med av den enkla anledningen att han var ganska långt borta från världstoppen när startfältet till årets upplaga valdes. Det var först efter Mamedyarovs fantastiska prestationer i Gashimovs minnesturnering i april och i GP-turneringen i Moskva som han tog sig in på topp tio och då var det för sent för att kvalificera sig till Norway Chess.

Trots den färgstarke Mamedyarovs frånvaro kan vi nog se framemot en fantastisk turnering med tio av världens tolv högst rankade spelare, inklusive världsmästaren Magnus Carlsen och hans utmanare från i höstas, Sergey Karjakin. Dessa är för övrigt bland de tre som har vunnit turneringen tidigare, Karjakin vann de två första upplagorna och Carlsen den fjärde. Den tredje upplagan vanns av Veselin Topalov, som inte deltar i år. Utöver det fantastiska startfältet är remianbud strikt förbjudna i turneringen, det gäller hela partiet, så vi kan nog vänta oss kampschack från början till slut.

Första ronden spelas klockan 16.

Turneringshemsidan

EM rond 6: Svenskarna båda med 4 poäng

Jun52017

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund

Sverigemästaren GM Erik Blomqvist vann sitt parti i sjätte ronden av individuella EM i Minsk. Hans motståndare var ryska WFM Bibisara Assaubayeva. Blomqvist spelade aggressivt och tvingade sin motståndare in i en komplicerad ställning där svensken alltid hade kontroll och kunde forcerat vinna ett par bönder, något som till slut blev avgörande.

GM Nils Grandelius spelade remi i sitt parti mot azeriske stormästaren Nijat Abasov. Det var ett kampparti med stor kamp om makten på damflygeln men när krutröken hade lagt sig hade Grandelius trots en merbonde på kungsflygeln ingen större fördel och med exakt spel kunde Abasov försvara sig väl och hålla remin.

I och med dagens partier har båda svenskarna tagit 4 poäng på de sex ronderna och har tätkontakt med en poäng bakom ledarna.

Chess-Results (ställning och resultat)