RSS
 

Nyheter från schacksverige

SSF får vänta i två år på SISU

Maj222017

I helgen genomfördes Riksidrottsmötet (RIM) i Karlstad och där behandlades SSF:s ansökan om medlemskap i idrottens studieförbund SISU Idrottsutbildarna. Tyvärr röstades vår ansökan ner av ombuden, men skälet till det var att man ville se över kriterierna för medlemskap i både SISU och i Riksidrottsförbundet (RF) innan man tog emot någon ny organisation. Under de två åren tills nästa RIM kommer nya regler att tas fram och vår ansökan kommer att tas upp då igen. Men vi har självklart möjlighet att då även söka medlemskap i RF om vi önskar.

- Vi känner oss som en del av idrottsfamiljen, säger SSF:s ordförande Carl Fredrik Johansson. När man pratar med organisationerna i RF inser man snabbt att vi till både struktur och innehåll påminner mycket om varandra och har mycket vi kan lära av att samarbeta bättre.

- Statens villkor när det gäller t ex bidrag, skatteregler och möjligheten till elitgymnasium skiljer sig åt mellan de som är innanför och utanför RF. Därför har RF ett stort ansvar att vara en öppen organisation för alla.

https://www.youtube.com/watch?v=ySGKklcwmk4&feature=youtu.be

Jung Min Seo och Hugo Wernberg vann Stockholms JDM i snabbschack

Maj212017

Jung Min Seo. Foto: Lars OA Hedlund.

Jung Min Seo. Foto: Lars OA Hedlund.

Förhandsfavoriten Jung Min Seo från 4 Springare vann klass AB i Stockholms Junior-DM i snabbschack som avgjordes i helgen. Min Seo släppte endast två remier på de sju ronderna och fick därmed ihop 6 poäng, en halv poäng mer än tvåan David Bit-Narva, Rockaden, och 1½ mer än trean Leo Crevatin, Rockaden.

Även i klass C blev det favoritseger genom Hugo Wernberg, Wasa, som tog 6½ poäng på de sju ronderna, en hel poäng bättre än Sebastian Ivarsson, Kristallen och Harald Ljung, 4 Springare.

Resultat Klass AB
Resultat Klass C

Hugo Wernberg. Foto: Lars OA Hedlund.

Hugo Wernberg. Foto: Lars OA Hedlund.

Ding Liren vinnare i Moskva

Maj212017

Det blev kinesen Ding Liren som tog hem segern i Moskvas GP-turnering, den andra turneringen i årets Fide Grand Prix. Ding Liren vann i sista ronden över israeliske legendaren Boris Gelfand och det räckte för att säkra segern då Shakriyar Mamedyarov, som inför ronden delade ledningen med kinesen, var på fridfullt humör och spelade en snabb remi mot Maxime Vachier-Lagrave. Det räckte dock för Mamedyarov för att säkra en ensam andra plats eftersom alla de värsta konkurrenterna till ledarduon spelade remi i sina partier.

Endast två partier avgjordes i sista ronden, det mellan Ding Liren och Gelfand och det mellan Hou Yifan och Ernesto Inarkiev som verkligen hade lämnat formen kvar hemma. Han hade en bedrövlig turnering och kom hopplöst sist med 2½ poäng, en hel poäng bakom spelarna närmast ovanför honom.

Hou Yifan var en av åtta spelare som kom på delad tredjeplats, med 5 poäng på de nio ronderna.

Efter två spelade turneringar leder Mamedyarov serien med 280 poäng medan Ding Liren har tagit 240 poäng. De två bästa spelarna GP-serien kvalificerar sig till kandidatsturneringen 2018.

Den tredje turneringen i årets GP-serie spelas i Genevé i juli.

Philip Sandberg vann Schack56mästaren 2017

Maj202017

Philip Sandberg. Foto: Lars OA Hedlund.

Philip Sandberg. Foto: Lars OA Hedlund.

Philip Sandberg vann årets upplaga av Schack56mästaren som avgjordes på Salongerna i Stockholm på fredagen. Sandberg som går i Björknässkolan, klass 6b, fick maximala 21 poäng i turneringen, 2 poäng mer än tvåan Tomas Richtnér, Rikstensskolan, klass 6a, och trean Diala Kaya Esen, Essingeskolan, klass 6de.

Slutställningen

Mamedyarov och Ding Liren leder Moskvas GP inför sista ronden

Maj202017

En rond kvarstår nu av Grand Prix-turneringen i Moskva, den andra delturneringen i kvalificeringsprocessen till VM-matchen 2018. I delad ledning efter de åtta spelade ronderna är kinesen Ding Liren och Azerbajdzjans Shakriyar Mamedyarov som följer upp den fina segern i Gashimovs minnesturnering med en fin prestation i Moskva. Mamedyarov har nu klättrat upp på femteplats på den flytande världsrankingen, och tidigare i turneringen blev han den förste spelaren någonsin från Azerbajdzjan att ta sig över 2800, i flytande rating.

Både Mamedyarov och Ding Liren har tagit 5 poäng på de åtta ronderna och har en halva mer än den jagande gruppen om hela sju spelare, inklusive Mamedyarovs landsman Teimour Radjabov samt Peter Svidler, Boris Gelfand och Hikaru Nakamura. Hou Yifan, som tog ledningen i början har tagit 4 poäng.

Fyra turneringar spelas i FIDE Grand Prix 2017 som är det första ledet i VM-cirkusen. De två bästa spelarna i GP tar sig vidare till kandidatsturneringen som går av stapeln i mars 2018.

Sista ronden spelas imorgon, söndag. Partierna kan följas live på ChessBomb.

Sandströms tips

Maj202017

I förseglingen i TfS 2017/2 tipsade Anders Sandström om klipp som finns tillgängliga på nätet. Här är listan med länkar:

1) Fantastisk försvarprestation av Kramnik mot en allt mer frustrerad Kasparov. (1990)

2) Karpov och Tal i ett stilla blixtparti i hemlik miljö. (1980)

3) Magnus Carlsens stora stund – här blir han världsmästare. (2013)

4) Bobby Fischer gästar Bob Hope just efter att han blivit världsmästare. (1972)

5) Kasparov analyserar ett av VM-partierna mot Karpov. Otroligt! (1990)

6) GM Maurice Ashley spelar mot hustlers i Washington Square Park. Kul! (Upplagt 2016)

7) Spassky om VM-matchen mot Fischer. Ovanlig öppenhet. (1972)

8) Nils Grandelius vinner mot VM-utmanaren Karjakin. (2016)

 

Den perfekta lösningen är kanske att kombinera hemmakväll med klubbkväll och ta med den här länklistan till klubben, koppla upp klubbdatorn och titta tillsammans. Så kan man alltid ta en blixt efteråt och känna att man är en del av både det lilla och det stora sammanhanget.

SSF:s nya tävlingsbestämmelser

Maj192017

ssf120SSF:s tävlingsbestämmelser har uppdaterats. En viktig nyhet är att reglerna för resebidrag i Allsvenskan ändras så att kontroll av det verkliga resebehovet, med utgångspunkt från spelarnas folkbokföringsort, görs för belopp överstigande 10.000 kr/lag. Dessutom ändras reglerna för spelarregistrering så att det räcker att vara medlemsregistrerad i en tävling när den startar. Detta får effekt i Allsvenskan där klubbar med kalenderår som verksamhetsår inte behöver omregistrera sina spelare vid årsskiftet för att de ska kunna delta i vårens ronder.
Den publicerade versionen är preliminär och korrigeringar kan göras fram tills den definitiva versionen publiceras omkring 1 september.
Tävlingsbestämmelser 2017/18

Wasa vann 50-bordsmatch mot Kristallen

Maj192017

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Igår spelades den årliga 50-bordsmatchen mellan Wasa SK och Kristallens SK i Stockholm. Årets match spelades över 40 senior- och 10 juniorbord, och det blev klar seger för Wasa som vann seniormatchen med 27½-12½ och juniormatchen med 9½-½. Totalt slutade matchen alltså 37-13 och alla bordsresultat finns hos Kristallens SK.

Deltalift Open närmar sig

Maj192017

SvensktGrandPrix_logo120x84Knappt en vecka återstår till Deltalift Open , den sista deltävlingen i Svenskt Grand Prix säsongen 2016/17. Tävlingen inleds på Kristi Himmelsfärdsdagen med fyra snabbschackspartier, och därefter blir det två lånpartier på fredagen och två på lördagen. 185 spelare är just nu anmälda, de flesta i huvudturneringen och ett femtiotal i Harplinge Mini Open.
Högst rankade just nu är ryske Maxim Turov, fjolårsvinnaren Hans Tikkanen och fjolårstvåan Jonny Hector.
Turneringshemsidan
Webbanmälan
Anmälda spelare

17 svenskar i Amatör-VM på Kos

Maj172017

Över 300 spelare från 30 nationer, däribland 17 svenskar, deltog i årets ACO amatör-VM på den grekiska ön Kos. Det korades 7 nya världsmästare, en i varje rankinggrupp. Här kan man till och med bli världsmästare för spelare under 1200 i ranking, en sympatisk idé. Den mest meriterade svenske deltagaren FM Bengt Hammar tog en sjundeplats i B-gruppen. Ende svensk med en pallplats blev Anton Troedsson i grupp D.

Grupp A (över 2201)
1. GM Andrey Gutov, Ryssland 6½/9

Grupp B (2001-2200)
1. IM Sandor Biro, Rumänien 7½
7. FM Bengt Hammar 6
12. Mikael Svensson 5
24. Peter Carlsten 4½ 27.
Gösta Pettersson 4

Grupp C (1801-2000)
1. Guenther Huber, Österrike 7
7. Tord Olsson 6
16. Tobias Fredén 5½
21. Nicklas Johansson 5
38. Lars F Olsson 4½
52. Gunnar Sundman 3½

Grupp D (1601-1800)

1. Tobias Kuehner, Tyskland 8
2. Anton Troedsson 7
23. Roland Nilsson 5
48. Jan Olof Claesson 4½

Grupp E (1401-1600)
1. Stephen Stokes, Irland 7½
31. Folke Gustafsson 4
33. Jamal Ghaderi 4

Grupp F (1201-1400)

1. Hans-Joachim Plizner, Tyskland 8
23. Dag Lison Almkvist 3

Grupp G (0-1200)

1. Oleg Kushnir, Ukraina 8
14. Roshan Ghaderi 4½
24. Noan Ghaderi 3½

Stora Hammar vann Yes2Chess

Maj162017

Stora Hammars skola, belägen i skånska Höllviken, vann dagens finalspel i internetturneringen Yes2Chess. Finalen spelades mellan de fyra lag som kvalificerat sig efter en hel termins spel. Övriga lag i finalen var Vallatorpsskolan i Täby, Lunds Montessorigrundskola och Kristianstads Montessoriskola. Totalt deltog närmare 300 lag i tävlingen. För barnen i det segrande laget väntar en resa till London i december. Där arrangeras ett finalspel som är förlagt samtidigt som London Chess Classic. Det här var inte Stora Hammars första stora seger. Förra året vann de nämligen Schackfyrans riksfinal, vilket framgår av bilden där Schackfyrans vandringspris stoltserar mitt bland de glada segrarna i Yes2Chess.  Resultat

storahammar_y2c_2017

SSF i möte med regeringen

Maj152017

Sveriges Schackförbunds ordförande Carl Fredrik Johansson och kanslichef Kent Vänman uppvaktade i dag gymnasieminister Anna Ekström. Ekström är ansvarig minister för MUCF som är den myndighet som administrerar de statliga bidrag som SSF får och vi berättade för henne om vår syn på bidragens utformning, bristen på förutsägbarhet, orättvisa upplägg och att bidragen inte stimulerar förbättrad verksamhet. Även vår önskan om att åter kunna starta ett schackgymnasium, på samma sätt som andra sporter har elitgymnasier, togs upp.

https://www.youtube.com/watch?v=1QOpV-pC4d8

Grandelius i topp när Sigeman-turneringen avgjordes

Maj142017

Det blev delad seger mellan Nils Grandelius och Baadur Jobava i TePe Sigeman Chess Tournament som avgjordes i Malmö på söndagen. Båda fick 3 poäng på de fem ronderna och ska man hårdra det så blev det faktiskt Grandelius som vann då han fick bättre kvalitetspoäng, 7,25 mot Jobavas 7. Enligt turneringens officiella hemsida delade de dock segern vilket då måste gälla.

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

I sista ronden mötte Grandelius (som svart) Pavel Eljanov, som med sitt Elotal på 2755 är turneringens högst rankade spelare och måhända (med stor emfas på måhända) den högst rankade spelaren som någonsin spelat i Sverige. Eljanov som är en av världselitens mer underhållande spelare hade inte haft någon bra turnering och gick ut hårt med den uppenbara avsikten att inte ta några fångar. Han satsade högt och partiet var mycket spännande men Grandelius lyckades alltid hitta rätt försvar och såg ut att ha möjligheter att vinna partiet, och därmed bli ensam segrare i turneringen, men han lyckades inte avgöra och remi blev utfallet.

Så blev det även i partiet mellan Erik Blomqvist och Jobava där Sverigemästaren var den som förde spelet men Jobava försvarade sig bra. Han exponerade sig eventuellt en aning mot slutet och gav Blomqvist möjligheten att offra kvalitet men svensken avstod och partiet avvecklades i några få drag till remi.

Det var i dessa två partier som turneringen skulle avgöras då Nigel Short och Dronavalli Harika var redan avhängda i toppstriden och remin i deras parti gjorde inget annat än att säkerställa kvalitetspoängen. Sett till den var det alltså Grandelius som kom etta, före Jobava, och på tredje plats med 2½ poäng och vinst i det inbördes partiet, kom Erik Blomqvist, med lika många poäng som Eljanov.

En mycket bra insats av båda svenskar och extra glädjande är att se att Nils Grandelius numera börjar göra sig hemmastadd bland världens hundra bästa spelare.

Turneringshemsidan

Rockaden och LASK vann kadettkvalen

Maj142017

SK Rockaden vann det norra kvalet i Kadettallsvenskan. Foto: Lars OA Hedlund

SK Rockaden vann det norra kvalet i Kadettallsvenskan. Foto: Lars OA Hedlund

Det blev rekordjämnt i det norra kvalet i Kadettallsvenskan, där fyra lag slutade på 9 poäng i kampen om de tre finalplatserna. Det blev till slut SK Rockaden Stockholm som vann före Västerås SK, medan Kristallens SK tog den tredje finalplatsen genom att vinna mot fyran Uppsala SSS i den sista ronden.
I det södra kvalet tog segrande Lunds ASK 11 poäng av 12 möjliga och de får sällskap till finalen av tvåan Örgryte SK och trean SS Manhem.
Resultat

Valberedningen söker kandidater till styrelse och kommittéer

Maj142017

Sveriges Schackförbunds valberedning söker kandidater till den nya styrelsen som väljs vid sommarens kongress. Sista chansen att komma med förslag är under maj månad.
Är du, eller känner någon, lämplig person, kontakta Jan Wikander eller Gert Gustavsson.
Om du är intresserad av att sitta med i någon av SSF:s kommittéer efter kongressen är det också bra att visa sitt intresse för valberedningen.

Carl Fredrik Johansson om SSF:s styrelsemöte 170514

Maj142017

I helgen hade Sveriges Schackförbunds styrelse möte i Norrköping. Ordförande Carl Fredrik Johansson berättar om de viktigaste frågorna som diskuterades och de beslut som fattades.

LASK och Uppsala SSS leder kadettkvalen

Maj132017

Första dagen är spelad i kvalet till Kadettallsvenskan, som pågår i Lund och Västerås. I Lund är det arrangerande LASK som är enda lag med full poäng och följs av Göteborgsklubbarna Örgryte SK och SS Manhem, som båda har 5 poäng. I det norra kvalet leder Uppsala SSS med maximala 6 poäng före fempoängarna Kristallens SK och Västerås SK. På söndagen spelas de tre avslutande ronderna och alla resultat finns här.

Michael Piwowar distriktsmästare i snabbschack

Maj132017

Foto: Magnus Stenius

Foto: Magnus Stenius

Michael Piwowar från ASSU vann Västerbottens DM i snabbschack som spelades i Umeå idag. Andraplatsen delades av Lars-Göra Carlsson ASSU och överraskningen Adrian Söderström från Fagerviks SK. 26 spelare deltog och hela resultatlistan finns på Chess-Results.

Grandelius slog Blomqvist – Eljanov hittade rätt

Maj132017

Pavel Eljanov stod för ett fint parti mot Nigel Short. Foto: Lars OA Hedlund.

Pavel Eljanov stod för ett fint parti mot Nigel Short. Foto: Lars OA Hedlund.

De två svenska deltagarna i stormästarturneringen TePe Sigeman Chess Tournament, Sverigeettan Nils Grandelius och regerande Sverigemästaren Erik Blomqvist, möttes i den fjärde och näst sista ronden som spelades i Malmö Rådhus på lördagen. Inför partiet var Blomqvist i delad ledning efter att ha förlorat sitt första parti och sedan vunnit två medan Grandelius var på en delad tredje plats med tre raka remier.

I mittspelet fick Grandelius en liten fördel efter att Blomqvist tagit det lite tveksamma beslutet att placera en springare på a5, en springare som förblev offside under resten av partiet. När de två spelarna sedan bytte torn på c-linjen slog Blomqvist felaktigt med torn istället för dam och det gav Grandelius möjligheten att flytta trupperna över till kungsflygeln medan hans motståndare var i princip handlingsförlamad på andra sidan brädet och Grandelius kunde enkelt ro hem segern i partiet.

Svenskmötet var ett av två partier som avgjordes i den fjärde ronden. Det andra, mellan Nigel Short  och Pavel Eljanov, blev en otroligt underhållande historia där det inte främst var Short utan Eljanov som stod för underhållningen. Ukrainaren gick på på kungsflygeln, Short kontrade och offrade en pjäs för till synes mycket farliga chanser men Eljanov höll sitt lugn och promenerade med kungen från e8 till a6. Där var den, lustigt nog, helt säker och Eljanov kunde ro hem segern. Ett fascinerande parti som endast spelare på högsta nivå kan förstå till fullo. Eljanov som hittills har haft en tung turnering tog därmed sin första vinst i Malmö.

Om partiet mellan Short och Eljanov var underhållande blev dagens tredje parti, det mellan Dronavalli Harika och Baadur Jobava, raka motsatsen. Båda spelade säkert, undvek svagheter och sedan avvecklades allt till en remi.

Efter fyra ronder är således Jobava och Grandelius i delad ledning med 2½ poäng, en halva före Eljanov och Blomqvist och slutligen har Short och Harika tagit 1½ poäng. Femte och sista ronden spelas imorgon klockan 12 och då möts Eljanov och Grandelius, Harika och Short och Blomqvist och Jobava.

Turneringshemsidan
Fler bilder av Lars OA Hedlund

Westerberg vann Kristallens vårblixt

Maj132017

Jonathan Westerberg mot Felix Tuomainen. Foto: Fredrik Lindh

Jonathan Westerberg mot Felxif Tuomainen. Foto: Fredrik Lindh

Jonathan Westerberg från SK Team Viking (till vänster på bilden) vann Kristallens öppna vårblixt överlägset med 12½ poäng på tretton ronder. Endast Felix Tuomainen från SK Rockaden (till höger på bilden) lyckades snuva Jonathan på en halva. Felix kom även trea och emellan klämde sig Kungstornets Kaj Engström in på en andraplats. Både Kaj och Felix tog 9½ poäng men Kaj hade bättre särskiljning.
De tre ratinggrupperna vanns av Johan Hedström och Felix Ytterberg, båda Kristallens SK, samt Axel Falkevall från Trojanska Hästen. Felix blev även bästa minior på samma poäng men med bättre särskiljning än Axel. De var två av flera juniorer som spelade riktigt bra under kvällen.
Vårblixten samlade totalt 56 deltagare och slutresultatet hittas bland annat här samt under Kristallens vårblixtsida.

Kadettkval i Lund och Västerås

Maj132017

I helgen avgörs Kadettallsvenskans kvalspel, med tävlingar i Lund och Västerås. Nio lag är anmälda i det södra kvalet och tolv i det norra, och från varje tävling kvalificerar sig de tre bästa lagen till finalen i augusti.
Regerande mästare är SK Rockaden som återfinns i det norra kvalet, tillsammans med både tvåan Västerås SK och trean Uppsala SSS. Resultat från tävlingen kan följas här och dessutom blir det livesändning från kvalspelet i Västerås.

Uteschack i Kalmar 26 augusti

Maj132017

SS Kalmarunionen hälsar välkomna till Uteschack i Kalmar lördagen den 26 augusti. Det var några år sedan den populära tävlingen anordnades senast. Nu är det dags igen och plats finns för 18 deltagare. Spelet sker på fina nylagda bräden vid aktivitetsområdet Skälby gård i Kalmar nära SS Kalmarunionens spellokal. Alla spelar på stora parkschackbräden så det kan bli lite springande i tidsnöden.
Se Arrangörens hemsida för mer information och anmälan.

Hou Yifan tar ledningen i första ronden i Moskvas GP

Maj122017

Kinesiskan Hou Yifan, världens högst rankade aktiva kvinnliga spelare, har på sistone visat intentioner att ta ett kliv högre upp på världsrankingen. I superturneringen Grenke Classic nyligen slog hon bland andra Fabiano Caruana och ledde turneringen efter tre spelade ronder innan den sympatiske armeniern Levon Aronian blev som besatt och vann parti på parti och till slut hela turneringen i storartad stil. I första ronden av Grand Prix-turneringen i Moskva som inleddes på fredagen tog Hou Yifan nästa fina skalp i form av ryssen med det krångliga efternamnet, Ian Nepomniachtchi.

Då samtliga andra partier i första ronden slutade med remi har kinesiskan därmed tagit ledningen i denna andra delturnering i VM-cirkusen inför VM 2018. Utöver Hou Yifan och Nepo återfinns bland andra Anish Giri, Shakriyar Mamedyarov, Michael Adams, Peter Svidler, Maxime Vachier-Lagrave, Ding Liren, Boris Gelfan och Jon Ludvig Hammer i startfältet.

Turneringen omfattar nio ronder och pågår till 21 maj. Schack.se kommer att rapportera regelbundet från turneringen.

Turneringshemsidan

Andra raka för Blomqvist – delar ledningen med Jobava

Maj122017

Baadur Jobava. Foto: Lars OA Hedlund.

Baadur Jobava. Foto: Lars OA Hedlund.

Sverigemästaren Erik Blomqvist vann sitt andra parti i rad i den tredje ronden av TePe Sigeman Chess Tournament i Malmö och när turneringen har kommit drygt halvvägs är han i delad ledning med världsstjärnan Baadur Jobava. Båda har tagit 2 poäng på de tre ronderna.

Blomqvist följde upp vinsten mot turneringens högst rankade spelare, Pavel Eljanov, genom att slå den lägst rankade, indiskan Dronavalli Harika. I en ställning där indiskan såg ut att må bra gillrade Blomqvist en lömsk liten fälla som baserade på ett subtilt matthot och gav Sverigemästaren ett materiellt övertag som räckte mer än väl för att till slut bärga vinsten i slutspelet, något han gjorde med stor säkerhet.

Sverigeettan Nils Grandelius fick möta legendaren Nigel Short och valde som svart att gå på angrepp genom att spela Marshall-gambit mot Shorts spanska öppning. Den rutinerade engelsmannen försvarade sig skickligt och fick ett övertag. Ett tag såg Short ut att vara på väg mot vinst men då var det Grandelius tur att försvara sig skickligt och till slut mynnade partiet ut i remi. Grandelius tredje remi på de inledande tre ronderna.

Slutligen möttes turneringens två högst rankade spelare, Eljanov och Jobava i ett högoktanigt parti där en revanschsugen Eljanov rockerade långt i Najdorf-varianten och lyckades skapa sig utrymme på kungsflygeln. Han tryckte på rejält mot Jobavas kung men till slut kunde Jobava avveckla tornen och även om Eljanov hade en merbonde i damslutspelet kunde han inte komma undan schackarna och remi blev utfallet även i det partiet.

Nu har som sagt tre ronder av fem spelats och Blomqvist och Jobava delar ledningen med 2 poäng, en halv poäng före Grandelius och Short medan Eljanov och Harika har tagit varsin poäng. I fjärde ronden som spelas lördag blir det svenskt derby och dessutom möts Jobava och Harika samt Eljanov och Short.

Turneringshemsidan

Schack i skolans nyhetsbrev

Maj122017

SIS-logoNu är vårens sista nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckan handlar det om vad man kan göra på terminsavslutningen, bland annat tipsar Sveriges Schackförbunds ordförande Carl Fredrik Johansson om hur han brukar avsluta sina träninsggrupper. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Rolf Martens minne 28 maj på Schackhuset i Lund

Maj122017

Söndagen den 28 maj spelas Rolf Martens minnesturnering på Schackhuset i Lund. Som vanligt blir det åtta ronder snabbschack med betänketiden 15 minuter + 3 sekunder per utfört drag.
I samband med turneringen utdelas 2017 års stipendier ur Rolf Martens stipendiefond. Sätt gärna in ditt bidrag på fondens bankgiro 326-2458. Hittills har ca 234 000 kr insamlats sedan 2008 och 169 000 kr har utdelats som stipendier.
Inbjudan
Stipendiefonden

TePe Sigeman: Blomqvist med nytt rekord – slog Eljanov

Maj112017

Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

Sverigemästaren Erik Blomqvist studsade tillbaka med besked efter förlusten i första ronden av TePe Sigeman Chess Tournament i Malmö. Han mötte i andra ronden ukrainska världsstjärnan Pavel Eljanov och visade prov på sin förmåga i relativt komplicerade mittspel. Det rådde ingen tvekan om att det var Blomqvist som hade bättre koll på läget och i slutspelet hade ukrainaren ingen chans att komma tillbaka. Ett mycket välspelat parti av Erik Blomqvist och som engelske stormästaren Gawain Jones konstaterade på Twitter slog svensken sitt eget svenska rekord och vann över den högst rankade spelare som en svensk någonsin slagit.

När Baadur Jobava och Nigel Short möts vid schackbordet kan man på förhand utgå ifrån att det blir ett underhållande parti och det blev det minsann denna gång. Båda är intensiva och innovativa spelare som gärna försöker hitta nya vägar framåt. När krutröken började lägga sig hade Jobava fått till ett överlägset slutspel och ovanligt nog fick han sätta matt, något den rutinerade Short kunde bjuda på.

I dagens tredje parti mötte Sverigeettan Nils Grandelius indiskan Dronavalli Harika som de senaste åren etablerat sig som en av världens bästa kvinnliga spelare. I ett spännande parti kunde Grandelius skapa sig tryck med dubblerade torn på d-linjen men Harika försvarade sig bra. I tidsnöden gjorde svensken sedan ett par riktigt grova missar och levde riktigt farligt men indiskan valde båda gångerna fel väg och till slut avvecklades spelet till ett slutspel med olikfärgade löpare och remi.

Efter två ronder är Jobava i ledning med 1½ poäng, en halva före alla spelare utom Eljanov som är sist med ½ poäng.

Rond tre spelas klockan 14 imorgon och då möts Short-Grandelius, Eljanov-Jobava och Harika-Blomqvist.

Turneringshemsidan

Joel Eklund om varför TePe sponsrar turneringen

Maj112017

Schackälskaren Joel Eklund är VD för TePe som är ny huvudsponsor för TePe Sigeman Chess Tournament. Här berättar han om varför det är så bra för företaget att sponsra Malmöturneringen och så avslöjar han en liten hemlighet …

Nils Grandelius inför TePe Sigeman Tournament

Maj112017

Inför första ronden berättade Nils Grandelius om sina förhoppningar inför TePe Sigeman Chess Tournament och tillkännagav ett svenskt rekord.

TePe Sigeman: Short tar ledningen

Maj102017

Nigel Short Foto: Lars OA Hedlund

Nigel Short Foto: Lars OA Hedlund

Efter första ronden i TePe Sigeman Chess Tournament, den återupplivade Sigeman-turneringen, är engelske legendaren Nigel Short i ledning. Tidigare VM-kandidaten Short som har gjort sig känd för innovativt och offensivt spel och utan tvekan är en samtidens mest kända personligheter inom schackvärlden fick i första ronden möte Sverigemästaren Erik Blomqvist. I mittspelet satsade Blomqvist på damflygen medan Short väntade på sin chans och när svensken gav honom chansen att öppna upp g-linjen högg Short direkt och efter det var det ingen tvekan om vart segern skulle hamna. Slutknorren med ett damoffer på g7 var sedan en elegant avslutning av Short, som tillhörde världseliten redan innan Blomqvist (och en stor del av dagens världselit) föddes.

I den första ronden möttes även Baadur Jobava och Nils Grandelius i ett parti där georgiern Jobaava spelade Trompowsky men Grandelius verkade fullt beredd och kunde enkelt utjämna. Det uppstod aldrig några större obalanser i partiet och när de båda spelarna avvecklat till slutspel var remi det logiska resultatet.

Det tredje partiet var mötet mellan Pavel Eljanov och indiskan Dronavalli Harika. Eljanov som återigen har etablerat sig som en av världens bästa spelare rusade ut ur startblocken både i Wijk aan Zee och Shamkir och vann sina två inledande partier valde en annan approach denna gång. Han försökte skapa sig aktivitet på damflygeln men Harika tunga pjäser var bättre koordinerade och hon kunde enkelt vifta bort honom. När damerna avvecklats kunde indiskan sedan låsa ställningen och Eljanov kom ingenvart och remi blev utfallet även i det partiet.

Därmed har Short tagit ledningen efter första ronden och i andra ronden i denna intensiva turnering får han möta Baadur Jobava i vad som lovar att bli ett fantastiskt underhållande parti. Grandelius får ta sig an Harika och Blomqvist möter följaktligen Eljanov. Spelet drar igång klockan 14.

Turneringshemsidan

Nigel Short fick sitt startnummer i TePe Sigeman Chess Tournament

Maj102017

I den fantastiska Landstingssalen skedde årets lottdragning i TePe Sigeman Chess Tournament. Joel Eklund ledde det hela och här ser vi Nigel Short få sitt startnummer. I presentationen berättar engelsmannen om hur det är att vara grekisk olivodlare.

Johan Sigeman om TePe Sigeman Tournament

Maj102017

Johan Sigeman och hans advokatbyrå har i 25 år sponsrat Sigeman Chess Tournament. För två år sedan ställdes turneringen in. Sigeman berättar här lite kort om turneringens historia, varför den gjort en paus och inte minst den stora glädjen med att den nu startar igen under namnet ”TePe Sigeman Chess Tournament”.

Rilton Cup flyttar till Scandic Continental

Maj92017

Foto: Scandic Hotels

Foto: Scandic Hotels

Nu är det klart att Rilton Cup byter arena. Den nya spellokalen blir Scandic Continental mittemot Stockholms centralstation. Det skriver www.stockholmsschack.se
– Möjligheterna finns verkligen att göra en storartad turnering, säger Jan Wikander, ordförande i Stockholms Schackförbund som arrangerar Rilton Cup för 47:e gången den 27 december 2017 till den 5 januari 2018.

Nya Scandic Continental invigdes för bara drygt ett år sedan och erbjuder toppmoderna spellokaler. Totalt förfogar Rilton Cup över 15 rum med en yta på 955 kvadratmeter.
– Vi vill att Rilton Cup ska växa. Förra gången blev det deltagarrekord, och vi har sett att intresset från Sverige och framför allt utomlands ökar för varje år. På Scandic Continental får vi stora möjligheter att växa, säger Jonas Sandbom, kanslichef på Stockholms Schackförbund och även tävlingsledare för Rilton Cup.
Just närheten till Stockholms centralstation var en starkt bidragande orsak, menar Ingemar Falk, Riltonkommitténs ordförande:
– Jag har som ambition att schack ska komma in i de finare lokalerna, och nu avgörs Rilton Cup verkligen i hjärtat av Stockholm. Rent teoretiskt kan en spelare från Indien flyga i T-shirt till Arlanda, åka Arlanda Express till centralstation och ta rulltrapporna upp till Scandic Continental och spela första ronden i samma T-shirt, och det mitt i vintern!
Alla i Stockholms schackförbund och Riltonkommittén vill framhålla och tacka det förra spelhotellet Clarion för det goda samarbetet. Men nu blir alltså Scandic Continental den nya spelplatsen. Stockholms Schackförbund har skrivit ett fyraårsavtal med hotellet.
Lena Almén, sales manager på Scandic Hotels, upptäckte Rilton Cup framför TVn i vintras. Hon såg Anna Cramling och Erik Blomqvist i TV 4-soffan, och tänkte: ”Den turneringen skulle vi vilja ha”. Lena Almén kontaktade Stockholms schackförbund i januari, och sedan startade förhandlingarna.
– Vi på Scandic Hotels är så glada och stolta att Rilton-organisationen valt att ha sin turnering hos oss. Tillsammans med alla vill vi verkligen göra allt för att skapa ett så bra event som möjligt, säger Lena Almén.
Inbjudan för Rilton Cup 2017/2018 kommer att publiceras på www.rilton.se inom kort. Redan nu kan du anmäla ditt intresse på info@rilton.se.

Inför Sigemanturneingen: Nils Grandelius

Maj92017

Imorgon inleds årets upplaga av Sigemanturneringen och inför turneringen har vi publicerat arrangörens intervjuer med deltagarna, en om dagen. Alla intervjuerna finns samlade på turneringshemsidan.
Foto: David Llada

Foto: David Llada

Bor:
– Malmö, Sverige.
Hur jag lärde mig schack:
– Min morfar lärde mig när jag var sex år.
Om jag inte varit schackspelare så hade jag varit…
– Ingen aning. Kanske att jag hade varit akademiker inom samhällsvetenskap.
Min personliga hjälte i schackhistorien:
– Det finns så många! Men jag är väldigt förtjust i Lev Polugajevskijs hållning till schack.
Vad jag tycker om att spela i Malmö:
– Det är en suverän plats, och det är förstås extra roligt att få spela på hemmaplan.
Största framgången i min schackkarriär:
– När jag vann Europamästerskapet för spelare under 18 år i Albanien 2011, och segern i Abu Dhabi Open 2015.
Du har spelat tidigare i Sigeman. Dina bästa minnen därifrån:
– 2012 var nog det allra roligaste året – världsstjärnorna Caruana, Leko, Giri och Li Chao spelade allesammans. På fridagen såg vi gemensamt en handbollsmatch och umgicks. Jag är vän med samtliga spelare ännu idag.
Vad skiljer dig nu från vid din senaste start i Sigeman? Både som person och schackspelare.
– Som schackspelare är jag mycket mer mogen och allround än sist och har fått en hel del erfarenhet av motstånd på absoluta toppnivå vilket förhoppningsvis gjort mig lite hårdare och mer svårslagen. Som person har jag lärt mig en massa nya spännande saker om livet, förhoppningsvis utan att tappa min ungdomliga entusiasm.
De senaste två, tre åren har du varit den klart starkaste spelaren i Sverige. Du har passerat 2600 i rating, vad krävs för att spränga 2700-gränsen och tillhöra topp 50 i världen?
– Stabilitet. Även om jag är mycket mer allround än tidigare finns det fortfarande väldigt mycket saker i spelet som inte sitter tillräckligt bra. En bra dag håller jag lätt 2700-nivå, men dåliga dagar kommer fortfarande lite för ofta och sänker nivån lite för mycket.
Vad gillar du bäst? Öppna turneringar eller stängda Bergergrupper som här i Sigeman? Och varför?
– Jag gillar att variera. Det är svårt att jämföra och bägge har sina tydliga fördelar. Öppna turneringar har lite mer spänningsmoment i sig då väldigt mycket ofta står på spel de sista ronderna. Slutna turneringar är ofta jämnare och det handlar om att kunna spela bra många partier i rad. Ofta tycker jag att slutna turneringar visar lite tydligare ens riktiga schackliga nivå.
Du kvalade in till Norway Chess och fick möta världsmästaren Magnus Carlsen förra våren? Berätta kort hur den upplevelsen var. Både turneringen och långpartiet mot Magnus Carlsen?
– Det var fantastiskt! Alla spelare var vänliga och ville dela med sig av sina kunskaper, och själva partierna var nästan alltid väldigt intressanta. Mot Carlsen spelade jag ganska provocerande och blev hårt straffad, men det var fortfarande väldigt intressant. Allt som allt lärde jag mig extremt mycket av tävlingen.
Du var med i Magnus Carlsens team under VM-matchen i New York. Hur såg en normal dag ut för dig då?
– Jag gick upp runt klockan 8-9, analyserade öppningsvarianter fram till kvällen, ett par timmars avslappning och sedan följa partierna. Läggdags någon gång strax efter tidsnöden och så samma igen nästa dag…
Vad vill du uppnå för att känna att du lyckats med din schackkarriär?
– Jag tror inte det finns någon gräns för när man ”lyckas”. Jag har uppnått en hel del redan, men det finns, och kommer alltid finnas, väldigt många fler saker att uppnå. Mitt generella mål i schack är alltid att hela tiden försöka bli lite bättre. Det är på samma gång väldigt litet och väldigt ambitiöst.
Och vad vill du uppnå i årets Tepe Sigemanturnering?
– I årets Sigemanturnering vill jag naturligtvis främst vinna.

Hans Tikkanen leder GP-serien

Maj82017

GM Hans Tikkanen. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Hans Tikkanen. Foto: Lars OA Hedlund.

Efter Kvibergspelen i Göteborg återstår endast en turnering i säsongens upplaga av Svenskt Grand Prix och nu har fjolårets vinnare av GP-serien, GM Hans Tikkanen, tagit ledningen i serien. Liksom IM Axel Ornstein och IM Jonathan Westerberg har Tikkanen  tagit sammanlagt 32 poäng i sina fem bästa turneringar men han vann Påskturneringen i Norrköping med 7 poäng varför han gått om de andra i tabellen.

Den som eventuellt skulle kunna hota dessa tre i kampen om slutsegern är GM Thomas Ernst som tagit 31½ poäng.

I Lilla Grand Prix har Jacob Hagström, Mälaröarnas SS, tagit en i det närmaste ointaglig ledning. Han har tagit 29 poäng och närmast efter honom kommer Adam Morell, Lunds ASK, och Per-Olov Sandberg, SA Fenix Springaren, som båda tagit 26 poäng. Båda dessa har dock spelat fler turneringar än Hagström och kommer att få svårt att hinna ikapp.

Ställningen i Grand Prix
Ställningen i Lilla Grand Prix

Lars OA Hedlunds bilder från Kvibergspelen

Maj82017

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Fotograf Lars OA Hedlund var på plats under Kvibergspelen och hans bilder från tävlingen kan ses här.

Kontroll genomfördes efter sista ronden i Kvibergspelen

Maj82017

Direkt efter den sista ronden i Kvibergspelen i helgen genomförde Tävlings- och regelkommittén, TK, kontroll av en spelare, som visiterades på plats i Göteborg. Håkan Jalling, ordförande i Tävlings- och regelkommittén, meddelar att frågan är under fortsatt utredning och hanteras av TK.
- Det är oerhört viktigt att vi arbetar med fair play inom svenskt schack och förebyggande med frågor som rör fusk. Vi har nolltolerans och är beredda att genomföra kontroller när vi misstänker fusk, säger Håkan Jalling.

Inför Sigemanturneringen: Erik Blomqvist

Maj82017

Den 10 maj inleds årets upplaga av Sigemanturneringen och fram till dess publicerar vi arrangörens intervjuer med deltagarna, en om dagen. Den som inte kan ge sig till tåls kan läsa alla intervjuerna på turneringshemsidan.

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Bor:
– Stockholm, Sverige
Hur jag lärde mig schack:
– Den lokala schackklubben kom till min skola och visade oss barn schack.
Om jag inte varit schackspelare så hade jag varit…
– Jag har ingen aning, men alla timmar jag ägnat åt schack hade säkerligen kunnat bli använda på något annat…
Min personliga hjälte i schackhistorien:
– Vasilij Ivantjuk är en av mina favoriter.
Vad jag tycker om att spela i Malmö:
– Jag tror att det blir fint. Jag har spelat i Malmö förut och tidigare Sigemanturneringar är kända för att vara väldigt bra arrangemang.
Största framgång i min schackkarriär:
– Det är nog segern i Svenska mästerskapet 2016.
Du spelade Sigeman 2014. Vad minns du mest från den turneringen?
– Det var häftigt att få chansen och det är en gemytlig turnering. Nivån på mitt spel däremot var tyvärr lite för låg den gången.
Mycket positivt hände med din schackkarriär 2016. Tredje plats i Rilton Cup redan i januari, sedan svensk mästare och därefter nordisk mästare.
Hur vill du förklara din förvandling?

– Kanske var det hög tid att höja sig lite efter att åtminstone rankingmässigt stått stilla i några år. Det var inte någon dramatisk skillnad mot tidigare men några bitar föll på plats i spelet.
Du har tagit stora kliv mot 2600-barriären.Vad saknas, tror du, för att spränga den gränsen?
– Säkert en del schackliga kunskaper men också mer mental stabilitet för att minimera tappen i de dåliga turneringarna.
Du och Nils Grandelius blir de svenska hoppen i Sigeman. Hur bra är du och Nils som vänner och landslagskollegor? Och vem brukar vinna när ni möts?– Vi är bra vänner även om vi inte ses så ofta. Statistiken väger i Nils favör men det är också en del remier, bland annat de tre senaste åren i SM.
Vi är många som följt din envetna marsch mot världstoppen. Har du någon tränare?
– Nej, det har jag inte.
Har du själv några bra träningstips att förmedla?
– Att titta på schackvideor är ett bekvämt sätt att lära sig.
I Sigemanturneringen, vad blir ditt mål där?
– Först och främst att spela bra schack så får vi se hur långt det räcker.
Om ditt schackår 2017 skulle sammanfattas på en löpsedel i december. Vad skulle du vilja vad som stod på den?
– Om det står något positivt är det okej.

Jonny Hector vann i Göteborg

Maj72017

Jonny Hector. Foto: Lars OA Hedlund.

Jonny Hector. Foto: Lars OA Hedlund.

Det blev GM Jonny Hector som till slut stod upp som segrare när första upplagan av GP-turneringen Kvibergspelen avgjordes i Göteborg i helgen. Hector fick 7 poäng på de åtta ronderna och släppte endast två remier, mot Joakim Nyander i sista snabbschackspartiet och sedan i sista ronden mot stormästarkollega och tvåan i turneringen Hans Tikkanen. Tikkanen fick likt sex andra spelare 6½ poäng men var den som tog högst kvalitetspoäng.

På tredje plats kom IM Jonathan Westerberg och de andra spelarna som hamnade på 6½ poäng var FM Deniz Arman, IM Petro Golubka, IM Axel Ornstein och GM Thomas Ernst. Fem spelare fick sedan 6 poäng, bland dem förhandsfavoriten GM Eduard Rozentalis.

Bäste veteran blev Axel Ornstein, före Peter Fendrich som fick 6 poäng och GM Juan Bellon, 5½. Bästa dam blev Anna Cramling, 5 poäng, före WFM Emilia Horn och Eva Johansson och bäste junior blev FM Milton Pantzar, 5½ poäng före Isak Storme, 5½ och FM Tom Rydström, 5.

I Lilla Kvibergspelen vann Jacob Hagström, Mälaröarnas SS, med 7 poäng.

Slutresultat

Viktor Wikman vann Junior-DM i snabbschack

Maj72017

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Viktor Wikman från SK Rockaden vann D-klassen i Stockholms Junior-DM i snabbschack som spelades igår. Han tog 6 poäng på sju ronder och vann före Axel Falkevall och Philip Isaksson, båda Trojanska Hästen. Hela resultatlistan

Inför Sigemanturneringen: Harika Dronavalli

Maj72017

Den 10 maj inleds årets upplaga av Sigemanturneringen och fram till dess publicerar vi arrangörens intervjuer med deltagarna, en om dagen. Den som inte kan ge sig till tåls kan läsa alla intervjuerna på turneringshemsidan.

Foto: David Llada

Foto: David Llada

Bor:
– Hyderabad, Indien.
Hur jag lärde mig schack:
– Det var min pappa som introducerade mig i schack.
Om jag inte varit schackspelare så hade jag varit…
– Jag kan inte tänka mig någonting annat än att spela schack!
Min personliga hjälte i schackhistorien:
– Judit Polgar.
Vad jag tycker om att spela i Malmö:
– Jag är mycket förväntansfull och ser fram emot att spel i Malmö!
Största framgången i min schackkarriär:
– Det är mina tre brons i Dam-VM – 2012, 2015 och 2017.
Du tog brons i Dam-VM, och du var verkligen nära att nå finalen. Hur värdesätter du din prestation i Teheran sett till din schackkarriär?
– Naturligtvis var VM-bronset ett bra resultat, men samtidigt är jag besviken eftersom jag ville vinna guld. Jag skulle vilja ranka detta som ett av de goda resultaten i min karriär, men inte det bästa.
Det viktigaste målet i din schackkarriär, är det att bli världsmästare för damer? Eller har du andra mål?
– Jag skulle också vilja få högsta ratingen av alla kvinnor i schackvärlden.
Du hade många framgångsrika schackturneringar förra året. Förutom bronsmedalj i VM, vann du Fides Grand Prix för damer i Chengdu, Kina, och klättrade till femte plats på damernas världsranking. Hur vill du förklara alla dina framgångar det senaste året?
– Förra året goda resultat var ett resultat av kontinuerligt arbete med att förbättra min spelstyrka.
Har du spelat i Sverige tidigare? Och är du god vän med Sveriges schackstjärna Pia Cramling?
– Jag har inte varit i Sverige tidigare, och Pia Cramling är naturligtvis min gode vän :) Jag inspireras verkligen av henne, att hon i sin ålder fortsätter att spela så bra. I framtiden skulle jag verkligen vilja kämpa och spela på samma starka sätt som hon.
Hur förbereder du dig inför en stark sluten turnering som TePe Sigeman Chess Tournament?
– Jag försöker bara göra fortsätta göra mina träningsrutiner och se till att vara i god form för turneringen.
Och vad är ditt mål?
– Att mitt spel håller hög kvalitet, och att jag kan ge alla mina motståndare en hård kamp.

Kvibergspelen: Tredelad ledning inför sista dagen

Maj62017

Efter andra speldagen leder tre spelare Kvibergspelen i Göteborg, den näst sista delturneringen i årets upplaga av Svenskt Grand Prix. IM Jonathan Westerberg, GM Jonny Hector och FM Deniz Arman har alla tagit 5½ poäng på de sex ronderna och leder en halv poäng före de närmast jagande. I klungan återfinns sedan sju spelare, bland dem GM Hans Tikkanen som något oväntat förlorade mot Arman i rond fem och GM Thomas Ernst som skrällförlorade i andra ronden mot WFM Emilia Horn men har kommit igen bra sedan dess.

Förhandsfavoriten GM Eduard Rozentalis förlorade i sjätte ronden mot Jonny Hector och har tagit 4½ poäng.

Även i Lilla Kvibergspelen är det tredelat i ledningen. Alexander Ström-Engdahl, Klas Pettersson och Jacob Hagström har samtliga tagit 5 poäng på de sex ronderna.

Resultatsidan

Fyra delar ledningen i Kvibergspelen

Maj62017

Efter första dagens snabbschacksspel i Kvibergspelen i Göteborg är fyra spelare i delad ledning med full pott. Dessa är FM Mats Welin, SS Manhem, GM Hans Tikkanen, Lund, IM Jonathan Westerberg, Team Viking, och FM Deniz Arman, Kristallen. Bakom dem kommer sedan en grupp om åtta spelare som släppte en remi i snabbschacket, bland dem förhandsfavoriten GM Eduard Rozentalis och ytterligare tre stormästare samt ledaren av GP-serien, IM Axel Ornstein.

Rond 5 pågår och där möts Arman och Tikkanen samt Westerberg och Welin. Rozentalis möter Joakim Nyander.

Resultatsidan
Livesändning

Inför Sigemanturnering: Nigel Short

Maj62017

Den 10 maj inleds årets upplaga av Sigemanturneringen och fram till dess publicerar vi arrangörens intervjuer med deltagarna, en om dagen. Den som inte kan ge sig till tåls kan läsa alla intervjuerna på turneringshemsidan.
Foto: David Llada

Foto: David Llada

Bor:
– Aten, Grekland.
Hur jag lärde mig schack:
– Min far lärde mig under en regnig helg i England. Du vet, vi har ett uttryck i England: ”Det regnar alltid i Manchester”. Vi var i närheten Manchester just det veckoslutet, så det är nästan sant!
Om jag inte varit schackspelare så hade jag varit…
– Advokat, som min bror.
Min personliga hjälte i schackhistorien:
-Oj, de är så många! Naturligtvis var jag påverkad av Bobby Fischer i min barndom. Jag började spela schack under ”Fischer-boomen.” Men sedan slutade han att spela. Jag gillade aldrig Bobby Fischers beteende sedan han lämnat stora schackscenen.
Jag gillar också Karpov, och jag minns hans bok av hans samlade partier. Jag är också en stor beundrare av Paul Morphy och Aljechin.
Nimzowitsch är också en hjälte för mig, inte med tanke på boken ”Mitt system” – den är ganska tråkig faktiskt. Men Raymond Keene introducerade Nimzowitsch i en utmärkt bok.
Capablanca är en annan hjälte trots att han överraskande förlorade sin världsmästartitel till Aljechin. Som talesättet säger: ”Om du inte förbereder dig, förbered dig på att misslyckas”.
Vad jag tycker om att spela i Malmö:
– Det känns bra att vara tillbaka. Jag har alltid gillat Sigeman Tournament. En mycket trivsam turnering med trevlig atmosfär.
Största framgången i min schackkarriär:
– Min höjdpunkt var när jag besegrade Karpov med 6-4 1992, och fick min match om VM-titeln mot Kasparov.
– Och sen vill jag hävda att jag har ett världsrekord – att vara den enda spelare som vunnit schackturneringar på sex kontinenter. Endast Antarktis återstår…
Berätta om dina erfarenheter i Sigeman-turneringen?
– Det är en tight turnering med bara sex spelare och fem omgångar. Det är en sprint. Du måste vara på tårna redan från början. Tyvärr tenderar jag att vara trög i starten. Det som är bra är att jag kommer att spela två turneringar innan Malmö. Jag ska vara i god form!
Under en föreläsning om din VM-match 1993 mot Garri Kasparov berättade du att det tog dig nästan 20 år innan du gick igenom partierna igen. Är det verkligen sant?
– Ja, det är sant.
Varför tog det så lång tid?
– Jag får negativa känslor när jag tänker tillbaka på matchen. Det var en svår utmaning och ett viktigt ögonblick i mitt schack karriär.
Hur ser du på din match mot Kasparov i dag?
– Jag misslyckades med att utnyttja ett antal möjligheter i matchen. Så enkelt var det. Jag ville inte döma ut mitt spel, och jag är stolt över att jag nådde finalen. Den press jag kände då har jag varken förr eller senare känt. Du måste själv ha upplevt det för att kunna förstå den pressen jag kände.
– Jag ångrar fortfarande mina förberedelser för matchen. Jag trodde att mitt verkliga problem var att Garry Kasparovs öppningar var så mycket bättre än mina. Jag försökte neutralisera denna fördel, och gjorde ett också bra jobb, men jag missade en sak. Jag borde ha ägnat större uppmärksamhet åt det praktiska sättet att spela en schackduell. Att göra mina drag snabbare och hantera pressen. Jag var för nervös och jag hamnade alltför ofta i tidsnöd.
Återupplevde du dina erfarenheter när du följde VM matchen mellan Magnus Carlsen och Sergej Karjakin i höstas?
– Ja, mycket väcktes inom mig igen. Jag följde VM-matchen med stort intresse. Magnus var inte på sitt bästa. Det var intressant att se hur matchen förlöpte på ett väldigt konstigt sätt. Karjakin åstadkom ingenting i öppningarna, Magnus neutraliserade dem och dikterade det som hände på brädet. Men Magnus blev frustrerad och förlorade ett parti efter vårdslöst spel.
– Han pressade för hårt i ställningar där jag själv skulle ha varit nöjd med oavgjort, Magnus vann till slut, men min förutsägelse innan matchen var att Karjakin hade en 33-procentig vinstchans.
Du är numera fortsatt en schackkändis – även på Twitter!
– Ja, Twitter är faktiskt ganska intressant! Jag skaffade ett twitterkonto för inte så värst länge sedan. Twitter ger dig en enorm möjlighet att tala frispråkigt om schack. Jag har 22 800 följare, och jag är numera mycket mera med i nyheterna tack vare Twitter.
– Allt kan hända på Internet. Under min vistelse i Sydafrika beslutade jag att besöka Victoria Falls. Märkligt nog var jag den enda passageraren på planet och jag bad personalen på planet att ta en bild på mig i det tomma passagerarutrymmet. Den bilden gick runt i hela världen!
Du stödde förre världsmästaren Garri Kasparov i Fides presidentval 2014. Kasparov förlorade stort. Vad har hänt sedan dess?
– Jag har slutat med allt gällande detta och jag är nu lyckligare som människa. Ju mindre jag engagerar mig i Fide desto bättre mår jag!
Hur mycket twittrar du i veckan?
– Jag twittrar mycket ofta! Jag ser det inte som ett arbete att hela tiden skriva. Jag skriver när jag känner för det. Twitter är ett bra sätt att sätta schacknyheter i rampljuset. Jag är inte imponerad av dagens schackjournalister. De kan vara så mycket bättre!
– Mitt senaste Twitterinlägg, nu när vi pratar med varandra, handlade om 30 000 dollar som värden för Dam-VM spenderade på en (mestadels frånvarande) utsänd Fidekommitté, som i stort sett gjorde ingenting.
Ångrar du något Twitterinlägg du har skrivit?
– Nej inte direkt. Jag raderar några av mina Twitterinlägg, men det är på grund av stavfel.
Du har arbetat hårt för att förändra världen i schack. Hur ser ditt Schackutopia ut?
– Vi är så långt från ett Utopia, mer än du någonsin kan föreställa dig. Men en sak är avgörande för schacket. Du måste hitta stora företagssponsorer för schackevenemang.
– Jag är ett stort fan av Grand Chess Tour, men jag tycker inte om sin deras nya ratingsystem. Ett stort misstag!
Hur mycket du tränar och spelar schack nuförtiden?
– Jag tränar inte alls. Jag arbetar med mitt schack under turneringar. Jag har blivit lat helt enkelt. Så när du bara arbetar med schack under turneringar, då måste du spela mer!
Vad är ditt främsta mål som schackspelare – och som människa?
– Om vi pratar schack: Då vill jag vinna en turnering i Antarktis! Jag tycker fortfarande mycket om att vinna schackturneringar. Det får mig att gå igång fortfarande. Jag tycker också om att besegra dagens schackstjärnor. När jag slog Caruana påminde jag folk om att jag inte är död.
– Och som en människa … Tja, då passar jag på att njuta av livet. Den stora poängen med att vara en schackspelare, är att du inser att livet är ganska poänglöst. Det har inte ett syfte.
Men du har ju i alla fall en familj. Vad gör dina barn för något?
– Min dotter arbetar på ett företag som gör tv- och filmdokumentärer. Min son går sista året i skolan. Han spelar lite schack. Han är ingen stark spelare, men har varit väldigt entusiastisk den senaste tiden – efter min vinst mot Fabiano Caruana. Han blev inspirerad av det.
Vad är ditt mål i årets upplaga av Tepe Sigeman turnering?
– Jag skulle vilja vinna. I allmänhet, det är mitt mål i alla turneringar. Det är för dina segrar du blir ihågkommen.

Nyanlända schacktränare i Västervik

Maj52017

Är framtidens schackledare unga nyanlända? Här är tre syriska killar från Västervik, Mohammad, Mohammed och Alaa Talo som inget hellre vill än att träna yngre syriska barn i schack. Killarna får stöd av Västerviks schackklubb.

Kvibergspelen drar igång

Maj52017

GM Eduardas Rozentalis. Foto: Sören Svensson.

GM Eduardas Rozentalis. Foto: Sören Svensson.

Svenskt Grand Prix kommer i helgen för första gången till Göteborg där första upplagan av Kvibergspelen går av stapeln på fredagen. Kvibergspelen är näst sista turneringen i årets upplaga av GP-serien. I vanlig GP-ordning omfattar turneringen åtta ronder varav fyra snabbschacksronder på fredagen.

Över 200 spelare är anmälda och högst rankad av dem är arrangörklubben SS Manhems GM Eduardas Rozentalis (2535) före GM Hans Tikkanen (2504).

Schack.se kommer att rapportera dagligen från turneringen som även kan följas i resultatsystemet samt via livesändning.

Inför Sigemanturneringen: Baadur Jobava

Maj52017

Den 10 maj inleds årets upplaga av Sigemanturneringen och fram till dess publicerar vi arrangörens intervjuer med deltagarna, en om dagen. Den som inte kan ge sig till tåls kan läsa alla intervjuerna på turneringshemsidan.

Foto: David Llada

Foto: David Llada

Bor:
– Tbilisi, Georgien.
Hur jag lärde mig schack:
– Det var min pappa som lärde mig schack.
Om jag inte varit schackspelare så hade jag varit…
– Ishockeyspelare! Det är fortfarande inte försent att bli det.
Min personliga hjälte i schackhistorien:
– Jag har ingen hjälte.
Vad jag tycker om att spela i Malmö:
– Det är en bra stad. Jag gillar den!
Största framgången i min schackkarriär:
– Det är helt klart min individuella guldmedalj som jag vann i Schack-OS i Baku 2016.
Hur stort är schacket i ditt hemland Georgien?
– Schack är oerhört populärt i Georgien (för några år sedan var det ännu större, men ändå…), och schacket får starkt stöd från regeringen.
Du har gjort dig känd som en kämpe vid brädet, och du brukar spela intressanta öppningar. Hur fick du denna spelstil?
– Jag älskar schack i första hand som ett SPEL. Det är nog svaret på min spelstil.
Din högsta rating hittills är 2734 under året 2012. Sen föll din rating snabbt, och du är på väg uppåt igen. Vad är din förklaring till de stora ratingskillnaderna?
– Kort sagt så beror det på problem jag haft privat.
Hur förbereder du dig inför TePe Sigeman Chess Tournament?
– Jag tänker mest på praktisk schack, att spela mycket.
Och vad är ditt mål i turneringen?
– Att bli etta och spela bra partier!

Information inför Kvibergspelen

Maj42017

KvibergspelenKvibergspelen, den sjunde tävlingen i Svenskt Grand Prix som spelas i Göteborg 5-7/5, är bara en väldigt kort tid in i framtiden. Från arrangörshåll ses det som glädjande att anmälningarna pekar på att över 200 spelare kommer att vara med. Här följer några saker som arrangerande SS Manhem skulle vilja informera om före tävlingsstart:
Personlig anmälan görs i spellokalen – mer specifikt precis innanför ingången till Prioritet Serneke Arena (Krutvägen 2, Göteborg). Personlig anmälan kommer att vara öppen mellan kl. 16.00-17.30. Står det att man har betalt på listan över Kvibergspelens anmälda kan man skippa den personliga anmälan och komma direkt till spelstart kl. 18.30.

Betalning: Endast en fullständig betalning har lett till att man fått en bock i betalt-kolumnen. Avser man betala på plats, i samband med personlig anmälan är det kontanter som gäller (ej Swish). Har man betalat hundra kronor (eller annan delsumma av startavgiften) för lite och av den anledningen ej står som avbockad på schack.se får man ändå lov att komma till spelstart 18.30. Man kommer dock ombedjas att komplettera sin ofullständiga betalning. Detta görs kontant vid personlig anmälan, kontant i sekretariatet (under fredagen) alternativt enligt överenskommelse med tävlingsledningen. För betalningskompletteringar gäller att man betalar differensen upp till den summa man skulle betalt första gången och då ej de 100kr extra som annars skulle tas vid betalning på plats. Startavgifter:
Kvibergspelen:
500kr om man anmält sig och betalt innan den 21 april.
600kr om man anmält sig och betalt någon gång från den 21 april till 5 maj.
700kr om man betalar fysiskt i samband med personlig anmälan fredag 5 maj.
Lilla Kvibergspelen:
400kr om man anmält sig och betalt innan den 21 april.
500kr om man anmält sig och betalt någon gång från den 21 april till 5 maj.
600kr om man betalar fysiskt i samband med personlig anmälan fredag 5 maj.

Böcker till vinnarna i de två bokutlottningarna som gjordes inför tävlingen kan avhämtas vid den personliga anmälan eller senare i tävlingens sekretariat.

Parkering (mot avgift) finns utanför arenan.

Turneringshemsidan

Inför Sigemanturneringen: Pavel Eljanov

Maj42017

Den 10 maj inleds årets upplaga av Sigemanturneringen och fram till dess publicerar vi arrangörens intervjuer med deltagarna, en om dagen. Den som inte kan ge sig till tåls kan läsa alla intervjuerna på turneringshemsidan.

Foto: David Llada

Foto: David Llada


Bor:
– Charkiv, Ukraina.
Hur jag lärde mig schack:
– När jag var 5 år gammal, tack vare min mamma (hennes ratingnivå är ungefär 1800).
Om jag inte varit schackspelare så hade jag varit…
– Läkare.
Min personliga hjälte i schackhistorien:
– Garri Kasparov.
Vad jag tycker om att spela i Malmö:
– Jag är väldigt glad att vara med i den här turneringen som har så fina traditioner.
Största framgången i min schackkarriär:
– Semifinalplatsen i VM 2015, och min seger i Astrachan GP 2010.
Har du varit i Sverige förut?
-Ja, jag var i Göteborg 2005 under lag-EM i schack.
Vad vet du om den svenska schackscenen?
– Ulf Andersson var den senaste toppspelaren från Sverige. Det är dags att Sverige får fram en ny spelare i absoluta toppen.
Du passerade 2700-gränsen för tio år sedan, och du har tillhört världens bästa schackspelare sedan dess. Vad är den främsta anledningen till att du har lyckats hålla dig kvar i toppen så länge, tror du?
– Jag försöker alltid att förbättra mig, att hitta något nytt i spelet. Det är ett arbete som jag njuter av!
Du har vunnit guld i schack–OS, du spelar många superelit-turneringar och du är topp 15 i världen. Lever du din dröm just nu, eller är det någor som saknas?
– Min högsta dröm är naturligtvis att kvalificera mig till en VM-match.
Du har mött hela världseliten genom åren. Vilket av alla dessa partier minns du bäst?
– Det finns många minnesvärda partier naturligtvis och det är svårt att välja ut en. Men ska jag lyfta fram något parti så får det bli mötet mot Topalov i Wijk aan Zee 2008. Det var min första seger mot en spelare med rating över 2800.
Du har varit sekundant åt Boris Gelfand och Magnus Carlsen under två olika VM-matcher. Hur skiljde sig ditt arbete med Gelfand respektive Carlsen?
– De är förstås båda två mycket starka spelare. Men de har en helt olika inställning till schack. Boris har en mer analytisk metod medan Magnus är mer praktisk.

Och du var inte anlitad som hemlig sekundant under VM-matchen i höstas mellan Sergej Karjakin och Magnus Carlsen?

– Nej.
Du blev pappa 2011. Har du lärt din dotter schack?
-Jag tror inte att det är rätt att tvinga barn att göra något mot sin vilja. Min dotter vet hur man spelar och ibland spelar vi några partier (hon är inte dålig faktiskt). Men just nu gillar hon andra saker bättre, och jag vill inte sätta press på henne.
Vad är ditt mål i Tepe Sigeman-turneringen?
– Som ordspråket säger: ”Den är inte mycket till soldat som inte drömmer om att bli general.”
Jag kommer att försöka vinna turneringen förstås.

Sex stormästare klara för Hasselbacken

Maj32017

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

Sex stormästare är redan klara med över fyra månader kvar till första draget av Hasselbacken Jubilee Tournament, Wasa SK:s jubileumsturnering, som också är Snabbschacks-SM.
Svenske och nordiske mästaren Erik Blomqvist är just nu topprankad. Övriga fem stormästare som är klara för Hasselbacken är Axel Smith, Pia Cramling, Lars Karlsson, Harry Schüssler och Juan Bellon Lopez.
– Det är riktigt roligt att se att Wasas jubileumsturnering lockat så stort intresse bland svenska schackstjärnor. Jag längtar redan till schackfesten 16–17 september, säger tävlingsledaren Peter Hllawatsch.