RSS
 

Nyheter från schacksverige

Wasa, Västerås och Rockaden Umeå leder Superettan

Okt212017

Under sammandraget i Lund spelas i vanlig ordning även Superettan och där siktar nykomlingarna i Wasa SK på att gå raka vägen upp till Elitserien. Man ställer upp med ett mycket starkt lag som anförs av lettiske legendaren Alexei Shirov, ett av de senaste årtiondenas största namn i världsschacket. Därutöver har man ytterligare fyra stormästare, varav tre svenska i Tom Wedberg, Pia Cramling, Juan Bellon samt Grigor Grigorov från Bulgarien.

Wasa fick en smakstart genom att krossa Burgsvik Alva med 7-1 i första ronden men fick sedan en lite tuffare resa, om än framgångsrik, i andra ronden när man vann över Kamraterna med 5-3. Full pott hittills med andra ord men det har även Västerås och Rockaden Umeå som båda är så klart sugna på ett återtåg till Elitserien. Västerås har slagit Manhem och Kristallen och Rockaden Umeå har vunnit över Kamraterna och Växjö.

I morgon spelas rond 3 klockan 10.

Allsvenska resultatsystemet

Skåneklubbarna tar kommandot i Elitserien

Okt212017

Efter två spelade ronder i Elitserien handlar det mest om Skåne. Malmö AS har imponerat stort i de inledande ronderna genom att på ett övertygande sätt slå Rockaden i första ronden och ännu mer övertygande slå de regerande mästarna Team Viking i andra ronden. 6½-1½ skrevs slutsiffrorna i matchen mellan Malmö och Team Viking som endast kunde ta tre remier. Därmed är Malmö ett av två lag som tagit full pott efter två ronder, det andra är Lunds ASK som i andra ronden krossade Upsala ASS med 7-1. Sett till partipoäng är det en liten fördel Malmö som har tagit 12½ partipoäng jämfört med Lunds 11½. Det är dock det imponerande facit Malmö har mot de senaste årens dominanter i Elitserien som gör att Malmö måste anses vara en favorit till segern i serien.

På tredje plats kommer sedan den tredje Skåneklubben, Limhamns SK, som en förlust mot Rockaden i andra ronden till trots är det lag som har bäst partipoäng av lagen med två matchpoäng. Två lag är fortfarande utan poäng, Upsala och Farsta SK som förlorade mot Kungstornet i andra ronden.

Rond tre spelas imorgon söndag klockan 10.

Allsvenska resultatsystemet

Elitserien: Malmö slog Rockaden

Okt212017

Ulf Andersson. Foto: Lars OA Hedlund

Ulf Andersson. Foto: Lars OA Hedlund

Malmö AS måste anses vara en av de starkaste utmanarna till segern i årets upplaga av Elitserien och redan i första ronden tog man en viktig skalp i titelkampen när SK Rockaden Stockholm besegrades med övertygande 6-2. Malmö ställde upp ett starkt lag med fem stormästare, inklusive världsstjärnan Baadur Jobava, Sverigeettan Nils Grandelius och legendaren Ulf Andersson och Rockaden som alltid är starka hade inget att sätta emot.

Regerande mästarna Team Viking vann även de sin match med 6-2. Det var Kungstornet som stod för motståndet i en match där inte ett enda parti slutade med remi. I övrigt var gick det bra för de sydligare klubbarna i första ronden i sammandraget i Lund, Lunds ASK och Limhamn vann sina matcher mot Stockholmslagen Farsta och Stockholms SS medan Eksjö slog nykomlingarna i Upsala.

Rond 2 spelas idag klockan 14.

Resultatsidan

Nils Grandelius om elitseriestarten

Okt212017

Anders Sandström har intervjuat Nils Grandelius efter den första ronden i Elitserien, där han spelade remi mot SK Rockadens Arturs Neikans. Ytterligare filminslag från den första ronden:
Domarbas Tapio Tikkanen om nya mobilregeln
Baadur Jobava analyserar sitt vinstparti från den första ronden

Bilder från Näringslivet möter förorten

Okt212017

I det vinnande laget spelade Abdimalik Mahmuud och Marcus Örndahl Foto:Lars OA Hedlund

I det vinnande laget spelade Abdimalik Mahmuud och Marcus Örndahl
Foto:Lars OA Hedlund

Igår genomfördes PR-eventen Näringslivet möter förorten på Stockholms Centralstation, och fotograf Lars OA Hedlund finns på plats. Hans bilder från arrangemanget är samlade här.
Se webb-TV-sändningen i efterhand

Dags för sammandrag i Elitserien och Superettan

Okt202017

Klockan 19.00 idag går startskottet för årets allsvenska seriespel. Först ut är Elitserien och Superettan som spelar sammandrag på Elite Hotell Ideon i Lund under helgen, och på söndag spelas den första ronden i övriga serier.
Under sammandraget blir det livesändning från samtliga matcher i Elitseren, samt från en match i Superettan. Resultaten uppdateras fortlöpande här. Följande matcher spelas i den första ronden:

Elitserien:
SK Team Viking-Kungstornet
SK Rockaden Stockholm-Malmö AS
Lunds ASK-Farsta SK
Eksjö SK-Upsala ASS
Limhamns SK-Stockholms SS

Superettan
SS Manhem-Västerås SK
Kristallens SK-Örgryte SK
Växjö SK-Schack 08
SK Kamraterna-SK Rockaden Umeå
Wasa SK-Burgsvik Alva SK

Grandelius utmanar i Rilton Cup

Okt202017

GM Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Nils Grandelius. Foto: Lars OA Hedlund.

Sveriges högst rankade spelare, Nils Grandelius, återvänder till Rilton Cup efter ett par års frånvaro.
– Jag ser mycket fram emot Rilton. Det är utan tvivel vår mest anrika öppna turnering, och alltid ett stort nöje att spela, säger Nils Grandelius och fortsätter:
– Efter ett par års paus är det naturligtvis extra roligt att vara tillbaka.
Och ditt mål i Rilton Cup?
– Självfallet spelar jag, som alltid, för att vinna turneringen. Det är på tiden att en svensk vinner igen!

TV-bevakning i samband med Näringslivet möter Förorten

Okt202017

Foto: Caitlin Mooney

Jan Ståhlberg Foto: Caitlin Mooney

Idag klockan 15.00 är det dags för årets upplaga av eventet Näringslivet möter förorten
på Stockholms centralstation. Arrangemanget kommer att sändas i webb-TV med start 14.30. Startfältet innehåller många profiler som Christer Fuglesang, förste svensken i rymden, EQT:s delägare Jan Ståhlberg (bilden), Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson, ägaren till Academic Work Jeremias Andersson, Serendipitys ägare Saeid Esmaeilzadeh och Ashkan Pouya, samhällsdebatören Christer Sturmark och ägaren till Management Partners Jeanett Paludan.
Både Aftonbladets och Expressens TV-kanaler kommer att ha inslag med anknytning till arrangemanget:

Aftonbladet TV
08.15 idag gästar Christer Fuglesang morgonsoffan hos TV3/Aftonbladet TV och pratar om Näringslivet möter Förorten och om schack.

Expressen TV
09.20 idag gästar Jan Ståhlberg och Pontus Carlsson morgonsoffan hos Expressen-TV.

En månad återstår till Malta Open

Okt202017

Stellan Brynell  Foto: Lars OA Hedlund

Stellan Brynell
Foto: Lars OA Hedlund

19-25/11 spelas årets upplaga av Malta Open, och som vanligt är tävlingen populär bland svenska spelare. Totalt finns hela 36 svenskar på listan över anmälda spelare, och högst rankade är Björn Ahlander (5:a), Stellan Brynell (6:a) och Pontus Sjödahl (7:a). Totalt är 238 spelare anmälda.
Inbjudan

Fuglesang pratar schack i Aftonbladet/TV 3 morgon

Okt192017

Christer Fugleang Foto: Caitlin Mooney

Christer Fugleang Foto: Caitlin Mooney

På fredagsmorgonen klockan 8.00 kommer astronauten och schackentusiasten Christer Fuglesang att gästa studion hos Aftonbladet/TV 3 för att prata om schack med anledning av eventet ”Näringslivet möter förorten” som startar klockan 15.00 samma dag på Stockholms Centralstation.

Mobilregler och laguppställningar inför första sammandraget

Okt192017

Nu till helgen spelas det första sammandraget i Elitserien och Superettan, och liksom i en del andra av SSF:s tävlingar har mobilreglerna skärpts inför den här säsongen.
Från i år är det inte tillåtet för spelare att ha mobiltelefon på sig under den tid som matchen (inte bara det egna partiet) pågår, den får däremot förvaras i en väska som inte hanteras. I första hand rekommenderar vi dock att man lämnar telefonen hemma eller på hotellrummet och i andra hand att en icke spelande lagledare tar hand om lagets samtliga mobiltelefoner. Om inget av detta alternativ är möjligt kommer man att kunna lämna in sin mobiltelefon till tävlingsledningen under ronderna.

När det gäller inlämning av laguppställningar testades nya rutiner vid vårens sammandrag i Västerås, rutiner som innebar att laguppställningarna lämnas via medlemssystemet. Försöket föll mycket väl ut och gäller därför under hela årets säsong i Elitserien och Superettan. Instruktioner för hur detta går till har skickats ut till alla lagledare i Elitserien och Superettan. Senast en timme före rondstart skall laguppställningen vara inlagd i medlemssystemet, annars får man spela i strikt ratingordning. Och man kan lägga in sina lag redan nu. Precis som tidigare blir lagen offentliga på schack.se exakt 15 minuter före rondstart.

Schackets dag i Karlstad

Okt182017

I slutet av september arrangerades Schackets Dag i Karlstads Stadsbibliotek under ledning av Lars Forslöf. Några av punkterna på programmet var schackskola för nybörjare, tipspromenad samt utställning.Ddessutom gav junioren Victor Muntean en rullande simultan över sex bord, som var mycket populär.

Två ronder spelade i Stockholms Lag-DM

Okt182017

Från Lag-DM 16/10. Foto: Lars OA Hedlund

Från Lag-DM 16/10.
Foto: Lars OA Hedlund

I måndags spelades den andra ronden i elitdivisionen i Stockholms Lag-DM. I matchen mellan Stockholms SS och Wasa kom Wasa till start med hela sex stormästare, inklusive Bassem Amim (2699) och Alexei Shirov (2630). Då hjälpte det inte att Jung Min Seo spelade remi mot Shirov och att Martin Lokander vann mot Emanuel Berg, Wasa vann ändå klart med 8½-5½. Rockaden vann mot Kungstornet med samma siffror, och Wasa och Rockaden har därmed inlett med två segrar.
Alla resultat

Schack i skolans nyhetsbrev

Okt172017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer innehåller bland annat tips om hur man organiserar schackspelandet i klassrummet, och allt om internettävlingen Yes2chess. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Iljumsjinovs ställning svag efter Fides kongress

Okt162017

Den 13-14 oktober hölls internationella schackförbundets (Fide) 88:e kongress i Antalya, Turkiet. SSF:s ordförande Carl Fredrik Johansson var med på kongressen som tog flera viktiga beslut om kommande arrangörsorter, regelförändringar och annat. Det mest uppmärksammade beslutet var dock att man röstade om att be Fides president Kirsan Iljumsjinov att inte ställa upp till omval på nästa års kongress. Med rösterna 37-20 röstade kongressen ja till det förslaget, vilket betyder att presidentens ställning nu är väldigt svag.
- Under det senaste året har det på flera områden varit svårt för Fide att agera på grund av att president Iljumsjinov varit bojkottad i USA, säger Carl Fredrik Johansson. Jag tror det handlar om hans eventuella affärer med Syrien, men helt oavsett skälet har den konflikten ställt till stora praktiska problem som inte ser ut att försvinna.
- Iljumsjinov har länge varit kontroversiell, men också gjort mycket bra för schacket i världen. Fide är dock mycket viktigare än någon enskild person och därför vore det välgörande om detta var hans sista mandatperiod och någon annan kunde ta över.

Ivan Sokolov ger simultan under Rilton Cup

Okt162017

Ivan Sokolov är en av favoriterna i årets upplaga av Rilton Cup, och nu meddelar arrangören att Sokolov ger en simultanföreställning på tävlingens första dag, 27 december. Han kommer att spela mot femton motståndare på kvällen efter den första ronden, och mer information finns på turneringshemsidan.

Nytt avsnitt av Schackpodden

Okt162017

schackpoddenMissa inte det senaste avsnittet av Schackpodden, där Sveriges Schackförbunds ordförande Carl Fredrik Johansson och Jesper Hall pratar schack. Schackpoddens tredje avsnitt handlar om det internationella schackförbundet Fide, om patt och om nya roliga träningsmetoder. Lyssna på Schackpodden här.

Jonathan Westerberg Stockholmsmästare i snabbschack

Okt162017

Jonathan Westerberg Foto: Lars OA Hedlund

Jonathan Westerberg
Foto: Lars OA Hedlund

40 spelare deltog i Stockholmsmästerskapet i snabbschack, som spelades på Stockholms Schacksalonger igår. Jonathan Westerberg vann tävlingen med 6½ poäng på sju ronder före Jung Min Seo och Erik Blomqvist. Mer att läsa finns hos Stockholms Schackförbund och Lars OA Hedlunds bilder från tävlingen finns här.

Unionskampens livesändning sänds på NWT och VF

Okt162017

Nya Wermlands Tidningen (NWT) och Värmlands Folkblad (VF) kommer att samsända live-TV med Sveriges Schackförbund från Unionskampen 9–10 december i Karlstad. TV-sändnineng kommer att bäddas in på sajterna för både NWT och VF, ett samarbete som betyder att unionskampen får ett bredare skyltfönster, och kan locka tittare som annars inte är trogna schacktittare på webb-TV.
Unionskampen består både av en lagtävling och en landskamp mellan Sveriges och Norges främsta kadetter.
Mer information om Unionskampen

Kristallen Farsta mellanstadievinnare i Rockaden-Junioren

Okt162017

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund


14 lag deltog i Rockaden-Juniorens mellanstadieklass, som avgjordes igår. Vinnare blev Kristallen Farsta före Trojanska Hästen II och Trojanska Hästen I.
Alla resultat finns på Chess-Results.
Bilder av Lars OA Hedlund

Lars Madebrink veteranvinnare i Skara

Okt152017

Från vänster, Lars Blomström 2:a, Sture Gustavsson 6:a, Lars Madebrink 1:a, Smail Beslagic 5:a, Kjell-Åke Andersson 3:a och Viljo Koski 4:a. Foto: Västergötlands SF

Från vänster, Lars Blomström 2:a, Sture Gustavsson 6:a, Lars Madebrink 1:a, Smail Beslagic 5:a, Kjell-Åke Andersson 3:a och Viljo Koski 4:a.
Foto: Västergötlands SF

Lars Madebrink tog 6 poäng på sju ronder och vann Veteranträffen, som spelades i Skara igår. 22 spelare deltog och Madebrink vann före Lars Blomström och Kjell-Åke Andersson.
Alla resultat och fler bilder finns hos Västergötlands Schackförbund

4 Springare och Rockaden vann Rockaden-Junioren

Okt152017

SS 4 Springare vann lågstadieklassen. Foto: Lars OA Hedlund

SS 4 Springare vann lågstadieklassen. Foto: Lars OA Hedlund

Igår avgjordes äldsta och yngsta klasserna i lagtävlingen Rockaden-Junioren som spelas i Stockholm under helgen. Lågstadieklassen vanns av SS 4 Springare, medan arrangesnde SK Rockaden vann högstadieklassen. Idag spelas mellanstadieklassen.
Resultat lågstadiet
Bilder av Lars OA Hedlund

Veteranträffen pågår i Skara

Okt142017

Idag spelas Veteranträffen i Skara. 22 spelare deltar och tävlingen kan följas på Chess-Results.

Georg Meier vann Kristallens höstblixt

Okt142017

Georg Meier och Erik Blomqvist Foto: Mikael Näslund

Georg Meier och Erik Blomqvist Foto: Mikael Näslund

Tyske stormästaren och ratingfavoriten Georg Meier från Malmö AS spelade hem Kristallens öppna höstblixt. Han släppte två remier på de tretton ronderna och landade därmed på 12 poäng. En av remierna var mot tvåan, Erik Blomqvist från SK Rockaden, som fick 10½ poäng. Trean Krum Berovski, också från SK Rockaden, slutade på 9 poäng.
Den öppna blixten spelas en gång per vår och höst och detta var den femte i ordningen. Totalt kom 48 spelare till start.

De tre ratinggrupperna vanns av Hampus Sörensen från SK Rockaden, Andreas Voutsadakis, också från SK Rockaden, samt Jacob Hagström från Mälaröarnas SS. Bästa minior blev Kristallaren Felix Ytterberg.

Resultat finns på Kristallens hemsida.

Över 100 anmälda till Hasselbacken

Okt132017

Logotype-Hasselbacken-GP-original-JPGTvå deltävlingar av totalt åtta har spelats i Svenskt Grand Prix. Närmast på tur står Hasselbacken Chess Open, som spelas i på Scandic Hasselbacken i Stockholm 3-5 november. Nu har antalet anmälda spelare passerat 100, och högst rankad är GM Ralf Åkesson, följd av Jung Min Seo, Pontus Sjödahl och Rauan Sagit.
Tävlingen spelas med samma format som de två första GP-tävlingarna Cellavision Chess Cup och Västerås Open, med fyra snabbschacksronder på fredagen och två långpartier vardera på lördag och söndag.
Turneringshemsidan
Alla anmälda spelare
Webbanmälan

Inbjudan till Flick-SM

Okt122017

Nästa års Flick-SM spelas i Rudbeckianska gymnasiet i Västerås 19-21 januari, och inbjudan till tävlingen finns här.

Schack i skolans nyhetsbrev

Okt112017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer innehåller bland annat en intervju med hjärnforskaren Torkel Klingberg, som menar att schack är ett bra redskap för att träna arbetsminnet. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Näringslivet möter förorten fredagen den 20 oktober.

Okt102017

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tänker inte missa Näringslivet möter förorten. Foto:Petter

Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson tänker inte missa Näringslivet möter förorten. Foto:Petter

Missa inte årets upplaga av Näringslivet möter förorten fredagen den 20 oktober.
Kom till Centralstationen i Stockholm och se följande program

13.30 – 14.30 Förevent där allmänheten kan utmana en toppspelare i blixtschack!
14.40 -15.00 Förintervjuer med bland annat förste svensken i rymden Christer Fuglesang
15.00 – 18.00 Huvudeventet Parschacksturneringen Näringslivet Möter Förorten

Hemsida
Twitter
Facebook

Skol-SM färdigspelat

Okt82017

Sebastian Gerdes fick maximala poäng i Skol-SM. Foto: Lars OA Hedlund.

Sebastian Gerdes fick maximala poäng i Skol-SM. Foto: Lars OA Hedlund.

Årets upplaga av Skol-SM är nu färdigspelad. Turneringen gick av stapeln i Katrineholm och samlade 422 deltagare.

I A-gruppen blev det förhandsfavoriten FM Martin Jogstad som tog hem segern. Han fickk 6½ poäng på de åtta ronderna, lika många som FM Felix Tuomainen, men en halv kvalitetspoäng mer vilket räckte för att avgöra. Trea kom sedan Gabriel Svorono med 6 poäng, även han en halv kvalitetspoäng mer än David Bit-Narva som kom fyra.

I grupp B höll FM Milton Pantzars form hela vägen in i mål, han var överlägsen i turneringen och släppte endast en enda remi. Därmed fick han 1½ poäng mer än tvåan CM Baldur Teodor Petersson och trean Leo Crevatin.

Hampus Sörensen var lika överlägsen i C-grupp, han fick 7½ poäng på de åtta ronderna och släppte endast en remi i sista ronden. Tvåa blev något överraskande Hampus Bensryd som fick 6½ poäng och trea Gabriel Nguyen som tog 6 poäng.

I grupp D vann förhandsfavoriten Felix Ytterberg som likt tvåan Gustav Törngren fick 6½ poäng men var relativt överlägsen sett till kvalitetspoängen. Trea kom Philip Sandberg med 6 poäng. Vinnaren i grupp E, Arvin Rasti släppte endast bara en remi och kom i mål en poäng före tvåan Christopher Jernberg som i sin tur hade en halva ner till trean Joar Östlund.

I grupp F vann Hugo Wernberg med minsta möjliga marginal, han fick 32 poäng av 33 möjliga och kom en poäng före tvåan Melvin Vu. Trea blev Axel Falkevall. I grupp G fick Edvin Trost lika många poäng som Wernberg i F-gruppen men hade ett större avstånd ner till tvåan Adrian Söderström och trean Ludwig Sandhu som båda fick 29 poäng.

Skol-SM:s enda staketbyggare blev Sebastian Gerdes som i H-gruppen fick maximala 33 poäng och hade hela fem poäng ner till tvåan Mio Fischer som i sin tur hade en poäng ner till Viggo Sandulf på tredje plats.

I yngsta gruppen, grupp I, blev Matija Sakic en säker segrare med 30 poäng, tre fler än Sixten Tran och Oscar Morell som kom tvåa respektive trea.

Resultat Skol-SM
Bilder av Lars OA Hedlund
Reportage i Katrineholms-Kuriren

Skol-SM: Fortsatt spänning inför sista dagen

Okt72017

Hampus Sörensen är felfri i C-gruppen. Foto: Lars OA Hedlund.

Hampus Sörensen är felfri i C-gruppen. Foto: Lars OA Hedlund.

Med två ronder kvar att spela i äldsta gruppen av Skol-SM i Katrineholm delar tre spelare ledningen, de tre som inför turneringen kunde ses som favoriter nämligen Axel Berglind, FM Felix Tuomainen och FM Martin Jogstad. De tre har tagit 5 poäng av 6 möjliga och leder med en halva före Erik Tegler, Daniel Johnson och Gabriel Svorono. Ytterligare en halva bakom kommer sedan en större grupp spelare, inklusive David Bit-Narva och Joakim Nilsson.

I grupp B har förhandsfavoriten FM Milton Pantzar kopplat ett grepp om turneringen då han leder med en hel poäng före en grupp om sju spelare. Pantzar har tagit 5½ poäng på de sex ronderna och endast släppt en remi mot Love Troberg Eskola som är bland de jagande, tillsammans med Santiago Grueso Cordoba, Leo Crevatin, Baldur Teodor Petersson och Anna Cramling.

Hampus Sörensen har kopplat ett grepp om grupp C där han än så länge är felfri och leder med en hel poäng före Hampus Bensryd och Ludvig Carlsson och i grupp D är det tre i topp med 5 poäng av sex möjliga. Dessa är Felix Ytterberg, Philip Sandberg och Gustav Törngren.

I grupp D har Arvin Rasti och Harald Ljung tagit täten före en kvartett av spelare. Ledarna har bara släppt en remi var, i sitt inbördes möte, och har en halva ner till de närmast jagande. I grupp F har Hugo Wernberg ännu inte släppt någon poäng, varken hel eller halv, och leder med 24 poäng vilket är full pott. Närmast honom kommer Melvin Vu på 22 poäng och därefter Alexander Ström-Engdahl med 20 poäng.

I G-gruppen leder Edvin Trost, även han helt utan poängförlust, med två poäng före Alexander Törngren som i sin tur har två poäng ner till Adrian Söderström. I grupp H leder Sebastian Gerdes med full pott, före Marek Religa och Viggo Sandulf och slutligen är det Matija Sakic som leder i den yngsta gruppen, före en grupp om fyra jagande spelare.

Skol-SM spelas färdigt imorgon.

Resultat Skol-SM
Bilder av Lars OA Hedlund

Skol-SM: Spännande i många grupper

Okt62017

Teodora Holst är en av ledarna i grupp F. Foto: Lars OA Hedlund.

Teodora Holst är en av ledarna i grupp F. Foto: Lars OA Hedlund.

Sju spelare har tagit full pott A-gruppen i Skol-SM i Katrineholm som inleddes i Katrineholm idag. Första dagen spelades två ronder och följaktligen har den ledande septetten tagit 2 poäng. I den gruppen återfinns dock inte de två förhandsfavoriterna FM Martin Jogstad och FM Felix Tuomainen, som båda har släppt en remi.

I grupp B är dock förhandsfavoriten med i toppgruppen, FM Milton Pantzar, har vunnit båda sina partier, liksom nio andra spelare men andrarankade Santiago Grueso Cordoba har släppt en remi.

I grupp C kan vi vänta oss en mycket spännande kamp mellan tre spelare som rankingmässigt är överlägsna och samtliga tre har också tagit full pott i de inledande ronderna, liksom ytterligare sju spelare. Även i grupp D kan kampen bli hård och spännande och där delar åtta spelare ledningen och i grupp E tar man inga fångar då inte ett enda parti har slutat med remi i de inledande ronderna. Hela 18 spelare har tagit full pott i grupp E och i grupp F likaså.

I grupperna G, H och I är ledargrupperna inte lika stora men å andra sidan är antalet deltagare i dessa grupper inte lika stort men även där lär kampen bli spännande.

Skol-SM resultatsida
Bilder av Lars OA Hedlund

Följ Skol-SM på nätet

Okt62017

Året Skol-SM tävlingar avgörs i Katrineholm under helgen. Start idag kl 18.00. Följ gärna tävlingen på Skol-SM-sidan eller ta dig dit med hjälp av QR-koden nedan.

QR_skolsm_2017

Oslo: Blomqvist inte längre med i medaljsnacket

Okt52017

GM Erik Blomqvist förlorade mot bulgariske GM Boris Chatalbashev i åttonde och näst sista ronden av Oslo Chess Festival 2017 och har därmed inte längre möjlighet att vinna turneringen. Svensken gjorde en missbedömning i en jämn ställning och förlorade en pjäs och då fanns det inte mycket annat i ställningen än att ge upp.

Inför sista ronden har Blomqvist 1½ poäng upp till ledande GM Andriy Vovk och följaktligen kan han inte komma ikapp. Kampen om slutsegern kommer istället att stå mellan Vovk, IM John Bartholomew, IM Di Li och Chatalbashev. I sista ronden möter Blomqvist IM Maxim Devereaux från Norge.

Turneringshemsidan

Skol-SM startar i morgon

Okt52017

Att Skol-SM i Katrineholm närmar sig är nu påtagligt. På storbildskärmarna som finns vid stadens infarter är det nämligen mycket svårt att undgå detta. Observera att om alla avgifter är betalda är man redan avprickad. Då går det bra att komma direkt till spel i Duveholmshallen.

skolsm2017_storbild

Anmälan fortfarande öppen till Veteranträffen

Okt52017

Det går fortfarande bra att anmäla sig till Veteranträffen, som spelas i Skara 14 oktober. Liksom förra året spelas tävlingen i Konsthallen på Jula Hotell & Konferens och startavgiften är 250 kronor, vilket inkluderar fralla vid ankomst, fritt kaffe hela dagen samt lunch. För närvarande är Leif Svensson högst rankad av 19 anmälda spelare.

Inbjudan och anmälda spelare
Bilder från 2016 års tävling

Oslo: Blomqvist har tätkontakt

Okt42017

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

Med två ronder kvar att spela av Oslo Chess Festival har GM Erik Blomqvist tätkontakt. Han har tagit 5½ poäng på de sju ronderna och ligger på en femteplats, en halva bakom ledande trion IM Di Li från Kina, GM Andriy Vovk från Ukraina och IM John Bartholomew från USA.

GM Thomas Ernst bröt turneringen efter sex spelade ronder och hade då tagit 4 poäng och var utan förlust. Daniel Ronneland har tagit 3½ poäng.

I åttonde ronden möter Erik Blomqvist bulgariske stormästaren Boris Chatalbashev och spelar vit. Ronneland möter norrmannen Louis Khoo-Thwe.

Resultatsida

Lasse Linusson föreläser i Lindesberg

Okt42017

Onsdagen den 11 oktober är Lasse Linusson i Lindesberg för att föreläsa om schack i skönlitteratur och schack i Lindesberg. Dessutom kommer han att visa upp och tala om jubilemsboken Schack i Sverige som han gjort tillsammans med Peter Holmgren. Tid för föreläsningen är 19.00 på Lindesbergs stadsbibliotek.
Mer information finns här.

Schack i skolans nyhetsbrev

Okt32017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer innehåller bland annat en intervju med Schackfyranledaren John Carlsson från Hede, och man får tips på hur man tränar inför Schackfyran. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

34 deltagare i Mumien Open

Okt22017

Mumien Open spelades i Lund i helgen med 34 deltagare och efter ett delvis nytt koncept. Låga startavgifter, inga priser, gratis och stadig frukost, livesändning på alla bord och spel i tre jämnt rankade grupper ingick i upplägget. I A-gruppen vann Emil Lindahl, Växjö medan hemmaspelarna Roger Nilsson och Erik Kasselstrand tog hem grupp B respektive C. Här berättar arrangör Carl-Martin Sikström om turneringen och på länkarna nedan hörs några deltagarröster.
Resultat finns på SK Mumiens hemsida.

Christer Landgren, Ystads SS
Olof Sandström, Limhamns SK
Emil Lindahl, Växjö SK
Mats-Erik Pistol, Oves SK

”Webinars” med Pontus Carlsson

Okt22017

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Pontus Carlsson lanserar så kallade ”webinars” under namnet GM Secrets Revealed. Det handlar om lektioner via webben som är 60 minuter långa, med möjlighet för deltagarna att ställa frågor. Information om innehållet och hur man anmäler sig finns här.

Tiger Hillarp leder GP-serien

Okt22017

Genom segern i Västerås Open tog GM Tiger Hillarp Persson över ledningen i Svenskt Grand Prix från GM Nils Grandelius. Hillarp har sammanlagt tagit 13 poäng på de två GP-turneringar sem spelats, Cellavision och Västerås Open. På andra plats i GP-serien är GM Jonny Hector som tagit 12 poäng, liksom IM Rauan Sagit.

I Lilla GP leder Elizabeth Johansson som tagit 11½ poäng på de två tävlingarna, 1½ poäng mer än Jakob Augustini på andra plats och Alexander Ström-Engdahl på tredje plats. Även Oscar Nabbing har tagit 10 poäng sammanlagt.

Ställningen i Grand Prix
Ställningen i Lilla Grand Prix

Svenskarna på delad 12:e plats i Oslo

Okt22017

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Fyra ronder har nu spelats av Oslo Chess Festival 2017 och de två svenska stormästarna, Erik Blomqvist och Thomas Ernst, ligger båda på en delad 12:e plats med 3 poäng. Blomqvist förlorade i tredje ronden något oväntat mo IM Wei Chao Chu från Kina men har i övrigt vunnit sina partier och Ernst har vunnit två och spelat två remier, bland annat mot sin norske stormästarkollega Rune Djuurhus. Även Daniel Ronneland har tagit 3 poäng och delar således även hann 12:e plats.

Ensam ledning har IM Di Li från Kina som har vunnit samtliga fyra partier. I femte ronden möts Blomqvist och Ronneland medan Ernst möter FM Thibault Louis från Frankrike.

Resultatsida

Tiger vinnare i Västerås

Okt12017

GM Tiger Hillarp Persson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Tiger Hillarp Persson. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Tiger Hillarp Persson, Malmö AS, vann årets upplaga av Västerås Open. Han fick 7 poäng på de åtta ronderna, lika många som klubbkompisen och förhandsfavoriten GM Georg Meier, men en ynka halv kvalitetspoäng mer vilket räckte till seger.

På tredje plats kom sedan polacken GM Marcin Dziuba med 6½ poäng, lika många som ytterligare fyra spelare, IM Pontus Sjödahl, GM Normunds Miezis, IM Rauan Sagit och GM Jonny Hector som blev bäste veteran i klassen 50+. I den andra veteranklassen blev det GM Juan Bellon som blev bäst, han fick 5½ poäng.

Bästa dam blev WIM Inna Agrest, 6 poäng, lika många som bästa junior, IM Lars Oskar Hauge från Norge.

I Lilla Västerås Open var Alexander Hall från SS Gambit omutbar och det var inte förrän i sista ronden, när segern redan var så gott som klar som han tillät sig att släppa en remi, mot tvåan Elizabeth Johansson från Eslövs SK. Trea blev Joshua Davíðsson, från Island.

Resultat och slutställning
Bilder av Lars OA Hedlund

Isle of Man: Förlust i slutronden för Grandelius

Okt12017

Nils Grandelius Foto: Lars OA Hedlund

Nils Grandelius Foto: Lars OA Hedlund

Det blev en förlust för GM Nils Grandelius i sista ronden av Chess.com Isle of Man International som ½avslutades idag. Han mötte israeliske stormästaren Emil Sutovsky som spelade friskt och taktiskt och i ett kritiskt skede trampade svensken fel i försvaret och efter det var det aldrig något snack om saken, även om det tekniska arbetet tog sin lilla tid.

Förlusten blev Grandelius enda i turneringen och med 5½ poäng hamnade han på en delad 25:e plats i tabellen. För Ingemar Falk har Grandelius sammanfattat turneringen:

- Några positiva saker och ett par ganska bra partier, men trist avslutning. Mycket att förbättra men det finns helt klart hopp!

Vilken turnering blir din nästa på kalendern?

- Ingen turnering direkt, blir träning hemma. Sverige spelar ju inte Lag-EM i år.

Vinnare av turneringen blev världsmästaren Magnus Carlsen som i sista ronden spelade en kort remi mot Hikaru Nakamura. Det var hans första turneringsseger under 2017(!).

Turneringshemsidan

Grandelius inför sista ronden i Isle of Man

Okt12017

Nils Grandelius spelar i dag ett viktigt sista parti i Isle of Man. En seger mot Sutovsky kan ge en topp-10-placering. Här berättar Grandelius hur turneringen efter starten varit.

Tre starka remier mot världsspelarna Caruana, Anand och Adams. Hur var de partierna?
- Partiet mot Caruana var ganska balanserat; jag överraskade honom en aning men vi fick en jämn mittspelsställning. Kanske han pressade lite, kanske jag pressade lite, men inget speciellt.
- Mot Anand blev jag överraskad av en farlig öppningsidé, men hittade till ett slutspel med bara en lättare press för honom. Efter några exakta försvarsdrag mynnade det ut i remi.
- Partiet mot Adams var inte så lyckat. Jag tyckte jag hade en liten öppningsidé, men han var välförberedd och lyckades ta udden ur allt initiativ. Jag försökte med ett bondeoffer för initiativ, men han gav tillbaka och höll lätt.

Du var illa ute mot Praggnanandah men studsade tillbaka och vann i ronden efter. Hur var de två dagarna i turneringen?
- Två långa partier. Mot Praggnanandha spelade jag ut mig själv fullständigt i en total off-dag, och hade jättetur som klarade mig. Mot Deac lyckades jag listigt utnyttja hans dåliga tidsanvändning och spelade ut honom i drag 30-40, varefter vinsten nog var en tekniksak. Skönt naturligtvis att det som kunde blivit en halv poäng istället blev en och en halv.

Hur går tankarna inför sista ronden?
- Svart mot Sutovsky – vi måste bägge vinna ur turneringssynpunkt, så ser fram emot ett spännande parti.

Lars Karlsson leder i Västerås

Okt12017

Lars Karlsson Foto: Lars Oa Hedlund

Lars Karlsson Foto: Lars Oa Hedlund

Efter andra speldagen i GP—turneringen Västerås Open är GM Lars Karlsson i ensam ledning med 6 poäng av 6 möjliga. Hans försprång ner till en jagande trio som består av GM Georg Meier, IM Pontus Sjödahl, som spelade remi mot Meier, och GM Tiger Hillarp Persson är en halv poäng, och bakom dem kommer sedan en grupp om åtta spelare som tagit 5 poäng. Bland dem är GM Ralf Åkesson och GM Jonny Hector samt den tvåfaldige Västerås Open-vinnaren GM Normunds Miezes från Lettland.

En spelare vars prestation är värd att lyfta fram är Umeåspelaren David Nygren som i femte ronden vann över GM Stellan Brynell och har tagit 4½ poäng på de sex ronderna.

I Lilla Västerås Open är det dubbelt Alexander i topp, detta genom ledande Alexander Hall från SS Gambit i Norrtälje som likt Lars Karlsson är utan poängförlust och SS Manhems Alexander Ström-Engdahl som har tagit 5 poäng. Han har aningen bättre kvalitetspoäng än islänningen Kjartan Karl Gunnarsson på tredje plats.

Rond sju spelas imorgon klockan 9 och då möts Lars Karlsson och Georg Meier samt Pontus Sjödahl och Tiger Hillarp Persson.

Resultatsida
Foton av Lars OA Hedlund

Grandelius med remi mot Adams – Carlsen slog Caruana

Sep302017

Magnus Carlsen leder inför sista ronden på Isle of Man. Foto: Chess.com/Maria Emelianova.

Magnus Carlsen leder inför sista ronden på Isle of Man. Foto: Chess.com/Maria Emelianova.

GM Nils Grandelius fick i den åttonde och näst sista ronden av Chess.com Isle of Man International ta sig an ännu en världsspelare. Denna gång i form av den engelske legendaren Mickey Adams som tillhört världseliten ända sedan mitten av 1990-talet. I vanlig ordning visade partiet vilken respekt de etablerade spelarna i världseliten numera har för Sverigeettan och spelet från Adams sida gick mest ut på att neutralisera Grandelius chanser. Partiet var hela tiden i balans och slutade med en relativt kort remi, tagen via dragupprepning.

Grandelius är därmed fortsatt utan förlust i turneringen men har inte möjlighet att vinna den då han inför sista ronden är 1½ poäng bakom ledande världsmästaren Magnus Carlsen som åttonde ronden tog ett stort steg mot vinsten i turneringen. Carlsen slog Fabiano Caruana på ett övertygande och förvånansvärt enkelt sätt och har efter åtta ronder tagit 7 poäng, en halva mer än Hikaru Nakamura som han kommer att få möta i sista ronden.

Slutronden spelas imorgon klockan 12 svensk tid.

Turneringshemsidan

Sju leder efter dag 1 i Västerås

Sep292017

Pontus Sjödahl Foto:Lars OA Hedlund

Pontus Sjödahl Foto:Lars OA Hedlund

Sju spelare delar ledningen i Västerås Open efter första speldagen då de fyra inledande ronderna har avklarats. Det handlar om snabbschackspartierna och de sju ledande spelarna vann samtliga sina. Bland dem är förhandsfavoriten GM Georg Meier samt stormästarkollegorna Lars Karlsson och Normunds Miezis. Även IM Rauan Sagit och IM Sjödahl samt FM Erik Malmqvist och, något oväntat, Love Janse som skrällvann över IM Lars Oskar Hauge i rond tre.

Imorgon börjar långpartierna och i rond fem möts andra Georg Meier och Pontus Sjödahl.

Resultatsida
Bilder av Lars OA Hedlund

Isle of Man: Grandelius vinnare igen

Sep292017

Efter ett mycket väl spelat slutspel i sitt parti mot rumänska underbarnet GM Bogdan-Daniel Deac i sjunde ronden av öppna turneringen på Isle of Man är GM Nils Grandelius vinnare igen. Sverigeettan hade en liten fördel när han fick möjligheten att avveckla damerna och efter det var det aldrig något snack om saken. Grandelius visade prov på fin kreativitet kombinerat med en bra fingertoppskänsla och spelade ut sin unge motståndare.

Efter dagens rond har Grandelius tagit 5 poäng och ligger på 14:e plats, en halva bakom ledande världsmästaren Magnus Carlsen som spelade remi mot indiern Vidit Santosh. Hack i häl på Carlsen är sedan en grupp om fem spelare, inklusive Fabiano Caruana och Hikaru Nakamura.

Turneringshemsidan

Blomqvist och Ernst spelar i Oslo

Sep292017

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

GM Erik Blomqvist. Foto: Lars OA Hedlund.

Två svenska stormästare befinner sig nu i Oslo och deltar i 2017 års upplaga av Oslo Chess Festival. I första ronden som spelades idag vann både GM Erik Blomqvist och GM Thomas Ernst över betydligt lägre rankade motståndare. En tredje svensk deltagare är sedan Daniel Ronneland som även han ingår i den övre halvan av startfältet och fick ett rankingmässigt beskedligt motstånd i första ronden.

Resultatsida