RSS
 

Nyheter från ungdomsschack i Sverige

Schack i skolans nyhetsbrev

Apr202017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckan handlar det om hur man kan träna inför riksfinalen i Schackfyran. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Apr122017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckan bjuds det på två påskkluringar att fundera på under lovet. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

530 barn spelade Schackfyran i Helsingborg

Apr112017

Foto: Fredric Olsson

Foto: Fredric Olsson

Fredagen den 7 april avgjordes Schackfyrans distriktsfinal i Nordvästra Skåne på Idrottens Hus i Helsingborg. 25 fjärdeklasser med cirka 530 barn deltog, däribland fem klasser från Skånes Schackförbund.
Av Skåneklasserna gick totalvinnaren Stora Hammarsskolan vidare till finalen i Västerås lördagen den 3 juni, och de nordvästskånska klasserna som gick vidare var Slottsvångsskolan (2:a i tävlingen), KUBIK (3:a) och Slottshöjden (4:a).
En fullständig slutställning hittar man på Nordvästra Skånes Schackförbunds hemsida.

Schack i skolans nyhetsbrev

Apr52017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckan presenteras det vinnande bidraget i tävlingen om bästa klubblogga, och så berättas det om Ornäs Schackklubb där barnen möter föräldrarna. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Mar292017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckan handlar nyhetsbrevet om lusekoftor med schackmotiv, och så få vi som vanligt en kluring och ett minischack. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

P4 Jämtland om Schackfyran

Mar232017

Klass 4A på Lillsjöskolan vann Östersundsfinalen i Schackfyran. Foto: Sven-Olof Andersson

Klass 4A på Lillsjöskolan vann Östersundsfinalen i Schackfyran. Foto: Sven-Olof Andersson

Igår spelades Östersunds kommunfinal i Schackfyran, och P4 Jämtland rapporterade från tävlingen i ett inslag som kan höras här. 166 elever från åtta klasser deltog, och vinnare blev klass 4A på Lillsjöskolan.

Schack i skolans nyhetsbrev

Mar212017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckan presenteras en distriktsinstruktör i Stockholm och en regioninstruktör i Småland och Halland. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

P4 Uppland från Schackfyran

Mar202017

p4uppland_I helgen spelades Upplands distriktsfinal i Schackfyran, och på plats i Fyrishov var P4 Uppland som gjorde ett inslag från tävlingen. 498 spelare från 37 klasser deltog tävlingen.

Ytterligare tio Stockholmsklasser klara för Schackfyranfinalen

Mar152017

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Idag spelades den andra deltävlingen i Stockholms Schackfyrantävling, och liksom igår deltog drygt 2.200 spelare och ungefär 100 lag. Andra dagens vinnare var klass 4A på Rikstens skola som var ett av de sammanlagt tjugo lagen (tio från varje dag) som är klara för Sverigefinalen i Västerås 3 juni.
Resultat Schackfyran Stockholm 14 mars

Schack i skolans nyhetsbrev

Mar142017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nyhetsbrev får man lära sig vad patt är och så presenteras veckans kluring och veckans minischack. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Essingeskolan vann Schack-56:an

Mar142017

Essingeskolan Foto: Lars OA Hedlund

Essingeskolan Foto: Lars OA Hedlund

På måndagseftermiddagen var det dags för femte- och sjätteklassarna att inta Globens annex, för årets Stockholmsfinal i Schack-56:an. Nästan 1.000 spelare från 48 klasser deltog och segern gick till Essingeskolan 6DE. Två slutade Fredrikshovs Slotts skola 6 och på tredje plats kom Rikstens skola 5A.
Schack-56:an Stockholm

Schack i skolans nyhetsbrev

Mar82017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nyhetsbrev s det om Minervaskolan i Umeå där skolklubben Schackgafflarna håller ta fram en ny logga. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Feb282017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nyhetsbrev berättar Sveriges Schackförbunds ordförande Carl Fredrik Johansson om hur svenskt schack fungerar.
Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Feb222017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nyhetsbrev berättar pedagogen Amanda varför man ska gå schackkurser, och man får lära sig hur man spelar minischack.
Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Feb142017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nyhetsbrev handlar bland annat om blindschack, schackspråk och aritmetik.
Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Nästan 600 i Schackfyrans Västeråsfinal

Feb132017

Foto: http://www.vasterasschack.se/

Foto: http://www.vasterasschack.se/

I lördags spelades Västerås kommunfinal i Schackfyran, med nästan 600 deltagare fördelade på två tävlingspass. Förmiddagspasset vanns av Irstaskolan 4A och i eftermiddagspasset segrade Ekbergaskolan 4B. Total gick 25 av de 40 deltagande lagen vidare till länsfinalen, som spelas i Kungsör 25 mars. Västmanlands Läns Tidning var på plats och gjorde ett reportage som kan läsas här och på TV021 visades ett inslag från tävlingen

Schack i skolans nyhetsbrev

Feb72017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nyhetsbrev tipsar riksinstruktör Jesper Hall om spelfilmen Queen of Katwe och man kan läsa om hur man gör för att vara med i årets Skollags-DM.
Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev vecka 5

Feb12017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nyhetsbrev handlar bland annat om vårens pedagogkurser, och tipsar bland annat om Hasse Alfredsons filmserie från 1981.
Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev vecka 4

Jan252017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nyhetsbrev handlar bland annat om vårens pedagogkurser, och man får tips om hur man enkelt arrangerar ett vårmästerskap i klassen.
Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schackfyrans nyhetsbrev vecka 3

Jan182017

SIS-logoNu är årets första nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nyhetsbrev handlar bland annat om höstens schackpedadgogikkurs vid Södertörns högskola som just är avslutad.
Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schackfyrans julkalender: Schack i juletid

Dec242016

s4julMissa inte det tjugofjärde och sista avsnittet av Schackfyrans julkalender! I dagens avsnitt Schack i juletid talar riksinstruktör Jesper Hall om några saker att tänka på under jullovet, och så bjuder han på en svår julgåta. Varje dag sedan den 1 december har en ny lucka i den digitala kalendern öppnats, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Schackets störste konstnär

Dec232016

s4julMissa inte det tjugotredje avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag handlar det om schackproblem när riksinstruktör Jesper Hall berättar om Schackets störste konstnär, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Prata med dina pjäser

Dec222016

s4julMissa inte det tjugoandra avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag förklarar riksinstruktör Jesper Hall varför det är en bra idé att Prata med dina pjäser, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Planera pussmatten

Dec212016

s4julMissa inte det tjugoförsta avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag återvänder riksinstruktör Jesper Hall till den så kallade Pussmatten i avsnittetPlanera pussmatten, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Handen och hjärnan

Dec202016

s4julMissa inte det tjugonde avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag berättar riksinstruktör Jesper Hall om samarbetsövningen Handen och hjärnan, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkaender: Pussmatten

Dec192016

s4julMissa inte det nittonde avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag bjuder riksinstruktör Jesper Hall på ett schackproblem i avsnittet Pussmatten, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Bästa knepen inför Schackfyrantävlingen

Dec182016

s4julMissa inte det artonde avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag tipsar riksinstruktör Jesper Hall om Bästa knepen inför Schackfyrantävlingen, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Ledaren styr!

Dec172016

s4julMissa inte det sjuttonde avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag ger riksinstruktör Jesper Hall tips om en rolig övning i avsnittet Ledaren styr!, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkander: Hoppla, hoppla…

Dec162016

s4julMissa inte det sextonde avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag talar riksinstruktör Jesper Hall om springaren i avsnittet Hoppla, hoppla…, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Sista chansen

Dec152016

s4julMissa inte det femtonde avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag bjuder riksinstruktör Jesper Hall på ett riktigt klurigt problem i avsnittet Sista chansen, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Jesper Hall inledningstalade på Schack i skolan-konferens i London

Dec142016

Jesper Hall till höger om Geir Nesheim, Generalsekreterare i norska schackförbundet.

Jesper Hall till höger om Geir Nesheim, Generalsekreterare i norska schackförbundet.

Den 10-12 december hölls den största Schack i skolan-konferensen hittills, London Chess Conference, parallellt med London Chess Classics. En av arrangörerna var ECU Education, och ”keynote speaker” var ordföranden för kommissionen Jesper Hall, som presenterade delar av den studie som håller på att färdigställas om Schack i skolan i Europas olika länder.
Temat för konferensen var The Didactics of Chess, och utöver föreläsningar, seminarier, workshops och tävlingar presenterades även den senaste forskningen om hur schack utvecklar barn.
Läs gärna mer här.

På bilden ses Jesper Hall bredvid Geir Nesheim, Generalsekreterare i Norska schackförbundet.

Schackfyrans julkalender: Schackappar

Dec142016

s4julMissa inte det fjortonde avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag tipsar riksinstruktör Jesper Hall om två svenska Schackappar, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Springare mot tre bönder

Dec132016

s4julMissa inte det trettonde avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag ger riksinstruktör Jesper Hall ett träningstips i avsnittet Springare mot tre bönder, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Vem står bäst?

Dec122016

s4julMissa inte det tolfte avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag berättar riksinstruktör Jesper Hall om hur man svararpå frågan Vem står bäst?, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Tips på schackböcker

Dec112016

s4julMissa inte det elfte avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag ger riksinstruktör Jesper Hall några Tips på schackböcker, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Matt med två torn

Dec102016

s4julMissa inte det tionde avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag lär riksinstruktör Jesper Hall ut hur man gör Matt med två torn, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Schack och krigsstrategi

Dec92016

s4julMissa inte det nionde avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag ger riksinstruktör Jesper Hall en liten historielektion i avsnittet Schack och krigsstrategi, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Först till utgångsställningen

Dec82016

s4julMissa inte det åttonde avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag ger riksinstruktör Jesper Hall ett träningstips i avsnittet Först till utgångsställningen, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans nyhetsbrev vecka 49

Dec72016

SIS-logoNu är ett terminens sista nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckan presenteras Schackfyrans julkalender och man får försöka hitta världsmästaren Magnus Carlsens vinnande drag i Magnus julgåta.
Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schackfyrans julkalender: Spela schack på nätet

Dec72016

s4julMissa inte det sjunde avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag tipsar riksinstruktör Jesper Hall om hur man gör för att Spela schack på nätet, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Måla mattbilder

Dec62016

s4julMissa inte det sjätte avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag bjuder riksinstruktör Jesper Hall på ett nytt schackproblem i avsnittet Måla mattbilder, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Ni minns väl rockaden?

Dec52016

s4julMissa inte det femte avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag bjuder riksinstruktör Jesper Hall på ett schackproblem i avsnittet Ni minns väl rockaden?, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Dam mot åtta bönder

Dec42016

s4julMissa inte det fjärde avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag ger riksinstruktör Jesper Hall ett träningstips i avsnittet Dam mot åtta bönder, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: www.schackslottet.se

Dec32016

s4julMissa inte det tredje avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag berättar riksinstruktör Jesper Hall om www.schackslottet.se, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Ett klassiskt damproblem

Dec22016

s4julMissa inte det andra avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag berättar riksinstruktör Jesper Hall om Ett klassiskt damproblem, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans julkalender: Hästens hemlighet

Dec12016

s4julMissa inte det första avsnittet av Schackfyrans julkalender! Idag berättar riksinstruktör Jesper Hall om Hästens hemlighet, och varje dag fram till 24 december öppnas det en ny lucka i den digitala kalendern, med en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld.

Schackfyrans nyhetsbrev vecka 48

Nov302016

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckan är det jultema i nyhetsbrevet, då Schackfyrans julkalender presenteras och man får tips inför julavslutningen.
Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schackfyrans julkalender

Nov252016

s4julUnder hösten görs klassbesöken till de klasser som anmält sig till Schackfyran. Därefter brukar barnen spela och träna, framförallt under december månad in mot jullovet.
I år vill Sveriges Schackförbund stimulera detta än mer, genom att producera en Schackfyrans julkalender. Varje dag från 1 till 24 december öppnas det en lucka i den digitala kalendern där det presenteras en liten film i vilken man får lösa schackproblem, lära sig knep, eller kanske ta del av en historia från schackets magiska värld!
Presentatör är riksinstruktör Jesper Hall, och givetvis kan man ta del av julkalendern även om man inte ska vara med i Schackfyran…

Julkalenderns hemsida

Schackfyrantävlingar i Västerås

Nov232016

Från onsdagens Schackfyrantävling i Västerås. Foto: http://www.vasterasschack.se/

Från onsdagens Schackfyrantävling i Västerås. Foto: http://www.vasterasschack.se/

I Västerås har Schackfyransäsongen kommit igång på allvar. Den här veckan arrangeras kommunkval, och hittills har fem tävlingar spelats, två på måndagen, två på tisdagen och en idag. SVT Nyheter Västmanland var på plats under tisdagens spel och gjorde ett inslag som kan ses (ca 9.30 in i sändningen)här.
Mer att läsa och resultat från alla tävlingar finns hos Västerås SK.

Schack i skolans nyhetsbrev vecka 47

Nov232016

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans veckomejl ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckan handlar nyhetsbrevet om Heleneborgsskolan i Svalöv, där barnen själva driver skolans schackklubb.
Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!