Roslagens Schackförbund | Ungdomsschack
RSS
 

Ungdomsschack

Schackfyran

Dec62012

Elin 10 år berättar om Schackfyran


Vad är Schackfyran?
Schackfyran är en rikstäckande tävling för fjärdeklasser som går ut på att alla skall vara med. Det är viktigare för klassen att få med många än att några få är duktiga schackspelare.

Hur går det till?
Schackfyran inleds på hösten med att schackledare från klubbar och distrikt gör besök hos fjärdeklasser runt om i landet.
Vi lär ut grunderna i schack och berättar om Schackfyran-tävlingen. Alla klasser som besöks får fem kompletta schackspel – oavsett om man väljer att vara med i tävlingen eller inte.

Hur anmäler man sig för ett besök?
Uppgifter om kontaktpersoner i respektive distrikt finns här, men det går också bra att anmäla sig direkt till Sveriges Schackförbund som då förmedlar kontakten.

När spelas tävlingen?
Schackfyrans stora riksfinal avgörs i maj/juni. För att kvalificera sig dit spelar man kvaltävlingar som arrangeras regionalt och lokalt.

Undrar du något?
Kontakta oss gärna på e-post eller telefon 011-107420.

Om Schack i skolan

Dec62012

Schack i skolan är samlingsnamnet för Sveriges Schackförbunds storsatsning för att sprida schack i svenska skolor.

Schack i skolan erbjuder lärare och fritidspersonal ett pedagogiskt verktyg som utvecklar barn både socialt och intellektuellt. Schack är spelet där ALLA kan delta, som tränar koncentrationsförmågan och är en spännande ingång i matematiken. Dessutom är schackspelande enkelt att organisera i klassrummet, och är i det närmaste GRATIS!
Schack i skolan stöds av ledande forskare.

Projektet består av tre huvuddelar:

 • Schackfyran- Schackfyran är schacktävlingen där alla i klassen ingår i laget. Därför är det viktigare att många deltar än att några få är duktiga på schack och Schackfyran är lika mycket ett socialt projekt som en tävling.
 • Skolklubbar- Sveriges Schackförbunds stora skolklubbsprojekt går ut på att  pedagoger får schackmaterial och hjälp med att bedriva schackundervisning på ett enkelt. Motprestationen är att man bildar en schackklubb på skolan!
 • Skoltävlingar- Traditionella schacktävlingar särskilt riktade till skolor: Skol-SM, Skol-SM för flickor och Skollags-SM

Schack i skolan i världen
I många länder är schack ett etablerat pedagogiskt verktyg. Två intressanta exempel är Turkiet och staten New York. I Turkiet har 40 000 lärare utbildat sig tillschackinstruktörer och 1,7 miljoner barn har tränat schack inom ramen för Schack i skolan. I New York är 16 000 barn del av ”Chess in the Schools”. Organisationen har som mål att få minoriteter ochsocialt utsatta grupper att upptäcka hur kul det är att tänka, så att de väljer att studera vidare. Båda projekten är mycket framgångsrika.
Danmark och Norge gör nu stora satsningar på Schack i skolan. Sveriges Schackförbund har närakontakt med både Turkiet, USA och de nordiska länderna.
http://www.chessintheschools.org/
http://www.skoleskak.dk/

Nyhetsbrev

Dec112012

Nyhetsbrev 1/2012Nyhetsbrev 2/2012Nyhetsbrev 3/2012Nyhetsbrev 4/2012Nyhetsbrev 5/2012Nyhetsbrev 6/2012
Nyhetsbrev 1/2011Nyhetsbrev 2/2011Nyhetsbrev 3/2011Nyhetsbrev 4/2011Nyhetsbrev 5/2011

Skolklubbar

Dec62012

Vill ni starta schackverksamhet på skolan? I så fall finns det hjälp att få från Sveriges Schackförbund.
Genom vårt skolklubbsprojekt erbjuder vi utbildning i schackinstruktion för skolans pedagoger och ni får allt material som behövs för att börja spela och träna schack.

Allt detta är gratis när skolan bildar en skolschackklubb!

Vad får ni?

 • 20 schackspel
 • Ett demonstrationsbräde.
 • Ett instruktionsmaterial som är speciellt framtaget för pedagoger i skolan.
 • Tre halvdagskurser med kursledare från Sveriges Schackförbund.
 • Stöd av den av Sveriges Schackförbunds tillsatta referensgruppen för Schack i skolan. Gruppen består av ledande forskare inom pedagogik, didaktik, matematik och jämställdhet, samt av Sveriges ledande schackpedagoger.
 • En mentor som hjälper till med att starta skolschackklubben och som efter överrenskommelse närvarar vid schackundervisningen.
 • Möjlighet att delta i tävlingar som riktar sig specifikt till de nystartade skolschackklubbarna.

Vad krävs av er?

 • Att ni bildar en skolschackklubb med minst fem ungdomsmedlemmar.
 • Att ni bedriver schackverksamhet i lämplig form.
 • Att ni redovisar era medlemmar till Sveriges Schackförbund.

Så bildar du en skolklubb steg-för-steg

 1. Skolan bestämmer sig för att vara med i Schack i skolan.
 2. Pedagogerna som ska hålla i verksamheten erbjuds en halvdagskurs.
 3. En styrelse på tre personer utses.
 4. Skolan får en mentor som hjälper till med att bilda schackklubben.
 5. Klubbens styrelse skickar in en ansökan till Sveriges Schackförbund.
 6. Skolan får allt material.
 7. Skolan startar schackundervisning.
 8. Klubben redovisar årligen medlemmar till Sveriges Schackförbund.
 9. Klubben har årligen ett årsmöte.

Information: kansliet@schack.se

Skoltävlingar

Dec62012

SSF:s skoltävlingar är ett bra sätt att gå vidare för barn som har spelat Schackfyran eller är med i en skolschackklubb och vill spela mer schack.
Följande tävlingar arrangeras:

Skol-SM är öppet för alla barn som går i svenska skolor och är medlemmar i en svensk schackklubb (exempelvis en skolschackklubb). Tävlingen spelas i mitten av oktober varje år. Tävlingens hemsida.

Skol-SM för flickor (eller Flick-SM) riktar sig enbart till flickor och spelas i januari varje år. Vanliga Skol-SM är dock öppet både för pojkar och flickor. Tävlingens hemsida.

Skollags-SM är en tävling för skollag. I varje lag ingår fyra spelare från skolan och en skola kan ställa upp med hur många lag som helst. Till Skollags-SM kvalificerar man sig genom att spela Skollags-DM på regional nivå. Tävlingens hemsida.

 

Gå ECU:s nya pedagogutbildning i Uppsala

Jun162018

skolschackSveriges Schackförbund har glädjen att bjuda in till den första kursen i Norden för det nya ECU School Chess Teacher Certificate. Platsen är Uppsala, lördag och söndag 1-2 september 2018. Kursen är framtagen av kommissionen ECU Education inom European Chess Union, och sätter en ny standard för hur man kan undervisa i schack när målet är att utveckla barn socialt och intellektuellt. Kursen har samlat de bästa metoderna i Europa och världen för att lära ut schack, i kombination med de senaste inlärningsteoretiska rönen, och är därtill validerad av ledande internationella forskare inom ECU Advisory Board.
I slutet av kursen genomgår deltagarna ett test, och klarar man det får man certifikatet European School Chess Teacher som nu används över hela Europa.
Inbjudan

Schackfyranmästaren i Nordvästra Skåne

Jun92018

Från vänster: Ali Munawwar, Johan Pham, Huy Vu Dang, Alva Nilsson, Charlie Olofsson och Philippe Balmont. Foto: Cai Jussila

Från vänster:
Ali Munawwar, Johan Pham, Huy Vu Dang, Alva Nilsson, Charlie Olofsson och Philippe Balmont. Foto: Cai Jussila

Idag spelades Schackfyranmästaren i Nordvästra Skåne med totalt 15 spelare. Efter en rafflande slutstrid kunde Charlie Olofsson från Rydebäcks Montessori koras till vinnare. Totalt var det sju glada spelare som kvalificerade sig till Schackfyranmästarens riksfinal i Ronneby 30 juni 2018.

Resultat

Johannes förstelärare i schack på IES Skärholmen

Jun82018

jhaddadIES Skärholmen kommer att satsa på schack under kommande läsår och har utsett Johannes Haddad till förstelärare i schack och ansvarig för satsningen. Bland annat kommer det att bli träning och spel under två förmiddag och en eftermiddag varje vecka och tävlingsspel kommer att arrangeras på raster.
-Vi kommer också att försöka ordna skolturneringar med andra skolor och på sikt kommer jag att utbilda andra lärare på skolan som är intresserade av att använda schack i undervisningen, på mentortid eller på fritids, säger Johannes Haddad.
Bilden är tagen vid en Schackfyranmästartävling.

Tredje Schackfyranmästartävlingen i Stockholm

Jun52018

Alla pristagare Foto: Lars OA Hedlund

Alla pristagare Foto: Lars OA Hedlund

Igår spelades den tredje och sista Schackfyrannmästartävlingen i Stockholm. 118 spelare deltog och vinnare blev Herman Enholm från Skarpnäcks Skola 4A. De spelare som tog minst 15 poäng kvalificerade sig till Schackfyranmästarens riksfinal i Ronneby den 30 juni.
Bilder av Lars OA Hedlund

Schackfyran i Barnkanalen

Jun42018

lilla_aktuelltNu har även Barnkanalens nyhetsprogram Lilla Aktuellt uppmärksammat att Lena skola från Vårgårda vann Schackfyran. Inslaget finns att se ca 6.40 minuter in i programmet.

Bilder från Schackfyrans riksfinal

Jun42018

Foto: Lars OA Hedlund

Foto: Lars OA Hedlund

Fotograf Lars OA Hedlund var på plats under Schackfyrans riksfinal i lördags och hans bilder finns här.

Uppsalaelever i skoltävling i Sotji

Jun32018

Uppsala Waldorfskola representerar Sverige i den internationella skolschacktävlingen White Rook som spelas i ryska Sotji. Upsala Nya Tidning besökte skolan före avresan och har publicerat ett reportgae i sin webbupplaga.

Andra Schackfyranmästartävlingen i Stockholm

Jun32018

Alla pristagarna. Foto: Lars OA Hedlund

Alla pristagarna. Foto: Lars OA Hedlund

I fredags spelades den andra av tre Schackfyrannmästartävlingar i Stockholm. 90 spelare deltog och vinnare blev Viktor Zhang från Musikskolan Lilla Akademien. De spelare som tog minst 15 poäng kvalificerade sig till Schackfyranmästarens riksfinal i Ronneby den 30 juni.
Resultat

Dagen före dagen

Jun12018

I morgon avgörs Schackfyrans riksfinal. Spelplats är liksom de senaste åren ABB arena i Västerås. Till tävlingarna kommer 2300 barn från 127 skolklasser. Nytt för i år är att dagen före den stora tävlingsdagen arrangeras en inspirationsdag där lågstadieklasser från området erbjuds att besöka tävlingsarenan och prova på att spela schack. Det blev slutligen 350 barn som spelade schack med liv och lust medan deras pedagoger informerades om schack som pedagogiskt verktyg och om möjligheten att bilda en skolschackklubb.

Myrängsskolan tog hem Sikta mot Stjärnorna

Maj312018

Saga Lilja, Viggo Sandulf (sittande) och Simon Cantérus representerade Myrängsskolan framgångsrikt på internet

Det blev Myrängsskolan från Täby som vann den spännande finalen i lågstadietävlingen Sikta mot Stjärnorna.  Stockholm erövrade även silvermedaljerna genom Brommaskolan Norra Ängby. På 3:e respektive 4:e plats kom Listerbyskolan, Ronneby och Ljungenskolan, Vellinge. Första pris i Sikta mot Stjärnorna är ett skolbesök av astronauten Christer Fuglesang.  Resultat

Myrängsskolan följde genom sin seger upp triumfen i Skollag-SM:s lågstadieklass för några veckor sedan. Att det går så bra för Täbyskolan är ingen tillfällighet. Man har en bred verksamhet och börjar spela schack redan i F-klassen. Primus motor är resursläraren Sladjana Stojmenovic, som fick inspirationen vid en av Sveriges Schackförbunds pedagogkurser för fyra år sedan. Mer läsning om schackspelandet vid skolan finns i Mitt i Täby.

Maria Elementarskola vann Yes2Chess 6an

Maj302018

Det blev den på Söder belägna Stockholmsskolan Maria Elementar som vann finalen i internettävlingen Yes2Chess 6an. Laget vann samtliga matcher och när övriga lag dessutom besegrade varandra blev det en bred segermarginal. På andra plats kom Rönnbyskolan, Västerås knappt före PieceofChess från Lunds Montessoriskola och Varekils skola. Segerpremien 30.000 kr går till klassen och är tänkt att användas till en klassresa eller dylikt. I laget spelade Sebastian Ivarsson, Erik Dingertz, Dhani Tankred, Mikail Arslan, Tyra Forsell, Niki Wallin, Lovisa Ludwig och Alexandra Holmström. I tävlingen har totalt 277 lag deltagit.  Resultat

Tyra, Dhani, Mikail, Sebastian och Erik representerade Maria Elementarskola framgångsrikt i finalen

Tyra, Dhani, Mikail, Sebastian och Erik representerade Maria Elementarskola framgångsrikt i finalen

Schack i skolans nyhetsbrev

Maj302018

Nu är vårens sista nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nyhetsbrev bjuds det påsommartips i form av schackproblem med ”gaffeltema”, tips på tävlingar, ett minigame och rekommendationer om läger. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Sunderbyskolan bäst i Yes2Chess 5an

Maj292018

Det blev Kläppens Schackklubb från Sunderbyskolan i Luleå som tog hem årets upplaga av internettävlingen Yes2Chess för femteklassare. I finalen var det tufft motstånd i egenskap av Vallatorpsskolan 2006 från Täby, Bronsvingade duvorna från Ekbergaskolan i Västerås och 5-stjärnigt som hör hemma på Kristianstads Montessoriskola. Segerpremien 30.000 kr går till klassen och är tänkt att användas till en klassresa eller dylikt.

Under vårterminen har 442 lag deltagit i tävlingen, som har engagerat närmare 3.000 femteklassare. Det är dock inte färdigspelat på nätet ännu. I morgon förmiddag avgörs nämligen Yes2Chess 6an och på torsdag är det dags för final i lågstadietävlingen Sikta mot Stjärnorna. Resultat

Segrande Kläppens SK . Från vänster Liselotte Åkerman, Lidun Bernhardsson, Isak Ahlbäck Rihiinen, Wilma Uusitalo, Erik Norman, Ture Lindström och. Jacob Harlin

Segrande Kläppens SK med Liselotte Åkerman, Lidun Bernhardsson, Isak Ahlbäck Rihiinen, Wilma Uusitalo, Erik Norman, Ture Lindström och Jacob Harlin

Schack i skolans nyhetsbrev

Maj222018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nyhetsbrev presenteras de bästa sätten att genomföra en avslutning av schackterminen, och så blir det ett nytt Minigame och en Veckans kluring. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schackfyranmästaren i Södermanland

Maj202018

Schackfyranmästaren är en individuell tävling som utgör en naturlig fortsättning på Schackfyran och har visat sig vara ett bra verktyg för de klubbar som vill rekrytera fler barn till sin verksamhet. Just nu avgörs lokala tävlingar runt om i landet. Ungefär 40% av deltagarna i dessa tävlingar går vidare till riksfinalen som ingår i SM-programmet.  I år avgörs den således i Ronneby.

Södermanlands Schackförbund har de senaste åren förlagt sin kvaltävling till Strängnäs kulturdag som arrangeras på Västervikstorget vid Mälaren. Vackert väder, mycket folk och massor av schackpropaganda!

Alexander Hansson, Marckus Nyberg och Elis Duus var tre av de som sörmlänningar gick vidare till Schackfyranmästarens riksfinal i Ronneby

Alexander Hansson, Marckus Nyberg och Elis Duus var tre av de sörmlänningar gick vidare till Schackfyranmästarens riksfinal i Ronneby

Schack i skolans nyhetsbrev

Maj152018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nyhetsbrev presenteras Chesskids.com och ni får testa sajten gratis under två månader. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack på skolschemat gör succé i Vattmyra

Maj72018

Järfälla Tidning har gjort ett långt reportage med rubriken ”Schack på skolschemat gör succé i Vattmyra”. Reportaget berättar om Vattmyraskolan som är Sveriges första schackcertifierade skola. Skolans fjärdeklassare tränar för Schackfyrans riksfinal, och fyrorna och femmorna har två schacklektioner i veckan, varav en är valfri.
– Eleverna har fått bättre självförtroende och självkänsla, de märker att de själva är duktiga. Det är bra sammanhållning i klassen, vi trivs bra ihop, och jag tror att schacket har en stor del i det, säger läraren Hanna Svensson i reportaget som kan läsas här.

Nytt deltagarrekord i Schackfyran

Maj32018

SchackfyranSäsongens sista kvaltävling i Schackfyran spelades i dag i dalsländska Bengtsfors. Till start kom 122 barn, vilket innebär att Schackfyran för första gången passerade 15.000 deltagare. Den största ökningen numerärt gjordes av Göteborg, som med en höjd ambitionsnivå samlade 470 deltagare fler än föregående år. Riktigt bra gick det också för Småland +308, Östergötland +303 och Halland +231.

På agendan återstår endast den stora riksfinalen som avgörs i Västerås den 2 juni. Då förväntas som vanligt 2.300 barn från 120 klasser till gurkstaden.

Schack i skolans nyhetsbrev

Apr242018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nyhetsbrev berättar om de ungerska systrarna Polgar och vi presenterar minigamet ”Första schacken vinner”. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Apr172018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nyhetsbrev handlar om Sveriges Schackförbunds sommarläger, och så berättas om en schackmatteutbildning i Spanien. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Lena Skola vann Schackfyran i Västergötland

Apr142018

Foto: Fredrik Kjellqvist

Foto: Fredrik Kjellqvist

Schackfyrans kvalificeringsspel går vidare, och idag spelades den första kvalificeringstävlingen i Västergötland på många år. Spelplats var Folkets Hus i Alingsås och vinnare blev Lena skola från Vårgårda före två klasser från Kronans Skola, Trollhättan och på fjärde plats Hemsjö skola från Alingsås.
Mer information finns på Västergötlands SF:s hemsida.

Fjälkinge hoppas upprepa segern i Schackfyran

Apr122018

fjalkinge_s4an_2017Fjälkinge skola från norra Skåne vann Schackfyrans riksfinal förra året (bilden). Nu har skolan vunnit den lokala distriktsfinalen och därmed kvalificerat sig för årets riksfinal i Västerås den 2 juni. Sveriges Radio och Kristianstadsbladet har rapporterat om laget som givetvis, även om det blir tufft, hoppas kunna försvara segern från förra året. (Foto Lars OA Hedlund)

Lilla Aktuellt rapporterar från Schackfyran

Apr122018

lilla_aktuelltSVT:s Lilla Aktuellt gjorde ett nedslag bland de tusentalsbarn som spelade Schackfyrans Stockholmsfinal i Globens Annex.  Reportaget börjar 3.56 minuter in i sändningen.

Vattmyraskolan S4-vinnare i andra Stockholmsfinalen

Apr122018

Det blev Klass 4A på Vattmyraskolan som vann den andra dagens tävling i Stockholms distriktsfinal i Schackfyran. Även denna dag kvalificerade sig de femton bästa lagen till riksfinalen i Västerås.
Resultat dag 2
Bilder av Lars OA Hedlund

Schack i skolans nyhetsbrev

Apr102018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nyhetsbrev handlar om streetchess och så blir det Bondeschack och Veckans kluring.! Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i förhållande till Skolverkets läroplan

Apr42018

Lars Holmstrand

Lars Holmstrand

Agnieszka Bron

Agnieszka Bron

Professorerna i pedagogik Lars Holmstrand och Agnieszka Bron har tillsammans med Jesper Hall, riksinstruktör i Sveriges Schackförbund, analyserat den svenska läroplanen LGR11 för att förstå hur schack kan passa in inom skola och fritidsverksamhet. Lars Holmstrand säger så här om analysen:
-Schack är förenligt med flera av läroplanens mål och ämnen, både för skola och fritidsverksamhet. Det är viktigt att uppmärksamma, och det är därför vi har tagit fram detta dokument. Men även om vi i vårt dokument har detaljgranskat läroplanen vill jag ändå passa på att lyfta fram det viktigaste argumentet för att använda sig av schack, och det är att barnen tränas i konsten att tänka. När de spelar schack få de ta ansvar för sitt tänkande och kan få självförtroende nog att dra egna slutsatser, och kritiskt tänkande är något som behövs allt mer.

Sammanfattningen av dokumentet lyder så här:
Schack passar väl in som pedagogisk metod enligt Skolverkets dokument Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet (Reviderad 2017). Först och främst stärker schackverksamhet skolans värdegrund och ligger i linje med skolans uppdrag. Schackverksamhet stärker också skolornas övergripande mål och riktlinjer för sin utbildning. Utöver detta är det inom ramen för förskoleklass, fritidsverksamhet, och inom ämnet matematik som det finns mest tydliga kopplingar till de olika verksamheternas kriterier för undervisning.
Till sist bör det påpekas att de mest positiva resultaten vid schackverksamhet, enligt både forskning och de utvärderingar som gjorts, är hur barn med psykiska funktionsvariationer stärker sina kognitiva förmågor, samt hur schack kan användas som integrationsmetod för barn med mindre kunskaper i svenska språket.

Ni hittar dokumentet här

Schack i skolans nyhetsbrev

Apr42018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nyhetsbrev presenteras en analys av hur schack kan knytas till läroplanen och så bjuds det på minispelet Först över med fler pjäser och Veckans kluring.! Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Mar212018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nyhetsbrev introduceras Spelmetoden och så startar en ny instruktionsserie med Minispel och Veckans kluring.! Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Yes2Chess sprider schackintresse

Mar152018

Schack-i-skolanYes2Chess är en viktig del av Sveriges Schackförbunds stora satsning på internetschack. Den här säsongen avgörs tävlingen i två avdelningar. En för femteklassare och en för de som går i sexan. Totalt deltar 718 lag från 258 skolor. Alla barn som deltar är medlemmar i skolklubbar som i sin tur är anslutna till Sveriges Schackförbund.

En av förbundets förhoppningar med satsningen har varit att man på det här sättet ska nå ut till områden utan schackklubbar och orter där befintlig klubb inte hinner jobba utåtriktat. En inte helt ogrundad förhoppning visar det sig. De sista dagarna har det inkommit meddelanden från så skilda platser som Kiruna, Edsbyn och Trollhättan vilka rapporterar att schackspelandet sprider sig från datorerna till de fysiska spel alla deltagande lag får från schackförbundet. Vad gäller Yes2Chess har gruppspelet avgjorts och nu pågår utslagningsmatcher, som avslutas med ett finalspel i slutet av maj månad.   Om Lillbroskolans skolmästerskap

Schack i skolans nyhetsbrev

Mar132018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nyhetsbrev presenteras skolor som har valt att ha schack som profil, och så blir det nya avsnitt av Schackmattskolan och Roligaste övningen! Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Mar62018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans diskuteras hur man ska planera lokalen när man ska undervisa i schack, och så blir det nya avsnitt av Schackmattskolan och Roligaste övningen! Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Feb272018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nummer framhålls får man tips om schackledarens bästa rutiner, och så blir det nya avsnitt av Schackmattskolan och Roligaste övningen! Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Feb142018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! I den här veckans nummer framhålls vikten av att barnen får vara aktiva under schackträningen, och så blir det ett nytt avsnitt av Schackmattskolan och Roligaste övningen! Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Feb62018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer handlar om hur man kan ge både gruppen och varje barn en utmaning, och så fortsätter Schackmattskolan och Roligaste övningen.! Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Jan302018

Nu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer handlar om vikten av att variera sin schackundervisning, och så är det dags för andra delen i Schackmattskolan och Roligaste övningen! Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Jan232018

Nu är årets första nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer innehåller en film om den didaktiska modellen MONA, och så startar serierna Schackmattskolan och Roligaste övningen. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Över 900 elever spelade Schackfyran i Västerås

Jan182018

Hamreskolan 4 röd vann eftermiddagspasset. Foto: Urban Lundbäck

Hamreskolan 4 röd vann eftermiddagspasset. Foto: Urban Lundbäck

Igår spelades den hittills största kommunfinalen i Schackfyran för säsongen när hela 918 elever från 44 klasser samlades i Bombardier Arena i Västerås för att göra upp om platser till länsfinalen. Deltagarna var fördelade på ett för- och ett eftermiddagspass och vinnare blev Fryxellska skolan 4A respektive Hamreskolan 4 röd. 26 klasser kvalificerade sig till länsfinalen som spelas i Kungsör 24 mars.
Tävlingen bevakades både av SVT Västmanland och av TV021
Resultat förmiddag
Västerås SK:s hemsida
Resultat eftermiddag

Schack i skolans nyhetsbrev

Jan172018

SIS-logoNu är årets första nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer innehåller information om vårens olika schackaktiviteter, och så tipsas det om en serie schackpedagogiska filmer av Robert Danielsson och Jesper Hall. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Rekorddeltagande i internettävlingar

Jan122018

Intresset för att spela schack på internet ökar stadigt. Chess.com, som är en av flera stora schacksajter, uppger att de får 8.000-10.000 nya medlemmar varje dag. Den här trenden märks även i Sveriges Schackförbunds internettävlingar där antalet deltagande lag stiger varje år. Yes2Chess består av en tävling för femteklassare och en för sjätteklassare. Tillsammans samlar de i år 718 lag (442 lag i femman och 276 lag i sexan). Första pris i respektive tävling är 30.000 kronor. Tävlingen för lågstadiet heter ”Sikta mot Stjärnorna”. Första pris är ett skolbesök av Christer Fuglesang och till årets tävling har 78 skolor anmält sig.

Sveriges Schackförbunds största skoltävling är dock alltjämt Schackfyran som 2017 slog deltagarrekord för tredje året i rad med 14.891 deltagare.

Allt fler deltar i förbundets skoltävlingar på internet

Allt fler deltar i förbundets skoltävlingar på internet

Stora Hammars skola i Londonfinal

Dec72017

I dag spelade Stora Hammars skola från Höllviken final i Yes2Chess i London. I finalen mötte man The Dell. En skola från Chepstow i Wales. Barnen från Wales visade sig vara starkare och vann dubbelmötet med 7,5-2,5. Som framgår av bilden avgjordes matchen på den stora scenen där världseliten, som spelar London Chess Classic, huserar när de inte har vilodag. I Stora Hammars lag spelade William Ekelius, Elliott Visonj, Gustav Holtz, Erik Lindgren och Tea Pavin.

y2c-final-london_2017

Essingeskolan erbjuder inriktning i matematik och schack

Dec72017

Genom segern i Si2chess 2017 vann Essingeskolan en resa till l Sicilien. Här tar laget emot priser från scghacktävlingen som spelades vid besöket.

Genom segern i Si2chess 2017 vann Essingeskolan en resa till l Sicilien. Här tar laget emot priser från scghacktävlingen som spelades vid besöket.

Essingeskolan från Stockholm vann internettävlingarna Yes2chess 2015 och Si2chess 2016. Nu startar man en ny inriktning i matematik och schack där man bland annat kommer att erbjuda schackundervisning en gång i veckan för alla fjärdeklasser, skolschackklubb efter skoltid och deltagande i Schackfyran, Yes2chess och andra tävlingar.
Läs mer på Essingeskolans blogg.

Schack i skolans nyhetsbrev

Dec52017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer innehåller tips på jullovsträning, och så får man ta del av historien om ”den girige kungen”. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Nov282017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer handlar bland annat om hur man ordnar den bästa julavslutningen, och så får man träffa Kapten Schackmatt. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Nov212017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer handlar bland annat om hur man får skolledningen att satsa på schack, och Schackfyrans julkalender presenteras. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Nov142017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer handlar bland annat om hur man kan använda schack i matematikundervisningen. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Nov92017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer handlar bland annat om schack och tjejer. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Okt252017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer innehåller bland annat tips om hur man bedriver schackverksamhet på högstadiet och gymnasiet. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Okt172017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer innehåller bland annat tips om hur man organiserar schackspelandet i klassrummet, och allt om internettävlingen Yes2chess. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Okt112017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer innehåller bland annat en intervju med hjärnforskaren Torkel Klingberg, som menar att schack är ett bra redskap för att träna arbetsminnet. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!

Schack i skolans nyhetsbrev

Okt32017

SIS-logoNu är ett nytt nummer av Schack i skolans nyhetsbrev ute. Här bjuds det på intervjuer, träningstips och annat schackgodis! Den här veckans nummer innehåller bland annat en intervju med Schackfyranledaren John Carlsson från Hede, och man får tips på hur man tränar inför Schackfyran. Är ni inte redan prenumeranter kan ni bli det här!